Ген. Мутафчийски: Смисълът на бързите тестове е търговски, а не медицински

Смисълът на бързите тестове е търговски, а не медицински. категоричен е шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски: Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони за негодни тестове

14071 | 26 март 2020 | 17:38

"Докато не бъде намерен надежден тест, няма да се прилага. Сега е ценна всяка стотинка. Това ще има смисъл в края на епидемията, за да се установи кой е преболедувал и има вече антитела, подчерта началникът на щаба.


"Смисълът на бързите тестове е търговски, а не медицински. Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони за негодни тестове".

Това заяви категорично шефът на Назионалния оперативен щаб ген. Венцеслав Мутафчийски в предаването "Лица в лице" по БТВ.

 

Така началникът на ВМА отговори на настояванията на членове на Медицински съвет за масово тестуване на населението с бързи тестове. За първи път генералът разкрива истинската причина за този натиск от страна на членове на съвета - проф. Костов, доц.Мангъров, проф. Аргирова - а именно финансов. Доц. Мангъров дори нарече "инатене" нежеланието на Националния щаб за масово тестуване.

 

"Смисълът на бързите тестове е търговски, той не е медицински. Единственият сигурен начин за доказване на заразен е PCR - тестът", подчерта ген. Мутафчийски.

 

На въпрос какво ще стане, ако все пак надделее мнението на експертния лекарски съвет да се ползват бързи тестове, Мутафчийски отговори с достътъчно твърд тон заяви: "Няма да надделее! Докато съм на това място, няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони". И даде пример. "В Испания някой е надделял със своята идея за бързи тестове. И са похарчили половин милиард за тестове, които са се оказали негодни - само 30% достоверност. Аз бях малко по-мил - дадох им 40% достоверност". 

 

Шефът на щаба е категоричен, че не е нужно да се прави масов скрининг на населението у нас за наличие на коронавирус. Това е излишно хабене на ресурс. По думите на Мутафчийски данните няма да са точни към този момент. 

 

"Докато не бъде намерен надежден тест, няма да се прилага. Сега е ценна всяка стотинка. Това ще има смисъл в края на епидемията, за да се установи кой е преболедувал и има вече антитела, подчерта началникът на щаба. Трябва да следваме положителния пример. Иначе е много лесно - 5 милиона теста, по 24 лева, сметнете колко излиза", изтъкна той. 

В момента ние не разполагаме със 100% сигурни тестове, но PCR - тестовете са най-сигурни. Ще следим тенденциите - САЩ и Израел работят много активно по тестовете. В даден момент ще има достоверен и лесно изпълним тест, обясни той. 

 

Генералът подчерта, че Франция и Германия са ограничили тестуванията по изискванията на СЗО.  Той даде пример с бизнесмена Кирил Домусчиев, чийто първи бърз тест бил отрицателен, а всъщност вее е бил носиле на вируса. Същото се сучило и със съпругата му, която дала отрицателен тест, а после се оказало, че и тя е заразена. "Това е нова болест и има проблем с диагностиката на вируса. Ако това беше преди 10 години, още нямаше да сме разбрали от какво боледуваме", обясни шефът на кризисния щаб. 

По думите му всички, които са в болница и са в тежко състояние, се лекуват с хлориквин.

 

Процесът е много динамичен и нещата не могат да се прогнозират. Срокът на карантината може да претърпи промяна. Не смятам за реалистично хората да бъдат пуснати да пътуват преди Гергьовден. Трябва гледаме реално на нещата. 

 

Единственият вариант да се справим с това заболяване, за което няма ваксина и доказано лечение е да се изолираме физически. След като премине големият пик тогава трябва да имаме отговорна тактика кои групи хора да се пуснат.

Парите от даренията се използват за дезинфектанти, апаратура. Около 25 апарата са дарени в страната. Във всяка болница има анестезиолози и реаниматори. По принцип има дефицит - лекарите и сестрите застаряват в България, но ние сме длъжни да се справим.

Не ми е известен за България да има случай на млад човек с усложнения в следствие на коронавируса, но има такива случаи извън страната, каза ген. Мутафчийски.

Аз винаги съм бил лекар, макар че в последно време някои хора се опитват да забравят това.

На въпроса на водещата

- Защо ходите непрекъснато с военна униформа?

А с пижама ли да ходя, отговори генералът. 

- И когато оперирате ли? - попита отново тя

- Имам си костюм за операциите. Но това не е работа само за бяла престилка.

 

Толкова много неща се направиха, би трябвало да дадат резултат. Изпреварихме много държави с мерките, които взехме, посочи още той. 


Генералът заяви, че е оптимист за справяне с пандемията.


От категорията

Скандал в комисията “Манолова”! Бизнесмен разказа от кого премиерът Борисов получавал кюлчета злато

Скандал в комисията “Манолова”! Бизнесмен разказа от кого премиерът Борисов получавал кюлчета злато-1620245742.jpg

Според него кюлчетата от прочутите изтекли снимки от спалнята на Борисов са ...

5 май 2021 | 22:19

Консултациите при Радев: Единствената кандидатура за шеф на ЦИК е на Красимир Ципов от ГЕРБ
(Видео)

-1620214597.png

Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии ...

5 май 2021 | 14:12

Екшън преди консултациите за ЦИК, протестиращи посрещнаха Хаджигенов с викове "предател" и "мутро"
(Видео)

Кадър: Новини.бг-1620215287.png

В Изборния кодекс ясно е разписано как ще се избира председателят на ЦИК. Ако ...

5 май 2021 | 14:46

Радев потвърди от Пещера: Изборите ще са на 11 юли, служебният премиер ще е мъж
(Видео)

Радев потвърди от Пещера: Изборите ще са на 11 юли, служебният премиер ще е мъж-1620239861.jpg

Ако го разпусна в петък или в понеделник, както се настоява, означава, че ...

5 май 2021 | 21:36