Снимка Пресцентър на БСП

Създали сте такива условия, че превозвачите да използват GPS тракери само от една фирма, обърна се към премиера той

Свиленски: Борисов не знае за какво става въпрос с тол системата - проблемите са много

4499 | 27 февр. 2020 | 10:06

Провалихте се на 1 март, ще се провалите и на 27 март. Направете така, че системата да работи и да има доверие в нея, заяви още заместник-председателят на ПГ на "БСП за България"

Снимка Пресцентър на БСП-1582795928.pngГеорги Свиленски-1582277879.png

Бойко Борисов не знае за какво става въпрос с тол системата - проблемите са много. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" в отношение към изслушването на премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Разбирам, че потропвате с крак, вече ви изнервям, трябва да свършам, но вземете наистина освен да се срещате по късна доба с превозвачите, се срещнете с компетентни хора. Направете така, че системата да работи и да има доверие в нея", уточни още зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

"Това, което стана ясно днес, в което не се и съмняваме, че г-н Борисов въобще не знае за какво става въпрос. Ние го каним за винетките, за тол таксите, той ни говори за други проблеми в държавата. Така тя се управлява вече 13 години. Проблем в проблем, криза в криза. Кризата е една, решенията са други", заяви още Свиленски.

"7% комисионна превозвачите били съгласни. Г-н Борисов, тази комисионна не я плащат превозвачите. Тази комисионна я плаща държавата. Превозвачите няма да платят една стотинка по-малко на км от това дали ще са 7%, 15%, 20% или 50%. Тези пари ги предоставяте на частната фирма, за която говори и г-н Данчев. Не се оправдавайте с превозвачите, че те били съгласни. 32 млн. лв. вместо да отидат за ремонт на пътища, ще отидат в частна фирма. Г-н Борисов, пак не ми отговорихте на въпроса, как интегрирахте нещо незаконно и го направихте законно. Това се интересуват и превозвачите и българските граждани", заяви още Свиленски.

"Казвате, че днес отменяте постановлението и изваждате улиците - една година тези улици бяха в това постановление и българските граждани бяха нарушители заради вас. Защо заради договорите с превозвачите не се позволява да използва gps-тракерите. Защо условията са такива, че само една фирма да доставя тези тракери. Това искат превозвачите, г-н Борисов, не да им давате устройства за 15 лв. и след това да се направите на много добър, като ги отменяте. Те искат да си използват съществуващите и да не плащат нищо", допълни още Свиленски.

 

"Това, което стана ясно днес е, че г-н Борисов въобще на знае за какво става въпрос. Ние го каним за винетките и тол таксите, той говори за други проблеми в страната и така държавата се управлява вече 13 години - проблем в проблем, криза в криза, кризата е една - решенията са други". Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ "БСП за България" от трибуната на Народното събрание.


"7% комисионна, превозвачите били съгласни. Г-н Борисов, тази комисионна не я плащат превозвачите, а държавата. Тези пари Вие ги предоставяте на частна фирма. Не се оправдавайте с превозвачите, че те били съгласни. 32 млн. вместо да отидат за ремонт на пътища, ще отидат в частна фирма".

С тези думи той се обърна към премиера и продължи: "Защо в договорите с превозвачите не се позволява да използват своите GPS тракери - условията са такива, за да може само една фирма да предоставя тези GPS тракери. Превозвачите искат да си използват съществуващите GPS тракери и да не плащат нищо, само че Вие сте създали такива условия, че от всички фирми в България, които да извършват тази услуга, да отговаря само една и Вие я знаете много добре коя е тя".
По думите на Свиленски около 10% са камионите в момента в България, на които им се съставят актове или по 150 камиона на ден, но няма изградена инфраструктура на границите, където санкционираните камиони да чакат докато си платят глобите. "Минават, пишат им актовете, слагат си го в жабката и продължават. Връщат се, втори акт, в жабката, заминава. И така по 150 камиона на ден", коментира социалистът.
Свиленски призова да се вземат бързи мерки по проблемите на тол системата и да се направи така, че системата да заработи и да има доверие в нея както от българските граждани, така и от превозвачите и международния трафик, който минава през страната.


"Законът влиза в сила на 1 март. Предупредих Ви, когато го приемахте, че няма да успеете. Трябваше на 28 август миналата година да влезе в сила. Провалихте се на 28 август. Трябваше на 1 март - провалихте се и на 1 март. Сега чакаме 27 март - и на 27 март ще се провалите", завърши Георги Свиленски.

 


От категорията

Борисов: Преговаряме с Гърция и с Франция за ваксини назаем (ВИДЕО)
(Видео)

-1614278878.jpg

По-рано днес премиерът нареди на здравния министър проф. Костадин Ангелов да ...

28 февр. 2021 | 19:24

"Медиана": Към момента четири партии сигурно влизат в НС: ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС
(Видео)

-1613900668.jpg

Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да ...

28 февр. 2021 | 14:01

Гуцанов: Единствената партия, която може да премахне и разформирова срутището ГЕРБ е именно БСП
(Видео)

-1606805687.jpg

"Вторият мост на Варна трябва да бъде една магистрала, която да свързва ...

1 март 2021 | 00:39

Кандидат-депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син цял месец с безплатна реклама по БТВ?
(Видео)

По БТВ стартира  новото издание на формата "България търси талант", в чието жури участва и Любен Дилов-син -1614549403.jpg

През 2011 г. именно bTV отлага старта старта на сериала "Стъклен ...

28 февр. 2021 | 23:53