Ген. Мутафчийски

2585 са общо установените болни досега у нас

Ген. Мутафчийски: 116 излекувани, новите случаи са 25. Извинявам се, че нямаше камиони с трупове!

7622 | 4 юни 2020 | 08:21

Извинявам се, че нямаше камиони с трупове, извинявам се, че нямаше черни чували, извинявам се, че нямаше яко измрели, заяви раздразнено ген. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски-1591248776.pngГен. Мутафчийски благодари на всички директори на болници и на тези, които работеха на първа линия и "се справиха с този проблем". 

 -1591252063.jpg

Има 116 излекувани за денонощието. Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски по време последния брифинг на оперативния щаб за COVID-19 у нас. 

 

25 са новите случаи на коронавирус у нас. 1116 са активните случаи, а активните области са 8.

Един починал пациент за денонощието, посочи той.


2585 са общо установените болни досега.

Едно дете на 17 години в София е на домашно лечение. Два са новите случаи за заразен медицински персонал.

 

7 от новите случаи влизат в болница, а общо 141 са в болница, но само 8 са в интензивно отделение.

50 души са били на апаратна вентилация заради COVID-19 от началото на епидемията, като само 11 са екстубирани т.е. оцелели.

8 от новите случаи са в София, 7 са в Пазарджик.

Има още 2 заразени медици, общо станаха 270 случая, като от тях 96 са лекари, 104 са медицински сестри и акушерки, другите са различен медицински персонал - например шофьори на линейки, санитари.

262 са се заразили на работа, 153 са излекувани, починали са 3.

Оздравели са рекордно много за 24 часа - 116, като общо вече са 1322 души т.е. 51% от всички регистрирани случаи. Починали са 147 души, т.е. има 1 нов смъртен случай.

 

100 дни от създаването на НОЩ и 129 брифинга без извънредните отчете председателят на НОЩ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

 

Той заяви, че 32 лаборатории са одобрени за изследване на COVID-19, а общо 143 лаборатории работят, но има сравнение в резултатите.

 

193 732 теста са направени в България, 85 435 от тях са PCR тестове, добави Мутафчийски.

27 677 изследвани на 1 000 000 население отчете генералът.

3448 са положителните PCR тестове - защото има повторно назначени PCR тестове, да се види дали са излекувани или не съответните пациенти.

91 души са заразени в старчески домове, 14 са починали, като 37 от заразените са на персонал, а 37 случая са още "активни".

 

77 болници в България са лекували пациенти с COVID-19.

 

От 747 интензивни легла, България е стигнала до 7473 легла, от които 1347 интензивни, с респиратори.

 

"Около Великден за първи път тогава отбелязахме един пик на смъртността, вместо от 3 до 5 случая. В седмицата 25-04 достигнахме най-голям брой заболели за 1 седмица 443 души, до тогава бяхме достигали максимум до 230 души. Надяваме се повече да не достигаме до това ниво", заяви той.

 

Повишена заболеваемост имаше в началото на април, след което тя навлезе в пик. В края на месеца заболеваемостта отново тръгна нагоре. Закономерно след това имаше известно спадане и се откриха доста огнища, които бяха туширани. Но не можа да се промени повишената смъртност. Това стана в началото и средата на май, когато имаше седмица с 18 жертви, а след това с 20, отчете проф. Мутафчийски.

 

Към момента имаме прекръстосване на кривите, което се наблюдава от 24 май на заразените и на излекуваните. Смъртността е в ниски граници от 10 души на седмица.

 

Тенденцията, която се наблюдаваше през цялото време се оправда в следните моменти: говореше за няколко пика; поддържаше се ниска заболеваемост, за да може да се справи здравната система; към момента броят на новозаразените спада, а на излекуваните се качва; смъртността в момента е ниска, обобщи ген. Мутафчийски. 

 

Той благодари на всички граждани, които със своята дисциплина запазиха своето здраве и здравето на своите близки.

Ген. Мутафчийски благодари на всички директори на болници и на тези, които работеха на първа линия и "се справиха с този проблем". 

 

Благодаря на местната власт, на кметовете, на всички доброволци.

Благодаря на правителството за навременните и решителни мерки, които спомогнаха да не се случват неща, които се случиха в много други държави.

Благодаря на органите на МВР, които в даден момент на кризата бяха най-полезните хора - за спазването на карантината.

Благодаря на здравно министерство, на РЗИ-тата, които и сега продължават да не спят - за установяването на заразените лица, за установяването на клъстерите, обобщи Мутафчийски.

 

По думите му министерството на здравеопазването се е справило изключително адекватно. 

В емоционалното си обръщения ген. Мутафчийски, благодари и на медиите - включително за това, че представяли различни мнения, защото така се постига информиран избор!

 

Проф. Тодор Кантарджиев обаче беше по-остър - как щяхте да реагирате, ако бяхме признали на ден номер 100 като главния епидемиолог на Швеция, че сме сбъркали при оставени по-либерални мерки? "Опитахме се да направим нещо и мисля, че го направихме", обърна се професорът към журналистите. И добави, че сега трябва да се лекуват психическите последствия - "главно на тези, които не си вземаха лекарствата по време на коронавирусните мерки".

"Цифрите говорят. Мисля, че и народът разбра, че мерките бяха навременни", обяви още проф. Тодор Кантарджиев

Националният оперативен щаб благодари на всички колеги, които са работили усърдно в борбата срещу коронавируса.

Каквото и да си говорим в България много рядко се дискутираше и смея да твърдя, че беше много пресилено, че има липса на защитни облекла. Знаете в чужбина имаше много голи протести на правителството. Това в България не се е случвало, подчерта Мутафчийски.

За финал се стигна до "камионите с трупове" и "яко ще измрем" - журналист от телевизията на Слави Трифонов попита генерала дали ще се извини за тези си думи. "Извинявам се, че нямаше камиони с трупове, извинявам се, че нямаше черни чували, извинявам се, че нямаше яко измрели", заяви раздразнено ген. Мутафчийски.

"Да се извиня, че няма хиляди трупове ли или затова, че нямаше десетки хиляди заразени? Че стана в една болница, а не навсякъде? Извинявам се. Да не го превръщаме в махленски разговор", сложи край на диалога генерралът. 
Ген. Мутафчийски: Има 116 излекувани за денонощието, новите случаи са 25

Извинявам се, че нямаше камиони с трупове, извинявам се, че нямаше черни чували, извинявам се, че нямаше яко измрели, заяви раздразнено ген. Мутафчийски.

От категорията

Борисов: Записи, чекмеджета - това са компромати. Иде тежка криза, трябва ни единение! (Видео)

-1593499740.jpg

Мъчно ми е много за разединението на нацията, което е толкова силно, че не знам ...

15 юли 2020 | 10:13

Нинова: Няма да влизаме в сговор с ГЕРБ за общ план за излизане от кризата

-1594810538.png

Единственият начин за стабилизация е да си подадат оставката, категорична е ...

15 юли 2020 | 13:49

Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 юли

-1592569131.png

Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, ...

15 юли 2020 | 15:09

Радев пред посланиците от ЕС: Натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел

-1592803257.jpg

Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, ...

15 юли 2020 | 14:59