Георги Атанасов, който не даде последна дума на Живков: Завладя ни омразата и нагона към разрушение

Имаше натрупано недоволство в обществото. Но сериозна, организирана опозиция в България нямаше

Георги Атанасов, който не даде последна дума на Живков: Завладя ни омразата и нагонът към разрушение

43805 | 12 ноем. 2019 | 12:59

Бай Добри Джуров ми разказваше след това, че бил доста притеснен как ще реагират Вътрешните войски, които бяха до Горубляне. Там имаше голямо поделение. По някое време Добри даже съзрял, че има раздвижване и бил доста смутен.


30 години от началото на Промяната

 

Единствените живи днес бивши членове на Политбюро на ЦК на БКП, които са участвали в пленума на ДЕСЕТИ ноември 89-та, са Георги Йорданов и Георги Атанасов.

Епицентър.бг публикува преди два дни стенограмата от заседанието на пленума, предоставена ни от ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ, както и неговите лични впечатления от онова време. 

 

Днес даваме думата на ГЕОРГИ АТАНАСОВ, един от най-важните фактори на пленума, по това време министър-председател, който води заседанието и който отказва да даде последната дума на Тодор Живков. Това решава успеха на пленума с гласуването на оставката на Първия.

А после?

Какво очаква Георги Атанасов и какво всъщност се случва ?

 

"В политиката се настани омразата и тя диктува вече десетилетия поведението на политици и държавни институции. Нито едно правителство досега не показа воля да смаже корупцията и бандитизма. Стотици хиляди българи напуснаха страната, срина се равнището на раждаемостта. Сриват се ценностната ни система, здравеопазването, образованието. Като че ли ни завладява психиката на един изморен народ, който върви неудържимо към своя залез...

 

 Има три фактора за промяната на 10 ноември 1989-а.

Първият − другомислието в българското общество се появи първо в БКП. Вторият − все по-ярките изяви на дисидентите, които декларираха своите цели, особено през пролетта на 1989-а.

И третият − ролята на геополитическите процеси. Още в началото на 70-те години социализмът в Централна и Източна Европа вече бе загубил жизненост.“

 

С тази оценка на Георги Атанасов влизаме в темата за началото на българския преход.
 
− Значи отдавна сте усещали, г-н Атанасов, че промяната е неизбежна?
− Да, виждахме, че нещата вървят към криза. Чувствахме я. Изнемогвахме в икономиката, съзнавахме и негативите в живота.

− А защо не променихте политиката?
− Търсехме нови решения, но линията, която следвахме, не съответстваше на реалната острота на проблемите. След курса за преустройство в СССР в част от ръководството на БКП започна да назрява убеждението, че можем да се освободим от недъзите само чрез поражението на тоталитарната система, а това с Тодор Живков не можеше да стане. През пролетта на 1989-а се проведоха конгресите на творческите съюзи, които бяха показателни за новите процеси и нагласи. България навлезе в период на остра политическа криза. Разговорите на тази тема помежду ни (извън кръга на Живков) станаха системни. Виждахме, че кризата на доверието към властта прераства в криза на властта. С това разбиране още на 6 юли 1989 г. (в навечерието на традиционната среща с дипломатическия корпус в Смолян) се договорихме с Петър Младенов, че трябва да се отиде на открит политически сблъсък с Тодор Живков и той да бъде отстранен от ръководството на партията и на държавата. На следващия ден посветихме в плана си Добри Джуров и Андрей Луканов. Така четиримата станахме ядрото на акцията за смяна на ръководството на партията и държавата.

− Страхувахте ли се, че опозицията може да ви изпревари?
− Каква опозиция? Имаше натрупано недоволство в обществото. Но сериозна, организирана опозиция в България нямаше. След 10 ноември ‘89-а те научиха на улицата, че Живков е свален.

− Как точно стана заверата срещу Живков?
− След като ние, четиримата, се разбрахме, уточнихме се аз да направя анализ за икономиката, Петър (Младенов) - за политическата обстановка и партията. Трябваше да създадем организация, която да гарантира, че промяната ще е не само успешна, но и радикална. На 13 юли 1989-а в Политбюро (ПБ) на ЦК на БКП се състоя обсъждане на проблемите на икономиката. Моите тези коренно се разминаха с постановките на Живков. В същия дух се изказа и Луканов. Втори сблъсък имахме в края на август ’89-а, когато Живков внесе в Политбюро предложение за свикване на ХIV конгрес, а повечето членове на ПБ изразиха несъгласие с основните постановки на материалите. Тогава той разбра, че вече не владее положението.

− А вие от заверата какво направихте?
− След като Петър Младенов написа писмото си, с което подаде оставка и го депозира в Политбюро, Живков свика Политбюро, за да се обсъди. Тогава Луканов ми съобщи, че с Пенчо Кубадински и с други дейци са решили Петър да си изтегли писмото. Възпротивих се категорично: „Андрей, рубиконът е минат. Трябва да действаме!“ 

Предложих му аз и Добри Джуров да отидем при Живков и директно да му поискаме оставката. Но това да стане 2-3 дни преди пленума на 10 ноември, за да няма време Живков да организира нещо, да разсъждава много и т.н. Андрей се съгласи. На 7 ноември поднасяме венци пред паметника на Ленин по случай Октомврийската революция. Джуров идва при мен и ми казва: „Абе, Гошо, ти предлагаш двамата с теб да ходим при Живков. Разбираш ли за какво става дума − председателят на Министерския съвет и военният министър да отидат и лично да искат оставката на Тодор Живков. Това е преврат! Предлагам друго. Ние − Йордан Йотов, Димитър Станишев и аз − сме съпартизани на Живков. Ние ще отидем и ще му кажем.

