Тази стена беше един мрачен символ на разделението, посочва историкът

Георги Марков: Падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския блок изненада дори САЩ

3773 | 13 авг. 2019 | 15:01

Имало е преминаване на стената през тунели, но има и много загинали или убити в опити за незаконно преминаване, припомня академикът


Падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския блок беше изненада дори за САЩ.

Това каза историкът академик Георги Марков за построяването на Берлинската стена, в интервю за Агенция „Фокус“.

 

Той добави, че самото падане на стената е комично. „Тогава се решава граждани от Източен Берлин, които имат роднини в Западен Берлин, да могат да преминават с личните си паспорти, а не със задграничните“, поясни той като каза още, че хиляди хора от Източен Берлин се отправят към стената с паспортите си и никой не смее да ги спре. „Пропускат ги и просто стената пада“, заяви той. 


Академик Марков коментира и това как се чувствали хората след построяването и преди падането на стената. „Хората възприемаха построяването на Берлинската стена като наказание“, каза той и добави, че хората по това време се чувстват потиснати от Втората световна война. „Тази стена беше един мрачен символ на разделението“, заяви той и добави, че все пак е имало преминаване на стената през тунели, но има и много загинали или убити в опити за незаконно преминаване. 

 

Ето и цялото интервю на акад. Георги Марков за "Фокус":

 

- Академик Марков, на 13 август 1961 г. започва строенето на Берлинската стена. Как и защо е започнал този процес?
- Първо има политически причини, а след това и икономически. По това време между двете германски държави има възможност за среща на роднини. Поне една трета от гражданите на ГДР имат роднини във Федералната република Германия. И Хрушчов, тогава генералният секретар на КПСС, прави забележка на ръководството на ГДР, че внася идеологическа диверсия от Западна Германия. Икономическата причина е поради това че граждани от ГДР емигрират масово при своите роднини в Западна Германия и не се завръщат. Те остават там, за да си намерят по-добра и по-високоплатена работа. И така ГДР губи много квалифицирани специалисти, поради което има решение, то е съвместно, както на правителството в Източен Берлин, така и на Съветското правителство да се издигне стената. Стената започва да се издига от центъра. От начало има само телени заграждения, а след това вече се превръща в бетонна стена със стражеви коли и стената се разширява и заобикаля плътно целия Западен Берлин. Така че никой да не може да премине свободно от Изток на Запад и от Северозапад на Изток. Това са двете основни причини и първоначално тази извънредна мярка, въпреки че някои правителства протестират, защото те същност имат окупационни войски – Съединените щати, Великобритания и Франция, в Западен Берлин въпреки протестите Съветският съюз налага своята гледна точка, че трябва да има стена и да има пълен контрол на движението през пропускателните пунктове.


- На какво е символ Берлинската стена?
- Символ е на разделението не само на Берлин, на Германия, но и на Европа и на Студената война. Наистина имаше един символ, аз понеже съм съвременник на тези събития, когато човек се движи по Берлин, говоря по Източен Берлин, изведнъж се озоваваш пред Бранденбургската врата, това е символът на Берлин и виждаш една врата, точно пред Бранденбургската врата и от там Райхстагът и виждаш оттатък хора, които също се струпват от към Западен Берлин, ние гледаме от източната част на Берлин - там е разделението. Много изкуствено, особено улици, които са разделени. Вървиш по улиците и стигаш предупредителен знак – стой, върни се след 100 метра. Това беше наистина мрачен символ на разделението и неслучайно, когато падна стената на 9 ноември 1989 г. неслучайно тя се превърна в символ на разпадането на Съветския лагер, както тогава го наричаха с падането на тази стена.


