Някои от политиците се държат като на пир по време на чума, изтъква главният прокурор

Гешев: Ядосва ме бавната, страхлива реакция, всеки пропуснат час може да бъде платен с човешки живот

13598 | 23 март 2020 | 09:41

Щели да дойдат танковете. Какви танкове? Сигурно вече имаме само три и те работят, ако не вали, възмущава се обвинител №1. Всеки трябва да помогне с каквото може. Ще се справим само заедно, а не поотделно, категоричен е той.


Ядосва ме бавната и страхлива реакция, всеки пропуснат час може да бъде платен с човешки живот.
Това заявява в интервю за "24 часа" главният прокурор Иван Гешев. Основната тема в него е мерките по борба с коронавируса.

"Някой депутат говорил, че щели да дойдат танковете. Какви танкове? Сигурно вече имаме само три и те работят, ако не вали! Обаждат ми се лекари от цялата страна. Продължаваме да не слушаме достатъчно експертите, които излагат живота си на опасност. Това, че говоря по този начин, е и защото аз не съм политик. Мен рейтинги и избори не ме засягат", изтъква Иван Гешев.

 

По отношение на мерките за справяне със заразата обвинител №1 е категоричен:

"Сега е моментът да се обединим и покажем най-добрите си качества като народ. Стотици хиляди са загивали за България по фронтовете или от глад и болести, но въпреки това сме възстановили държавата си. Сега не сме в такава ситуация, но кризата е пред вратата ни и се надявам да не сме закъснели. Това е отговорност на политиците и ги призовах да действат незабавно. Някои от тях не са осъзнали, че светът вече е друг и продължават все едно нищо не се е случило. Да мислят, че могат да извлекат политически дивиденти, да се позиционират за избори. А някои от политиците се държат като на пир по време на чума.

Въобще не разбират, че няма да съществуват на политическата карта, ако продължават така. Лошото е, че цената ще са прекъснати животи на българи. Трябва да се подготвим за най-негативните сценарии, за да можем да спасим колкото може повече хора. Това не направиха и допуснаха грешка, според мен повечето европейски държави и техните лидери.

Твърде много страх от политически и икономически последствия. Повече от седмица слушаме как във Великобритания животът си продължавал постарому, а какво имаме там сега - налагане на ограничения. Имаме късмета да сме след Италия и трябва да използваме всяка минута, за да се подготвим за това, което виждаме там, в Испания и в други държави от ЕС. Мисля, че почва да се осъзнава, но ме ядосва бавната и страхлива реакция. Защото всеки пропуснат час може да бъде платен с човешки живот. Някои продължават да говорят само за икономика. Чакат след края на здравната криза да яхнат политически неизбежните икономически проблеми, които предстоят.

Подсъдимият Прокопиев и той говори само за икономиката и цинично обяснява как щели да починат “няколко десетки хиляди българи, по-голямата част от които възрастни хора с различни други заболявания”. Вижте какво казва СЗО и информацията, която дава Националният оперативен щаб – младите също са в риск, а това променя пагубно приоритетите в тази криза. Единствено важното в момента е да се подготвим възможно най-добре, за да се спасят здравето и животът на максимално възможно повече българи, както и да съхраним държавата си.

Икономиката е важна, но в момента е на втори план. Разбира се, правителството и парламентът трябва да направят всичко възможно в тази криза за икономиката, бизнеса и за най-уязвимите социални слоеве от населението. Смисълът на ограничителните мерки е насочен и към минимизираме в голяма степен на щетите и на бизнеса, колкото и парадоксално да звучи. Без хора - няма бизнес, няма икономика, няма държава. Политиците трябва внимателно да начертаят планове за сега, но и за след кризата, когато икономиката ще е основният ни приоритет. Както казват японците - всяка криза е и възможност. Но трябва да сме умни, да планираме и да действаме като общност. Материалните неща се възстановяват, човешкият живот - не."

Иван Гешев отговаря на въпроса дали политиците се вслушват в предложените от него мерки, като се има предвид, че миналия вторник на заседание на правната комисия в НС той призовал Банско да бъде поставено под карантина и пет часа по-късно това се е случило.

