Георги Георгиев и Даниел Митов Кадър: Фейсбук

Даниел Митов: Позицията на двамата US сенатори за корупцията у нас е лична

Георг Георгиев: Президентът Радев се включи в предизборната кампания, лъже брутално и безцеремонно

9453 | 5 март 2021 | 16:30

"Премиерът Борисов е човекът, който на няколко пъти е бил канен в Белия дом, а Румен Радев нито веднъж не е бил канен на официално посещение в САЩ", обясни бившият министър на външните работи в кабинета "Борисов 2"


Президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно.

Това каза кандидатът за депутат от коалиция ГЕРБ - СДС в 24-ти МИР София град и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев по време на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ в изявление, предаде репортер на Агенция "Фокус"

 

Той коментира съобщение на личните профили на двама американски сенатори, свързано с корупцията в България.

 

"Това е една разпечатка, която направихме от официалната страница на Сената. Тук позиция официална не открихме. Това е самото изявление, направено от личен профил. То не ангажира институцията, не ангажира Сената", каза още Георгиев.


По думите му президентът има тоталната липса на каквато и да е институционална култура.

 

"Държавният глава се позовава на лични мнения, изразени в социалните мрежи, на двама сенатори. Третото е, че явно президентът Радев днес вече съвсем официално се включи в предизборната надпревара за 45-ия българския парламент", каза още Георг Георгиев.

"Тогава, когато използваш една публикувана в социалните мрежи, в личните профили, позиция, само и само да очерниш държавата си, само и само още веднъж да се покажеш с мнение, което да опетни репутацията на страната, която иначе ти си призван да представляваш, е изключително цинично", подчерта Георгиев.

 

Проверка показва обаче, че сайта на Комисията по външна политика към Сената на САЩ е публикувана обща позиция, подписана от председателя на комисията Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо. Освен това обръщението може да бъде открито и на сайта на Посолството на САЩ в България.

Според Георгиев истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция.

 

"Можем да зададем въпроса дали пък не лъха на лобизъм, който идва дали по линия на различни републиканци за България, хора, наскоро върнали се от своето трансатлантическо пътешествие", коментира още кандидатът за народен представител.

"В крайна сметка стратегическият диалог, основните приоритети, които поставихме в нашите двустранни отношения в енергетика, в икономика, във въровенство на правото, в отбрана - това е истинската, това е същностната, ценностна диалогичност, която съществува между България и САЩ", заяви още Георгиев.


По думите му тя се е скрепила от неколкократните посещения на министър-председателя във Вашингнтон, в неговото присъствие в кабинетите на двама американски президенти, от неговите срещи с държавния секретар Помпео, Кери и с посещението на официалната американска администрация в София.

 

"Това е истинският диалог между България и САЩ. Това, което днес се опита и президентът Радев да експлоатира, за да си унижи държавата, не би могло да заслужава нашето внимание", допълни още Георг Георгиев.

 

Той показа и разпечатана позицията българския държавен глава.

"Никъде в официалния поток от информация на американския Сенат не се говори за изразените от двамата сенатори становища. Президентът Радев обаче внушава, че Сенатът постановява и надолу изброява личната позиция на сенаторите", заяви още Георгиев. Той попита на чия страна е президентът, вдигнал юмрука, дали на БСП, дали на "Отрови се" - "Изправи се.бг", дали на някой друг опозиционер.

 

Той отговори и на въпрос дали държавният глава нарушава Конституцията.

"От позицията на това, че да, президентът не изпълнява своите функции като от една страна на обединител на нацията, от втора защитник на репутацията на страната, това, че той се включва абсолютно открито в предизборни кампании вече, това, че по никакъв начин не се опитва да се съпричасти с позициите на различните групи от българското общество. Той не проявява никакъв плурализъм, тъкмо напротив той е тотално пристрастен, тотално симпатизиращ на една единствена определена част от обществото и нейното мнение. Да, в този смисъл президентът нарушава Конституцията", изтъкна още Георг Георгиев.

Според него новият елемент е, че от неналичието на недостатъчна компетентност, се впуска в нещо, което може значително да застраши, да накърни репутацията на България в света. "Когато президент излезе и каже, че американският сенат изразява позиция, това би могло да се чуе от тази висока трибуна, а то просто е една елементарна лъжа", подчерта още той.

