Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София

Проблемите с ремонти, разбити тротоари, дупки се дължат на изключителната корупция, опасала Столична община

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София

6765 | 21 окт. 2019 | 08:52

В избора дали да дишаме чист въздух или да караме евтини дизели, избирам чистия въздух. Просто е - трябва да слезем от автомобилите, да преминем от твърдо гориво към газ и топлофикация, трябва да се мият улици. Или го правим, или умираме от заболявания на


_mestni_izbori_2019_02

 

"За мен изборите не са разговор просто за тротоари и градинки, а политически сблъсък за развитието на София и България. Този сблъсък е между леви, десни и либерални идеи, и те имат нужда от своето представителство и защита". 

 

С тези мотиви бившият обшински съветник, бившият депутат от БСП и бивш кандидат кмет за София Георги Кадиев обяви преди месец намерението си да влезе отново в битката за София като "левият кандидат".

 

"Винаги съм бил ляв човек, имам лява политическа биография и съм ляв кандидат за кмет. Не възприемам тезата, че в местната политика няма ляво и дясно и няма политика. Напротив, всичко е политика - и общинските данъци, и общинското здравеопазване, и общинското образование, транспорт и строителство. И като ляв кандидат защитавам леви политики и предлагам леви решения", обяви той в обръщение към избирателите си във Фейсбук.

 

- Господин Кадиев, в социалната мрежа написахте, че в кампанията досега не сте чул нито една идея, за която да се ядосате, че не ви е хрумнала първо на Вас. Какво ви ядоса обаче, за да се кандидатирате за кмет на София? Кандидатурата Ви се появи доста изненадващо в почти последния възможен момент.  


- Кандидатирам се не от яд, а защото не харесвам как се развива София и имам позиция какво и как да се промени. За мен изборът на кмет на София е политически избор и тезата „няма ляво, няма дясно“ е неистина към избирателя. Моите виждания са леви и мога да защитя всяка една политика, която предлагам. Не всички от тях ще се харесат на всички, но задачата на един политик е да води общественото мнение, понякога да върви и срещу него, ако е убеден в общата полза за обществото.

- С посланието „Аз съм левият кандидат“ не се ли опасявате, че ще отнемете гласове от Мая Манолова и ще помогнете по този начин на Йорданка Фандъкова и на ГЕРБ?

- Разговарях с г-жа Манолова месец преди изборите и й казах, че ще се кандидатирам. Както аз не мога да очаквам от нея да не се кандидатира, така и тя не може да го иска от мен. Тя се позиционира като граждански кандидат, но за мен в 21 век всички политици сме и граждани и всички граждани са и политици. Категорично считам, че левите идеи за управление на София не са отмрели, трябва да бъдат силно представени и защитени, не скрити зад мишмаш от леви, десни и центристки виждания. И това е моята задача.

 

Що се отнася до „помощ“ за друг кандидат е нелепо. Все пак имам дългогодишна биография срещу Фандъкова и ГЕРБ. Но ако някой не го е разбрал досега, едва ли има смисъл и в момента да го обяснявам.

- Защо според Вас София се нуждае от лява политика? Столицата е градът на активните, предприемчивите и никога не е била лява.

- Защото лява и зелена политика е безплатен градски транспорт, за да слезем от колите и въздухът да стане по-чист. Лява политика е новородени деца да получават финансова помощ от общината, ако искаме повече деца. Преди 10 години в София са се родили 20 хиляди деца, през 2018 са 13 хиляди. И ние просто гледаме? Лява политика е да строим общински жилища за млади семейства, докато стъпят на краката си. Виена има 100 хиляди общински жилища, София разпродаде своите. Лява политика е да осигурим общинска детска градина на всяко дете, не да даваме ваучери на майките да компенсираме частично частните детски градини. Лява политика е да направиш общинска детска болница, не да оставиш частният сектор да запълни тази ниша. Лява политика е да инвестираш в дейността на пенсионерски клубове, защото осигуряват социална активност. И още ред такива политики. Те имат място в града ни. Да, нито един град не се управлява само с леви или само с десни политики, но е важно на кои се дава приоритет. Чудесно е, че тук живеят активни и предприемчиви хора. Но и те имат деца, и те имат нужда от добро здравеопазване, добри училища, някой ден от добри пенсионерски клубове. Левите политики са за всички, и това ги отличава от десните.