- Как хората са приели това разделение?
- Аз съм разговарял с германци от двете страни на стената, те са подтиснати от синдрома за вина от Втората световна война. Те го възприемаха това като наказание, разбира се има преминаване на стената, има тунели по стената, има загинали, убити. Сега има паметник на загиналите в Берлин, но се примиряваха като казваха - ето, ние загубихме Втората световна война и другите велики сили за нашето разделение. Аз бях там една година преди да падне стената на международна конференция и сякаш никой не можеше да предвиди събитията, които станаха след една година. Дори самият Рейгън държи една реч на 12 юни 1987 г. при Бранденбургската врата, Западен Берлин естествено. Той се прави на Джон Кенеди и каза г-н Горбачов съборете тази позорна стена и после на съветника си, който му е написал речта споделя хубаво си я написал, добре я произнесох, но не вярвам дали ще доживеем. Падане на стената на Берлинската стена и разпадането на Съветския блок беше изненада дори за Съединените щати и ЦРУ и така нататък.


- Кога и защо е съборена?
- А самото падане на стената беше малко комично. Тогава вече перестройката, която отбеляза 40 години ГДР, това е в началото на октомври 1989 г., тогава Горбачов беше в Източен Берлин с парад, се перчеше и хората викаха горди, горди перестрои. Искаха смяна на Хонекер, вече на старото ръководство. Наистина Горбачов смени цялото ръководство на Германската единна социалистическа партия тогава и решиха да увеличат режима на общуване, тогава се решава граждани от Източен Берлин, които имат роднини в Западен Берлин да могат да преминават с личните си паспорти, а не със задграничните, без виза, да преминават през пропускателните пунктове. И един журналист запитва секретаря, който дава пресконференция, кога ще започне това, още втора вечер. Това просто става една грешка на езика и хиляди източноберлинчани се втурват към стената с паспортите си и никой не смее да ги спре. Пропускат Милке, който е министър на държавната сигурност, той казва няма кой да издаде заповед и ги пропускат и просто стената пада. Знаете какви събития настъпиха в България и в другите социалистически страни на следващия ден.

 

- През ноември се навършват 30 години от събарянето на Берлинската стена. Отбелязват ли в Германия това събитие и как?
- Вероятно ще бъде, защото аз бях там преди 15 години, по случай 15 годишнината от радхауза в кметството на Берлин имаше голяма международна конференция. Тогава откриха и някои фондове на документи и дадоха някои сборници, имаше документални филми, защото същност това е едно много знаково събитие. Германците изведнъж се почувстваха свободни и те се приобщиха. ГДР и ФРГ след една година подписаха договор в Москва с всички победителки. В началото на октомври 1990 г. тогава беше официално обявено обединението, новото обединение на Германия. И Германия се утвърди като икономическата сила в Европа, това което заслужават германците, защото те са много страдали от некадърни политици. Така Германия, както и ние заедно загубихме и двете световни войни и бяхме наказани, разбира се те бяха наказани като водач на коалициите.

 

- След разрушаването и сегмент от нея е дарен на София. Къде се намира той сега?
- Мисля че зад НДК, там има един природен музей. Мисля че е там. Мисля че имаше такъв дар и в другите столици, но в Германия, в Берлин има една част от стената - оставили са я като мрачен спомен и са я изрисували в най-различни цветни бои, с различни лица дори и на политици и на карикатури и така нататък. Една част е като паметник и там водят и туристите.

 


От категорията

Борисов нареди: За овладяване на водната криза в Перник да се работи в синхрон и съкратени сроковe

-1562148802.jpg

Съкрати срока, защото ще влязат в режим на водата. Не е добре. И виж това ...

13 ноем. 2019 | 14:57

Нинова: Бюджет' 2020 е бюджет на застоя! БСП ще предложи бюджет на развитието!

Снимки Пресцентър на БСП-1573647895.jpg

Обикновено мнозинството и правителството гледат на бюджета като на ...

13 ноем. 2019 | 12:57

Иван Костов: Изборите в София дават сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени

Снимка Кадър БТВ-1573659948.png

Политическата система се стабилизира, БСП не е алтернатива, смята той

13 ноем. 2019 | 17:30

Боян Магдалинчев: Цацаров би бил добра кандидатура за председател на КПКОНПИ

-1558099116.jpg

Дейността на председателя на Антикорупционната комисия е много близко с ...

