Не съм фен на Макрон, но той е прав в едно: в Европа е натрупан огромен гняв, казва политикът

Георги Марков: Ако Орбан се яви на избори в България и само покаже номера на бюлетината, влиза в НС!

12498 | 8 юни 2019 | 17:27

Феноменът Виктор Орбан е това - гъвкава политика, национален интерес и едно мото: „Унгария няма шеф“, обяснява народният представител от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия


Георги Марков, български политик и бивш конституционен съдия, познавач на събитията в Унгария, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”.

Водещ: Дясната партия на унгарския премиер Виктор Орбан „Фидес“ заяви, че иска да остане в редиците на консервативната Европейска народна партия (ЕНП). Припомням, че ЕНП замрази членството на „Фидес“ за неопределено време заради кампанията в Унгария преди евроизборите срещу консервативния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В навечерието на евроизборите Орбан каза, че „Фидес“ ще напусне ЕНП по собствено желание, ако ЕНП реши да състави центристки блок със Социалдемократите, „Зелените“ и Либералите в Европейския парламент. По думите му тогава „Фидес“ би трябвало да влезе в съюз с крайната десница. И преди, и след евровота от „Фидес“ продължават да са против номинацията от ЕНП на германския консервативен депутат Манфред Вебер за председател на Еврокомисията. Вебер, който бе председател на групата на ЕНП в последния Европейски парламент и остава като такъв и в новия му състав, влезе в сблъсък с Орбан и „Фидес“ и подкрепи замразяването на членството на партията през март. Как ще се развият отношенията засега не е ясно. Според информации „Фидес“ не вижда голям шанс да работи в Европейския парламент и с крайно-дясната група на италианския вицепремиер Матео Салвини. Накъде се насочва Виктор Орбан? Питаме Георги Марков – български политик и бивш конституционен съдия, познавач на събитията в Унгария.

Георги Марков: Здравейте. Много въпроси поставихте.

Водещ: Да.

Георги Марков: Много интересни, много актуални.

Водещ: Прави ли обратен завой след евроизборите Виктор Орбан, г-н Марков? Ето това всички се питат.

Георги Марков: Не бих казал. В момента завършвам една малка книжка за Виктор Орбан. Написах я с много голяма любов, тъй като съм орбаноман още от 1989 година, когато той удари тази страхотна реч – беше младо момче с брадичка – за изгонване на съветските танкове, но орбаноманията ме тресе особено след 2010, когато той направи буквално Унгария друга и знаете – тръгна да прави не либерална демокрация, а християндемокрация. Орбан спечели – първо да кажем – удивителна победа, най-добрия резултат в Европа на тези евроизбори при една прилична и добра активност над 43% в Унгария – той спечели изумителните 52,3% от вота на унгарските избиратели.

 

И веднага социолозите сметнаха, че в същия ден, ако имаше и парламентарни избори – знаете, че там системата е смесена, от 199 депутата една част – 106 – се избират мажоритарно, той щеше да има, забележете – 81% от депутатите, около ¾ в парламента. Това се дължи на изключителната му политика през последните години. Орбан-икономиката е цветуща – имат 105 млрд. износ за миналата година. От 1 юли влизат всички тези екстри, които направиха за многодетните семейства: заеми от 33 000 евро, които се опрощават по 10 хиляди – за първо дете, по 10 хиляди за второ и по 10 хиляди за трето, пускат се в продажба седемместните автомобили за семействата с 4 деца, на които държавата помага с 8000 евро.

Това, което е интересно, е че точно ден преди деня за размисъла в петък той даде едно интервю във вестник „Билд”. То беше култово интервю, защото го излъчи Унгарската телевизия. Двама журналисти от германското издание бяха дошли в кабинета му, в него той като заглавие посочи „Аз подкрепям ЕНП за евроизборите“. Същевременно обаче в това интервю той категорично каза, че Унгария няма да подкрепи Манфред Вебер за шеф на Европейската комисия и уточни защо. Първо, каза: „Вебер не е баварски баварец. Той е брюкселски баварец, защото баварски баварец никога не би гласувал срещу Унгария“. Той има предвид гласуването не в ЕНП, а в Европарламента – онази идиотщина да се замразява страна членка на Европейския парламент затова, че си е избрала премиер, който се грижи за националния интерес.

