Депутатите имаха достатъчно време да се произнесат за допитването, казва конституционалистът

Георги Близнашки: Искането на ГЕРБ да се отложи разпускането на парламента е провокация

3073 | 11 ян. 2017 | 16:25

Следващото Народно събрание не е ангажирано с инициативите, с които е сезирано настоящото, включително и с референдума на "Шоуто на Слави"


-Проф. Близнашки, има ли срок в Конституцията, с който новоизбраният президент трябва да се съобрази, преди да разпусне Народното събрание?

 

-Няма, няма изрично определен срок, но след като са изчерпани всички възможности и става ясно, че Народното събрание е недееспособно, то кризата става парламентарна, така че незабавно трябва да се разпусне Народното събрание и да се насрочи датата за новите избори. Разбира се, единствените съображения, които могат да забавят вземането на това решение, са свързани с евентуалната дата на предстоящите предсрочни парламентарни избори, защото би било добре тя да не съвпада с някакви големи празници, религиозни или други, т.е. да има достатъчна възможност хората да откликнат на повика и да се явят пред урните, и да излъчат следващото правителство на България по един нормален и спокоен начин.

-Стои ли въпрос пред новоизбрания президент Румен Радев в какви срокове трябва да назначи служебно правителство?

 

-Не, няма, няма изрично определен срок, но това означава, че трябва да се действа без да се губи никакво време. В рамките на няколко дни той трябва да вземе всички тези решения. Те са обвързани. Неслучайно това е един текст на Конституцията, в който се казва, че президентът разпуска Народното събрание, назначава служебно правителство и насрочва датата на изборите. Даже има едно особено изискване – насрочването на датата на изборите и разпускането на Народното събрание трябва да станат с един и същи акт на държавния глава. В случая е въведена една допълнителна гаранция срещу евентуални опити за узурпация на властта.

-Новоизбраният президент Румен Радев днес декларира, че възнамерява веднага да пристъпи към разпускане на Народното събрание и назначаване на служебен кабинет, така че вероятно…

-Подкрепям. Подкрепям го изцяло. Лично аз смятам, че предложението на ГЕРБ да се отложи разпускането на Народното събрание е своего рода провокация. Те имаха достатъчно време да се определят по тези въпроси. В случая е нужно държавническо поведение, защото политиката не е игра на покер, нали? Темата с референдума, очевидно притеснява много хора от нашия политически елит, но тук трябва да се действа по друг начин – отговорно и принципно, а не просто да се заиграва с обществените настроения.

 

-На практика, проф. Близнашки, възможно ли е в тези кратки срокове, в които ГЕРБ обещава, че биха могли да се направят такива радикални промени в изборното законодателство, да се случат?

-Не, това не може да стане, очевидно и няма как да стане. Дори правната комисия, доколкото разбрах, е отклонила предложението на ПГ на ПП ГЕРБ, така че отиваме към изборите с онези правила, които бяха установени преди няколко години. Добри или лоши, вече няколко пъти правим избори по тези правила. Да се надяваме, че те ще дадат един легитимен резултат, който няма да се оспорва от никого.

 

-Вероятно обаче темата за въвеждане на мажоритарния вот ще бъде една от първите, с която ще се заеме новоизбраното Народно събрание, или смятате, че това не е толкова важен въпрос?

-Много е вероятно и е добре новоизбраното Народно събрание да промени правилата, ако има такива намерения, разбира се. Нека да видим какво ще бъде съотношението на силите. Да ги промени своевременно, а не промените да се правят месец-два преди следващите общи парламентарни избори. Колкото по-отдалече се направят промените, толкова по-устойчиви ще бъдат правилата на играта и няма да предизвикват възражения у останалите участници в политическия живот.

 

-Знаете, професоре, че всъщност е заведено дело срещу обявения от ЦИК брой действителни бюлетини на референдума, което е от значение за превръщането на резултата в задължителен. Може ли решението по този казус на съдебно ниво да промени с нещо нещата и в крайна сметка дори и без решението на Народното събрание следващите предсрочни избори да се гласуват по друга система?