 

− Да се разберат по партизански, така ли?
− Да. Съгласих се. Срещата им бе на 8 ноември в 9 ч. Към 11,30 бай Добри ми съобщи, че Живков приел да се оттегли на някой от следващите пленуми. Скочих: „Абе, Добри, как на някой от следващите пленуми? На тоя пленум, бе, който ще бъде вдругиден, трябва да се оттегли!“ Добри се затюхка: „Ами, ние пак трябва да искаме среща.“ -„Ще искате!“ И на следващия ден, на 9-и, те бяха отново при Живков. Тогава го убедили. В същия ден следобед при мен влиза Григор Стоичков: „Другарю Атанасов, бях при другаря Живков и той ми каза, че трябва утре да си даде оставката. Как може така ненадейно? Казах му, че не бива да бърза.“ Скочих: „Абе, Григоре, ти ще объркаш цялата работа.“ Поисках среща с Живков. Разбрах, че при него са Балевски, Георги Джагаров и Панталей. Изчаках ги във фоайето пред кабинета му да излязат. И понеже знам правилата на политиката, веднага минах в настъпление: „Другарю Живков, какво ще правим утре на пленума?“ И без да чуя отговора му, продължих: „Разумната, вярната, точната позиция е вие да си дадете оставката веднага!“ Настъпи тягостно мълчание. Живков имаше едни малки ръчички. Мълчи, тупа нервно с пръсти по масата и в един момент ми отвръща: „Георги, аз съм решил! Ей сега, в 6 ч. на заседанието на Политбюро ще си подам оставката и ще предложа теб за генерален секретар.“ Възразих: „Важното е да разберете, че е правилно да се оттеглите. Защото от няколко години Тодор Живков работи против Тодор Живков. Ние сме допускали и грешки, но народът има и хубави впечатления от това ръководство и не бива да се направи нещо, което да срине хубавите впечатления.“ Той кима с глава и ме пита: „Ти кого предлагаш за генерален секретар?“ -„Защо да не бъде Петър Младенов?“  -„И-и-и-и.“ Смръщи вежди!

− Да. И на мен Живков ми е казвал, че не харесва Петър Младенов. Защо?
− Смяташе, че не е оперативен човек.

− И в мемоарите си Живков го пише това.
− Тодор Живков имаше много ценни качества и като човек, и като ръководител, и като партиен деятел. Но имаше и сериозни недостатъци. Първо, знаеше как да съхранява властта си и второ, беше отмъстителен и субективен в оценките си. За всички, които са били против него − Чудомир Александров, Георги Атанасов, Андрей Луканов, Петър Младенов − се изказа зле. А хвалеше Гриша Филипов, който нанесе такива поражения на държавата. Но тогава, след заседанието на Политбюро преди пленума на следващия ден, тримата: аз, Добри и Петър, отидохме при Живков. Беше разстроен. Уточнихме се за реда на пленума и си тръгнахме.

− След като всичко е било решено, защо на пленума Живков изглеждаше така зле, сякаш гръм от ясно небе го е ударил?
− Заради това му изражение по-късно някой ме попита: „Вярно ли е, че сте го дрогирали?“ Никой не го е дрогирал. В началото той изнесе великолепен доклад. Беше капнал да стои прав и да говори. Все пак беше на 78 години. После, когато стана гласуването и видя резултата, Живков си даде сметката, че това е краят, че от утре вече не е генерален секретар. А 35 години е бил на този пост! Всеки човек в такъв момент връща лентата назад, отново изживява изминалите години. И изведнъж някой му казва: „Дотук!“ Ами това действа психически. Вярно е, че той положи усилия с помощта на някои свои близки хора в ЦК да промени хода на пленума − точката за оставката му да се отложи. По време на обедната почивка Милко Балев го е навивал да не се съгласява с освобождаването му като председател на Държавния съвет. Сигурно затова в началото на второто заседание Живков ми каза: „Георги, защо ме освобождавате и като председател на Държавния съвет?“ Отвърнах му: „Тези въпроси са уточнени, вече има решение на Политбюро и връщане назад не може да има.“

− Той как реагира?
− Само продума: „Ами добре, както кажеш.“ После, по време на заседанието, като тръгнаха изказванията, двамата седим един до друг и по едно време Живков ми казва: „Георги, хубаво е да ми дадеш думата да кажа няколко неща.“ -„Но, другарю Живков, вие сутринта говорихте два часа, говорихте много хубаво, защо е нужно сега?“ - „Добре, както кажеш!“ Точно така ми каза. Разбирах състоянието му, но не му дадох думата. Даже някои след това казаха: „Ей, ти си много жесток, даже не му даде думата да благодари на тоя Централен комитет.“

− Защо го лишихте от последната дума?
− Добре, ще му дам думата, ама знам ли какво ще говори. Да не объркаме работата.

 Не сте ли се притеснявали за това, че той може да вдигне силите за сигурност срещу вас? Все пак вие сте едни превратаджии.

− Да. Аз съм малко тепегьоз на тая тема. Чувах, че някои са имали известни опасения. Аз бях спокоен. Какво... като ме арестуват? Даже и да предположим, че ще ме убият, което няма да стане, защото времената вече са други, какво от това? Нищо! Бай Добри ми разказваше след това, че бил доста притеснен как ще реагират Вътрешните войски, които бяха до Горубляне. Там имаше голямо поделение. По някое време Добри даже съзрял, че има раздвижване и бил доста смутен. Защото, ако това се допусне, няма да е добре и за България, и за партията. Но явно Живков е бил разумен. И нямаме основание да го подозираме в каквито и да е екстремни действия. Ето, така стана промяната − това бе един обикновен ноемврийски ден.

− Но той обърна историята, начерта нов път за България.
− Една обичайна промяна в партията, която предопредели много сериозни неща в развитието на България. Впрочем много хора не си дават сметка какво точно стана след това? Десети ноември като първи акт на промяната не е всичко, това бе само началото. Лошото е, че мнозина със задна дата се опитаха да си напишат героична биография.

− Дайте оценка, г-н Атанасов, за годините след 10 ноември 1989-а. И леви, и десни твърдят, че нашият преход е провал. Защо?
− Мислехме, че промяната ще е за хубаво. И сме се борили да бъде хубаво. Несъмнени са демократичните ни постижения и приобщаването на България към ценностите на Европа. Но не допусках, че след 10 ноември всичко така катастрофално ще се срути. При такава радикална промяна естествено е да се върнем и назад в някои сфери, да се преориентираме в икономиката, но нищо не оправдава нагона към разрушение, който ни завладя. В политиката се настани омразата и тя диктува вече две десетилетия поведението на политици и държавни институции. Нито едно правителство досега не показа воля да смаже корупцията и бандитизма. Не знаем кои са ни приоритетите. Стотици хиляди българи напуснаха страната, срина се равнището на раждаемостта. Сриват се ценностната ни система, здравеопазването, образованието. Като че ли ни завладява психиката на един изморен народ, който върви неудържимо към своя залез. Възмутен съм от всичките ни правителства на прехода! 

