В България има дефицит на стратегическо мислене, категоричен е той

Георги Първанов: Президентът трябва да бъде критичен, но думите му не бива да излъчват негативизъм

6445 | 30 ян. 2019 | 12:40

"Аз съм отворен винаги за диалог и с БСП, и с цялата левица. И искам да да направя една отворена оферта към леви формации, към гражданските структури или за коалиционно, или просто за взаимодействие", казва основателят на АБВ


Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 г., в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: Наш гост е президентът Георги Първанов. Ще се говорим за Румен Радев, за конкурса за изтребителите и още много теми, свързани с България, Македония, енергийните проекти. Но като президент на президент как ви се струват тези две години или поне последната на Румен Радев на този пост?

Георги Първанов: Моята оценка е по-скоро положителна. Твърдя че президентът Радев продължава да събира голяма част от подкрепата и по-скоро от очакванията на хората. Разбира се имаше и пробойни, имаше и ерозия на доверието. Самият отчет, това което се случи около него, казаното от господин Радев, показа че има неща, върху които си струва да се помисли. Вземете първата част на отчета. Между другото отчетът е една добра традиция в демократичния свят. В Щатите това е времето, в което президентът дава оценка за състоянието на съюза. Аз самият съм се стремял към това да има повече стратегически характер разговорът, а не отчет.

Водещ: Добре, но беше критикуван от ГЕРБ, от Цвета Караянчева, която пък е председател на Народното събрание, за това че все едно говори президент на вражеска държава. Така ли ви се стори или това е президент, който казва какви са пробойните на държавата, какви са наистина, може да са черни краски, но какви са реалните обстоятелства?

Георги Първанов: Знаете ли, президентът трябва да бъде критичен, трябва да бъде своеобразен коректив на другите власти, но все пак това трябва да се случва периодично, по конкретни поводи. Защото постоянната висока свръхкритичност, да не кажа негативизъм, когато се излъчва от институцията, тогава хората вече престават да възприемат тези оценки. Това е едно. Второ, впечатлението, което се създава и вън, и вътре, е за тежък конфликт, да не кажа за война между институциите, а това снема доверието. Много силно впечатление ми направи заканата на президента Радев, че не може да има никаква форма на диалог оттук нататък. Аз съм бил в състояние на „импийчмънт“ и когато ме питаха медиите – добре, а диалог все пак възможен ли е, моят отговор беше „да, но не под сатъра, под гилотината на импийчмънта“, т.е. това беше единственото условие. Мисля че този диалог трябва да се възстанови, пък макар и по някои свръх общи, ето – европейската тема, например. Президентът Радев след един период на, ако не изолация, но външнополитическо ограничение, сега е в Португалия, дано всичко да мине добре, тема по която могат да започнат разговора.

Водещ: Добре, но ето казвате, че той сам прави тази разделителна линия, когато се зарича, че такъв диалог не е възможен, когато поне декларира че такъв диалог не е възможен.

Георги Първанов: Аз не се наемам да преценявам кой е по-виновен в случая, защото много са провокациите от страна на управляващите от ГЕРБ, от някои други формации от мнозинството. И това не е най-важното. В един момент се губи началото. Важното е, че пространството се пренасища с негативизъм и това отблъсква от политиката.

Водещ: Разбирам, че вие му давате съвет да не е толкова негативно настроен?

Георги Първанов: Аз му давам съвет, доколкото мога да си позволя, винаги съм го избягвал, да бъде критичен, остро критичен, дори по някои от тези проблеми аз се подписвам под казаното от него, но не ежедневно, не по всеки повод, защото тогава ще има по-голяма чуваемост.

Водещ: Нека да чуем част от думите му, които да коментираме след минути.

Румен Радев: Успехите, които афишира властта, не променя живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж, който между другото е сред най-ниските в Централна и Източна Европа, и стабилно ни закотвя на европейското дъно, свикнахме скандалите у нас да се вихрят възходящо с годините. Но бутафорният конкурс с изтребителя извади порочния стил на управление на международната сцена. Злепостави ни като надежден партньор, погазващ предварително разписани и възприети в съвременния свят, норми. В заключение формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Той ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж. Въпросът вече не е дали, а кога по отношение на предсрочните избори. Дали бих подкрепил нов политически проект? Да, ако той отстоява тези ценности и работи за модернизацията на България.

