Към България има симпатия и готовност за подкрепа, твърди той

Гернот Ерлер: Надявам се, че Борисов ще успее да дисциплинира министрите от „Обединени патриоти"!

3112 | 7 дек. 2017 | 12:52

София ще придаде особена тежест на въпроса за Западните Балкани, смята германският политик, бивш заместник-министър на външните работи


Надявам се, че Бойко Борисов ще успее да дисциплинира министрите от квотата на „Обединени патриоти“, за да няма изявления срещу малцинства. Това би навредило на България, казва социалдемократът Гернот Ерлер пред "Дойче веле".

Ерлер, който е бивш заместник-министър на външните работи, а в момента е специален пълномощник на германското правителство по отношенията с Русия, беше сред участниците на голямата конференция „България - 10 години в ЕС и в навечерието на своето европредседателство", която се проведе в Берлин. С него като председател на Германо-българския форум разговаря Александър Андреев.

- Г-н Ерлер, как ще се справи България с европредседателството от Ваша гледна точка?
- България силно ще се ангажира. Страната вече се е подготвила и е поставила няколко акцента. Според мен, София ще придаде особена тежест на въпроса за Западните Балкани, на политиката за тяхното интегриране и за разширяване на ЕС. В това отношение България има добри предпоставки: собствените ѝ двустранни отношения със съседите и партньорството в региона. В този смисъл всички останали приветстват факта, че се поставя тъкмо такъв акцент.

- Но пред София има и други предизвикателства, например Брекзитът или бюджетът на ЕС…
- Да. Това са едни изключително трудни времена за председателстване на ЕС. Вътре в ЕС има кризисна ситуация – не само заради Брекзита, но и заради солидарността по темата „бежанци". Все още не сме преодолели изцяло икономическата и финансова криза от 2008 година. Непрекъснато се сблъскваме и с десния популизъм, който е насочен против ЕС. Имаме и един труден съсед в лицето на Турция – в това отношение България е в специална ситуация. Изброяването на предизвикателствата пред България като европредседател може да продължи: Каталуния, ако щете дори липсата на стабилно правителство в Германия. Това са все трудни предпоставки за България, но според мен, към страната съществува както симпатия, така и готовността тя да бъде подкрепена като приятел.

- В българското правителство участват и националисти. Как, според Вас, ще бъдат приети те на европейския паркет? И как ще се справят като председатели на отделните съвети на министрите?
- Според мен, общото очакване е, че ще има дисциплина, че тези господа от „Обединените патриоти", в които са представени три различни партии, няма да вършат онези неща, които понякога вършат: изявления срещу малцинства, срещу роми и други подобни. Такова нещо би навредило на България, ако се случва и занапред. Надявам се, че усилията на премиера Бойко Борисов ще бъдат достатъчни за дисциплинирането на неговите колеги от коалицията.

- Един на пръв поглед второстепенен въпрос са езиковите познания на българските министри. Министър Павлова казва, че заседанията на съветите ще се водят на български език с превод, но министрите ще имат и редица разговори в кулоарите – а там се изискват познания на чужди езици…
- Бих казал, че това е по-скоро технически проблем. За хора, които не владеят езици, има преводачи. Вътре в ЕС има механизми, които облекчават пози проблем. Разбира се, съществуват и формати, където на практика се говори само на английски, преживявал съм го много пъти, но и при тези формати се намират решения – преводач „на ухо", например. Тези неща изобщо не правят впечатление. Това е технически проблем, който няма да е мярка за успеха на българското председателство.

- А какви, според Вас, са шансовете на България по време на това председателство?
- България има една амбициозна цел: Шенген и еврото. Постигането ѝ няма да бъде лесно, понеже се иска голяма подкрепа. Но ако България наистина постигне успехи по своите три„К-та" – кохезия, консенсус и конкуренция – тогава има шанс. Разбира се, ако и другите ѝ помогнат, ако Секретариатът на Съвета са ангажира (а той сигурно ще се ангажира), накрая може да излезе и положителен баланс.


От категорията

Валерия Велева: Белезници за журналисти! Позор за България!

-1448546816.jpg

Името на държавата ни, като страна, където се репресират журналисти, вече се ...

15 септ. 2018 | 14:30

Премиерът Борисов на тазгодишното „дефиле“ в ООН

-1505224555.jpg

Някои държавници приличат на артисти-аматьори - държат се неловко, препъват се ...

15 септ. 2018 | 20:54

Александър Андреев, "Дойче веле": Това ли са "българите в чужбина"?

Факсимиле" "Дойче веле"-1537280240.jpg

Познавам сигурно хиляди такива и не съм чул нито един от тях да се е включил в ...

18 септ. 2018 | 17:16

Сирийският възел и компромисът от Сочи

-1467198695.jpg

Едва ли трябва да се изненадваме от зачестилите контакти между Путин и Ердоган ...

18 септ. 2018 | 16:07

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.