− Защо от всички? Имаше и леви правителства.
− Всички бяха в плен на икономическа безпътица и без визия за формиране на нова философия на националния живот. Характерно за българския преход е безхаберието на държавната администрация. Това е страшно опасно! И стремежът на политическите партии е да политизират нейната дейност. А в сферата на сигурността основни политически централи се опитват да изграждат собствени структури, собствени източници на информация. Лошото е, че на тази основа вече се възражда духът на омразата от началото на 90-те години. И вместо проблемите да се решават, в България те се наслагват върху съзнанието и морала на поколенията. Така стана с т.нар. червени куфарчета. Тази легенда се затлачи в съзнанието на моето поколение. И още не можем да се освободим от тези лъжливи за всички окови. Защото над нас тегне прокобата! Не по-малко лъжлива и опасна е другата легенда − за изнесените милиарди. Някои говореха за 17-20 милиарда.

− Но тези някои, г-н Атанасов, са дейци от вашата партия. Защо да не им вярваме?
− Защо никой не се запита откъде са тези огромни количества пари? Че ние тогава, в края на 80-те, нямахме с какво да платим елементарни доставки. Обвиняват ни, че сме изнесли милиони. Нямаше какво да изнасяме. Но такава е орисията българска − всичко около нас да тъне в тъма, да се давим в омраза. Ще успее онзи държавник, който извади страната от беднотията и я върне в коловоза на икономически развитите страни.


От категорията

Проф. Димитър Иванов: Камбаната бие!

Проф. Димитър Иванов-1554992875.jpg

Единствената нова възможност ГЕРБ отново да управлява, е да получи подкрепа от ...

31 май 2020 | 17:07

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

144 години безсмъртие! Христо Ботев бе роден, за да стои по-горе от общото равнище

Името на Ботев си е оздравило безсмъртието и ще се произнася с гордост в България, додето има България на света-1591020124.jpg

Той беше жив протест против неравенството, против неправедното възвишение на ...

2 юни 2020 | 00:01

Юрий Борисов: "Булгар! Булгар!" в пандемичната икономика

Юрий Борисов-1591018073.jpg

Докато другите развързват кесиите, нашето правителство решава, че ще продължи ...

1 юни 2020 | 16:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


14 ноем. 2019 | 20:34Cтепанов, мислех, че само Тиквата казва "евра"...Такава е сега модата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


16 ноем. 2019 | 13:01Проверих в Интернет и наистина повечето специалисти казват, че е правилно само в единствено число, понеже еврото нямало множествено. Не бях проверявал, но го приемам, въпреки, че за долара е различно. Там наистина има множествено число в английския dollars.


Димитър Степанов


16 ноем. 2019 | 12:29Добре, приемам критиката!


Violeta Иванова 23


13 ноем. 2019 | 16:35Хубаво интервю.Обичам, когато хората вече са на възраст, на която смятат, че могат да кажат истината.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


14 ноем. 2019 | 12:18Ноищо подобно. Това е неговата истина, за да си измият гузната съвест, че вкараха един стар човек в ареста без никакво основание. Истината е, че за 2018 по данни на БНБ БВП е 53 млрд евра, а дълга 33 млрд евра, което прави 61% на дълга от БВП. При Живков в 1989 БВП е 25 млрд долара, а дълга 10 млрд долара, което прави 40% от БВП. И какво излиза? Дългът на Борисов за 2018 г е с 20% по висок от дълга на Живков спрямо БВП за съответните години. В интерес на истината и двата дълга са добри и не представлява някаква заплаха от гледна точка на критериите на ЕС от Маанстрихт. Тогава за каква икономическа криза и трудно положение ще ми говорят? Това ли е истината им? Това, че Луканов самоволно, без съгласието на никой от проведено съвещание налага мораториум върху дълга и така усложнява една нормална ситуация, не е вина на Живков.


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 20:35Както писах по долу в коментарите си, в това изказване има само общи фрази, неподкрепени с никакви числа. Атанасов и Младенов говорят общи приказки с главна цел да се оправдават за действията си срещу Живков. Това е целта. А числата , фактите, състоянието на държавата ги дават обективните критерии на ООН, на българските институции от тогава, които ги има в отчетите на БНБ и НСИ, от факти съобщени скоро по БСТВ от Васил Коларив бивш управител на БНБ тогава и много други обективни специалисти.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


13 ноем. 2019 | 00:39Виж, бигманче, това с хапчетата е много стар виц на олигифренчетата, като теб, Бигманче, жалко, На програмистите, като мен с огромен стаж, няма нужда да им раздават компютри. Ние отдавна сме си ги сглобили, защото съм инженер, освен програмист и от десетилетия работим с тях. И с големи ЕИМ съм работил, не само с компютърчета. Само, че разликата между мен и теб е, че аз създавам програмите, а ти само сричаш да ги ползуваш. Разбра ли олигофренче, гербаво? А нацистите са ваши проятелчета. Ние достатъчно ги бихме и стигнахме до бърлогите им. Някои се самоотровиха, други ги обесиха американските сержанти. Все пак признавам, че си по скромен олигифрен от приятелчето ти Ананчо. Него трябва да проверяваш за хапчета, защото е в пенсионна възраст.


BiGman1


12 ноем. 2019 | 23:46Степанов пий си хапчетата бе човек...на четвърти километър явно са ви раздали компютри...утре искам да докажеш, че Хитлер е бил най големият национал социалист...


Петър Петров


12 ноем. 2019 | 21:48Митко извинявай ,че осираме коментара ти!Никога не съм бил комунист или социалист,но не обичам тъпи педали като теб Анани,не защото са демократи ,а защото са тъпи педали,без значение плащаш ли лижеш ли!


