Задържането на Николай Малинов е част от започващата антируска кампания в България, смята бившият разузнавач

Ген. Решетников: Москва трябва да отхвърли проекта за газов хъб на русофобския режим в София!

24089 | 10 септ. 2019 | 17:21

По-голямата част от обикновените българи все още се застъпват за тясно сътрудничество с Русия, всъщност са русофили, които споделят нашите общи православни ценности, а това е много тревожно за западните елити, подчертава той


Заместник-председателят на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо образование "Двуглав Орел", генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване от резерва Леонид Решетников, коментира задържането в България на лидера на Национално движение "Русофили" Николай Малинов в интервю пред руският телевизионен канал “Царьград“, излъчващ в интернет, представено от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Царьград: Леонид Петрович, за начало бих искал да изясня какъв тип движение е „Русофили“, чиито лидери толкова много изплашиха днешните прозападни политически елити в България?

Леонид Решетников: Българското национално движение „Русофили“ не е политическа партия, то се занимава с съхраняване на историческата памет на българския народ. Споменът за ролята на Русия и руския народ за освобождението на българите от османското иго, за възраждането на българската държавност, за общите ни културни, езикови и религиозни корени.
„Русофили“ се занимават с опазването, реставрацията и създаването на нови исторически паметници , посветени на най-важните събития от нашата обща история. И накрая, с разпространението в България на руския език, руската култура, издаването на руски книги, при това, главно сами, не за сметка на държавните средства на Русия или България, а чрез доброволни дарения.

Царьград: И всичко това предизвиква агресия на българските русофоби? Припомням, че преди година и половина Негово Светейшество патриарх Кирил, докато беше в България, беше принуден да даде доста сериозен отпор на онези, които изразиха съмнения относно освободителната роля на Русия и руснаците в българската история. Но как стана така, че в България трябва да убеждават някого в това?

Леонид Решетников: Тук говорим само за политическия елит на България, държава, честно казано, под външен контрол, член на НАТО и Европейския съюз. Влиянието на тези структури, както и пряко на Съединените американски щати върху България е много голямо.
Въпреки това, по-голямата част от обикновените българи все още се застъпват за тясно сътрудничество с Русия, всъщност са русофили, които споделят нашите общи православни ценности, опиращи се на исторически събития, които свързват нашите страни и народи. И това е много тревожно за западните елити.
Ето защо борбата срещу проруските настроения в България сега се засили и се изрази, включително в опит да се разгроми най-голямата организация, която в хуманитарната сфера активно работи за укрепване и развитие на руско-българските връзки.

Царьград: Най-трагичното е, че българските медии вече писаха, че задържането е свързано с предполагаемия шпионаж от страна на Николай Малинов и други представители на русофилското движение в полза на Русия. И тук имам въпрос като към професионален разузнавач: може ли да има поне някакъв здрав разум в това обвинение?

Леонид Решетников: Честно казано: няма какво да се шпионира, има държави, които са много по-важни в това отношение за Русия. Следователно е очевидно, че подобни обвинения са раздути и сега според моята информация не става въпрос за шпионаж, а за разследване на влиянието на Русия върху русофилското движение, доколко тази организация следва инструкциите на друга държава.
Е, българската либерална, прозападна преса продължава да изгражда истерия, свързана с "шпионаж". И за да бъде това поне някак убедително, те привличат името ми, казват, Малинов се сприятелява с генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване, въпреки че аз самият съм пенсиониран повече от 10 години. Всичко това се прави, за да се оправдае по някакъв начин използването на тези, честно казано, идиотски репресивни мерки.
И забележете: всичко започна с изявление на българското външно министерство, че през 1944 г. Съветският съюз не е освободил България, а е довел сталинисткия режим. Така че днес те се държат абсолютно като режима на Сталин: измислят обвинения в шпионаж и задържат хора, които са техни противници, невинни хора.

Царьград: И това въпреки факта, че отскоро, в началото на септември, единствената проруска политическа организация - партията "Атака", на Волен Сидеров, беше изгонена от българската управляваща коалиция.

