В изборите за общински съвети и местни парламенти победата на ФИДЕС е в пъти по-голяма от тази на опозицията

Георги Марков: Орбан загуби Будапеща, но е национален победител!

10065 | 14 окт. 2019 | 17:04

Грешка беше, че самият Орбан не се включи в кампанията. Отражение върху имиджа на партията даде и секс-скандалът с Жолт Боркай, въпреки че той спечели вота в Гьор. "Мръсна" кампания има навсякъде, не само в Унгария


Унгарската опозиция спечели кметските избори в столицата Будапеща и нанесе тежък удар на премиера Виктор Орбан. 

Според предварителните резултати кандидатите на обединената опозиция срещу Орбан печелят изборите поне в още 10 големи града в Унгария.

 

Тежка загуба за Орбан ли са изборните резултати предвид факта, че това е първият електорален удар срещу националистическия премиер, откакто той дойде на власт през 2010 г.? И ще се промени ли политическата ситуация в страната? Отговорите на тези и други въпроси търсим с депутата и бивш конституционен съдия Георги Марков.

 

- Тежко поражение ли претърпя Виктор Орбан на местните избори в неделя?

- Орбан претърпя поражение в Будапеща и в още няколко града, но Унгария не се състои само от Будапеща, Мишколц и Сегед. Не е вярно, че той е признал тежко поражение, аз бях снощи на форума, който той организира след изборите и го гледах на живо. Орбан с радост каза, че ФИДЕС продължава да е най-силната партия в Унгария.

 

Изборите за местна власт не са само кметски, а и такива за органи на местно самоуправление – местни парламенти (общински съвети). Резултатът за цялата страна на избора за общински съвети е 50% за партията на Орбан ФИДЕС. Само с 2% по-малко от най-добрата победа, която той направи в Европа (52,3% на евровота), тоест в изборите за общински съвети и местни парламенти победата на Виктор Орбан е в пъти по-голяма от тази на опозицията. 

При активност 51,4% в национален мащаб, ако изборите бяха за парламент по смесената избирателна система, ФИДЕС щеше да има 120-122 мандата от 199, тоест нямаше да управлява, както сега с 2/3, но щеше да има внушително парламентарно мнозинство.

 

Що се касае до местните изпълнителни органи – кметовете, където вотът в Унгария е мажоритарен в един тур, резултатът в окръжните центрове или т.н. административни центрове е следният: от 23 – 13 на 10 за кандидатите на Орбан.

 

Истина е, че в сравнение с предишните избори има отстъпление – загуби в Мишколц, загуби в Пейч и Сегед, но спечели в градове като Дебрецен, Секешфехервар, Веспрем и др.

 

- На какво се дължи това отстъпление?

- Опозицията успя да застане зад единни кандидатури в Будапеща и в няколко още града, било то чрез партийна кандидатура, било то чрез независим кандидат и затова спечелиха пробиви в някои градове. Виктор загуби в Будапеща, въпреки че социологическите агенции сочеха победа на действащия кмет Ищван Тарлош. Гергей Карачони е името на новият кмет, който спечели с 5-6% разлика. Доста неочаквано и според мен. Бяха допуснати и някои грешки, които се оказаха решаващи.

 

- Какви бяха тези „решаващи грешки”?

- По начало в Будапеща съществува компактна няколкостотин хилядна неолиберална маса от хора - когато тя се съюзи със социалистите те са много силни и 20 години чрез либерала Габор Демски управляваха Будапеща – от началото на промените до към 2010 г., едва когато започнаха да се разцепват помежду си, Орбан започна да ги бие. Очевидно, в момента те успяха да издигнат обща кандидатура – именно либералите, социалистите, младата партия на Сорос „Моментум”, зелените, както и джендъри, педали и клошари. Докато ФИДЕС разчиташе на един ротиниран кмет, какъвто е Ищван Тарлош, една достолепна фигура, но много възрастен – вече на 71 години. И самият той с неособена охота прие номинацията.

 

Второ, поради социологическите проучвания в Будапеща, които даваха сигурна победа на ФИДЕС, много от неговите симпатизанти бяха "по Балатон". Актвността в столицата е едва 49%.

