Георги Харизанов Снимка: БНР

Трудно би могло нещо да разклати балансите на върха на българската политика, смята той

Георги Харизанов: Единствената забранена тема в медиите, които управлявам, е антиваксърството

5805 | 17 дек. 2020 | 14:11

"Лесно е да кажем, че недоверието в правителството е причина за недоверието във ваксините, но какво ще кажем за другите страни по света - там не управлява българското правителство", коментира анализаторът и изпълнителен директор на ТВ Европа


"Ограничителните мерки са без алтернатива, докато започне ваксинацията и се предотвратят разпространяването на вируса и човешките жертви. Човешкият живот е върховната ценност, нищо друго няма значение, колкото и да е важно", каза пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика, член на ГЕРБ и изпълнителен директор на телевизия "Европа".

Според него антиваксърството е причината за нежеланието на хората да се имунизират срещу коронавируса и посочи, че това е единствената забранена тема в медиите, които управлява:

"То е безкрайно безотговорно към върховната ценност, каквато е човешкият живот. Лесно е да кажем, че недоверието в правителството е причина за недоверието във ваксините, но какво ще кажем за другите правителства по света - там не управлява българското правителство. По-скоро проблемът е в антиваксърството и конспиративните теории и във фалшивите новини, отколкото във властите тук, защото не е нужно някой политик да ни казва да се ваксинираме, казват го експерти и лекари".

Харизанов определи локдауна като ненужен, ако не се постигне ограничаване на пандемията с масова ваксинация.

Той призова бизнесът - фирмите и компаниите - да се интересуват и да кандидатстват по правителствените програми за финансиране, а и да подават сигнали, когато се почувстват жертва на корупционен натиск:

"Продължава да се шири слухът за консултанти, които искат 50% от средствата. Нека подават сигнали до институциите. Всички сме против корупцията, а в същото време сме склонни да я търпим, в името на някакъв краткотраен интерес".

Много трудно нещо би могло нещо кардинално да разклати балансите на върха на българската политика, коментира Георги Харизанов във връзка с предстоящите парламентарни избори. Анализаторът уточни, че това е така заради състоянието на опозицията.

Според него изборите не трябва да бъдат отлагани, но заяви, че разбира притесненията на всички, които изтъкват здравни мотиви, за да не се бърза с насрочването им в края на март.

Той беше категоричен, че президентът трябва да вземе решението, защото това е едно от нещата, които държавният глава определя в държавата.

 


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

Илияна Йотова: Не се притесняваме от конкурентите

-1626437593.jpg

По думите на Йотова, те имат подкрепа и от безпартийни граждани от големи и ...

23 септ. 2021 | 20:58

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент -1632420037.jpg

На втория тур през 2016 г. подкрепихме Румен Радев, след което съжалихме. Това, ...

23 септ. 2021 | 20:26