От консорциума "Норд стрийм" твърдят, че тези правила са дискриминационни

Германски съд постанови: Газовата директива на ЕС да се прилага за "Северен поток 2"

2916 | 25 авг. 2021 | 15:12

Европейските правила ще струват допълнително време и пари, но няма да спрат завършването на газопровода, коментират експерти


Газопроводът "Северен поток 2" не е изключен от правилата на Европейския съюз, известни като актуализирана газова директива, които правила изискват собствениците на тръбопроводи да се различават от доставчиците на газта, течаща по тях, за да се гарантира лоялна конкуренция. Това постави в сряда германски съд, предадоха Ройтерс и БНР.

Върховният окръжен съд в Дюселдорф отхвърли оспорване, предявено миналата година от оператора на проекта за транспортиране на газ от Русия до Германия под Балтийско море - консорциума "Норд стрийм" (Nord Stream AG), подкрепян от "Газпром". От консорциума "Норд стрийм" твърдят, че тези правила са дискриминационни.

Правилата на ЕС изискват компаниите, които произвеждат, транспортират и разпространяват природен газ на територията на Европейския съюз, да бъдат отделни или да бъдат "разделени". Тази газова директива има за цел да гарантира лоялна конкуренция на пазара и да предотврати компаниите евентуално да възпрепятстват достъпа на конкуренти до тяхната инфраструктура.

Това означава, че компанията, която транспортира природния газ, трябва да представи на търг капацитета си на трети страни, напомня Ройтерс.

Операторът на "Северен поток 2" твърди, че правилата, изменени през 2019 г., са били насочени към "торпилиране" на тръбопровода. Против проекта са редица европейски правителства, някои от които го разглеждат като предназначен да увеличи зависимостта на единния блок от руския газ.

Европейските правила ще струват на "Северен поток 2", който свързва Германия директно с Русия под Балтийско море, допълнително време и пари, но няма да спрат завършването му.

Консорциумът Nord Stream включва и пет западни комунални и петролни компании, а именно Uniper, Wintershall-Dea, Royal Dutch Shell, OMV и Engie, които участва с 50% от финансирането на проекта.

Самият проект "Северен поток 2" е на стойност 11 млрд. долара с транспортен капацитет от 55 милиарда кубически метра, като той се сблъска с политическата съпротива от страна на Вашингтон, както и на Украйна и Полша, които могат да загубят доходния транзитен бизнес, ако тръбопроводът започне да функционира.

 


ОЗК

От категорията

ЕК одобри държавна помощ в размер на 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци

-1618007594.jpg

Стопаните, които отглеждат едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, ...

27 окт. 2021 | 16:10

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство-1635316469.jpg

Въпреки решение на общинския съвет в града Варна все пак се оказа акционер в ...

27 окт. 2021 | 09:33

Председателят на УС на КСБ честити празника на българските строители

Инж. Илиян Терзиев Снимка: КСБ-1635238297.jpg

Отминаващата година бе трудна и изпълнена с предизвикателства заради ...

26 окт. 2021 | 11:49

Стотици инспектори на НАП започват проверки за ДДС злоупотреби

-1505106037.jpg

Те ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на ...

27 окт. 2021 | 14:54