Идва Вебер в Будапеща, опитва се да се придума с Орбан. Не се получи нищо повече от един обяд в новата резиденция на Виктор в Буда на терасата. И той се въртя, въртя из Унгария и си отиде. Никой не понечи да се срещне с него. Завъртя се покрай закрития Централно-европейски университет. Наистина, истински баварец не би гласувал срещу Унгария в Европарламента като се има предвид особено тази година – 30 години от демократичните промени. Точно юни месец падна първата тухла от Берлинската стена и тя не падна в Берлин, а както знаете – падна в Унгария, когато външният министър на Унгария Дюла Хорн и австрийският външен министър прерязаха телената мрежа, а по-късно на пикника в град Шопрон хиляди източногерманци преминаха в Австрия и с това беше ясно вече, че комунизмът си отива.

Вишеградската четворка имаше свое заседание и Орбан обяви веднага след изборите, че вишеградците ще имат единна позиция по отношения на избор на председател на Европейската комисия. Засега те – четирите страни: Полша, Чехия, Словакия, Унгария – независимо, че в Полша е консервативно правителството, в Унгария също, в Чехия – Бабиш е милионер либерал, а пък социалистите са в Словакия, те издигнаха словашкия социалист Шевчович за шеф на Европейската комисия.

Още във вторник, когато се събраха европейските лидери, внезапно се уреди среща на г-н Макрон, френският президент, с вишеградците и той сподели тяхното виждане, че и Вебер, и Тимерманс не са подходящи за председатели на Европейската комисия, че много проблеми има да решава Европа,а те са част от проблема, тъй като единият беше заместник-председател на Европейската комисия, имам предвид Тимерманс, а пък този Вебер – на парламентарната група на ЕНП. И никой от тях не можа да направи необходимото да се спре безумното решение на Меркел „Елате, ще се справим“ – да се наводни Европа с един милион емигранти. И видяхте резултатите от изборите във Франция, в Англия, видяхте ги в Италия.

Фарадж буквално ги уби в Англия. Льо Пен би Макрон – това „Движение прогресисти“ така и не се състоя, Салвини е с впечатляващ резултат в Италия, „Алтернатива за Германия“ направи двуцифрен резултат в Германия. И се получи една зелена вълна наляво и надясно – една радикална дясна вълна. Орбан още преди изборите казваше, че ако се наложи да напуска ЕНП, първият разговор, който ще води, ще е с поляците – те са в изключително близки отношения Полша и Унгария. Специално за вашето предаване ще кажа – винаги през тези последни три мандата, когато Орбан е избран за министър-председател на Унгария през 2010, 2014 и 2018, на другия ден той не отива в Брюксел, Москва или Вашингтон, а отива във Варшава, независимо кой е премиер. И когато Доналд Туск беше премиер, той отиваше там. Връзките са много големи между двете страни и особено между Качински и Орбан – на всеки 3 месеца те се срещат някъде, обядват си.

Тоест, ако приемем, че той ще напусне ЕНП, според мен ще води разговори с английските консерватори повече и с партията „Право и справедливост“ в Англия, отколкото с движенията на Салвини, с „Партията на свободата в Австрия“, с г-жа Льо Пен, с новите партии в Холандия, в Испания и т.н. Но той каза за ЕНП следното: „Кол ме е докарал в ЕНП, той ме е поканил, не виждам от тези тук хора, кой ще ме изгони, но ЕНП ще завие според мен наляво и ще се съюзи с ПЕС, което ще е ритуално самоубийство, аз в това нещо няма да участвам“. На 6-ти май известния унгарски консервативен вестник направи с мен много голямо интервю на цяла страница – беше и между другото 4 дни най-четеното, защото чужденец говори за проблемите на Европа и специално за Виктор Орбан. И аз там специално на въпроса какво бих – да го съветвам е много претенциозно, но какво бих искал, аз казах – „Аз искам той да напусне ЕНП, защото това не е ЕНП-то на Хелмут Кол, а това е ЕНП-то на Ангела Меркел”.

Знаете, че Орбан беше в Либералния интернационал до 2000 година, заместник-председател беше там. Под въздействие на Кол партията му от младежка стана гражданска, отиде в ЕНП по покана на германските християндемократи и Християн-социалния съюз на Бавария и беше 10 години заместник-председател на ЕНП. В момента ЕНП се социалдемократизира и неолибералчва и той няма място там, предвид че е тръгнал да прави Консервативна християндемокрация. А какво значи това? Национален суверенитет, национална идентичност, традиционно семейство – християнство, християнство 10 пъти. Вие виждате, че нито Манфред Вебер, нито Тимерманс въобще не си строшават езика да кажат думата християнство.

