„Няма такава държава“ ще влезе в бъдещ парламент според проучвания

Георги Киряков: Не е изненада, че Шоуто направи партия. Изненада е, че партията не направи шоу

5511 | 7 окт. 2019 | 15:00

„Партиите трябва да обясняват на публиката всяко свое действие. Конспиративността е отвъд всякакви политически и нормални демократични граници“, коментира политологът


„Може би не беше изненадващо, че Шоуто направи партия, но беше изненадващо, че партията не направи шоу“. Това каза пред БНР политологът Георги Киряков по повод учредената на 5 октомври партия „Няма такава държава“ с лидер Слави Трифонов.

 

В предаването „12+3“ по програма "Хоризонт" политологът обясни, че е очаквал доста по-публичен да бъде процесът на учредяването на новата партия. Обяснението на един от делегатите на учредителното събрание, дадено пред медиите, че секретността е заради т.нар. „кафяво-жълти“ медии, Георги Киряков коментира с поговорката „Който се страхува от мечки, да не ходи  в гората“.

Конспиративността е отвъд демократичните граници

„Партиите са затова - да обясняват на публиката всяко свое действие. Тази конспиративност е отвъд всякакви политически и нормални  демократични граници. Утре, ако влязат в политиката, така ли ще правят коалиция  - отвъд погледа на публиката и отвъд погледа на медиите“, каза още  политологът. Според него проучвания показват, че партията „Няма такава държава“ ще влезе в бъдещ парламент: „Това означава, че Слави Трифонов може да пренареди конфигурациите на бъдещи коалиции, освен ако някоя от големите партии не спечели пълно мнозинство, но такава перспектива няма“.

Слави Трифонов не е Бойко Борисов

По думите на политолога не може да има сравнение между Слави Трифонов и Бойко Борисов от гледна точка на създаването на партиите им и като потенциал на управление, защото Трифонов не е загатнал, че е способен да взема важни политически решения. „Виждаме кой влиза в управлението на неговата партия - това са сценаристите му. Защо е затворил възможностите други хора да участват във вземането на партийните решения? Това е много важно за всяка партия“, заяви още Киряков и допълни, че очаква Трифонов да излезе и да отговори на този въпрос.

Политиката е и визия

„Правенето на политика не е само анти, не е само протест и критикуване на управляващите и управлението. То е и обратното - предложения за това как ще изглежда, според тяхната партия и според лидера, бъдещето на  България“, каза в заключение политологът.          

Източник БНР


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32