Ген. Димитър Шивиков. Снимка - БГНЕС.

Генералите не са нито сини, нито червени

8754 | 26 юни 2015 | 12:03

Задава ли се казус „Шивиков 2“


Как ще се реши казусът с ген. Димитър Шивиков, един достоен офицер, на когото е повдигнато обвинение за злоупотреба със служебното положение, ще кажат Военната прокуратурата и съдът. Надеждите са Темида да си свърши работата професионално и без пристрастия. Но покрай командира на Карловската бригада е на път да „изгори“ друг свестен генерал. Става дума за шефа на Военната полиция ген. Борислав Сертов (няма нищо общо с бившия началник на ДАНС Петко Сертов - б.а.). Министърът на отбраната Николай Ненчев му вмени вина и го нарочи, че по своя инициатива, без да го пита, е сигнализирал прокуратурата за Шивиков. Което абсолютно не е вярно. Знам в детайли как се е случило, но не бих го оповестил. Ген. Сертов е действал, като е спазил всички нормативни изисквания и с нищо не е прегрешил.


Миналата седмица след заседание на комисията по отбрана в НС на въпрос на журналисти „През главата ли ви е даден на прокуратурата ген. Шивиков?“ министърът отговори „Да“ и не каза истината. После нареди инспекторатът на МО да провери Военна полиция по конкретния случай. Мисля, че по-добре би било да се провери неговата работа или на политическия му кабинет. Защото има документи кога е постъпил до него докладът за инцидента, кой зам.-министър го е приел, тъй като Ненчев е отсъствал.


Да поясня - Военна полиция по закон е на пряко подчинение на министъра. Тя му докладва за всяко нарушение. И той преценява дали е за дисциплинарно наказание, или е за прокурор. Затова във ведомството има цяла правна дирекция, която го съветва как да постъпи. Ако прикрие нещо, отговорността е негова, защото негово е и задължението да сигнализира Темида. Другият вариант е прокуратурата сама да изиска това, което й трябва. Ген. Сертов и да иска, не може да прескочи Ненчев. Да не е луд да го направи и сам да си окачи въжето! Особено когато става дума за висш офицер. Затова министърът ме възмути, когато скри обстоятелствата. Така се ражда нов прецедент, който е опасен за армията, защото деморализира и разделя висшия команден състав.


Служил съм две години с ген. Сертов. Твърдя, че е много отговорен, съвестен и принципен офицер. Завършил е военно училище и военна академия, бил е по бойните части. Споменавам това неслучайно. Неговият „грях“ е, че е назначен от министър Ангел Найденов, който е червен. А Ненчев е син. Затова е атаката срещу Сертов. Казусът „Шивиков“ е удобен повод да бъде отстранен. Отсега се говори кой ще го наследи. Върти се името на доскоро популярен бивш шеф на спецслужба. Който дори не е бил военен. Но ще поживеем, ще видим. Между другото, взети са на прицел и други генерали, издигнати при предишната власт. А това е тема за размисъл за Плевнелиев. Нали е баща и обединител на нацията.


От категорията

Томислав Дончев: Няма да подаваме оставка!

-1576220946.jpg

Не е лесно да се работи в условията на протести, но ние имаме ясни задачи, ...

13 юли 2020 | 08:43

Андрей Райчев: Единственото, което може да стабилизира ситуацията, са изборите и вотът на народа

-1543053714.jpg

Ако Борисов обаче даде 3 месеца на президента и служебен кабинет, означава, че ...

13 юли 2020 | 08:53

Посолството на САЩ подкрепи протеста: Никой не е над закона!

Посолството на САЩ подкрепи протеста: Никой не е над закона! -1594672888.jpg

Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в ...

13 юли 2020 | 23:40

Проф. Константинов: Президентът или да се извини, или да посочи мафиотите, или оставка!

-1578984123.png

Борисов се показва като тотален антипод на Радев - милитаристът срещу търсещият ...

13 юли 2020 | 21:42