 

Трета, грешка беше, че самият Орбан не се включи в кампанията. В четвъртък той вечеря с Берлускони от Италия, които пристигна с голяма бизнес делегация, а в петък – обядва на четири очи с Макрон.

 

На четвърто място мога да кажа скандалът, който стана в град Дьор със сегашния и бивш кмет на града Жолт Боркай. Гръмна голям скандал, дни преди изборите с видео, заснето преди години, с негово участие в голяма оргия. Клипът беше чак сега излъчен, в него се виждат много изкусителни готини мацки.

 

- "Секс"-клипът с участието на Жолт Боркай нанесе ли щети върху имиджа на партията на Виктор Орбан?

- Да, мисля, че нанесе поражение като цяло за имиджа на партията. Орбан не реагира, каза, че е в чужбина и ще изчака да види вота на избирателите – вотът в Дьор е в полза на Боркай, но мисля, че това повлия. Единствената утеха е, че Боркай беше хванат с момичета, а не с момчета. Но нека си припомним, че и по-големи политици от Боркай като Бил Клинтън попаднаха под такива изкушения и то не на яхти, а в собствените си кабинети. Аз имам честта като члена на бюрото на БОК да познавам лично Боркай, който беше дълго време председател на Унгарския олимпийски комитет. Самият той е олимпийски шампион на кон с гривни.

 

- Можем ли да наречем кампанията за местния вот „мръсна”? И на какво се дължи този език на омразата?

- Навсякъде има „мръсна” кампания, не знам страна, в която да няма. Излезе видеозаписът с Боркай, той призна, че е бил на яхтата, извини се на своето семейство и с това сагата приключи. Той спечели изборите в града, много важен административен център, който е отново в ръцете на ФИДЕС.

Имаше и други екшъни, но такива неща се случват по време на избори. При местен вот всеки казва, че е спечелил нещо – в случая: Орбан казва, че е спечелил провинцията, а опозицията – Будапеща. Не мисля, че кампанията бе по-мръсна, отколкото в други страни. Само ако се върнем няколко месеца назад в Австрия, където чрез капан накара лидера на управляващата партия Щрахе да подаде оставка и оттам цялото правителство на Себастиян Курц падна. Но при всеки случай Орбан излиза от тези избори добре, а в Полша нещата станаха, както ги прогнозирах – блестяща победа за управляващите, така че Вишеградската четворка ще върви напред и ще се разширява.

 

- Подобна беше ситуацията и на местните избори в Турция, Ердоган загуби Истанбул. Прогнозирате ли такава тенденция и другаде?

- Разликата между Ердоган и Орбан е като Лом и Лондон, не може да се сравнява Турция с християнска Унгария, нито пък Орбан, който има 31-годишна политическа биография на десидент, гонил съветските танкове и днес човек, който направи най-силната си международна година. Имам предвид, че в Пекин беше посочен от президентът на Китай Си като „представител на Унгария за централна Европа”, а след това той посрещна Меркел в Унгария на 19 август на едно много мило тържество по случай падането на първата тухла на Берлинската стена в Шопрон през 1989 г. А само 10 дни преди евровота бе приет от американския президент Тръмп, който го нарече „свой близнак”. В петък Орбан обядва с Макрон, а седмица преди това бе лично поканен от Макрон на погребението на Ширак. Предстои му и посещение на Путин – от това по-добре, здраве му кажи!

 

- Ще се отрази ли вотът от неделя на политическата ситуация в Унгария като цяло?

- Всяка зло за добро! По начало, както стана ясно, Орбан спечели изцяло битката за общинските съвети, макар че изгуби няколко, но победи във всички малки и среден тип градчета и села. Промяна в политическия пейзаж до 2022 г. няма да има, защото няма да има други избори. Орбан разполага с мнозинство от 2/3, икономиката върви много добре, социалната му политика също. Не очаквам да има някаква промяна в ситуацията. Мисля даже, че тази промяна стана за момента добре, тъй като опозицията започна да се разединява – днес започнаха да се карат кой има по-голям принос за победата в Будапеща и Орбан може да излезе прав като преди два месеца каза, че ако тя се обедини, това ще е краят. Но има много големи интереси, лесно е да застанеш зад един-единствен кандидат при мажоритарен вот, но трудно е управляваш града по този начин. Нека не забравяме, че подобно нещо се случи на Орбан и по време на първия му мандат. Така че мисля, че те, както казва българският цар Симеон Втори, „изгърмяха джапането” – те ще си управляват Будапеща, Орбан ще си управлява Унгария!