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 21:23Петьо Петров, аз написах, но ти вероятно не си видял, че основно го написах за нормалните хора, особено по младите, които тези неща няма кой да им ги каже и им спестя труда да ги търсят. Убеден съм, че и ти научи много неща от моите коментари. Що се отнася до двамата плужека, показах им, че не се крия, защото имах работа и не бях видял самодоволните им простотии. Доказах им, че не се крия и че не е това, което си мислят за социализма, прочели общите приказки от интервюто на Атанасов. Къде му са детайлните факти и числа. Какво означава изнемогвали? Защо Луканов еднолично въведе моратотиума? Защо не потърсиха отсрочки на дълга при тази силна тогава икономика и дълг само 40% от БВП, който критериите от Маанстрихт на ЕС считат за отличен? Това са много въприси, на които Атанасов не отговаря, а само общи приказки. Това интервю по отношение икономиката тогава е абсолютно повърхностно, неподкрепено с конкретни факти и числа и не дава никаква реалн


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 20:52Петров, мъжете, които ме обслужват някак изтъпряват противния ми характер. защото си плащам. Така е и с жените, които ме обслужват. Капитализъм. Само при вашия земен рай комунизма, сервитьорът беше като бог за онези, които му плащаха. Но това време свърши. Знам, че ви боли....


Петър Петров


12 ноем. 2019 | 20:48Митко,защо обръщаш внимание на тъпия плужек Ананиев?Той просто е неудовлетворен и сприхав заради това,че мъжете които го обслужват не могат да изтърпят противният му характер.Заяжданията му тук са бегъл опит да компенсира чувството на отритната отрепка.


BiGman1


12 ноем. 2019 | 17:34Да, виждахме, че нещата вървят към криза. Чувствахме я. Изнемогвахме в икономиката, съзнавахме и негативите в живота........................Къде е оня дебил Степанов който постоянно пише каква напреднала икономика сме били, колко хубаво се е живяло преди 10 Ноември...къде си бе мушмурок червен...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


16 ноем. 2019 | 12:38Бигманчо, а ти и Ананчо вероятно сте говорители на Герб. А народът веднъж гласува за СДС, после за НДСВ, после ги прати на политическото бунище. Така след време ще прати и Герб, когато се отърси от страха и прогледне. Не си чел марксизма, бигманчо. Там пише, че битието изпреварва съзнанието. Е в един момент съзнанието ще го настигне и Герб ще си отиде при другите двама на бунището. Това е бигманчо, пак те ограмотих безплатно!


BiGman1


13 ноем. 2019 | 22:28Степанов, ти говорител на БСП ли си бе дебил...сега разбирам защо народа ви мрази и не гласува за вас...


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 20:28Тъпако, няма нужда Незабравка да казва засициализма, аз го казвам и чети , глупако и се ограмотявай при Ананчо селяка пенсия по назад.


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 20:26Аз съм тук, тъпако безграмотен, а мушмурочето си ти. Няма да ти правя специално отговори. Виж ги по назад при оня твоя другия малоумник Ананчо, селския пенсионер от Гирно нанадолнище Казанлъшко.


BiGman1


12 ноем. 2019 | 18:17Незабравке, склеротичко, нещо по темата да кажеш, нещо за прехваления ви социализъм...мълчиш като пукал,а?


Незабравка


12 ноем. 2019 | 17:58Не си крещи името бе идиот! По презумпция идиота Е дебил!


Solo


12 ноем. 2019 | 16:55Трябва да се знае, че онези, които са уговаряли Тато да си подаде оставката, са били руски агенти и така им е било наредено. Това обаче не ги оправдава много, защото както се вижда, някои от тях, са уговаряли и приближени до него хора да съдействат за свалянето му, а и са го подвели, че поне на единия пост ще остане, но после не са спазили уговорката си. Това се прави така спокойно и решително, само ако зад гърба ти стои поръчение от Москва... А иначе, не че Тато вече не беше на години, не че беше най~интелигентния в държавата и т.н., но се справяше сравнително добре в доста области. А след свалянето му, отвън вече не позволиха на Б я да води истински независима политика, нито да взема верните за икономиката ни и за народа решения. Напротив, целта беше държавата да се срине икономически (затваряйки печеливши предприятия), да остане без армия и военна техника, без хора (естествено като им се заплаща МНОГО ПОД жизнения стандарт), обезлюдена и


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Solo


12 ноем. 2019 | 17:28сега с нас си правят експерименти, разграбват се природните ни богатства и културните ни ценности, обезлюдява се страната ни и се кроят пъклени планове за онова, което е останало от нея и от нас ...


Solo


12 ноем. 2019 | 17:27... и готова за цоцане чрез различни почти пожизнени концесии, чрез крадене на златото и рудите и и т.н. Днес дори си правят и всякакви есперименти с малкото останало утаечно общество в страната ~ на всеки 2~3 месеца се пуска нов коварен грип, с още по~опасни последици... За сравнение, на запад грипове няма (или почти), но не защото там хората се хранят по~добре или нямат никакъв стрес, а защото никой не смее да им ги пуска... Така че Г да "превратаджии" , вие ни направихте една голяма мечешка услуга всъщност... Разбира се, преди бяхме прекалено зависими от братушките, нямаше редица граждански права, съществуваха ужасни лагери за неудобните за властта, всичко се следеше и беше пълно с доносници, така е. Но все пак страната ни беше фактор в доста направления~елктроенергия, електроника, компютри, космически храни, военна техника, екологично чисто селско стопанство, спорт, туризъм и т.н. А сега ни няма никъде, сега с нас си правят ек


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 15:52Степанов, простаче мило, тук ли сте, четете ли какво пише другарят ви: "ИЗНЕМОГВАХМЕ В ИКОНОМИКАТА"?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


13 ноем. 2019 | 00:23Този който ги прави се връщат по него. Съдбата ги връща, не господа. Аз не заклевам никога да му се случат лоши неща на него и семейството му, както ти направи. Затова съдбата ще ти го върне. Вервай ми!