"Не са само мои идеи. Аз повторих много от това, което искат повечето лекари. Напоследък ми се обаждат от цялата страна. Продължаваме да не слушаме достатъчно експертите - тези, които са и ще бъдат на първа линия в борбата с вируса, които излагат и ще продължат да излагат живота и здравето си на опасност. Имаме видим прогрес, но нямаме време, а някои продължават да мислят и действат като преди появата на вируса. Какви мерки ще се предприемат, е от компетентността на правителството и парламента. Надявам се да не стигнем до крайни негативни варианти, които вече виждаме в целия ЕС. И точно затова трябва да се готвим за най-лошото, точно за да можем да го предотвратим", е неговият отговор.

"Принципно подкрепям експертите, лекарското съсловие. Те са хората, които трябва да кажат какво, а политиците и всички ние да го направим. Прокуратурата има достатъчно правомощия", казва Гешев по настояването на Столичната лекарска колегия на БЛС, която призова за максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на ситуацията.

 

"Предполагам, че са имали предвид адекватни промени в законодателството, за да може прокуратурата да ангажира наказателната отговорност на всички, които поставят в риск здравето на всеки един от нас. Виждам, че НС предприе първи стъпки в тази насока. Дали ще са достатъчни? Ще видим", е отговорът на главният прокурор.

"Всеки един от нас трябва да е активен в кризата. Всеки трябва да помогне с каквото може. Ще се справим само заедно, а не поотделно. Прокуратурата действа в рамките на своята компетентност – надзор за законност и наказателно преследване на лица, осъществили състави на престъпления по Наказателния кодекс (НК). Включително за такива, поставящи в риск здравето и живота на българите. Това правим и в момента. Ние сме длъжни да го правим активно, вече казах защо. Прокуратурата е организирана още преди извънредното положение по начин, че да не спре да функционира. Колегите по места дават всичко от себе си.

Тези от кръга на подсъдимия Прокопиев, Цветан Василев и други подсъдими и обвиняеми не са спирали да говорят и атакуват прокуратурата. Днес са рейтинги и човешки права. Вчера беше нещо друго. Утре ще е трето. Въобще не ме интересуват. Единственото важно за мен е прокуратурата да изпълни законовите си задължения по най-добрия възможен начин, за което и ни плаща българският данъкоплатец.

Това, че говоря по този начин, е и защото не съм политик. Мен рейтинги и избори не ме засягат. Тези хора продължават да са тотално неадекватни. Какво означава рейтинг, когато са застрашени държавата, народът и най-близките ти", казва Гешев по отношение на обвиненията, че трупа рейтинг.

Запитан дали контролните органи се справят в новата ситуация, Иван Гешев отговаря така:

"Виждам как колегите от МВР, РЗИ и други контролни органи дават всичко от себе си. Някои не са спали сигурно от месец. Затова призовах да бъдат подкрепени, включително и финансово. Те също са на първа линия. Мнозинството българи също приеха изключително отговорно първоначалните препоръки и спазват предписанията. Те са най-ощетени, защото заради шепа нарушители търпят повече ограничения, а накрая може да се окажат и потърпевши. Затова работата на контролните органи също е изключително важна. А иначе ВАП продължава да предприема действия по реда на надзора за законност. А за забавената инспекция в “Илиянци” какво да кажа? Дайте да вървим напред, да се учим от грешките си и да не ги повтаряме."

 

А по отношение на контрола в ромските гета казва:
"Трудно ще е, но се прави всичко възможно. Вземат се комплексни мерки. Включително и прокуратурата поема своята отговорност в рамките на функционалната си компетентност. Дайте разбора да го правим, като приключим с тази криза. При едно нейно развитие вероятно ще трябват допълнителни мерки, включително и социални, за тези хора."

Главният прокурор отговаря и на въпрос, свързан с радикалните мерки, които предлага, като вечерен час и контрол на движението през деня. И обяснява как го вижда. 

"Мерките са от компетентност на изпълнителната и законодателната власт. Няма нужда нищо да си представям. То вече е факт в много държави в Европа и извън нея. Огледайте се. Затова да работим, за да не стигнем до най-лошите варианти, за които четем - Мярката, която действа от петък - да се спре пътуването между градовете, не е ли достатъчна? - Ще видим. И други ще го преценят. Дано", казва той.