Орбан каза за тях „Тези двамата се различават – казва – само физически.“ И то е точно така. И двамата са много близки със Сорос и според мен дните на Орбан са преброени в ЕНП. Той казва: „Ще се водят разговори.“ Кой ще ги води разговорите – знаете, че при самозамразяването се изградиха две групи старейшини. В едната от Европейския съюз влиза Ромпой и мисля че Шусел – бившия канцлер на Австрия, от унгарска страна по-млади хора – да изгладят противоречията, но те противоречията са неизгладими, няма как. Орбан си води политика – дясна, християндемократическа, докато ЕНП все повече – вие сте толкова интелигентно радио и вие като водещ аз ви питам – вие виждате ли разлика между социалдемократите в Германия и християндемократите? Те са се гушнали няколко мандата, поради което и двете партии дадоха най-ниските си резултати от Втората световна война насам, особено тежко беше поразена на тези евроизбори партията на тези германски социалдемократи и стигна комичните 15%.

Знаете сега там Андреа Налес – шефката на партията – хвърли кърпата и сега не се знае младата генерация социалдемократи дали няма да се откаже от коалицията с г-жа Меркел и да я постави в абсурдното положение да търси съюз със „Зелените“. Така че бъдещето на Орбан в ЕНП не е решено, но по-скоро аз мисля, че той ще напусне. Ще има в рамките на европейската десница в Европарламента две формации. Едната ще е около Качински, Фараж, Орбан. Другата ще е около Салвини, Льо Пен, там слагам и Вилдерс в Холандия. Между другото „Партията на свободата“ в Австрия има изключително готин нов лидер – това е Норберт Хофер, той беше кандидат за президент. Взе 49,9% на президентските избори. Няма да има общ десен интернационал, но ще има общо гласуване и съгласуване на позиции по общите политики в Европарламента с внушително мнозинство от над 170 депутати.

Сега знаете, че ЕНП им дават към 180, но като извадите 13 на Орбан – той вкара още един депутат повече от 2014, те слизат под 170. Нещото, което е важно да се знае, след срещата с Макрон вишеградците казаха: „Край на господството и на командването на Германия и Франция. Ние няма да се подчиняваме. Те самите не се разбират вече по много въпроси, но това, което беше, свърши. Ние на диктат няма да се подчиняваме.“ Така че ще бъде много интересен изборът на председател на Европейската комисия, Макрон е срещу тези двамата, вишеградците са, ще се разточи работата поне до Коледа, защото виждате Ципрас отива на избори, след като тежко загуби.

В Австрия целият номер, който скроиха на Щрахе, се стовари на главата на горкия млад и талантлив политик Себастиан Курц, Австрия отива на избори септември, има служебно правителство. Зеленият президент, той беше член на Зелената партия, каза на новата министър-председателка на Австрия, която е доскорошен председател на Конституционния съд: „Няма да взимате важи политически решения. Вие сте служебно правителство да подготвите изборите”. Тоест Австрия няма да е готова със свое становище кой да е шеф на Европейската комисия и горкият Берлускони ще трябва сигурно да води Европарламента до Коледа, защото той май че е най-старият евродепутат. А те нещата са вързани, кой ще е на Европейската комисия, кой ще е Европарламента.

Водещ: Очертава ли се Виктор Орбан като антиелитист, тоест срещу елитите в европейските институции?

Георги Марков: Вижте, както и да го погледнем, се оказа най-талантливият и най-значимият политик, макар и на много малка страна. В момента Европа, виждате, името му непрекъснато се върти, с него се съобразяват всички лидери по простата причина, че той е легенда. Вие сигурно сте обърнали внимание, че в навечерието на изборите Жан-Клод Юнкер при посещение в Полша и в други страни каза: Орбан е за мен герой. Той си е герой, защото той е единственият, който има ярко антикомунистическо минало отпреди 10 ноември. Истински мъж, който не е женен за мъж, както люксембургския премиер, ами си е женен за жена, отгледала пет деца, има три внучета и е визионер на Европа. Защото вие, ако погледнете неговата реторика и действия 2014-2015 г., всички дойдоха на неговата позиция за мигрантите. Той предвиди последиците на тази миграция на „ножа“ и виждате, каква драма настъпва във Франция. Това е водеща страна в Европа, голяма демокрация. Хайде, да оставим „жълтите жилетки“.

Вижте тия черни жилетки, които се нахвърлиха на летището, международното в Париж и реват с всичка сила „Франция не е на французите“. И кой ще е следващият лозунг? Може би вън французите от Франция? Европейската комисия мълчи и аз не знам дали сте обърнали внимание, в петък говорих в парламента от името на парламентарната група.

