До края на седмицата ще бъде оборудвано всичко за първата доставка на ваксината на "Пфайзер"

Проф. Ангелов: До четвъртък ще има план за ваксинирането срещу COVID-19 (ВИДЕО)

5101 | 2 дек. 2020 | 09:55

Приехме Националния план за готовност при пандемия, съобщи здравният министър. За председател на координационния съвет за ваксинирането е определен проф. д-р Красимир Гигов

-1606289457.jpgЗа председател на координационния съвет за ваксинирането е определен проф. д-р Красимир Гигов-1606897883.jpg-1594029679.png

Приехме Националния план за готовност за пандемия. Това заяви на брифинг в МС проф. Костадин Ангелов. 

 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов представят Националния план на България за готовност при пандемия, по време на брифинг в Министерски съвет.

Той е приет на днешното заседание на кабинета.

Основните цели на плана са намаляване на заболеваемостта и броя на засегнатите лица и осигуряване на отпимална възможност за лечение на заболелите, съобщи министър Ангелов.


Националният план има общ характер, той е един програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и осъществяването на всички междуведомствени комуникации за справянето при определена пандемия, каза здравният министър.

 

"Този план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване. Такива планове ще бъдат разработени, ако нашето общество се изправи и пред друга пандемия", допълни той. 


"Основното, което се опитваме да кажем, че беше разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии, което означава, че ако се появи конкретен патоген, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки поотделно, както е за грипа.

 

Такъв план дава основните насоки и как да прекъснем епидемичния процес, минем през това да осигурим нормалното функциониране на държавата, доставките на ток, храна, газ, дейността на пожарната, МВР, държавното управление и стигнем до чисто комуникационната стратегия.

 

Ключово значение имат посланията до хората и правдивото обяснение или стигаме дотам, когато стигаме върха на пандемията, а 20-30% не вярват във вируса. Живот и здраве, след Нова година ще започнем имунизацията", обясни от своя страна доц. Ангел Кунчев.

До четвъртък министерство на здравеопазването ще разработи национален план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщи проф. Костадин Ангелов. Tой ще бъде предстaвен на следващото заседание на МС за утвръждането му. За председател на координационния съвет за ваксинирането е проф. д-р Красимир Гигов, който е главен директор на БЧК.

 

"Не мисля, че е необходимо да представям богатата биография и неговите качества на професионалист и организатор, който би се справил успешно по целия процес и реализирането на целия план, който правителството ще приеме", коментира повече за предстоящата ваксинация здравният министър.

"Ваксините ще бъдат доброволни. Всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност да го направи. Те ще бъдат абсолютно безплатни", подчерта проф. Ангелов.

"Ваксините, които ще дойдат в страната, ще бъдат тези, които ще пристигнат във всяка една европейска държава", уточни той. До края на седмицата пък ще бъде оборудвано всичко с хладилници за първата доставка на ваксината на "Пфайзер".

Проф. Гигов може да разчита безрезервно на ВМА, увери ген. Мутафчийски.

 

В края на седмицата във ВМА ще получим три фризера за ваксина, допълни той.

 

"Ваксините, които ще дойдат в страната, ще бъдат тези, които ще пристигнат във всяка една европейска държава", уточни Ангелов. До края на седмицата пък ще бъде оборудвано всичко с хладилници за първата доставка на ваксината на "Пфайзер.

Към настоящия момент, отпуснатата сума, до момента за борба с коронавируса, минава 2 млрд. лв. Като само сумата за служители на първа линия, вече достига 80 млн. на месец, ако така продължават тенденциите, в началото на януари да надминем 100 млн. на месец, съобщи проф. Ангелов.Ангелов

Приехме Националния план за готовност при пандемия, съобщи здравният министър. За председател на координационния съвет за ваксинирането е определен проф. д-р Красимир Гигов

От категорията

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец-1642320997.jpg

Никога не съм водил разговор с представители на американското посолство за ...

16 ян. 2022 | 10:11

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде
(Видео)

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде-1613576996.png

Според бившата външна министърка премиерът трябвало да изчака поне да бъде ...

16 ян. 2022 | 09:27

Проф. Радка Аргирова: Пандемията ще приключи още тази година
(Видео)

Не е ясно колко бустерни дози ще са необходими, обясни проф. Радка Аргирова-1590213463.png

Според нея всички решения, свързани с управление на пандемията, които се взимат ...

16 ян. 2022 | 12:05

Петър Петров, "Възраждане": Няма да влизаме в МС, търсим общо решение
(Видео)

Петър Петров, "Възраждане": Няма да влизаме в МС, търсим общо решение-1642326737.jpg

Не сме се отказали от протести, ако този сертификат не отпадне, каза Петров. ...

16 ян. 2022 | 11:51