Димитър Степанов


13 ноем. 2019 | 00:20Виж бе, жалко олигофренче, ти въобще не можеш да се разправяш с мен. Много си ниско като класа и познания. Ти си дрънкаш постоянно за краставицата на Мирча Кришан. Ти по нито една тема не можеш да надделееш, защото го нямаш потенциала. Нищо не разбираш от икономика, философия, инженерни науки. Да, сега те разконспирирах. Ти си някакво фанатично, фашизирано историче, което плещи изветрели седесарски глупости от тяхната вмирисана дискотечка. Като не можа да надделееш по нито един пункт, започна клетви пред твоя бог, като забравяш, че аз си имам мой бог, тоз в сърцето и душата, като Ботев. Нали и той възхвали комунистите в "Смешен плач" . Значи по твоите мухлясъли критерии и него клеветиш. Нещастник. Знаеш ли колко кретени , като теб съм размазал по форумите. И понятие си нямаш, кретен необразован. И да знаеш. Няма да ти дам дъх да си поемеш, докато не ти омекне циментирания ти мозък. Не ме плаши с клетви и заклинания. Този който г


Анани Ананиев


13 ноем. 2019 | 00:04Нека Бог се смили над душата ви, но не ми се вярва... Хич не е милостив...


Димитър Степанов


13 ноем. 2019 | 00:02Моят бог, кретенче недоразвито, е тоз в сърцето и душата, както и при Ботев. Що се отнася до царчето Ви, той е престъпник, защото с неговия подпис и без подпис са избити хиляди българи. Защото по негови поръчки убиха Гео Милев, Хербст, Страшимириви, Вапцаров, жени, старци и деца. Защото вкара България на страната на нацистите и фалистите и бяхме пред трета национална катастрофа, избегната от комунистите, поради влиянието им в СССР. Иначе щяхме да граничим с Гърция при Асеновград, със Сърбия при Сливница, с Турция при Бургас. Отърва вашия престъпен Кобург въжето, защото скоропостижно си отиде.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 23:55Комунисте, ще ти кажа едно последно нещо и повече няма да се разправям с тебе, поне тази вечер. Преди повече от 1200 години кан Пресиян е писал: "Когато някой търси истината, Бог вижда. И когато някой лъже, Бог вижда. Българите направиха много добрини на християните, а християните забравиха. Но Бог вижда!". Помисли си, комунисте, какво би направил кан Пресиян с теб, ако въобще би могъл да си представи, че ще се пръкнеш... Но и без него, не си мисли, че няма да те стигне възмездието. И тебе, и другите като тебе. Бог вижда!.... Той ще отсъди, няма нужда ние да се джафкаме... Жал ми е за тебе....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 23:50Е да, изхвърлихме му ралото, сърпа и паламарката, дадохме му трактори и комбайни. Основната трудова тяга Белка и Сивушка ги пратихме да си почиват. А вашите ликвидационни съвети, идиот безподобен, изклаха кравите, че били червени, разтуриха селското стопанство и затова СДС се помина. Е сега вие като им върнахте земите в реални граници, защо не ги върнете на село? Вие с безработицата и ликвидираните от Костов заводи пратихте 2 милиона извън България.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 23:43Ти ли, комунисте, ми говориш за Бог?? Когато скубахте брадите на поповете и не давахте да се влиза в църква за Великден? Когато изкопахте костите на царя и му унищожихте гроба? Комунист за Бог да говори?... Пикайте си, колкото щете, но ми е жал за вас, такива греховае като вашите не се лесно плащат... чак до девето коляно....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 23:41А по отношение на държавата, то тя сегашната не е на Мутрите от ГЕРБ.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 23:37Какво сте се стремяли да задържите, кретен такъв, взехте на селянина всичко, взхте му земята, взехте му кравата, взехте му ралото и се го задъръжали???? Идиоти!!! Но има горе някой, който вижда.... чакайте, ще си получите заслуженето....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 23:37Виж, Ананчо, не се грижи за моята простата, проверена е и е наред. Пикам си нормално. По добре ти провери своята, защото болестите не избират фашисти или комунисти, защото аз ако по твоите ктитерии съм комунист, то ти по моите си фашист. Аз ти писах, че съм добър човек и ти желая дълъг живот, а ти ръдиш клетви. Такива , юксто теб съдбата ги наказва, а не Господа бога, защото Ботев написа, че Бок не наказва когото мрази.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 23:33Вие унищожихте моето село и от 1500 души го направихте 200 и затова ще си плащате. Синовете ви ще са пияници като Живковите... или ще мрат сами и изоставени... чакайте го, Степанов.... не може ти да унищожиш цял един народ и да ти се размине.... ще плачете с кървави сълзи, но няма да има кой да ви чуе....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 23:32една техническа грешка. 9 и 7 милиона.


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 23:30Не, идиот тъп, ние социалистите не сме гонили насила хората от село. Това са твои пълни простотии. Ние даже чрез жителство се стремяхме да ги задържаме, но световната тенденция на развитите държави намалява селското население. В западна. Европа селското население е от 6 до 9%. Ами ние живеем при ка питализма вече 30 години и вашите овчици са 10 пъти по малко от тези при социализма, а българите с вашата демокрация ги доведохте от 9 милиарда на 7 милиарда и както я карате България при вашия капитализъм, пардон демокрацията де, ще ликвидира българите , като етнос. Та вие унищожавате народеца ни, бе кретен. Само олигофрени, като теб не го виждат. И вие ще носите отговорността. Съдбата ще ви накаже, съдбата. Помни ми думата.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 23:20Ах, ДЪРЖАВАТА решаваше кое е по важно за мен? И коя беше държавата? Правешкия простак? Или Младенов пияницата? Или Станишев руския гражданин? Да пази Господ от такава държава! А вие, не е лошо да си проверите простатата... не ви го казвам с лошо чувство, но няма някой комунист да не си е платил греховете....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 23:16Виж какво олигофрен, неграмотен. Социализмър бе солидарно общество, заводите бяха на това общество и управлението на държавата решаваше кое е по важно за държавата, а не твоята дървена глава, идиот безподобен. Ти по всеки оункт бе бит по кухата ти герберастка тиква. И като не можеш да защитиш дадена теза скачаш по нова и скимтиш " А вие защо биете негрите" . Тъп кретен, неповторим.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 23:10Аз пак ти казах, Степанов, вие отродихте хората от селата, отучихте ги да работян, насила ги прогонихте, унищожихте най свидното на българина селото му, пък сега го чакайте някой да ви пасе овци. Ако ви нямаше вас, комунистическите демони, сега в България щеше да има не 9, на 27 милиона овце и само от това България щеше да цъфти и да грее.... вие опостушихте Родината ми ище си плащате за това.... неслучайно всички Живковци, Атанасовци и тем подобни имат рак и се мъчат като дяволи.... защото това е много голям грях... да унищожиш ти един народ.....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 23:06Само че Ананчо, нещо изпущаш, че в 1939 селското население е 80%, а в 80 те е 20% и пак овцете ти златни са повече с много по малко население. Какво ще кажеш сега бе, Ананчо, когато след 30 години капитализъм вашите капиталистически овце са 10 пъти по малко. И какво излиза Ананчо? Социалистите с 60% по малко селско население са увеличили златните ти овчици, като основен капиталистически критерий за развита държава, с 20%, а твоят капитализъм, демокрацията де, намали броя златни твои овчици 10 пъти, не проценти, драги. Мале мале капитализъм, демокрацията де!