"Скоро полицията няма да може да посрещне всичко. Затова приетият Закон за извънредното положение предвижда възможности да се ангажира армията и да се ползват съвременни технически достижения. Това е адекватен начин на предстоящите вероятно предизвикателства. Изписа се и се изговори пак много. Но вижте какво се налага да прави армията в Италия - да разнася ковчези, и как Южна Корея чрез мобилни приложения и техника свали смъртността под 1%. Дайте да не се занимаваме с дребни политически игрички, а да извличаме поука от чуждия опит. За да не съжаляваме пак после. Залогът в случая е животът", продължава Иван Гешев по темата дали полицията се справя.

Той информира и, че вече има образувани десетки наказателни производства в цялата страна за неспазване на карантината. "Следим ги и са взети на специален надзор от апелативните прокуратури. Вярвам, че скоро българският съд ще постанови първите присъди, добавя Гешев.

И не крие: "Възмущава ме безотговорността, която проявяват някои. Най-вече към близките си, но цената може да плати и всеки около тях."

Запитан какви съвети дава на по-възрастните си близки, отговаря:

"Казвам да спазват препоръките на здравните власти. Стриктно. Старая се да ги спазвам и аз. При мен е малко по-различно. Работата и моментът са такива, че трябва да се срещам с много хора. Старая се да давам пример. А за майка ми - постарал съм се да е максимално изолирана, докато не стане безопасно. Мисля, че така трябва да постъпят всички, за да спасим тези, които са ни дали живот и са ни отгледали."

В интервюто пред "24 часа" главният прокурор Иван Гешев коментира и нападението над главния редактор на “168 часа” Слави Ангелов. Запитан дали лично наблюдава досъдебното производство, има ли вече заподозрени и откъде идва поръчката, Гешев казва:

"Следя работата на колегите. Не е в интерес на разследването да се коментира сега. Уверявам ви, създадена е максимално най-добрата организация и за разкриването на престъплението участват най-добрите криминалисти. - Сякаш моментът не бе подбран случайно - време на извънредно положение, допълнително нагнетяване на напрежението. - Има и такава версия. Ще повторя - това е атентат, директна атака срещу държавата."

Към момента се вижда отчетлив спад в битовата престъпност, смята главният прокурор. "Подозираме обаче, че това ще се промени и може да се стигне до бум на битовата престъпност. Готвим се и за такъв вариант. Точно затова са важни приетите възможности в Закона за извънредното положение за подпомагане на органите на МВР", не крие той. 

Иван Гешев отговаря и на въпрос докъде е стигнала екстрадицията на Васил Божков.

"Българската прокуратура е направила всичко, което се иска и зависи от нея. От тук нататък всичко зависи от държавата ОАЕ", казва той.

И накрая споделя страховете си, свързани със заразата от ковид-19.

"Опасявам се, че все още не сме разбрали, че опасността е реална, идва и няма как да ни подмине, че продължаваме да мислим и действаме все едно нищо не е станало и да се боричкаме на дребно, а не се обединяваме. Много хора продължават да мислят за лични, финансови и партийни интереси, без да разбират, че цената за това вече ще се плаща в човешки животи и светът около нас вече не е и няма да бъде отново същият", казва Иван Гешев в интервюто за вестника, направено в неделя, преди президентът Румен Радев да наложи вето на част от Закона за извънредното положение.

 


От категорията

Боян Чуков: Тази криза ще "разкове" икономиката на България

-1542196322.jpg

Чака ни икономическа депресия и вследствие на нея нарастване на социалното ...

5 апр. 2020 | 15:35

Проф. Петър-Емил Митев: Ген. Мутафчийски показва лидерски качества - решения, харизма, резултати

-1479297140.jpg

Мястото на нашата страна е в Европейския съюз, а мястото на самия ЕС не е ...

5 апр. 2020 | 14:40

Ал. Йорданов: Не се доверявайте на „отворковците”, на мърморковците. Останете у дома!

Ал. Йорданов: Не се доверявайте на „отворковците”, на мърморковците. Останете у дома!-1586098811.jpg

Богохулно е през Седмицата на страданието Христово и в това чумаво време, да се ...