- Атрактивно е предложението ви за безплатен градски транспорт. В същото време предвиждате парите за това да дойдат от по-високи данъци за дизелови и бензинови автомоболи, от синята и зелена зона за паркиране. Не се ли страхувате, че губите гласове с тази идея?

- Чистотата на въздуха е най-големият приоритет на София днес. И най-големият замърсител е Столична община, като не мие улици и не взима мерки за намаляване на автомобилния трафик. От този лош въздух бавно умираме всички. За съжаление, развитието на метрото и градския транспорт не накараха хората да слязат от колите. Трябват по-радикални мерки. Трябва да е евтино и удобно да си с градски транспорт и скъпо да си с кола. Затова предлагам безплатен градски транспорт, както е в Талин, впрочем, и има прекрасни резултати. Предлагам забрана на стари дизелови автомобили да влизат в центъра, както е в Атина. Предлагам това да се финансира от увеличени данъци на замърсяващите дизелови и бензинови автомобили и увеличени цени на синя и зелена зона. В избора дали да дишаме чист въздух или да караме евтини дизели, избирам чистия въздух. Просто е - трябва да слезем от автомобилите, трябва да преминем от твърдо гориво към газ и топлофикация, трябва да се мият улици. Или го правим, или умираме от заболявания на белите дробове.

- От години се питаме защо общината не инвестира в подземни паркинги. С днешна дата какъв е отговорът Ви на този въпрос? Къде отиват парите, събирани от Центъра за градска мобилност?

- Само г-жа Фандъкова знае отговора на този въпрос. През 2010 имаше проект за изграждане на 32 подземни паркинга под дворове на училища. Дори СОС беше отделил над 3 млн.лв. за проектиране, и аз тогава ги гласувах като общински съветник. Проектът умря по чекмеджетата на арх. Диков. Искам сега веднага да го възобновим, защото това е единственият шанс за паркинги в центъра. Парите от синя и зелена зона пък нарочно вкараха в общия кюп на Центъра за градска мобилност, за да няма отчет за какво отиват. Синя и зелена зона има от 1997- да сте чули досега да има един паркинг, построен с тези пари? На практика в ЦГМ харчат за заплати толкова, колкото събират от синя и зелена зона. Перпетуум мобиле.

- Вашето Топ 3 на проблемите, които не търпят отлагане?

1. Чистота на въздуха
2. Спиране на презастрояването
3. Местата в детските градини

- В кампанията слушаме за големи проекти и големи идеи. Как да решим обаче на пръв поглед дребния въпрос с разбитите тротоари и клатещите се шахти, които могат да травмират сериозно разсеяните пешеходци? Можем да добавим още „дребни“ проблеми - дупките, шумът като следствие на презастрояването, кучетата, осветлението, гонките на мотористи...

- Проблемите са хиляди и винаги ще ги има. София е жив град, променя се, променят се и проблемите. Наскоро четох програмата си на кандидат-кмет от 2011 година - в нея чистотата на въздуха е някъде на задните места в сравнение примерно с бездомните кучета. Днес е обратното. За мен всички тези проблеми с лошо изпълнение на ремонти, разбити тротоари и дупки се дължат на изключителната корупция, опасала Столична община. То не бяха котараци, вълци, кой ли не. Обществена поръчка след обществена поръчка, майбах след майбах за тях и дупки за нас. Вижте Топлофикация-София например, която в момента на практика е дадена на концесия на външни лица и се източва безобразно, за съжаление с доклад, внесен от общински съветници от ГЕРБ, БСП и ВМРО. Абсурдна ситуация - е как няма да има 862 млн.лв. дългове и е заложник на правителството, което може да й дръпне шалтера във всеки момент?

- Между другото, пешеходците в столицата се сблъскват с все повече проблеми – тротинетки, велосипедисти. Как бихте почнали да оправяте този хаос?

- С правила. Законът как да се движиш с тротинетка по улиците в Германия е над 50 страници. У нас един ред няма. И с контрол, защото това ни е слабо място, не само на София, а на държавата.

- Данните сочат, че българските общини продължават да задлъжняват, включително Столична община. Откъде идват тези дългове и как ще бъдат покривани?

- Специално за София задълженията не са от особен размер. Взимането на дълг е нормална процедура, когато става въпрос за дългосрочни инвестиционни проекти. Проблемът е по-скоро в контрола как се харчат парите за тези проекти, защото отново опираме до корупцията. Всичко в обществените поръчки в София е нагласено. Всяко строително разрешително е за наш човек или с пари под масата. Преди 2-3 години правиха ремонт на площада пред НДК - още не бяха обявили поръчката, фирмата вече беше внесла плочките...