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 23:02И ето, Степанов, още едно доказателство за вашия идиотизъм. Внасяли се по малко стоки за бита, за да се пести валута... Ама нали тази валута си е МОЯ, бе Степанов, АЗ съм я изработил и АЗ ще решавам за какво ще я харча. Откъде накъде ти, идиотино, ще ми казваш какви стоки имам право да си купувам и какви нямам право да си купувам с МОИТЕ пари????


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 22:52Ах, значие за ЧЕТИРДЕСЕТ години в светлото социалистическо общество овцевъдството се е увеличило с 20 процента??? При модерните технологии, при изчислителните машини, които сте монтирали в АПК??? Че как така, нали всеки конгрес на Партията чертаеше решителен поврат и плановете бяха преизпълнени с по 100 процента?... Някакви империалистически документи четете, Степанов,... И значи, казвате, няма значение колко е развита икономиката за това колко години чакам да си купя кола?... Е, добре, за какво е тая икономика, за какво има значение, кажете ми ЕДНО нещо, което можех свободно и изобилно да си кумя при вашата безмозъчна власт???


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 22:51И заключение. Дааа... Ананчо. Дългът бе 40% от БВП, което по критериите от Маанстрихт на ЕС е за отличници, защото е по малко от 60% от БВП. В момента дългът на Герб за 2018 по данни на БНБ е 61% от БВП. Или ясно казано дългът н Борисов е с 20 % по висок от дълга на Живков. И в двата случаи по критериите на ЕС от Маанстрихт е нормален, защото е не повече от 60% от БВП.


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 22:44Ананчо, а ти защо не се погрижеш да покажеш за 1939? Хайде и този път ти правя компромис. Намерих и за 1939 г Броят на овцете в 1939 са 9 милиона, а пика както ти пишат в статията, която публикувах за овцевъдството е над 11 милиона в 80 те. Само, че ще ти обясня един МАЛЪК факт. В 1939 80% от населението е селско, а в 80 те селското население е малко над 20%. Още нещо да искаш? Сега да ти обясня за колите. Колко години си чакал няма нищо общо с развита икономика, а с вноса на коли. За опашките, не само за коли съм ти обяснил детайлно всички причини, но ти упорито, като магаре нищо не вдяваш. Колите през соца основно бяха внос, както и сега. Просто по малко се внасяше стоки за бита, за да се пести валута за машини и съоръжения за заводите и централите. Та по малко се внасяше лични автомобили, защото бяха стоки за бита, затова имаше опашки. Но се купуваха само нови коли, а сега основно населението купува стари коли, от които западните държ


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 21:16Да, Степанов, дългът беше нищожен, исономисата не изнемогвашеи ако в Мототехниката не можеше да купиш десет години кола, то беше, защото чакаш за цвят, както казваше Парцалев.... А нещо да знаете колко са били овците в България през 1939та?.....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 21:09Пак повтарям дългът при Живков бе 10 млрд долара при БВП 25 млрд долара или 40% от БВП. Сега за 2018 по данни на БНБ дългът е 33 млрд евра при БВП 53 млрд евра или 61% от БВП. Или дългът на Боридоя в 2018 е с 20% по голям от този на Живков. Машалла, герберасти!,,


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 21:09Ах, софиянци сами си пожелаха Кремиковци??? Недейте, Степанов, сега не само вие изглеждате като идиот, а още няколкостотин хиляди души... И как го пожелаха? На партийно събрание? Или на местен референдум? А плавателния канал около София, и него ли софиянци пожелаха да копаят?.... А какво стана с овците през 1939та година?...


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 21:00Рудата, тъпако, както и готовата продукция се транспортираше не по магистрали бе , кретенче, а с вагони по БДЖ от пристанищата. Защо не бе построен до морето. Там си има построен Дебелт. Ние имахме три металургични бази. Кремиковци, Дебелт, Перник. Защо бе построен единия в Кремиковци? Защото социализмът имаше друг начин на мислене, където не се гледаше само печалбата, а се мислеше първо за хората и хармонично развитие на всички региони. Софиянци сами си пожелаха да имат Кремиковци, за да имат работа, защото София бе и голям строителен и машиностроителен център и имаше огромна нужда от стомани и прокат. Този комбинат бе замислен край Бургас, заради софиянци бе построен в София, по тяхно настояване. А до Бургас по късно се построи Дебелт. И не само с Кремиковци бе така. Примерно химкомбинати освен в Девня бяха построени в Димитровград, Стара Загира, Ямбол, Враца, Плевен, Видин. Така се хармонизираха регионите и имаше индустрия в цялата страна


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 20:26Та викаш, Степанов, в Япония внасят руда и после я карат на 500 километра точно до Токио и там обгазяват япончетата... и това всичкото на цени ДЕСЕТ ПЪТИ под световните... гадни японци... империалисти, малко са им двете бомби!....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 20:22И накрая едни сравнителни данни. Посочих, че през Соца в края на 80 при БВП по цени на СИВ е 25 млрд долара, а дългът 10 млрд долара или 40 % от този поне 8 пъти занижен БВП . По данни на БНБ за 2018 БВП е около 53 млрд евро , а дълга е около 33 млрд евро, или прави около 61% от БВП. И какво излиза дългът през Соца е 40% от БВП, а сега е 61% от БВП. Е какава стана тя? згЕРБ има за 2918 с 29% по видок дълг от Живков в края на 80 те. Машалла!


