Президентът е Мангъров в политиката. Очевидно, той се е зарекъл да има избори по време на чума, добавя депутатът

Георги Марков: Датата 28 март за избори е абсурдна! Как ще се води кампания през февруари?

32108 | 7 дек. 2020 | 13:41

Що за тон е това, че изборите „ТРЯБВА” да са на 28 март. Изборите „ТРЯБВА” да са в двумесечен срок от изтичане мандата на този парламент, а той е на 26 март. Според Конституцията изборите могат да се проведат от края на март до края на май


"Изборите трябва да са на 28 март. Те трябва да бъдат проведени в срок с доставени и лицензирании машини, с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве". Това заяви по-рано днес президентът Румен Радев. 

 

За коментар нормално ли е парламентарният вот да се проведе на тази дата и каква кампания ще се прави през февруари в условията на пандемия и ваксинация потърсихме бившия конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков.

 

Ето какво заяви Марков пред Епицентър.бг

 

Продължавам да се удивлявам на българския президент. Той заяви, че хората в България не мрат от коронавирус, а от хаоса в управлението на Бойко Борисов. Очевидно Радев е Мангъров в политиката. Според Мангъров болните трябва да си стоят по пижамки и да взимат аспирин. Президентът не вижда, че Европа и България са покосени от небивала чума, която именити учени по света наричат „биологична война”, „манипулиран вирус”.

 

Не е за вярване, че в България е възможно през януари и февруари да се води предизборна кампания, за да може изборите да се осъществят на 28 март!

 

Как ще ходят по време на чума, която няма да намалява, кандидат-депутатите да се срещат с избирателите, в кои зали и на кои площади при минусови температури, тотална изолация и мор?

 

В кои студиа ще се събират по 5,10 и повече лидери на партии, за да водят дебат? С маски ли?

 

Що за тон е това, че изборите „ТРЯБВА” да са на 28 март!

Изборите „ТРЯБВА” да са в двумесечен срок от изтичане мандата на този парламент, а той е на 26 март. С други думи, според българската Конституция, изборите могат да се проведат от края на март до края на май.

 

Иванчо от улицата да попитаме кога е по-добре да се правят избори – дали посред зима и по време на чума или в средата на май, когато денят е голям, когато възможностите за контакти са повече, когато повече хора ще отидат до урните и ще може да се прави нормална кампания, ще даде верния отговор.

 

Ако бяхме слушали през лятото президента Радев, сега щяхме да ходим пред урните на предсрочни избори.

Очевидно, той се е зарекъл да има избори по време на чума.

 

Редно е българският държавен глава, който без съмнение има право да насрочи изборите в тези два месеца, когато намери за добре, да направи консултации с парламентарните и извън парламентарните партии - да проучи добре ситуацията в страната за януари, защото никъде в Европа не очакват януари, февруари и март чумата да отшуми, а ваксините на Phizer и Moderna e вероятно да закъснеят, и да вземе адекватно решение за датата на вота.

 

Тези парламентарни избори ще бъдат проведени в необичайна година. Без да чертая Апокалипсис, 2021 г. ще е най-тежката от началото на прехода. По своята трагедия тя може да надмине Лукановата зима след късната есен на 90-та година. Последиците ще са и хуманитарни, и социални, и икономически, а партиите ни са по-слаби от всеки друг път.

 

Едва ли някоя партия ще вземе 1 милион гласа, дори и ГЕРБ, които за първи път ще са без Цветанов. Затова възможността за дебати, вкл. и за национална консолидация са много важни.

 

Един държавен глава е длъжен, колкото и да не харесва премиера, да надскочи егото си и да се опита поне веднъж в мандата си да олицетвори единството на нацията, да свика КСНС и да излезе с призива „Един за всички, всички за един!”.

 


От категорията

Премиерът: Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"

-1641972526.jpg

„Темата се използва, за да се предизвика чувство, че правителството не си върши ...

16 ян. 2022 | 12:19

Бучковски: Първият негативен сигнал беше отказът на БПЦ да бъде призната за църква-майка на МПЦ

Владо Бучковски Кадър: БНТ-1642355066.jpg

За да се решат проблемите на българите в РСМ, трябва да се смени съзнанието, не ...

16 ян. 2022 | 19:42

От 1 февруари: Зелените сертификати над 9 месеца без трета доза са невалидни за пътуване в Европа

-1641405740.jpg

Засега серификатите, издадени след поставяне на трета доза, няма да имат срок ...

16 ян. 2022 | 20:40

Титаничен сблъсък! Д-р Симидчиев и доц. Мангъров в остър спор за зелените сертификати
(Видео)

Д-р Симидчиев и доц. Мангъров влязоха в остър спор за зелените сертификати Кадър: Нова тв-1642357016.jpg

"Зелените сертификати са опасни и ненужни. Този, който има сертификат и е ...

16 ян. 2022 | 20:16