От категорията

Симеон Николов: Какво ще поиска Тръмп от Борисов, какво ще му даде българският премиер...

-1472586819.jpg

Българският премиер може да поиска подкрепа и участие на български ...

20 ноем. 2019 | 13:21

Срещата в Овалния кабинет: Ще поиска ли Тръмп от Борисов US военна база на брега на Черно море?

Срещата в Овалния кабинет: Ще поиска ли Тръмп от Борисов US военна база на брега на Черно море? -1574088708.jpg

Според американските анализатори за отпор на "растящото руско ...

18 ноем. 2019 | 17:00

Защо Борисов няма да се срещне с Мелания при посещението си в Белия дом

Сн. Архив-1574249575.png

Българският премиер ще посети Вашингтон сам, без официална половинка до себе ...

20 ноем. 2019 | 16:23

Христо Генчев: Кой превръща децата ни в предмети?

арх. Христо Генчев и доц. Марин Генчев-1574274270.jpg

Истанбулската конвенция разглежда само “жената” без да защити нейните най-важни ...

20 ноем. 2019 | 14:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


15 окт. 2019 | 07:09Каква ирония на съдбата.Марков който лее дитирамби за Орбан със същата упоритост прави това и за боко.Макар, че двамата нямат нищо общо нито като интелект и политики,нито като управляващи.Орбан поне има национално самочувствие, а боко е един плужек,подлизурко и предател на българските интереси.Орбан гледа народа си ,а боко властта.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


14 окт. 2019 | 21:18Георги Марков: Орбан загуби Будапеща, a борисоф ще загуби София!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


14 окт. 2019 | 20:58ИЗБОРИ ДО ДУПКА А? ДУПКАРЧО, НЕ ДРЪНКАЙ ГЛУПОСТИ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


14 окт. 2019 | 20:52Орбан си е десен националист,никаква прилика с безпартийно безполовия либерал васал Борисов, Соросоидите които гони Орбан ще ги приюти Борисов.В някои държави политиците губят пари за да се печелят национални интереси, а тук политиците губят национални интереси за да се печелят пари!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


14 окт. 2019 | 20:15https: www.segabg.com sites default files _sega styles sega max960 nocrop watermark conditional public comix 10 15 2019.jpg?itok jKgvbr_E


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


14 окт. 2019 | 20:08"Николай" АГЕНТЕ, Орбан падна и байхУЙя ке падне....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


14 окт. 2019 | 19:31Бай Жорката скалъпи по чехли една оправдателна тирада за любимия си унгарски популистки герой.. Както Бокотиквата, така и Орбан са омръзнали на много хора, както се вижда по време на изборите. Но в България нямаме индустриализацията на Унгария, и удобното логистично разположение до развитите държави. В Будапеща е фраш а китайци, индуси, всякакви чужденци правещи бизнес. В магазините дори най залухавата продавачка говори някакъв английски. Има какво да учим от тях, но пъравата стъпка е да не си източваме човешкия потенциал.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


скучаещ


14 окт. 2019 | 19:28Този лигльо е невъзможен за гледане, слушане и четене!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


първан


14 окт. 2019 | 18:28Доста посредствена и елементарна политическа кукувица е тоз неудачник,по добър е във фронтовете от пловдивския пролетарски поет гърневски


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pert


14 окт. 2019 | 17:19Агент Коко е велик. Личи си , че са го учили да манипулира . Но в ДС са работили умни хора и надали са обучавали доносниците. Вероятно са ги презирали.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Радев


14 окт. 2019 | 17:16ДЕсидент, рОтиниран....Доста неграмотно! Като добавим и каруцарския език на агент Николай, картинката става още по печална.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Rusi Rusev


14 окт. 2019 | 17:16Диктаторите рано или късно си отиват.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Anonimen


14 окт. 2019 | 17:13Разбирам стгремежа на г н Марков да защитава и възвеличава безкритично Орбан и постоянно да прокарва паралел между него и Борисов. Обаче тук нищо не е същото!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.