Едва ли можем да приемем, че държавният глава ще се заяжда

Георги Марков за неиздадения президентски указ: Направихме от мухата слон!

17899 | 13 септ. 2018 | 20:15

Презумира се, че президентът ще освободи Младен Маринов, след като премиерът иска да го назначи за министър и парламентът го гласува. И издаването на президентския указ може да стане след като Младенов бъде избран от парламента.


Направихме от мухата слон!

Така бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков коментра пред Епицентър.бг  казуса с неиздадения указ на президента за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР. Това блокира промените в кабинета, които трябваше тази сутрин да бъдат гласувани от парламента.

 

Всеки може да бъде издигнат за министър, независимо къде работи. Може да е конституционен съдия, може дори и да е папа! И не се налага предсрочното му освобождаване, за да бъде издигнат за министър, защото не е сигурно, че ще бъде избран. А вече, ако бъде избран, ще освободи мястото, което заема. Нещата са толкова прости, че се чудя какви сме ние, българите, че винаги комплицирлано усложняваме живота си политически”, заяви Георги Марков.

 

Той подчерта, че няма конституционна пречка всеки да бъде издигнат за министър и нищо не налага предварително да напуска работата си. В един разумен срок избраният може да бъде освободен от поста, които заема. Това са елементарни неща. Разумът на Конституцията повелява, че ще бъдем нормална държава и тези отношения ще се регулират нормално, каза Марков.

 

Той обърна внимание, че несъвместимостта започва едва от момента, в който кандидатът бъде избран. Затова именно от този момент той напуска предишните си постове и длъжности. И това е толкова просто.

 

Презумира се, че президентът ще освободи Младен Маринов, след като премиерът иска да го назначи за министър и парламентът го гласува. И издаването на президентския указ може да стане след като Младенов бъде избран от парламента. Няма никаква драма!, заяви още Марков.

 

Едва ли можем да приемем, че държавният глава ще се заяжда. Ако ще вървим на инат, Конституцията не е замислена за простотии. В крайна сметка ние сме нормална държава, заключи Георги Марков.


От категорията

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък - негови хора да са в правителството

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък  - негови хора да са в правителството-1638346646.jpg

Петков и Василев се ангажирали да изключат от бъдещо правителство кандидати от ...

1 дек. 2021 | 09:26

Служебният кабинет отпусна 61 млн. лева за допълнителни възнаграждения на медиците на първа линия

Снимка: Правителствена информационна служба-1638361590.jpg

Правителството одобри българската позиция за сезиране на Съда на ЕС за отмяна ...

1 дек. 2021 | 14:22

Проф. Ива Христова: Няма случай на Омикрон в България, но вероятно не е далеч от границите ни

-1613718326.jpg

Според нея основната мярка, която страната ни трябва да предприеме, е затягане ...

1 дек. 2021 | 14:52

Дават още 100 млн. лв. за 60 000 работници, служители и самоосигуряващи се по мярката "Запази ме+"

Снимка: МТСП-1638361941.jpg

Те ще имат право да получат средства в размер на 75% от осигурителния си доход ...

1 дек. 2021 | 14:31