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 20:16Само че, Степанов, в Япония някак не правят като нас. Ако японци проектираха Кремиковци с вносна руда от СССР, щяха да го построят някъде до морето, а не на 500 километра от него и то без магистрали. И в никакъв случай до Токио, разбра ли мило простаче мое?....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 20:15Идкам да ооясня, че тези мои коментари са за колегите, а не за Ананчо и оня другия малоумник тук. Те са оолезни за колегите , защото много от фактите няма да ги намерят в Интернет , защото ще лъснат много лъжи за Соца.


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 20:11Що се отнася до Кремиковци, суровината се доставяше от СССР. И не бе само Кремиковци, още в Перник и Дебелт. Само, че неграмотнико трябва малко пак безплатно да те ограмотявам. Япония , не само в металургията, но и в повечето отрасли работи изклютелно с вносни суривини, но това не и пречи да бъде една от най развитите държави в света. Така че твоите разсъждения от къде идвала суровината за Кремиковци са жалки и смешни и показват пълната ти неграмотност в почти всички области, а се напъваш тук да даваш акъл, но си пълен кретен и неграмотник. По добре си трай, че ставаш много жалък.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 20:11Та значи, строихте Кремиковци без да имате руда в България и я внасяхте от СССР?.... Идиоти!!!


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 20:10Добре, Степанов, но моля те, посочи ми колко са овцете в България през 1939 година, моля те...


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 20:04И пак ще ти припомня овцо глупава за твоите овце. Ти твърдеше, че много са намалели овцете през социализма. Посочих ти точни данни и сайт , от който се вижда, че през Соца е имало над 11 милиона овце , а сега са 1 милион, овцо герберастка. Стига ти толкова за овцете.


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 20:00Ананчо тъп, това не аз го казвам. Това го изнася ООН, тъпако. За опашките съм ти обяснил достатъчно и няма да се хабя за бавноразвиващи се. Опашки и олио не влизат в показателите на умните хора , а само в главите на тъпите циментирани Ананиеви мозъци. Всичко тези числа са автентични и са на международни институции, тъпако. Ти можеш да говориш само за кочове, кофи, олио, капачки, буркани и прочие седесарски простотии.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 19:58Е да, тия железа можехте да ги претопите в Кремиковци вместо руда, та да опушвате цяла София още един месец....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 19:55И ни подари военна техника, една част от която Костов подари на Македония при събитията им с албанците, но тези мерзавци я продадоха.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 19:55И Степанов, и вие ли сте сенилен като Брежнев, защо строихте Кремиковци като нямате руда????


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 19:54С тази разлика, Степанов, че ние продавахме нефта на световния пазар НА ПАЗАРНИ ЦЕНИ и това не го казвам аз, а вашите другари от Политбюро... Представнете си сега, получаваме нефт на цени ДЕСЕТ ПЪТИ по ниски от световните и го продаване по себестойност.... и после се редим по 10 години за една лада... Идиоти!....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 19:51Ананчо, потвърждаваш, че си си много тъп галош. И ще обясня защо си пулна нула и нищо не разбираш от икономика, глупако. Тези от 8 до 10 пъти по ниски от международните са цени за разплащане в двете посоки, тъпако. Както те ни продаваха на 10 пъти по ниски цени, така ние им продавахме също по 10 пъти по ниски цени. Това е самостоятелна ценова система на разплащане и в двете посоки бе, неграмотнико тъп. Това е отделна координатна система. Даже ще кажа, че в един момент в средата на 80 те цените на металите и други технически изделия се оказаха доста по високи от цените на нашите стоки за тях от леката, хранително вкусовата и селскостопанската продукция. Поради това СССР ни компенсираше тази разлика с 800 млн валутни рубли по настояване на България и лично на Живков. Така че ние не бяхме на техен гръб, а честно си заработвахме всичко. Даже накрая се оказа, че СССР ни дължи около 100 млн долара и Русия ни ги изплати с енергосуровини и пари. И н


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 19:38Ако казвате, че в Унгария и Югославия по това време са живеели по зле от нас, и кокошките ще ви се смеят... А този пакистански учен казва ли защо сме построили Клемиковци при положение, че нямаме руда? Или как така тези, дето са на 27мо място в света се редят по 3 часа за олио?....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 19:29Точно поради това ООН за първи път в 1990 въвежда Индекса на Човешко развитие с критерии, разработени от пакистански учен Данните се вземат от 1987 гидина за държавите. И в 1990 България е на 27 мо място, СССР на 26, Чехословакия и ГДР преди нас , Унгария и Полша след 30, Румънияи Югославия след 40. Вижда се, че ние сме пред Унгария, Полша и Югославия и малко след ГДР и Чехословакия. Това не може да стане, ако България е в лошо състояние, както се опитват да ни будалкат перестройчиците. За сравнение в 2019 сме на 51 во място.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 19:24Интересният факн е, че въпреки, че сенилният Брежнев ви харизваше богатството на тяхната земя без пари, вие пак бяхте некадърни да осигурите на хората тук нормален живот. При цени ДЕСЕТ ПЪТИ по ниски от световните. Нормално е, че при нормални цени 4 пъти фалирахте държавата....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 19:21Сега ще добавя и още един интересен факт. В края на 1989 г БВП бе около 25 млрд долара по цени на СИВ. Но забележете, тези цени в СИВ бяха от 8 до 10 пъти по ниски от тези на международните пазари. Такава бе ситуацията тогава. И поради това този БВП , ако се преизчисли по международни сени ще бъде реално 25 по 8 равно на 200 млрд долара. Така, че реалният БВП на България в края на 80 бе 200 млрд долара. И тогава какво е 10 млрд долара дълг? Нищо и половина и всеки би ти дал отсрочка на кредити с къс падеж. Е дълга щеше да се увеличи с итсрочката, но нямаше да стагнира икономиката и спира доставките на суровини за мощно работещата ни индустрия.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 19:19Аз ви питам, като нямате руда, защо строихте Кремиковци едно, и второ идиоти ли сте, че при ДЕСЕТ ПЪТИ по ниски цени на суровините от световните пазари не направихте рай, а се редяхме по опашки? Тръмп води икономически войни като заплашва с мита по 30 или 40 ПРОЦЕНТА. А вие сте имали цени ДЕСЕТ ПЪТИ по ниски. И какво направихте? Буквално направихте хората на маймуни, да се редят по опашки за банани. Идиоти! Некадърници!