Водещ: Господин Първанов, работи ли Румен Радев за нов политически проект?

Георги Първанов: Ако позволите все пак да взема отношение по другите неща, които не са маловажни.

Водещ: Всички теми ще обсъдим, но тъй като с това завърши този откъс.

Георги Първанов: Очевидно че има някакъв стремеж, някаква амбиция, макар че тук нещата са отложени във времето след едни евентуално неуспешни предсрочни избори, които няма да успеят да развържат възела. Ако мога да дам съвет, мисля че е рано господин Радев, президентът Радев да мисли за политически проект. По принцип не бих го посъветвал да го прави. Виж, това със стратегическия съвет е интересна идея, разумна идея. Приляга на президента да бъде генератор на стратегически идеи. Аз съм го правил през годините. Има три произведени стратегически доклада по кризата, преди това по членството в ЕС и това разбърква малко идейния живот, макар че ефектът не би бил позитивен докрай.

Водещ: Това ще е съвет, който ще работи по стратегически теми за развитие на България, за излизане от застоя. Кой ще го чуе, ако няма кой да ги осъществи?

Георги Първанов: Аз помня добре, че моите доклади поставяха отражения с пълни и кратки дописки. Единственият случай беше, когато Симеон Дянков си позволи да ни нахули, като каза че идеите за падането на плоския данък са малоумни и това предизвика голяма дискусия. Тогава беше забелязан този доклад, разработка на широк кръг учени, това искам да подчертая, от БАН, от университетите. Мисля че не е добрият вариант с един указ да се институционализира този съвет, да се закове. Да не би пък някой да реши, че това е правителство в сянка.

Водещ: Възможно ли е това да е правителство в сянка?

Георги Първанов: Възможно е да има всякакви коментари. Не бих го препоръчал. Има твърде много идеи. В България има дефицит на стратегическо мислене. В България има идеен дефицит, ако щете. Вижте форумите на двете партии от последните седмици, показаха го много категорично.

Водещ: Много от анализаторите, които са и тук при нас в студиото, казват че всеки президент, който е решил да направи нещо подобно, цитират и вас включително, и вашето име, да направи отделен проект, се е провалял. И вие ли започнахте по този начин? Виждате ли вашите стъпки с тези, които прави в момента Румен Радев?

Георги Първанов: Не, да бъдем коректни към фактите. Аз захванах проекта АБВ, когато излязох от политиката. Преди това имаше, разбира се, движение, гражданско движение, работа с много експерти, интелектуалци. Президентът Стоянов също след напускането на президентството се върна в СДС. Така че това е спекулативно. Във всеки случай няма как държавният глава…

Водещ: Още докато бяхте президент, работихте по проекта АБВ, нали така?

Георги Първанов: Това беше гражданско движение. Тогава имаше от много други партии и никой не си е напускал политическата формация.

Водещ: Беше прелюдия, като че ли на това, което след това се случи?

Георги Първанов: Прелюдия може да предприеме всеки, който си иска.

Водещ: Вие като грешка ли го приемате или не проекта АБВ, след това създаването на партията?

Георги Първанов: Не препоръчвам и няма как формално, и не само формално, на държавен глава, докато е в институцията, да се занимава с такива неща. Той е президент на всички български граждани. Тук има един принципен спор, чух някои гласове от феновете на сегашния президент, че той трябва да има позиция, затова не може да бъде президент на всички български граждани. Нищо подобно. Нека да има позиция, но тя да бъде позиция, която работи за нацията, за държавата, а не за една определена политическа формация.

Водещ: Споменахте Петър Стоянов, завръщането му. За вас беше ли грешка, че не се върнахте в БСП?

Георги Първанов: Аз се върнах. Аз бях повече от година в БСП, след като бях изключен. Фактите са такива.

Водещ: След това обаче няма път назад, така ли, за вас специално?