Позицията на двамата американски сенатори за корупцията у нас е лична позиция, подчерта бившият външен министър Даниел Митов, който е втори в листата на ГЕРБ в 25 МИР-София след премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

"Във връзка с излязлото днес съобщение, пуснато от личните профили на двама американски сенатори, трябва да кажем следното - първо, когато става въпрос за въпросната позиция, това е лична позиция на двама членове на американския Сенат. Това не е позиция на сената, не е позиция на американския конгрес. Познаваме сенатор Менендес. Знаем, че той е много активен. Непрекъснато има публични и лични позиции, с които се отличава. Очевидно отдавна не е имало посещение на членове на американския Конгрес, специално на Сената в България и смятаме, че в най-близко бъдеще е необходимо членове на американския Конгрес да посетят България. Да видят как се развива и в крайна сметка да видят постиженията", заяви още Митов.

Той отбеляза, че въпросите, които повдигат двамата сенатори са легитимни.

"Те са част от българо-американските двустранни отношения. Така или иначе правителството както до момента, така и в бъдеще, при успех на изборите ще продължава да работи по тези теми както с новата американска администрация, така и с членовете на Конгреса. По-специално с въпросните сенатори", заяви още Митов.

 

"Премиерът Борисов е човекът, който на няколко пъти е бил канен в Белия дом, а президентът нито веднъж не е бил канен на официално посещение в САЩ", обясни още Даниел Митов.

"Преди да потвърдя това, което заместник-министър Георгиев каза, премиерът Борисов е човекът, който на няколко пъти е бил канен в Белия дом, който е бил гост на няколко американски президенти, при когото държавни секретари са идвали. Само по времето на предишния мандат на два пъти сегашният държавен секретар е бил в България. Човек като президента Радев, който нито веднъж не е бил канен на официално посещение в САЩ и който очевидно не познава институционалните взаимоотношения в САЩ, едва ли е в правото си да прави коментарите, които направи днес", изтъкна още Митов.

Според него е хубаво президентът Радев да погледне личните позиции на сенатор Менендес по отношение на Русия.

"Въпросните позиции на сенатор Менендес и позициите на президента Радев се различават диаметрално противоположно. Хубаво е да има някаква консистентност в това отношение", допълни още Митов.

 

Няколко часа по-късно твърденията на Митов и Георгиев бяха подкрепени от българската дипломатическа служба.

"Министерството на външните работи би искало да изрази своето учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения. Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас", обявиха от ведомството на Екатериа Захариева в специална позиция.

От МВнР описаха връзките между двете страни в изключително позитивна страна: "Преди година САЩ и България подписаха във Вашингтон два всеобхватни документа - декларация за двустранните отношения с Белия дом и надграждащо споразумение за задълбочаване на стратегическото партньорство. След това в София беше проведен Стратегически диалог между двете правителства в областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура. В края на 2020 г. бяха подписани меморандуми за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели. Само преди две седмици държавният секретар Блинкен избра да се включи във видеоконференция, организирана от България, и да поздрави страната за домакинството на инициативата "Три морета". Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени."

 Георг Георгиев: Президентът Радев се включи в предизборната кампания

"Премиерът Борисов е човекът, който на няколко пъти е бил канен в Белия дом, а Румен Радев нито веднъж не е бил канен на официално посещение в САЩ", обясни бившият министър на външните работи в кабинета "Борисов 2"

От категорията

Корнелия Нинова: Късно е, колеги, за китка! Борисов се бетонира в енергетиката за 5 години напред
(Видео)

-1618921704.png

Нинова вади нови примерии за кадрови назначения в сектора, направени в последно ...

20 апр. 2021 | 13:53

Даниел Митов след получения мандат: Ще търсим подкрепа от "Демократична България" и диалог с ИТН
(Видео)

-1464702015.jpg

Митов подчерта, че единствено няма да влиза в диалог с ДПС и БСП.

20 апр. 2021 | 14:14

Георги Марков изригна: Митов, не те ли е срам! Иде ми да се хвърля в Дунава!
(Видео)

Георги Марков изригна: Митов, не те ли е срам! Иде ми да се хвърля в Дунава! -1618937606.jpg

И каква е идейната близост на ГЕРБ с лицето Христо Иванов? Виден соросоид, ...

20 апр. 2021 | 19:52

Браншът в шок: Любен Дилов за министър на туризма е подигравка
(Видео)

-1618385342.jpg

Вече се кръстим и се шегуваме в бранша, защото се гаврят с нас, обяви Бранимир ...

20 апр. 2021 | 19:46