 

Понеже госпожа Корнелия Нинова каза, че някакъв холандски външен министър ударил страшен шамар, Европейската комисия ударила страшен шамар на Борисов, аз реагирах и казах: „Вижте, ние сме суверенна страна. Холандският министър евала му правя за това, че е загрижен за българската демокрация, но аз като гражданин на Европа, който гласува, плаща данък, на брюкселските бюрократи – част от моя данък отива там и като български депутат съм загрижен два пъти повече за Холандия. Те първо да си погледнат собствените си страни, защото, слава Богу, не се е случило да се качи в трамвай терорист ислямист и да почне да стреля наред и да изтрепе хората.

И в България не се е случило съд да поиска човек, който има криминално досие, дълго от НДК до Съдебната палата, целия булевард „Витоша“, терорист, две седмици преди това е пуснат, за да извърши това покушение”. В Холандия на последните парламентарни избори тази пролет, това не се говори много, но е факт, влезе ислямска партия. Защо Европейската комисия и холандският външен министър не се е загрижил за Белгия, съседната Белгия? Че там също се регистрира ислямска партия, а няколко града забраниха по Коледа в християнска Европа да се празнува, Коледа и коледните празници се наричат зимни, а Дядо Коледа – Дядо Мраз като при комунизма, за да не се дразнят ислямистите.

Всичките тия неща Орбан ги каза 2014-2015 г., че елитите, неолибералните, елитите от 1968 г. си отиват и трябва да дойдат нови политици, и то разделителната линия е само и единствено това – християнска Европа или християнско-ислямска Европа. За госпожа Меркел „ислямът е вече част от Германия“. Но чуйте, какво каза, хвърляйки си оставката френският министър на вътрешните работи Жерар Колоб: „Ние сме две нации, християнска и ислямска, засега сме заедно, но не сме, г-н премиер, на девет планини от гражданска война”.

Това са големи проблеми и Макрон, на когото не съм фен, но е прав в едно: в Европа е натрупан огромен гняв. И целият въпрос е: защо се натрупа, кой го предизвика, кой е виновен. Досега всичко мина по мед и масло – до тези избори, всичко се замаза все едно нищо не е било.
Какви безобразия направи този Европарламент, включително с гласуването на Кьовеши да стане главен прокурор на Европа под въздействието на 226 депутати на Сорос. Да подкрепят магистрат, който е свален от собствения си Конституционен съд и уволнен от собствения си президент заради злоупотреба с власт и изпълняване на политически поръчки. Ненормално ли е?

В тия пет години Орбан е правият. С какво се запомнят тези пет години на Юнкер. Вика: Великобритания вън, мигрантите вътре. Че това е такъв шамар да напусне Великобритания. Швейцария си оттегли молбата за членство, а те тръгнали да замразяват Унгария и сега ще замразяват Полша и въобще тая реторика на наказания, замразявания, какво си позволяват! Ама ние ви даваме фондове, вие си давайте суверенитета. Това е свършена политика, това просто няма да бъде така. Очевидно е. И тука Макрон също е прав и получи подкрепа от Орбан: трябва да се ревизира Лисабонският договор. Очевидно една част от европейските страни ще държат на своята етническа хомогенност и на християнска същност. Другите ще си стават ислямско-християнски с всички рискове на миграцията на „ножа“, докато ислямът стане повече като население и тогава ще си правят партии и ще искат да управляват. Това са проблемите на Европа.

Водещ: Г-н Марков, каква е визията на Виктор Орбан за Европа?

Георги Марков: Той отдавна е казал, през 2014-та година, още на тази прословута реч в Трансилвания, че няма алтернатива Европейският съюз, той е проевропейски настроен – сътрудничеството между европейските страни трябва да продължава, но трябва да се зачита, и това е изискването на вишеградците за бъдещия председател на Европейската комисия, две неща казват те: „Ще подкрепим човек, който свободно ще говори, че Европа е християнска и второ, човек, който зачита националните правителства. Тоест, ние не сме съгласни с повече изяждане на суверенитета. Европа на силни национални държави, съюз на силни национални държави. Кошмарът, – казва той, – Съединени европейски щати не се състоя, и няма да се състои. Това е разковничето, това е разликата.“

И човекът си прави политика. На 4 юни, вие знаете, е годишнината от сключения през 1920 Трианонски договор, когато 2/3 от Унгария – буквално чисто унгарска с етнически унгарци населена земя им е отнета, като Бургенланд, Трансилвания и т.н. Той казва: „Това беше ампутация“, направи 4 юни Ден на унгарското единство и на неделимостта на унгарската нация. И казва: „Ние сме 15 милиона унгарци. От тези 5 милиона зад граница вече 1 милион станаха унгарски граждани. Ще дойде нашето време. И това време ще бъде без прекрояване на граници Унгария да си стане 15-милионна.“ Затова казва: „Ние искаме деца, а не мигранти“ и т.н. Води национална политика без да е по-малко европеец от този люксембургеца, дето се оженил за мъж.