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 19:12Не съм казвал, че не разбира, просто говори общи фрази, за да се оправдаят действията им спрямо Живков. Както се вижда от написаните от мен факти и числа този дълг е нормален за една добре развита държава, защото критериите от Маанстрихт до 60% от БВП , като отлични са на ЕС и важат и сега. Като казва "изнемогвахме в икономиката " той има предвид, че трябва да погасяват кредити с къс падеж. Това ги е тормозило. Но те вместо, както твърди председателят тогава на БНБ Васил Коларов да водят прегивори за отсрочка на тези падежи, което реално не бе проблем, защото до тогава България си плащаше редовно, Луканив обяви мораториум ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, въпреки несъгласието на БНБ и останалите на съвещанието. Това го потвърди Васил Коларов в едно много интересно интервю с Велизар Енчев по БСТВ. Просто тук Луканов еднолично решава това и усложнява положението в икономиката. Това е мнение на Председателя на БНБ, а той е много по компетентен за тези неща


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 19:03Степанов, значи Луканов е некадърник, а Атанасов е лъжец по вашата логика. Чудно! Добре. Само един въпрос, Степанов, като нямате руди и трябва да ги внасяте, защо го строихте онова Кремиковци и то в Софийското поле, бе Степанов? Пък после Горбачов ви бил виновен! А аз мога да ви управлявам, ако някой ми дава нефт, стомана, руди и други суровини ДЕСЕТ ПЪТИ по евтино отколкото на световните пазари. Разбирате ли, Степанов, представяте ли си какво би представлявала България сега, ако някой й даваше суровини ДЕСЕТ ПЪТИ по евтино, отколкото на световния пазар? Щяхме да цъфтим! А вие, при подобни невиждани и нечувани благоприятни условия висяхте на опашки за капачки за буркани... Съзнавате ли сега какви идиоти сте?....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 18:57Но при БВП от 25 млрд долара това е едва 40% от БВП. А по критериите на Маанстрихт до 60% от БВП са отличниците. Така че този дълг е съвсем нормален за този БВП. Така , че никаква катастрофа нямаше и ако Луканов беше разсрочил дълга, който бе редуциран после до 60% то нямаше да има трусове.


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 18:54Сега ще напиша неща, които никой отникъде другаде няма да научи, защото тези данни ги зная от дипломат на едно провело се съвещание в началото на 1985 година. На това съвещание става ясно, че за 1984 България е с невероятни показатели. Тя завършрва 1984 с положителен външнотърговски баланс ит 2.2 млрд долара само от износ второ направление(извън СИВ). За да разберете какво е това тогава СССР прави плюс 2 милиарда. В края на 1984 България има дълг 1.8 млрд долара, а има да взема около 7 млрд долара. Какво става по късно. От 1985 Горбачов започва да срива СССР икономически и политически. Намалява ни доставките на нефт с 50%, на други суровини, като стомана на блокове, руди и други суровини с 30%. Това принуждава България да внася недостига извън СИВ, но там цените са от 8 до 10 пъти по високи. И така ние започваме да влизаме с 1.5 млрд долара на година до 1990. И ето ви откъде са 10 млрд долара дълг. Но при БВП от 25 млрд долара това е едва


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 18:42Ееееее, щом и министър председателят нищо не разбира, а вие разбирате, признавам ви, Степанов! Мислех, че поне другарите ви са свестни, а се оказва, че и те нищо не разбират, само вие.....


Димитър Степанов


12 ноем. 2019 | 18:35Виж какво, тъпа герберастка пенсийко, аз не боравя с общи приказки, а с числа и факти. "Изнемогвахме в икономиката " какво казва? Едно голямо нищо. Къде са числата и фактите? Петър Младенов и той пише в доклад подобни общи фрази. Защо ги пишат? За да се оправдават с отношението си към Живков. Защо вкараха в ареста един възрастен човек без никакво основание. Живков нищо не взе за себе си. Страната бе натрупала 10 млрд дълг, заради кликата на Горбачов. Понеже виждам да подскачат от радост двама неграмотници , в следващия коментар подробно ще обясня ситуацията, но не с общи фрази, а с числа и факти.


Анани Ананиев


12 ноем. 2019 | 18:18Е, да, и не хвърляше пари през терасите, а сега: бабо, я метни трийсет бона и хоп.... Незабрави, как е баба ви Дора, толкова ви беше мила навремето, ходите ли й на гости?...


Незабравка


12 ноем. 2019 | 18:02Но българският пенсионер не ровеше в кофите за боклук! Не умираха по улиците от физическо изтощение,разбирай глад! Разбра ли умнико тъп анален!


Watchdog


12 ноем. 2019 | 13:47Още едно доказателство от пряк участник в процесите, че всичко е било предварително уговорено със Живков и с негово съгласие. Защо тогава се тиражират 30 години небивалици за ''преврати'', ''СССР'' , ''КГБ'' и "Горбачов'', като е ясно като бял ден, че дори да не беше сменен Живков промените в политическия и обществен ред са били неизбежни, най малкото защото са били повсеместни в целия източен блок. Какво има толкова да се разкрасява и кому е нужно това.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Belizan


12 ноем. 2019 | 15:12Разкрасява се за да може някои хора да си предпишат участие и станат герои.