Георги Първанов: Аз съм отворен винаги за диалог и с БСП, и с цялата левица. И впрочем искам да обявя тук намерението на АБВ, да направя една отворена оферта и към „Позитано“, и към всички политически леви формации, към гражданските структури, в краткосрочен план или за коалиционно, или просто за взаимодействие. Може еднопосочно взаимодействие. Защото много се опасявам, че трудно ще бъдат преборени ГЕРБ и на тези избори. Но по-важно е друго. Ние трябва да мислим какво се случва на другия ден, ако дай Боже, левицата се върне във властта. Как се управлява? Монополът в лявото не работи за стабилното управление. Това е изстраданата ми истина.

Водещ: Да разбираме ли, че вие подавате в момента ръка към БСП?

Георги Първанов: Да. И не само към БСП, към всички.

Водещ: За евроизборите ли само или по-дългосрочно, или за едни предсрочни парламентарни?

Георги Първанов: Евроизборите и местните избори са проблеми, които трябва да сложим на масата, да започнем да ги дискутираме и в дълбочина, и в конкретика.

Водещ: Става ли този диалог през телевизионното студио? Сега, Корнелия Нинова стои и слуша това интервю, предполагаме, и казва дайте, може да направим нещо? Или вие се опитвате наистина да влезете и в диалог с нея? Комуникирате ли си изобщо с БСП?

Георги Първанов: Комуникирам си. Аз пак ще кажа, че имам своите контакти на различни нива, но не искам да давам новини преди да се е случило нещо реално. Защото разговорите са едно, преговорите друго, трето са реалните резултати.

Водещ: Трето и четвърто да го направиш, нали така? И с ръководството в момента или с опозицията в БСП повече общувате?

Георги Първанов: Аз общувам с хора, с които съм работил заедно, с които съм добър приятел. Не бих искал да кажа, че съм упълномощен да водя официални разговори.

Водещ: Корнелия Нинова как се справя като лидер на БСП? Все пак сме на тази тема, преди да преминем към другите.

Георги Първанов: Нинова е един добър опозиционер. Ярък опозиционер, но все още не успява да се наложи като алтернатива. Аз внимателно прегледах материалите на последния конгрес. Направих и контент-анализ. Направи ми впечатление, че вътре няма думата „ляво“. Идеята за лявото отсъства. Няма думата „социализъм“ или „демократически“ – каквито понятия имаше преди време, когато ставаше дума за партията. Т.е. идейното е сведено до минимум. Ако преброите думите вътре в доклада, доминира употребата на Истанбулската конвенция. Ако това ще бъде дебатът на евроизборите, благодаря.

Водещ: Значи повече Истанбулска конвенция присъства в речите, във въпросния конгрес, отколкото думата „ляво“. Дали се бяга умишлено от нея обаче е друг въпрос. Връщаме се отново на полето на конфронтацията между президент и управляващи. Конкурсът за изтребителите, процедурата за избор на изтребители ли е разделителната линия, която наистина скъсва диалога между институциите?

Георги Първанов: Знаете ли, за разлика от парламентарната опозиция, аз няма да споря по процедурата. Процедурната опозиционност не ми е присъща. Аз се опитвам да гледам на този въпрос по същество. И веднага ви казвам – конкурсът е опорочен, тук президентът Радев е прав, и мнозина други го казаха. Но не е въпросът да върне процедурата, да вкараме обсъждането и на други оферти. Аз мисля, че в тази ситуация, преглеждайки, анализирайки проблемите на нашата сигурност, ние според мен трябва да наложим мораториум върху тази сделка. Тези 2-3 милиарда, за които става дума да ги инвестираме в българското производство, в някой високотехнологичен отрасъл, да дръпне производството, да създадем работна ръка. Не казвам да ги изядем за пенсии и за заплати, а да ги инвестираме в сигурност в широкия смисъл на думата.

Водещ: Самолетите, изтребителите не са ли също сигурност? Българската армия ще остане без авиация.

Георги Първанов: Имаме едни десетина години, според експертите, в които ремонтирани сегашните самолети, могат да изпълняват своите функции.