Водещ: Г-н Марков, кога да очакваме вашата книга за Виктор Орбан?

Георги Марков: Когато я дам да се отпечата, аз ще дам гласност. Тя, книга е силно казано, няма бла-бла в нея, няма излишни думи – само факти от политиката, от всичко, което Виктор е говорил през тези години и ще бъде много интересна за неговите фенове в България, които между другото, са многобройни. Ако Виктор Орбан се яви на избори в България и само каже „Здравейте” на унгарски и си покаже номера на бюлетината, той ще влезе в българския парламент, това го чувствам от социологическата агенция „Бул. Витошка“, по която се движа всеки ден.

Водещ: Изкушавам се да ви попитам, защо Виктор Орбан е невъзможен в България?

Георги Марков: Той, да ви кажа, беше невъзможен и в Унгария. Според мен, от Лайош Кошут такъв мислител, политик от 1848 година и революционер Унгария не е имала. Той е без съмнение феномен. И ако погледнете и в другите страни, няма човек с такива лидерски качества, защото в крайна сметка политиката е реална дейност, и дали е добра или лоша, определя гласът народен и Божи, собственият му народ. Той 8 години беше в опозиция. Прояви огромно търпение, отказа при едни вълнения да взима властта с пуч, и три пъти наред унгарският народ го избира с внушително мнозинство, защото е успешен политик. Той е неприложим в България, макар че в много отношения нашето правителство взе про-Орбан политика, ако си спомняте, в крайна сметка България е една от страните, която отхвърли Истанбулската конвенция.

България е една от 10-те европейски страни, която отказа да подпише Глобалния пакт на ООН за миграция, в който водещата е щуротията, че миграцията е източник на просперитет на Европа до 2030 година. И накрая, ако си спомняте, че и нашето правителство каза, че ако се стигне до гласуване за лишаване на Унгария от правото на глас, ще гласува вето, но то вече Полша и Чехия го наложиха. Първо, в България за съжаление партиите не са като партията „Фидес“ в Унгария, никой не може да постигне такова мнозинство, нашата избирателната система е такава, че никоя партия не може да постигне обикновено квалифицирано мнозинство.

Орбан знаете, намали броя на депутатите, вкара християнството, първите думи са: „Боже, благослови унгарците“, като конституционен принцип, махна давността за престъпленията от комунизма. Тези неща у нас са немислими. Успя да развие икономика без да му пука и от Изток . От тук дойдоха и част от големите печалби. Ти да отидеш в Китай, и китайският не премиера Ли Къцян, а президентът Си да ти каже: „Ти си нашият представител за Централна Европа“, и да направи Китайската банка и китайският туристически център за Централна Европа в Будапеща, да финансира влака-стрела Будапеща-Белград, да направи китайски университет в Унгария, се изисква огромно доверие. Същата е историята и с Путин. Той каза на Виктор: „Ти си най-надеждният ни партньор, най-добрият ни партньор в Европа“ и затова текат, текат унгарски стоки там, текат унгарски лекарства, от това се печели. И това не пречи на инвестициите, защото в Унгария са: „Мерцедес“, „Ауди“, „Сузуки“, „Опел“, а сега влиза и „БМВ“ и „Еърбъс“ с огромен завод за правене на хеликоптери. Гъвкава политика, национален интерес и едно мото: „Унгария няма шеф“.

Водещ: Унгария няма шеф?

Георги Марков: Няма шеф, няма началник. Това е.

Цоня СЪБЧЕВА


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Иван Палчев: Хей вожде, стани и викни!

Иван Палчев: Хей вожде, стани и викни!  -1594392740.jpg

И уж всички управляващи и присъдружни влъхви знаят върховната държавна тайна ...

10 юли 2020 | 17:47

Мирела Костадинова: Херман Шкорпил прави последното си археологическо проучване в Тревненския балкан

 Херман Шкорпил-1594377943.jpg

Когато му посочили къде се е намирал стария манастир, той категорично заявил, ...

10 юли 2020 | 13:45