Леонид Решетников: Да, всичко това са звена във веригата на една антируска кампания, която беше активирана през юни тази година и насочена срещу всички русофилски сили в България. Включително и срещу партия "Атака" на Волен Сидеров, която беше "в ляво" от коалицията, бе изключена от парламентарната група "Обединени патриоти", която преди това той ръководеше, именно за проруски възгледи.

Царьград: Има ли мерки за ефективно влияние на българските политически елити от страна Русия в тази ситуация?

Леонид Решетников: На първо място всички, които се интересуват от България, за които са важни нашите братски отношения и общи интереси, трябва да защитават Николай Малинов, истински приятел на страната ни, който е добре познат в Москва и в Русия като цяло (между другото, т.е. лицето, което е наградено с Орден за приятелство с указ на президента на Русия Владимир Путин). Необходимо е да се говори против безобразието, което българските власти правят сега. Трябва да се вдигне кампания в защита на русофилското движение срещу действително фашистките действия на българските власти.
Що се отнася до възможните действия на правителството, те са очевидни. България „захвърли“ проекта „Южен поток“ и след много кратко започна да моли Русия да се върне отново към него и да изгради газов хъб в България. Лично за мен е очевидно какво трябва да бъде държавното сътрудничество с русофобския режим, който днес откровено репресира хуманитарната организация „Русофили“, при това по най-диктаторски, тираничен начин.

 


От категорията

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Кеворк Кеворкян: Велика чест

-1460633929.jpg

През годините на Прехода са затворени хиляди училища – само през последните 15 ...

25 май 2020 | 10:01

Доц. Красимир Ангарски: Данъчна реформа за приятели не се прави

-1582041413.jpg

Според бившия министър по икономическата политика няма да имат ефект тези ...

27 май 2020 | 11:52

Проф. Любомир Халачев: Да не обръщаме пирамидата

-1463381771.jpg

А виртуалните пари, които дори не се виждат, нито могат да се пипнат – със ...

27 май 2020 | 09:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


15 септ. 2019 | 11:28Прав си, направо да ни спрат газта изцяло, НО, ще ни докарат до 3 месеца американска на самолетна цена.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дядо-Ми


11 септ. 2019 | 00:21Лулчев,трагедията на този зомбиран народ е,че не е проумял своето място в собствената си съдба и вместо да търси обяснения,каква е била трагедията на един генетичен бандит,не се вдига и да помете цялата мафия и вземе съдбата в ръцете си!Така,че всякакви такива обяснения са един боклук!Давайте си,колкото си искате такива обяснения,от които Тиквун и подобните му си го местя,т от единия крачол ,в другия!!!Разбери,безсмислено е за стотен,или хиляден път,да си тъсим някакви обяснения,за престъпленията на мафиотите!Крайно време е,да се вгледаме в себе си,за да се обединим и решим собствената си съдба,а мафиотите са са опекли работата и при първия удар срещу тях,ще духнат в чужбина!Ние,обаче,оставаме тук,такива,каквито сме!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


11 септ. 2019 | 17:36Точно! Защо този народ допусна една мутра да управлява България толкова години? Но не забравяйте, че този народ допусна на 2 пъти в своята история да си загуби държавата. Успокоителното е, че има и по тежки случаи. Германският народ допусна фашизма, а руският допусна разгром на великата държава СССР и социализма и това нас жестоко ни срази. А как да се обединим, след като мнозинството българи живяха спокойно през социализма, но доброто бързо забравиха и избират да ги управляват мутри, без дори да се замислят за своя социален интерес


Лулчев


10 септ. 2019 | 21:14Трагедията на Бойко Тиквата е, че е заложник на своето бандитско минало и това го прави уязвим и зависим от тези, които го държат в ръцете си.Заради тази своя зависимост и вродената си простотия, Банкянският простак ще прави всичко, което му наредят.За него важи с пълна сила мисълта на Джек Лондон "Силните умове никога не са послушни", а той е тъпанар и следователно не му остава нищо друго освен да бъде послушен и да прави само това, което му наредят.Господи, моля те, избави България от гербаджийската чума нека справедливият ти гняв се стовари върху Тиквата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Krassimir Vitanov