Водещ: Те и сега са достатъчно малко. Поне такъв беше диалогът преди време. Първо, бяха малко, след това кой и колко двигателя ще бъдат ремонтирани, до момента, в който се стигна до реалния избор. Ние всеки път пропускаме да купим, било то на старо или пък нов изтребител.

Георги Първанов: Във всеки случай не мисля, че това е най-подходящият момент. И второ, пак ще кажа, погледнете документите на всички партии и институции. Първият проблем, който поставят е демографската катастрофа. Това е проблемът на българската сигурност. Нашето небе ще си го пазим, доколкото можем, разбира се заедно с нашите партньори.

Водещ: Добре, но тези 2 милиарда за какво ще отидат? Няма ли просто да потънат някъде, ако бъдат разпределени в българската икономика, най-общо казано?

Георги Първанов: Ако се хвърлят като със санирането, много тежко решение, много неприемливо решение. Но могат да се хвърлят в енергетиката. Едно бързо превъртане на парите в този високотехнологичен отрасъл, създава работа на редица други подотрасли – малки, дребни, средни предприятия.

Водещ: Тези пари да бъдат инвестирани в енергетика?

Георги Първанов: Примерно. Аз не давам рецепти. Не е моя работа. Нека да помисли правителството, министрите, стратегическите съвети нека да помислят по този въпрос.

Водещ: Изборът на Ф-16, избор за оцеляване на правителството. Вие приемате ли го по този начин?

Георги Първанов: Във всеки случай не приемам твърдението, че това е стратегическо решение. Ние, нашият стратегически избор сме го направили. Аз съм участвал с членството в НАТО още 2004 г., в предишните години, така че това е спекулация. Ние можем да имаме и друг тип самолети, и да не се оправдаваме с това. Нека да не хвърляме парите в американската икономика непрекъснато. Те и без това си взимат достатъчно от Саудитска Арабия и от другите по-големи икономики.

Водещ: Тъй като казахте и вие, и повторихте думите на Румен Радев, че този конкурс е опорочен, нека да чуем какво каза вчера министър-председателят Бойко Борисов.

Бойко Борисов: Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и със САЩ, това възможно ли е? Не. Благодаря. По-прозрачно от това няма. Само че в България нали „крадецът вика „дръжте крадеца“. Това е много често срещано явление.

Водещ: „Крадецът казва „дръжте крадеца“ в България е често срещано явление“, но думите на Борисов да обвиниш България, че прави далавера с Тръмп, някак си не звучи логично, нали?

Георги Първанов: Не, доколкото съм имал разговори с моите генерали, с хората с които съм работил от предишните години, не може да има съмнение за корупция, когато става дума за Ф-16. Знам, така дето се вика от първа ръка, че там такива работи не се случват. Опорочаването на конкурса, говоря за процедурата, тези неща, които ставаха – хвърлянето на проблема в парламента, правителството, става дума за чистия механизъм. Не твърдя, че там има корупционна сделка. Това може би ще се разбере след това дали изобщо…

Водещ: За някои от другите изтребители имало ли е съмнение, че може да е намесена корупция или лобизъм също?

Георги Първанов: Което не знам, не мога да коментирам. Аз самият съм отказвал да давам експертиза по качествата на самите самолети, а пък когато не съм в течение и на офертите на съответните фирми, не се наемам да коментирам, че има нещо скрито-покрито.

Водещ: Казахте за енергийните проекти. Възможно ли е „Турски поток“, ще мине ли и той през България?

Георги Първанов: Казал съм го, потвърждавам го, че по-скоро, по-вероятното е да мине, не заради българската политика, а защото Путин е обещал газ на Вучич, на Орбан. И той го показа в последните дни. Отиде в Белград, каза че там „Турски поток“ ще има. Нищо по-логично от това да мине през България, не през Македония, която е много по-несигурна. Така че вероятно ще стане, макар и в много по-скромни мащаби и не е това, което ние искахме. 63 милиарда е едно, сега 15 милиарда е друго. Ние едва ще покрием онези такси, които ние получавахме от тръбата, която идваше от Украйна. И все пак, каквото и да е, дори и малкото, ние трябва да го направим, за да останем в мача.