13 ноем. 2019 | 12:19

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


13 авг. 2019 | 20:54Antova, истинста за събитията са изведени в заглавието на статията. зтака счита академик Г. Марков. Така считам и аз. Ако твърдите, че сте по запозната от академика е твърде претенциозно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


14 авг. 2019 | 20:59Заяждането Ви за грешки в набора на коментарите ми, които не променят смисъла им, издават дребнавост и опит за компенсиране на аргументите,както и болезнено лично его.


Димитър Степанов


14 авг. 2019 | 20:04Не натрапвам мнението си. Това е спор. А грешките са от набора, нямам време за проверки на текста, а и сайта не дава възможност за корекция.


Antova


14 авг. 2019 | 05:34Форумът има за цел пишещите в него да изразяват мнението си! Това съм направила и аз, не с общи приказки, а с аргументи. А дали Вие приемате едно или друго мнение, е Ваша работа. Не е необходимо да раздавате истини от последна инстанция и да натрапвате собствената си гледна точка в коментари, пълни с грешки.


Димитър Степанов


13 авг. 2019 | 18:39Така че въпреки многото проекти, САЩ и Западът наистина са изненадани от събитията, защото те започват без тяхна намеса. По късно Горбачов, заслепен от собственото си его и политическа слепота прави огромни отстъпки, предава ГДР, предава цяла социалистическа източна Европа. Една смела и умна жена от Ленинград Андреева ги предупреждава да не клатят лодката, защото може да се обърне, но никой не чува . САЩ и Западът чак тогава се задвижват, но началото на събитията те проспиват. Затова считам, че Киърън и Кени са правите. Просто КПСС тръгва по друг път, а не към реформа на социализма. Това показва, че личностите в историята влияят сериозно на събитията. Ако Андропов бе здрав социализмът щеше да е жив и сега. Но в историята няма ако.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


13 авг. 2019 | 20:34Тези работилите срещу социализма не са фактора. Те са наблюдатели, въпреки проектите и усилията си. Социализмът падна заради предателството на управляващата КПСС, така твърдят и американските леви анализатори. Защо се стигна, обаче до това загниване и предателство? Според мен основната причина е в компрометирането и дискредитирането на социализма, като практика в периода на сталинизма, с репресиите и лагерите. Не може една светла общочовешка идея да се реализира с насилия. Затова народите не защитиха социализма в края на 80 те. За това предупреждава Ленин в писма до конгреса, прочетени от Крупская. Ленин е имал предчувствие, че ако изберат Сталин може да се привали делото му. Е, то не се проваля директно от Сталин, но негивата репресивна система го проваля в 80 те и позволява на загнила върхушка да го предаде, а народите гледаха отстрани. Сега си ближат раните, но е късно.


Димитър Степанов


13 авг. 2019 | 20:23Точно за Запада. За разпада са работили винаги, още с победата на ВОСР. Те никога не са се примирявали със социализма, защото при негова победа в света те си отиваха. Не успяха дори в най тежките години за социализма в гражданската война и ВСВ. Не успяха и в студената война. Ние сами си предадохме социализма поради предателство на загнилата върхушка на КПСС. Социализмът не падна поради икономическа или военна победа на империализма. Той не падна поради загубено икономическо съревнование, защото в 80 те бе икономически много по силен от 30 те или 60 те.


Antova


13 авг. 2019 | 19:55Говорим на различни езици. Не ми приписвайте неща, които не съм казвала! Твърдя, че за Запада и за онези, които са работили за разпада, изненада няма, без да подценявам предателството отвътре!


Димитър Степанов


13 авг. 2019 | 19:41Програмист съм от десетилетия в две епохи, документацията с която съм работил е била на руски и английски. На български не съм ползувал документация. Моето поколение създаде съвременна технологична България и съвременната българска информатика и електроника. Напротив, изненада няма сега, а тогава изненадата бе и от двете страни на барикадата. Никой не е очаквал този разгром на социализма, или Вие още в 70 те сте. знаели, че социализмът ще бъде заменен от капитализма. Ако го твърдите много жестоко се изсилвате.


