Властите трябва да инвестират в икономическо развитие, а не във въоръжени сили

Ген. Уесли Кларк: Все още е рано за КейФОР да напусне Косово

2259 | 16 май 2018 | 11:23

Бившият командващ на НАТО призна, че би искал да види споразумение между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията, място в ООН за Прищина и членство в ЕС, заедно с Белград


 

Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, пенсионираният американски генерал Уесли Кларк заяви, че все още е рано КейФОР да напуска Косово, отбелязва скопското електронно издание МКД, цитирано от агенция „Фокус“.

 

Съгласно думите на Кларк, докато КейФОР е в Косово, властите в Прищина би трябвало да използват средствата за икономическо развитие, вместо за финансиране на въоръжени сили.

 

Кларк увери, че иска Косово да стане част от Европейския съюз, но смята, че е добре студентите да останат и да работят в страната си.

 

Все още тук имаме КейФОР, за да гарантираме сигурността на Косово… Но ако бях в Косово и можех да помисля за отбраната от КейФОР и НАТО, бих счел за обосновано средствата на правителството да отидат за икономическо развитие, вместо да се харчат за въоръжени сили", коментира Кларк на пресконференция в Прищина.

 

Според американския генерал най-добрият начин да се осигури бъдещето на Косово като независима и демократична държава е икономическото развитие.

 

Бих призовал хората от Косово да мислят за отбраната и икономически условия, да задържат част от младите тук, за да осигурят заетост, да инвестират в младите хора, да инвестират в инфраструктурата и докато е НАТО тук за сигурност, нека не се бавят с това и да вършат работата си", подчерта Кларк.

 

Бившият командващ на НАТО изрази увереност, че ще дойде времето, когато КейФОР ще напусне страната, но добави, че този момент все още не е настъпил.

 

Кларк призна, че би искал да види споразумение между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията, място в ООН за Прищина и в крайна сметка – членство в Европейския съюз, заедно с това на Белград. Той допълни, че не съществува причина поради която Косово и Сърбия да не бъдат добри съседи.

 


От категорията

Политическа буря срещу Тръмп, който обяви, че приема обясненията на Рияд за убийството на Хашоги

-1507272374.jpg

Саудитското обяснение за зверството е обидно, Конгресът трябва да се намеси, е ...

20 окт. 2018 | 14:59

Бунт във ВМРО-ДПМНЕ, Демократическата фракция зове за "прочистване" на партията

-1540034789.jpg

„На държавата и гражданите им трябва ВМРО-ДПМНЕ, прочистено от криминални ...

20 окт. 2018 | 14:23

Хиляди протестират в Лондон с искане за нов референдум за Брекзит (ВИДЕО)

Кадри: Дейли мейл-1540046802.jpg

Кметът на британската столица Садик Хан е сред политиците, участващи в ...

20 окт. 2018 | 17:46

Патриарсите на Антиохия и Сърбия призоваха Вартоломей да възстанови братския диалог с Москва

Снимка: Сръбска патриаршия-1540045733.jpg

Опасното положение в православния свят, създало се заради Украйна, не може да ...

20 окт. 2018 | 17:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.