Водещ: Сам споменахте Македония и преминаваме на тази тема. Искам да ви припомня един ваш коментар в същото предаване тук, при нас бяхте миналата година, нека да го чуем.

Георги Първанов: Северна Македония няма да я бъде. Аз искам да го кажа, готов съм да се обзаложа. Нека България да бъде инициатор, да се върнем към изконното, първоначалното име, това с което ние сме признали Република Македония и като толкова много искат в Брюксел, в НАТО и в ЕС Македония да я признаят с това име.

Водещ: Май ще я бъде Северна Македония, като гледаме какво се случи в Гърция с ратифицирането на Преспанския договор.

Георги Първанов: Първо, искам да кажа, че приветствам факта, че за Македония се открива път към ЕС и НАТО. Аз съм работил за това винаги. Ние в АБВ също подкрепяме тази идея. Но оттам нататък всичко се случва за наша сметка. Северна Македония с този тежък, солиден договор, който подписаха – Преспанският договор, решава проблемите на Гърция. И вас съм ви чувал да го казвате, оттук нататък Гърция няма претенция за античната история, но нейната претенция е за съвременната история. Заев многократно казва „в основата на македонската идентичност е Илинден, двойният Илинден 1903 г. и 1943 година“. И затова нашата борба е да си отстоим идеята за общата история. Разликата между нас и гърците е такава – гърците се бореха за това да докажат, че нямат обща история с Македония. Нашият проблем е по-сложен – ние трябва да докажем, че имаме обща история и 1903 г. е част от тази обща история.

Водещ: Всички говорят за това, че ние имаме обща история и ще празнуваме тези дати заедно, или ще честваме героите си заедно, само че те чии герои са – български или македонски? И ако Гърция с този договор признава македонците да се наричат македонци, да говорят македонски език, ние оттук нататък в какво поле оставаме?

Георги Първанов: Аз смятам, че трябва да има или някакъв анекс, или някаква декларация, съпътстваща договора, в която ясно да се каже, че историята е обща, защото населението в тези части на Македония до 1903 г., до средата ако щете 1944 г., на века, има българско национално самосъзнание, има български национални цели.

Водещ: Смятате ли, че те изобщо могат да признаят нещо подобно? Тогава тяхната идентичност на какво ще се крепи – след 1944 г. нататък?

Георги Първанов: Не може да се крепи върху фалшива основа една идентичност. Както го разбраха по отношение на Гърция, така трябва да го разберат и за нас. Ние нямаме претенции съвременни – да се наричат както искат. Но това, че техните различности имат корените след 1944 г., не ги прави по-малко силни, те са млада нация.

Водещ: Значи те ще се наричат по-скоро млада нация, ако приемат тази формулировка. Само че наша грешка ли беше, че ние подписахме Договор за добросъседство, който оставя тези въпроси на комисия, да бъдат решавани на комисия?

Георги Първанов: Грешка. Вижте Договора от Преспа. Той съдържа отговор на всички тези, включително и исторически въпроси, научни въпроси. И след това за тяхната комисия, и те имат комисия, остават незначителни подробности. Ние товарим една комисия с непосилна работа. Дано да съм лош пророк, но нищо няма да свърши. Тя се запъна на Самуил. Докато стигне до Илинденското въстание, аз мисля че ще се затлачи съвсем работата.

Водещ: И все пак, опровергаха ли ви събитията на Балканите за Северна Македония? Тогава казахте, че няма да се случи, но е на път да има Северна Македония?

Георги Първанов: Не, не. Не съм отричал възможността да се нарекат както искат. Въпросът е, че ние не се обадихме в случая. Чувам че ще има Нобелови награди.

Водещ: Номинирани са за тези Нобелови награди.

Георги Първанов: Да. Аз мисля, че американската дипломация трябва да получи тази Нобелова награда.

Водещ: Македония ли е основното поле сега на битка между Изтока и Запада?

Георги Първанов: Това е много измислена битка. Трябва да ви кажа, че нищо по-лошо от това една малка Македония да се превърне във фронтова държава между Изтока и Запада, между НАТО и Русия. Има толкова значими, тежки проблеми за света в момента.

Водещ: Поне на територията на Македония Америка е надделяла. Америка ли решава нещата на Балканите?