Antova


13 авг. 2019 | 19:05Не знам на колко години сте и дали четете на други езици, освен на български! Но като човек, живял в две епохи и прочел доста литература и документи на различни езици, отговорно твърдя, че изненада няма!


Димитър Степанов


13 авг. 2019 | 18:26Американските автори стъпват на над 600 автентични документа и считам,че това е един от най верните до истината анализи за тези процеси. Срива на социализма не става в тежките периоди на СССР, а с идването на Горбачов, защо? В този момент1985 та социализмът е в много добро състояние. Това важи и за България, за която това е върхова година за БВП и минимум на дълга. Горбачов може би наистина иска демократичен социализъм, но потенциалът му и този на обкръжението му не са в състояние да го направят. Скоро той заяви, че не е успял да се пребори с останалите около него. Ами тогава къде е тръгнал. Той дори не знае с какви хора се обгражда. Те го предават, Яковлев се прехвърли при Елцин и цинично го отстраняват, пред него Елцин подписва забрана на КПСС и това бе началото на края на социализма и СССР.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


13 авг. 2019 | 18:11Antova, Проектите за ликвидиране на социализма не започват след ВСВ, а веднага след завземане властта от болшевиките с Ленин. Спомнете си гражданската война, започната от белите и Антантата. Да , има проекти след ВСВ и то много, но никой не успя при много по трудни условия за СССР, като разорение след войната, ядреният шантаж, т.ест. има външен натиск и вътрешни тежки проблеми от срината държава от войната, надпревара във въоръжаването. СССР едва в 1949 та става ядрена държава. И въпреки тези много по тежки условия за СССР социализмът издържа и се развиваше успешно. Така че Киърън и Кени са много точни в своя анализ "Предаденият социализъм", че няма вътрешна криза, защото темповете на соц.страните през 80 те са по високи от западните държави, няма външен натиск война, а просто ръководството на КПСС, начело с Горбачов решава да поеме по друг път. Това е генералния извод на левите американци и са прави. Срива на сициализма започва с


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antova


13 авг. 2019 | 17:41Но третият буксува. Не се стигна до ликвидиране на руската държавност . Пълното раздържавяване на собствеността също претърпява крах. Част от реалните активи са в ръцете на Кремъл. Процесът на тотално унищожение на Русия е затормозен на последния етап, но не е прекратен напълно. През август 1997 г. Харвардският институт за международно развитие публикува информация за подготвянето на ново издание на проекта и така на практика признава, че старата версия не е реализирана докрай


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antova


13 авг. 2019 | 17:41ко лице ; подготовката за реформи. Програмата предвижда перестройката да се ръководи от генералния секретар на КПСС. Вторият етап, наречен реформа продължава от 1990 до 1995 г. Целите на този период са: ликвидиране на световната социалистическа система и Варшавския договор; ликвидиране на КПСС; ликвидиране на СССР; ликвидиране на патриотичното съзнание на съветските хора. Третият етап, наречен край , продължава от 1996 до 2000 г. Основни задачи през този етап са свързани с ликвидиране на армията; на руската държавност и атрибутите на социализма като безплатно образование и здравеопазване; въвеждане принципа на капитализма всеки сам плаща за всичко ; повсеместна ликвидация на обществената, държавната собственост и пълната й смяна с частна; създаване на продоволствени проблеми и кризи; изграждане на пътища, тръбопроводи и др. съоръжения. между местата за добиване на основни полезни изкопаеми и пристанища, както и със страните от Запад


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Томахавката


13 авг. 2019 | 17:38Да бе изненадани вярваш ли на това.Всичко е режисирано и командвано от шепа хора които имат парите на света.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antova


