Снимка БНТ

Русия да се намеси в изборите за Европейски парламент у нас?! Ние сме последна грижа на Путин!

Ген. Тодор Бояджиев: Няма връзка между случаите "Скрипал" и "Гебрев". Нашият просто търси известност

3931 | 12 февр. 2019 | 09:26

Сергей Скрипал разкрива над 300 сътрудници на руското разузнаване, някой от тях може да търси мъст, смята разузнавачът


Водевил нарече ген. Тодор Бояджиев съмненията за отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев по подобие на Скрипал с нещо като "новичок".

Вчера българските власти изнесоха данните от разследването, според което такова нещо няма и става въпрос за пестициди в салатата и кафето. Но посещението и престоят у нас на един от тримата руски агенти, нарочени от британското разследване, съвпада с натравянето от пестицида в руколата от ресторанта.

Бившият разузнавач и бивш главен секретар на МВР е категоричен, че нашият бизнесмен просто търси известността на Скрипал.

"Ако "новичок" е използван на 24 април 2015 г. и не е дал търсения резултат, кое разузнаване 4 г. по-късно ще тръгне да използва нещо, което се е доказало като неефективно. Това е водевилна история", отсече Тодор Бояджиев по БНТ.

Според него няма как нечие разузнаване да стои зад подобни акции, защото и двете операции - по отравянето на бившия руски агент Скрипал, и на Гебрев, са изпълнени на ниско професионално ниво. Според него при Скрипал става въпрос по-скоро за лично отмъщение, извършено от "заслепени от мъст" разсекретени от него британци, работещи за руските служби. А шумът по случая сега е вследствие на изтекла информация от британските или българските служби, разследвали версията за отравяне. След това тази версия е била поета от политиците, за да се отклони вниманието от Брекзит, коментира Тодор Бояджиев. Ексразузнавачът не смята също така, че изборите в България ще бъдат манипулирани от руската страна, интерес от манипулации имат партиите.

По същото време, докато Бояджиев определи отравянето на Гебрев като "водевилна история", експерт по химически оръжия коментира по Нова, че веществото хлорпирифос, което е ял в салатата бизнесменът, не е от групата на отровните вещества като "новичок". Той е от групата на фосфорорганични пестициди. Той е един от силно токсичните инсектициди, но няма нищо общо с "Новичок", каза доц. Иван Попов”.

В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството. Но това са толкова незначителни количества, че не могат да доведат до това отравяне, за което става въпрос, обясни още доц. Попов. Същото заяви и главният прокурор Сотир Цацаров още вчера в МС на базата на експертизата към разследването.

 


От категорията

"Тренд": БСП повежда на ГЕРБ с 08%. "Апартаментгейт" удари ГЕРБ с 3,1%

"Тренд": БСП повежда на ГЕРБ с 08%. "Апартаментгейт" удари ГЕРБ,-1555652439.jpg

ДПС запазва позиции с 12,7 % и дори леко покачва, през март те са били 12,1%. ...

19 апр. 2019 | 08:05

Данаил Кирилов: Промените за „тримата големи” в съдебната власт нямат връзка с Апартаментгейт

-1555094704.jpg

„Трябва да се възстанови справедливостта по отношение на статута на „тримата ...

19 апр. 2019 | 08:44

Времето се разваля. Посрещаме Цветница със слана

Сн. БГНЕС-1555657493.jpg

В началото на месец май дневните температури скачат значително

19 апр. 2019 | 10:00

Ева Майдел с отличие от Европейската организацията на данъкоплатците

Ева Майдел с отличие от Европейската организацията на данъкоплатците. Снимка ПП ГЕРБ-1555657259.jpg

Наградата е за активната ѝ работа в защита на потребителите и в подкрепа на ...

19 апр. 2019 | 09:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.