Ако искаме пак ГЕРБ да спечели, ще се разправяме, обясняваме и нападаме публично, казва Кадиев

Ако искаме пак ГЕРБ да спечели, ще се разправяме, обясняваме и нападаме публично, казва той

Георги Кадиев: Горанов и Ананиев политизираха и обезличиха МФ, метастазите ще се лекуват с години

23580 | 30 май 2021 | 18:38

Залогът на тези избори е дали ще имаме нормално правителство или ГЕРБ ще се върне на власт под някаква форма, явна или скрита.

Ако искаме пак ГЕРБ да спечели, ще се разправяме, обясняваме и нападаме публично, казва Кадиев-1622389484.jpgМетастазите на управлението на ГЕРБ в МФ ще трябва да се режат, чистят и лекуват с години, и така е във всяко министерство и всяка структура-1622389516.jpgГеорги Кадиев: Горанов и Анананив политизираха и обезличиха МФ и структурите му-1622389451.jpg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разшири лявата коалиция, сключвайки предизборно споразумение и с партия "Нормална България" на Георги Кадиев, който пък стана водач на общата лява листа в Стара Загора.

 

- С какво ви изкуши Корнелия Нинова, за да приемете да тръгнете заедно на предстоящите избори, г-н Кадиев?
- Ако искаме да разкажем нашата приказка за България, това означава силно присъствие на левицата в парламента и присъствие в изпълнителната власт. Това е единствената ми мотивация, винаги съм я имал и няма нужда да бъда специално изкушаван. Левицата е под натиск и атаки от всички възможни страни в цяла Европа, не само в България. Губим територия навсякъде. И ако лично мога с нещо да допринеса да спре този процес, винаги ще го правя.

- През 2015 година казахте, че БСП е обхваната от летаргия. А днес каква БСП намирате?
- Тогава бях член на БСП и имах пълното право да изразявам мнение и да опитвам да променям БСП в правилната според мен посока. От есента на 2015-а не съм член на БСП и не я коментирам. Винаги съм вярвал, че ако не мога да бъда част от решението, поне да не бъда част от проблема. Затова всички въпроси за БСП към членовете на БСП, моля. Не е моя работа нито да се меся, нито да коментирам, нито да решавам, още по-малко да създавам проблеми там. Работата ми е да решавам общи проблеми на лявото и, надявам се, на цялото общество.

- Как ви приемат бившите съпартийци? Имате ли проблем да си върнете доверието им?
- Различно. Нормално е и не се интересувам много от това. Единственото, което ме интересува, е как да постигнем добър резултат. Бих искал енергията ни да е насочена към бъдещето - идеи, работа, модерна кампания, поети ангажименти, които се спазват. Напълно съзнавам, че хората са отвратени от политиката, от това, че едно говорим, друго правим, от преплитането на интереси и зависимости из цялата страна. В мое лице няма никакви зависимости, никакви скрити ангажименти, никакви корупционни обвързаности, никакви заигравания с политически противници. Когато гласувате за Георги Кадиев, гласувате за Георги Кадиев, не за аватар на друг интерес.

- От къде очаквате удари в гърба?
- Не знам и не обръщам внимание. Хората имат съвсем, съвсем други проблеми и няма смисъл да губим енергия да изчисляваме коя атака откъде идва. Цялата енергия трябва да отива в един-единствен процес: срещи с хора, осъзнаване на техни проблеми, поети ангажименти, изпълнение. Лесно е за говорено, трудно за правене, но това е политиката. Ударите в гръб и нападките са вероятно неизбежни, но и безсмислени. Преживявал съм безброй такива и пак ще ги преживея. Защо изобщо да се интересувам от тях?

- Смятате ли, че вътрешната опозиция отново ще работи против БСП на тези избори?
- Бил съм вътрешна опозиция, искал съм оставка и на Станишев, и на Миков, правил съм куп други неща, но за такова поведение има точно време и смисъл. По време на предизборна кампания това е самоубийствено и в крайна сметка помага на опонента ти. Ако искаме пак ГЕРБ да спечели, ще се разправяме, обясняваме и нападаме публично. Вие бихте ли гласували за работодател, който вместо да ви каже как ще ви вдигне заплатата, започне да се кара с жена си пред вас?

- Коя е по-голямата опасност за БСП – Мая Манолова и Татяна Дончева или Жан Виденов и Красимир Янков?
- Въпросите за опасностите пред БСП не са към мен, по-горе отговорих  защо. Ако говорим за опасност пред лявото, от никого не се страхуваме, освен от недоверието на избирателя. Ако не се справяме, значи не ставаме и идва следващият. Не е много сложно.

- Кой и защо изважда точно месец преди изборите Виденов отново на политическата сцена? Чий проект е? Ще отнеме ли той русофилските гласове на БСП?
- Не знам и не мисля за това. Гледах една пресконференция и ми се стори толкова ретро и толкова застинало в началото на 90-е години. Светът вече е друг, все пак. Пред тик-ток и Лукашенко светът отдавна е избрал тик-ток.

- Първанов, Дончева и Вие създадохте свои партии, отцепвайки се от БСП. Приемате ли това за грешка? Чувствате ли вина за това, че късахте от БСП електорат, и връщането ви сега към БСП, плод на каква равносметка е?
- Аз бях изключен, не съм се отцепил. Както казваше Борисов, ако не бяха ме изключили, още щях да марширувам по плаца. Чувствам вина, че не успях да променя БСП. Сега щеше да е по-лесно на настоящите лидери. Така или иначе, минало. Което, според Шекспир, е предговор към бъдещето, и по-важно е какво ще предложим за него. Равносметката? Заедно сме по-силни, поне така мисля, макар всъщност само 11 юли може да даде отговор на този въпрос. Но продължавам да твърдя, че тази първа стъпка не е достатъчна. Трябват радикални решения, въвеждане на конкурентно начало, борба за гласа на избирателя. В последните години битката се премести от това да печелиш гласа на избирателя към това да спечелиш партийната конференция и първото място в листата, и после инерцията да те добута до парламента.

