Властите трябва да инвестират в икономическо развитие, а не във въоръжени сили

Ген. Уесли Кларк: Все още е рано за КейФОР да напусне Косово

1997 | 16 май 2018 | 11:23

Бившият командващ на НАТО призна, че би искал да види споразумение между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията, място в ООН за Прищина и членство в ЕС, заедно с Белград


 

Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, пенсионираният американски генерал Уесли Кларк заяви, че все още е рано КейФОР да напуска Косово, отбелязва скопското електронно издание МКД, цитирано от агенция „Фокус“.

 

Съгласно думите на Кларк, докато КейФОР е в Косово, властите в Прищина би трябвало да използват средствата за икономическо развитие, вместо за финансиране на въоръжени сили.

 

Кларк увери, че иска Косово да стане част от Европейския съюз, но смята, че е добре студентите да останат и да работят в страната си.

 

Все още тук имаме КейФОР, за да гарантираме сигурността на Косово… Но ако бях в Косово и можех да помисля за отбраната от КейФОР и НАТО, бих счел за обосновано средствата на правителството да отидат за икономическо развитие, вместо да се харчат за въоръжени сили", коментира Кларк на пресконференция в Прищина.

 

Според американския генерал най-добрият начин да се осигури бъдещето на Косово като независима и демократична държава е икономическото развитие.

 

Бих призовал хората от Косово да мислят за отбраната и икономически условия, да задържат част от младите тук, за да осигурят заетост, да инвестират в младите хора, да инвестират в инфраструктурата и докато е НАТО тук за сигурност, нека не се бавят с това и да вършат работата си", подчерта Кларк.

 

Бившият командващ на НАТО изрази увереност, че ще дойде времето, когато КейФОР ще напусне страната, но добави, че този момент все още не е настъпил.

 

Кларк призна, че би искал да види споразумение между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията, място в ООН за Прищина и в крайна сметка – членство в Европейския съюз, заедно с това на Белград. Той допълни, че не съществува причина поради която Косово и Сърбия да не бъдат добри съседи.

 


От категорията

Кремъл: Путин и Радев не са се и опитвали да договорят доставки на газ

-1527042909.jpg

Русия и България имат "много общи теми за икономическо сътрудничество, ...

23 май 2018 | 13:35

Българските ученички, изчезнали в Чикаго, се завърнаха невредими

-1526367682.png

Двете не са замесени с латиноамериокански банди, разказаха родителите

23 май 2018 | 10:22

Съветник на Кремъл: Подготовката на среща Путин-Тръмп е замразена

-1499450046.jpg

Според външнополитическия помощник Юрий Ушаков нищо не е направено след ...

23 май 2018 | 17:35

Бедствие в Сърбия, десетки къщи са откъснати от света заради придошли реки

Снимка: Танюг-1527083498.jpg

Заради повишените нива на реките достъпът на спасителните екипи е силно ...

23 май 2018 | 16:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018