- Много се говори за корупция, но защо гражданите предпочитат да платят рушвет, а не да сигнализират за тарифите и исканите подкупи? Поводът за този въпрос е ваш пост, където говорите за все така недостигащите места в детските градини.

- Защото не вярват на институциите и накрая нито детето им в градина, нито проблемът с корупцията решен. Познавам висш дипломат, служил в наши представителства в Западна Европа, който също плати подкуп. Нямам избор, каза ми, когато го питах защо. Дори и такъв тип хора са отчаяни.

- Да върнем разговора към политическия сблъсък, заглушен сякаш от градоустройствени проблеми, разисквани в кампанията. Какво е вашето политическо послание?

- Има леви политики, има леви решения. И те са добри и важни за София.  
- През 2009 години загубихте от Йорданка Фандъкова. Каква е целта, която си поставяте сега с участието в местните избори? Социолизите не ви дават шанс за забележим резултат.

- Да изложа идеи, които гражданите да оценят. Да подкрепят мен и листата общински съветници, която водя. Битката за София не е само в кметската администрация, тя е в общинския съвет, тя е на уличните протести и на кръглите маси.

- Как си обяснявате големия брой кандидати за столичен кмет? Не разсейвате ли гласове в полза на ГЕРБ?

- Не мога да говоря за мотивацията на другите кандидати, мога да говоря за моята и я обясних по-горе. Не подценявайте избирателите. Ако те не искат да бъдат „разсеяни“, никой не може да го направи.

- Каква е Вашата прогноза за изхода от изборите в София? Ще се стигне ли до втори тур?

- Не мога да кажа, не съм социолог. Ако вярваме на социолозите, ще има. Но аз съм крайно скептичен към тях. Корупцията там е не по-малка, отколкото при политиците.

- При балотаж на кого бихте дали своето доверие?

- Първо нека видим кой ще е на балотаж и дали ще поиска подкрепа. Няма по-лошо от непоискано добро, нали така?
Очевидно няма как да подкрепя г-жа Фандъкова.
Дали ще подкрепя друг кандидат зависи от едно просто нещо: дали ще приеме политиката на безплатен градски транспорт, увеличени данъци на автомобили, спиране на презастрояването чрез нов Общ устройствен план, финансова подкрепа за новородени деца и ускорено строителство на паркинги и детски градини. И как ще гарантира, че това няма да останат празни приказки.

- Как оценявате кампанията на Вашите опоненти до този момент? Очаквате ли засилване на сблъсъка, появата на на компромати, удари под кръста? Битката все пак е за община с огромен бюджет и с национално значение.

- Скучна. Както вече казах, не съм чул една идея, която да ме е вдъхновила и да съм се ядосал, че не ми е дошла първо на мен. Всичко ми е притоплена манджа. Не чувам и нито едно число, все едно не искат точни ангажименти. Секс компромати не ме вълнуват, вълнува ме да чуя нещо смислено, а не как ще бием цигани и гейове. Затова, ако хората трябва да запомнят едно нещо от моята програма, то е безплатен градски транспорт. Това е бъдещето.

- Кое би било първото, което ще направите, ако спечелите?

- Да уволня ръководството на Топлофикация-София. Случващото се там е абсолютно безобразие. И губим милиони всеки ден.


От категорията

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Кеворк Кеворкян: Велика чест

-1460633929.jpg

През годините на Прехода са затворени хиляди училища – само през последните 15 ...

25 май 2020 | 10:01

"Независимая газета": Защо в Япония има толкова малко жертви на COVID-19?

В Япония сложиха маските още през на декември-1586425220.jpg

Сезонът на грипа започна през декември 2019 г. и веднага тръгнаха мерките, ...

26 май 2020 | 20:56

Пьотр Акопов: Ще спре ли Желязната завеса трансджендърите?

Пьотр Акопов-1590494752.png

Можеш да пиеш таблетки, да правиш операции, да ходиш на психолог, но дадения ти ...

26 май 2020 | 15:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


23 окт. 2019 | 22:22ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


21 окт. 2019 | 14:04Кадиев, кмет няма да станеш, защото партията ти играе тънки игрички.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йозеф К


21 окт. 2019 | 12:36Лошото е, че няма да станеш, но дано Мая изпълни това добро твое намерение.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


21 окт. 2019 | 12:09Медиана му дава 1.7% . 3 пъти се проваля. Закъде пак е тръгнал?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.