Затова моето предложение за следващите избори е просто: слагаме млади хора за водачи, всички по-известни фигури отиват назад и се борят за преференции. Да, вие може да не влезете, аз да не вляза, да не ми стигнат преференциите, но общо за партията, коалицията и за лявото това ще значи повече гласове. Това е вид мажоритарност на избора и поставяне на истински тест кого от нас всъщност избирателят иска в парламента. Да си водач на листа не бива да е феодално право, не е доживотен абонамент и не е пенсионна осигуровка.

- Когато създавахте партия „Нормална държава” казахте, че целта е привлечете хора между 30 и 50 години. Защо не успяхте?
- След като заедно с протестиращите спечелихме изборите в р-н "Младост", съдът ни отказа регистрация по чисто политически причини. Уплашиха се от някакъв неизвестен нов играч, който някакси под радара спечели голям район с размерите на областен град. Тогава преценихме, че е по-добре да останем на ниво гражданска платформа и да се опитваме така да променяме България.

- Ще ви върна отново пет години назад, когато заявихте, че целта на НД е държавата да се отърве от олигархията и местната феодализация. Вярвате ли, че при нашата балканска политика това може да се случи?
- Вярвам. С навлизането на образовани хора в политиката, които знаят как сами да печелят парите си и са в нея заради кауза, не за да си оправят живота. Може и да съм наивен, знам ли. Но продължавам да вярвам, че дълбоко в себе си всеки човек е готов да направи нещо за България.

- 30 години след началото на прехода, ние сме най-изостаналата държава в ЕС, на дъното на класации. Как да стане рестартът? Може ли да се тръгне да се гради държавата отначало?
- Стъпка по стъпка, всеки в неговата област. Рибата се вмирисва откъм главата и се оправя откъм главата. Изчегъртването на системата на управление на ГЕРБ, а не на обикновените членове на ГЕРБ е само началото и е относително бързо и лесно. Истински трудното е да построиш нещо ново на мястото на изчегъртаното. Примерно, аз мога да сравнявам какво беше МФ, НАП и митници през 2007, когато бях зам.-министър и какво е сега. И откровено считам, че Горанов и Ананиев, които са ми и бивши колеги, унищожиха, политизираха и обезличиха МФ и структурите му. Да правиш специално законодателство за Божков и той да ти носи пачки в джобовете си в министерството? Какъв Европейски съюз, какво еврозона, ние сме си за Централна Азия с такива министри. Метастазите на управлението на ГЕРБ в МФ ще трябва да се режат, чистят и лекуват с години, и така е във всяко министерство и всяка структура. Вижте ДАНС и разузнаването - ние чакаме от тях национална сигурност, те излезли в отпуск за 4 месеца? Снишили се, по Тодор-живковски. Вижте Банков надзор в БНБ и протежето на Горанов, подуправителят Миленков - ние чакаме банкова сигурност от тях, те нарочно играят номера на министъра на икономиката, за да не се впише новия борд на ББР и да не би да разберем какви глупости са вършени там.

- Опасен противник ли за БСП е Слави Трифонов? Как ще преодолеете факта, че той владее емоциите на недоволните от цялата политическа система, които дори не виждат, че политически той е много слаб.
- Изборите през април бяха избори на емоцията да махнем ГЕРБ. Сега бих искал да са на емоцията с какво ще заменим ГЕРБ. Силни идеи плюс силни личности - поне аз не знам друга формула. Избирателят все по-малко се интересува от програми и все повече се интересува от фигурата на конкретните хора, които ще изпълняват тези програми.

- Вижда се, че тръгвате отново на битка. За какво? Каква е голямата цел?
- Да спечелим изборите в област Стара Загора. Нищо по-малко, нищо повече.

- Какъв е залогът на тези избори?
- Дали ще имаме нормално правителство или ГЕРБ ще се върне на власт под някаква форма, явна или скрита.

- Възможно ли е ляво управление след изборите на 11 юли?
- Да. Ние сме алтернатива на статуквото, не част от него. Имаме силни фигури и силна програма. Ако не се занимаваме с вътрешнопартийни интриги, ако накараме всички да работят за общата цел, ако забравим егото си за месец и ако разкажем на избирателя онази лява приказка, която иска да чуе, той ще го оцени.


От категорията

Знак! Вигенин: Проектът Петков/Василев може да разколебае подкрепата на левите за Радев

Вигенин за Петков/Василев: Проектът им може да разколебае подкрепата на левите за президента-1631893228.jpg

Опитът пък да откъснеш партия от "БСП за България" си е вероломно ...

17 септ. 2021 | 18:39

Проблемът пред Радев не е дали ще спечели изборите, а дали ще встъпи в длъжност като президент

-1594312463.jpg

След подобно шоково увеличение на цените един месец е повече от достатъчен, за ...

17 септ. 2021 | 10:48

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт-1632044218.jpg

На президента не му е работа да прави собствена политика, а да играе символна ...

19 септ. 2021 | 12:36

Кеворк Кеворкян: Въртоглавщини с паметници

-1568320806.jpg

Действащите политици ги нямаше при откриване на паметника на Удроу Уилсън, но ...

18 септ. 2021 | 13:05