Георги Първанов: Има една активизирана американска политика на Балканите. Руската също се активира. Вие видяхте Путин в Белград. Това може и да е за добро. По принцип една ангажирана позиция на великите към България може да е за добро, но по-скоро съм скептик.

Водещ: Защо?

Георги Първанов: Защото ни правят заложник в своето противопоставяне. Защото, когато говорим за потоците, идва един американски дипломат, който е в Берлин и казва „Никакъв „Северен поток“, разбирайте и никакъв „Южен поток“. Т.е. в битката с Русия, с руската енергийна политика, ние ще страдаме отново.

Водещ: Ние сме заложниците. И пак се връщаме – сделката за Ф-16 може ли да даде „зелена светлина“ за „Турски поток“, който да мине през България? Това ли е разковничето?

Георги Първанов: Не, не мисля че такива сделки са възможни. Пак казвам, логиката е „Турски поток“ да стане, изобщо да има такива потоци от всички потоци, включително да има диверсификация с газ от Азербайджан. Логиката е да има превъоръжаване. Но знаете ли, в България трябва да се обади една политическа сила, която да застане на позициите на мира. Против тази нова гонка, надпревара във въоръжаването, защото това чудо скоро не се е случвало. Някой трябва да каже „стига“.

Водещ: Наближава 4 февруари, знакова дата и за вас самия, защото сте участник в тези събития. От днешна гледна точка какви бяха събитията тогава? Лежим ли ние отново на фалшива история, както Македония, за събитията които са буквално съвременни, които помним?

Георги Първанов: Аз чух, че някъде по медиите колегата Стоянов отново е заговорил за двете папки. Не, този дебат не ми е интересен. За мен е важно да се припомни едно – че тогава с Кольо Добрев, светла му памет, направихме жертва. Ние тръгнахме срещу партията си. Ние тръгнахме на 4 февруари след решение на Националния съвет, с което той ни забраняваше да връщаме мандата. Но го направихме. Направихме го, защото трябваше да покажем друго отношение към властта. Дотогава в левицата доминираше разбирането „власт с кръв се взема и без кръв не се дава“. Сега вече е по-различно. Но тогава започна и модернизацията на левицата. А пък България спечели мир.

Водещ: Добре, но казвате вашият колега Петър Стоянов отново е говорил за двете папки. Спекулира ли се с тази история за това кой какво е носил, папките, върнати ли са, не са ли?

Георги Първанов: Спекулира се. Истината е такава, аз разполагам с цялата документация, в т.ч. и с онова писмо, в което лично на оригинала Кольо Добрев е написал „на основата на всички тези факти – икономика, дипломация, вътрешна политика, аз ви връщам връчения ви от вас мандат.“ Точка. Това е. Кольо Добрев се отказа сам. И след това, нека да припомня, нас щяха да ни изядат на „Позитано“. В партията искаха нашето изключване. Искаха нашите оставки. Но не това е проблемът. Проблемът е, че ние наистина минахме през един тежък етап на дискусия, на една депресия, но се върнахме в политиката с много по-силна позиция, като на една партия, която има друго отношение към властта. И това правим и ние сега в АБВ. Не сме вторачени във властта на всяка цена. Ние искаме да има политически дебат, защото след края на историята, дойде краят на идеологията, дойде краят на политиката.

Водещ: Добре. Благодаря на Георги Първанов за това интервю.

 


От категорията

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Виктор Орбан: „Мястото на Европа в света“, „Вирусът“ и „Обичайните заподозрени“

-1500731418.jpg

Най-голямата заплаха за националното самоопределение днес е мрежата в стил ...

25 септ. 2020 | 12:30

Вежди Рашидов – Буря в Хармония

Вежди Рашидов -1601058123.jpg

Вежди обитава друг космос – пространството на недосегаемото, което трябва да ...

25 септ. 2020 | 21:15

Най-голямата интрига на конгреса на БСП - ще овладее ли Нинова новия Национален съвет?

-1560672256.jpg

Ако мнозинство в пленума имат критици на Нинова, те като нищо ще оформят втори ...

25 септ. 2020 | 17:46