Жени Калканджиева и Гери Дончева

Гери Дончева, Жени Калканджиева и Тачо първи опитаха престижна азиатска ракия

8459 | 13 май 2018 | 20:41

Опитни бармани сътвориха екзотични коктейли с националната напитка на Китай, смесвайки я с ананас, уасаби, буржат от печен бадем и фреш от лимон

Жени Калканджиева и Гери Дончева -1526233416.jpgЖени Калканджиева и Тачо-1526233453.jpgГери Дончева и Влад Гицоайка-1526233368.jpg

Маутай е символ на качество и престиж в Китай и се разпространява в над 100 страни по света, а от скоро вече и в България. Жени, Тачо и чаровната телевизионна водеща Гери Дончева бяха сред първите, които се потопиха в колоритния свят на високоградусовия еликсир.

 

Специално за тях Александър Петров и Александър Симеонов забъркаха неустоими Маутай коктейли. За ВИП вкусовете те подготвиха два вида напитки. Едната с нотки от ананас, печен бадем и захарен сироп, а за съпруга на шестата по красота в света, Стефан Манов – Тачо, миксът съдържаше уасаби и прясно изцеден лимонов сок.

 

Звездите предизвикаха интереса на гостите на провеждащия се за втора поредна година азиатски фестивал „Цветовете на традициите”, които се тълпяха за да опитат ексклузивната азиатска ракия. Чаровни хостеси предлагаха, напълно безплатно, шотове от екзотичното питие.

 

Атрактивните Маутай-коктейли предизвикаха истински фурор сред присъстващите. Представянето уважи и Негово Превъзходителство китайския посланик в България, Джан Хайджоу, част от делегацията, предвождана от Президента на Република България – Румен Радев – патрон на фестивала.

 

Маутай Принс и Маутай Йингбин, което означава добре дошли на китайски, се радваха на най-много внимание, а Жени, Тачо и Гери получиха специални Маутай бутилки, в комплект с традиционните чаши от 10 мл, в които китайската традиция повелява да се консумира напитката. Тримата бяха посрещнати лично от представителя на Маутай за България, Влад Гицоайка, който подробно им разказа историята на китайската ракия.

 

Името на азиатската ракия произлиза от наименованието на единствения град, в който може да се произвежда. В Китай град Маутай, намиращ се в провинция Гуеджо, е еквивалент на  областта Коняк във Франция. Наричана „напитката на дипломацията”, в Китай няма правителствено, фирмено или лично събитие, на което да отсъства Маутай.

 

Елегантната бутилка е предпочитан корпоративен и дипломатически подарък. Поднасянето на напитката по по време на официални вечери се смята за огромен жест на уважение към гостите.

 

Наскоро бутилка Маутай с дестилат от 1958 год. бе продадена на търг за над 200 000 USD.

 

Високградусовият алкохол се произвежда от сорго – вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини, може да се отглежда в бедни почви и не съдържа глутен. Маутай - продукт превърнал се в национален символ за Китай и е най- известната марка байджо - най-популярната китайска напитка, произведена от сорго.

 

Куейчоу Маутай е резултат от традиционно производство с вековни традиции, който преминава през 8 ферментации и 7 дестилации в продължение на една година. Бленд от дестилати с над 1 година отлежаване в ръчно произведени глинени съдове, придават на напитката плътен аромат с остатъчен послевкус на какаови зърна.  

 

Специалистите откриват над 1200 аромата в напитката. Най-добрата комбинация за съчетаване на Маутай е с китайска и азиатска кухня. Разнообразието от хиляди марки и видове байджо в Китай не успява да засенчи абсолютния лидер на пазара – Маутай.


От категорията

Печен патладжан със сирене по гръцки

Печен патладжан със сирене по гръцки-1596117176.jpg

30 юли 2020 | 16:52

Изба „Вила Мелник“ е в Топ 50 на най-добрите винарни в света
(Видео)

Изба „Вила Мелник“  е в Топ 50 на най-добрите винарни в света-1595360597.jpg

Българските производители са на 39-то място в компанията на световноизвестни ...

21 юли 2020 | 22:39

Лятна манджа с тиквички и маслини
(Видео)

Лятна манджа с тиквички и маслини-1594030315.jpg

6 юли 2020 | 13:11

Сладкиш с череши
(Видео)

Сладкиш с череши-1592903078.jpg

23 юни 2020 | 12:04