 

-Не може, не може по съдебен ред да се намери решение на един политически въпрос. Разбира се, важно е какво ще бъде това решение, но така или иначе, не достигат 12 000 гласа. Следователно, дори 1 глас да не достига, референдумът не е задължителен. Т.е. въпрос на политическа целесъобразност е решението на бъдещия парламент каква система за определяне на изборните резултати, да се възприеме в страната. Мисля, че отделяме прекомерно голямо внимание на това късно вечерно шоу, което гледаме по една от националните ни телевизии.

 

-По-скоро интересът ни е насочен към чисто юридическия казус. Ако в един момент се окаже, че тези 12 000 бюлетини не липсват?

 

-Това не може, съдът не може да обърне броя на гласовете. Каквито и нарушение да констатират, ако въобще констатират, няма как да се заличи тази разлика от 12 000 гласа. Това е лично моето мнение. А междувременно срокът, в който трябваше да се произнесе Народното събрание, ще е изтекъл, защото Народното събрание ще е прекратило своето съществуване. Въобще следващото Народно събрание не е ангажирано с инициативите, с които е сезирано 43-то Народно събрание. Всичко ще трябва да се почне отначало. Разговорът е изключително важен. Не забравяйте, че самият аз подкрепих инициативата за изборна реформа през 2013 г. Политиците не се вслушаха, наложи се нов референдум да бъде предизвикан. Очевидно е, че има нагласи в обществото правилата да се променят, но това трябва да стане с оглед висшите национални интереси, а не под диктовката на случайни фактори и настроения, които изкуствено се стимулират чрез обработване на общественото мнение.

-Проф. Близнашки, казахте нещо много важно: следващото Народно събрание не е длъжно да се съобрази с резултатите от проведения референдум и в този смисъл може въобще да не разглежда тези резултати като необходимост от промяна на законодателството – така ли да ви разбираме?

-Това е в юридически смисъл. В политически план те трябва да приемат съответни стъпки. Но пак подчертавам – критерият тук са висшите национални интереси, а не обществени настроения, които много често са променлива величина и могат да се окажат ориентирани в погрешна посока.

-Така или иначе, пред въвеждането на мажоритарния вот в един или друг вариант вратата остава отворена. Очевидно ще бъде въпрос на дебат.

 

-Разбира се. Това вълнува нашата общественост и бъдещото Народно събрание ще трябва да отговори на тези очаквания, изразени в резултат от референдума, иницииран от Слави Трифонов.

 

Росица Ангелова, радио "Фокус"


От категорията

Антон Дончев: Джендърът е лудост! Пропаст пред Човечеството!

Антон Дончев: Джендърът е лудост! Пропаст пред Човечеството!-1516201396.jpg

Европа е под зараза. Това е процес на разложение, на отчаяние, на отегчение. ...

17 ян. 2018 | 16:58

Александър Урумов към Бриджит О’Лъфлин: Вие сте адвокати на дявола, на които ние плащаме!

Александър Урумов към Бриджит О’Лъфлин-1516290999.jpg

Идеолозите на Истанбулската конвенция идват от бивши колониални или бивши ...

18 ян. 2018 | 17:34

Проф. Пламен Киров: Истанбулската конвенция трябва да бъде изтеглена от НС, щом ще има нов превод

Проф. Пламен Киров: Истанбулската конвенция трябва да бъде изтеглена от НС, щом ще има нов превод-1516300127.jpg

Ние ще бъдем вкарани в още един механизъм за наблюдение и едни чиновници - ...

18 ян. 2018 | 20:29

Валерия Велева: ГЕРБ, опомнете се!

-1495117440.jpg

Да извадиш отпред в защита на Конвенцията министърката с най-нисък рейтинг – ...

14 ян. 2018 | 16:58

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018