Фитнесите са много опасни за разлика от хипермаркетите, посочва шефът на ВМА

Ген. Мутафчийски: Заведенията не трябва да се отварят преди 1 март

4756 | 27 ян. 2021 | 08:52

Всички фирми, които произвеждат ваксини, дават 100%, че заболяването ще бъде прекарано по-леко, изтъква той


"Преди седмица ми беше направена втората доза от ваксинацията. Включих се в проучване, което проследява как въздействат ваксините и дали работят. Между първата и втората ваксинация, на 10-ия ден нямах антитела. Вече на 15-ия ден имаше съживяване, но след повторното убождане имах над 70% при нужни над 30. Ваксината работи перфектно. Засега този експеримент продължава 3 месеца".

Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на НОЩ и директор на ВМА, пред БТВ.

"Всички фирми, които произвеждат ваксини, дават 100%, че заболяването ще бъде прекарано по-леко. От "Пфайзер" дават 95% защита от заразяване. Нашият дял от ваксините, които ще получим, е 1,55%", обясни ген. Мутафчийски. Той коментира прогнозите на "Политико". Според изданието с тези темпове страната ни ще се ваксинира през 2040 г. Според него информацията е базирана върху първата пратка от 2000 ваксини, но коментира, че тепърва ще получаваме повече ваксини.

 

"Ако такова изследване се правеше, когато дойдоха само 2000 дози, щяха да ни причислят и към 3000-та година. Не става дума за по-нататъшния процес. Очаква се сериозно постъпление на ваксини и говорим само за сигурните одобрени", каза още началникът на НОЩ по повод материала на "Политико".

По отношение на проблемите с ваксините на AstraZeneca ген. Мутафчийски посочи:

"От ваксината са поръчани общо 400 милиона за целия Европейски съюз. Ние сме на квотен принцип и делът ни е 1.55. Толкова е популацията на българското население спрямо това на ЕС".

Коментира и руската ваксина.
"В Европейската агенция по лекарствата са подадени документи. За руската ваксина се знае много малко и нямаме кратка характеристика. Досега знаем, че с нея се прави опит да се "излъже" COVID-19. Ние ще имаме 12 млн. ваксини. За какво са ни повече, колко повече да се ваксинираме - за рожден ден и за празник? Колкото повече циркулира този вирус в човешката популация, толкова повече ще се изменя. Затова е важно да имаме колкото се може по-бързо ваксини", каза още директорът на ВМА.

"Заведенията не трябва да се отварят преди първи март. Баровете и заведенията са на върха скалите по риск на заразяване. При ресторантите с маси навън рискът от заразяване е минимален. Фитнесите обаче са много опасни за разлика от хипермаркетите. В Израел заведенията също не са отворени, въпреки че там още няма нов вариант на коронавируса. Той е в пъти по-опасен, но няма доказателства, че е по-смъртоносен. Преди седмица имаше брифинг на Европейския научен форум. От наша страна участва доц. Ангел Кунчев, който предостави притеснителни данни. При нас вече имаме "английския вариант" на COVID-19. Между 30-70% той е по-заразен и вече метър и половина разстояние не върши работа, а поне 2 метра. Работа на политиците е да намерят баланса между заразата и бизнеса. Мисля, че сме налучкали точния баланс. Нито шаловете или шлемовете обаче могат да изиграят ролята на маските. В Западна Европа се акцентира например да не се носят маски с клапи, защото те не предпазват човека отсреща. В момента се намираме в прекрасна кондиция. По разни медии вървят разни викторини да се отваря какво ли не", каза още ген. Венцислав Мутафчийски.


От категорията

Отново висок брой на ковид-заразени - 2 403, ръст на пациентетите в болници - 5 009 души

-1611182783.jpg

Излекуваните общо са 208 411 души. Хоспитализирани са 5 009 души, 423 са в ...

3 март 2021 | 00:37

В София увеличават ковид-леглата в болниците, наесен може да ни се наложи реимунизация с трета доза

В София увеличават ковид-леглата в болниците, наесен може да ни се наложи реимунизация с трета доза-1614716436.jpg

По-рано днес д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в ...

2 март 2021 | 22:14

След гневната реакция на Йотова, доц.Кунчев: Тържественият ритуал на Шиипка ще бъде проведен.

След гневната реакция на Йотова, доц.Кунчев: Тържественият ритуал на Шиипка ще бъде проведен.-1614716973.jpg

Тържествата на Шипка са отменени, за да се ограничи президента, а не за да ...

2 март 2021 | 22:27

Радев търси компании за финансовото укрепването на фонда на „Три морета“

Радев търси компаниии за финансоовото укрепването на фонда на „Три морета“-1614715410.jpg

Ролята на инвестиционния съветник е важна за намиране на работещи и ефективни ...

2 март 2021 | 22:02