13 авг. 2019 | 17:33Нека се отнасяме сериозно към процеси, за които вече има достатъчно информация, в т.ч. и документална. За никаква изненада не може да става въпрос! Още след ВСВ започва психологична война с цел унищожаването на Съветската държава. В документи на ЦРУ може да се прочете, че войната се води против всички системи на СССР от армията и стопанството, до образованието и здравеопазването. В рамките на психологичната война са реализирани десетки проекти, но най пряко влияние върху съветското общество оказват т.нар. Харвардски и Хюстънски проекти. Харвардският проект включва три последователни етапа: перестройка , реформа и край и предвижда да бъде изпълнен за три петилетки. На първия следва да бъде решена задачата за създаването на основа за преход от социализъм към капитализъм. Първи етап: така нар. перестройка продължава от 1985 до 90 те години на миналия век, когато се издигат се лозунгите за: гласност, борба за социализъм с човеш


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antova


13 авг. 2019 | 17:40Но третият буксува. Не се стигна до ??ликвидиране на руската държавност ??. Пълното ??раздържавяване ?? на собствеността също претърпява крах. Част от реалните активи са в ръцете на Кремъл. Процесът на тотално унищожение на Русия е затормозен на последния етап, но не е прекратен напълно. През август 1997 г. Харвардският институт за международно развитие публикува информация за подготвянето на ново издание на проекта и така на практика признава, че старата версия не е реализирана докрай ??


Antova


13 авг. 2019 | 17:39ко лице ??; подготовката за реформи. Програмата предвижда ??перестройката ?? да се ръководи от генералния секретар на КПСС. Вторият етап, наречен ??реформа ?? продължава от 1990 до 1995 г. Целите на този период са: ликвидиране на световната социалистическа система и Варшавския договор; ликвидиране на КПСС; ликвидиране на СССР; ликвидиране на патриотичното съзнание на съветските хора. Третият етап, наречен ??край ??, продължава от 1996 до 2000 г. Основни задачи през този етап са свързани с ликвидиране на армията; на руската държавност и атрибутите на социализма като безплатно образование и здравеопазване; въвеждане принципа на капитализма ?? ??всеки сам плаща за всичко ??; повсеместна ликвидация на обществената, държавната собственост и пълната й смяна с частна; създаване на продоволствени проблеми и кризи; изграждане на пътища, тръбопроводи и др. съоръжения. между местата за добиване на основни полезни изкопаеми и пристанища, както и съ


Димитър Степанов


13 авг. 2019 | 16:48Западът ебе изненадан, защото няма никаква роля за тези събития. Горбачов с шайката около него тръгна да прави нещо, което не знаеше какво е. Държавата стана разграден двор. Събитията ги повлякоха и се стигна до реставрация на капитализма. Американските автори Киърън и Кени в най точния анализ на събитията "Предаденият социализъм" са категорични, че няма нито вътрешна криза(ръстовете в соц старните са по високи тогава от западните), няма външен натиск, а просто ръководството на КПСС реши да тръгне по друг път. Те и не знаеха накъде, намесиха се Елцин с неолибералната шайка Гайдаровци и реставрираха капитализма, а Горбачов бе изритан брутално и цинично!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


13 авг. 2019 | 15:47Не само стената между САЩ и Мексико. А оградите , които ЕС издигна. Нали нашата ограда я събориха, а сега пак създаоха нова с Турция. Онази била лошата, а тази била хубавата. Вечните империалистически двойни стандарти. Сега безработицата в бившата ГДР е над 20% и всичките им най големи заводи са спрени. Гражданите на ГДР с носталгия си спомнят за голямата социална държава ГДР, индустриална, научна, социална, спортна и т.н. Населението на бившата ГДР намалява непрекъснато. Има да си спомнят ГДР като светъл спомен!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ivan


13 авг. 2019 | 15:40а сегашните стени по време на студената война са 16, а сега са 85 в целия свят...а колко хора загиват заради стената между Мексико и САЩ...и не само там...защо се дъвче само Берлинската стена...нали падането и отбеляза триумфа на победилия капитализъм...какво става сега ,,,залезът на империите...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


13 авг. 2019 | 15:42Точно!