10 септ. 2019 | 21:08Под натиска на окупаторите от Москва 1944 1946 са избити 37000 невинни българи само защото са презечели на безмозъчните комунисти! Отнето и откраднато е имущество приравнено на днешния курс за 18млрд.лв. Освобождението е платено от спестителния български народ с 45млн.златни лева през1886г на шокираните ватенки и вечно пияния им цар Александър lll !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


11 септ. 2019 | 17:12Те не ги взеха за себе си, а ги дадоха на държавата да ги ползува целия народ. И тези неща няма как да се отрекат.


Димитър Степанов


11 септ. 2019 | 17:10Кой знае чие фашистко копеленце си, драги. Само че ако не бяха комунистите с антифашистката борба, с участието в последната фаза на войната, в която те масово пак участвуваха, с влиянието си в Москва сега не се знае България дали щеше да я има и ако я има каква щеше да бъде нейната територия. Създателите на марксистката философия са най интелигентните хора в света тогава. Създателите на социалистическата комунистическа партия в България са цвета на Българската интелигенцияв 1891 начело с Благоев, който си е пишел статиите в немски и френски издания на немски и френски. Тази партия е градска партия, възниква в градовете и нейните членове са интелигенти и работници. В 1923 тя е втора по влияние след Земеделците на Стамболийски при 80% селско население. Комунистите след 9.9.1944 не разрушиха нито една фабрика, а ги развиха в големи заводи, за разлика от вашите сини приятели. Те не ги взеха за себе си, а ги дадоха на държавата да ги ползува цели


Visitor


10 септ. 2019 | 21:36И още: комунистите идват на власт чак 1946та. Дотогава управлява правителството на ОФ, начело с Кимон Георгиев. И що за окупатори, които не са разоръжили "покорената" армия?


Visitor


10 септ. 2019 | 21:31Пак лъжеш! "Русия плати за Съединението и независимостта на България" https: bultimes.com rusiya plati za saedinenieto i nezavisimostta na balgariya


Krassimir Vitanov


10 септ. 2019 | 21:00Руснаците си мислят, че ни държат с газовия и атомния проект на каишка но така си е мислел и Александър lll и е останал изненадан при Съединението на 06.09.1885г.Няма вечна дружба има интереси това е руската доктрина но не искат да им я приложим ние БЪЛГАРИТЕ!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


11 септ. 2019 | 17:42Царска Русия естествено е имала свои интереси, но защити нашите национални интереси и ни освободи от 5 вековно турско иго. СССР също е имал своите интереси, но защити нашите национални интереси и ни спаси от 3 та национална катастрофа. Западът също е имал своите интереси, но нито ни освободи, нито ни спаси от 3 та национална катастрофа. Това сочи желязната логика, драги русофоб, профашист.


Visitor


10 септ. 2019 | 21:08Лъжеш! Това е британския девиз: "Британия няма вечни приятели, Британия има само вечни интереси!!!". А ако не беше Александър Втори, днес щеше да се казваш Мустафа!


PrastoveteMU


10 септ. 2019 | 20:23"Така че днес те се държат абсолютно като режима на Сталин: измислят обвинения в шпионаж и задържат хора, които са техни противници, невинни хора." И този като Путин е изявен власовец.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ubuntu


10 септ. 2019 | 18:36Безспорно целта на акцията (разпоредена от хамериканците), е да се спънат няколкото икономически проекти, в които участват руски фирми, вкл. "газовия хъб", "турски поток", АЕЦ "Белене" и т.н. за сметка на аналогични американски проекти. Целта е от руски на американски доставчици да бъдат принудени да минат не само България, но и Сърбия, Унгария и др. , а също да се потиснат сделки с Австрия. Очаквам руснаците да си дават ясна сметка за всичко това и да не се хванат на подобна елементарна въдичка; вместо това, най вероятно ще изгърми някой наш шпионин в Москва.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.