5 апр. 2020 | 17:59

Шаренкова: Във време на видима липса на лидерство Си Дзинпин стана глобалният социален лидер

-1552406504.jpg

В тези трудни за всички дни Китай активно и безвъзмездно помага на Европа и ...

5 апр. 2020 | 17:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


25 март 2020 | 15:23Екзекуторът няма търпение!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


23 март 2020 | 16:38Малеее, и тази МУТРА жадува да стане ЦАР!____Разсъждения на един ФАШИСТ в ново време!___ОТВРАТ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


23 март 2020 | 16:08Гешев вместо да си гледа работата всява паника с обилните си черногледи изказвания.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мира


23 март 2020 | 14:53Може да се намери работа, подходяща за главен прокурор в тази критична ситуация. Намерете тези, които ограбиха страната, тези с офшорките, измислете начин те да помогнат точно сега. Къде са, защо не се чуват, къде е "Глобална България", която крепи тази грабителска власт? Направете това, което е именно в компетенциите на прокуратурата, за да бъдат те призовани и дори принудени да помогнат точно сега. Има юридически лостове за това. Защото ясно е, че няма необходимите средства за интензивно лечение, за оборудване и т. н.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бай Поцелуйко


23 март 2020 | 14:25Гениалното инженерно съоръжение Пернишки поток, което вместо 5 милиона, излиза на данъкоплатците над 27 милиона лева не издържа на напора. И за втори път бомбира в петък. Което спецовете очакваха, защото тръбата се прави без план, без проект, без замервания, без ОВОС и без закон, макар да бе почната преди извънредното положение. За да се откраднат поне 20 милиона към досега свитите 25 млн. лв. от неосъществения ремонт на язовира и ВиК мрежата в Перник от общо 32 млн., 14 млн. от източена към Стомана и ТЕЦ а и Топлофикацията на Ковачки вода, още 14 млн.лв. от източената заради ненаправения ремонт, доказана с документи в разследване на В. Ахчиева и т.н. За протокола, днес е 64 ият ден от реализацията на 13 км тръба. В Китай за 10 направиха модерна болница с целия хайтек вътре в нея, за 6 дни мощен завод за медицински маски. https: 19min.bg news 8 130774.html#130774


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


23 март 2020 | 13:58След, като казваш, че не е момента да говорим за икономическата част на въпроса, как си представяш?! стари, самотни хора, без средства за храна и лекарства, със спрян ток от вода и телефон?! Починали(убити) от глад! от такива узверги, като теб и бокомутрата Убиец!!! Празен ти е каскета...съвсем е празен!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


noooo


23 март 2020 | 12:39Неясно защо постоянно ни пробутват великите мисли на Каскета. Май ще се окаже, че т.н. независима журналистика е съставена само от мисирки. Обаждали му се били лекари!? Видяхме декларацията на софийския лекарски съюз. Подписана само от председателя (известен герберски лизач). Другите лекари нито са уведомени, нито знаят нещо по въпроса.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър


23 март 2020 | 12:38Абе Гешеффф за твоя живот ли си се притеснил или на Великата Тиква хахаха


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


23 март 2020 | 11:56Този Гешеф взе да се чувства важен като готвач в реалити шоу!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


23 март 2020 | 11:55С логореята си Гл.Прок. май се опитва да скрие собствената си страхливост!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


23 март 2020 | 11:18Гешев ако България има 3 (три) танка е редно да заповядаш на Военната прокуратура да се заеме със задачата да види защо танковете, влекачите, БМП и останалите военни машини не са снабдени с акумулатори! Другото е най малко да се сезираш защо премиерът казва вчера, че БА била колкото един батальон и на нея не и ТРЯБВАТ САМОЛЕТИ, а той миналата година хариза на американците едни три милиарда лева за хартиени самолети, които на дали някога ще видим в предвид, че светът и САЩ навлизат в дълбока рецесия и парите бяха узядени и изпити предварително от фирмата производител! Иначе не е редно главния прокурор да наставлява по политически въпроси когото и да било!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


23 март 2020 | 11:12Поколението на неосъществения комунизъм има "шанс" да построи КОРОНИЗЪМ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Belizan


23 март 2020 | 11:10България е в това положение , защото всеки разбира от работата на другите , но от своята не. Гешев иска цялата власт и той да е диктатора. Какво е свършил от това за което е избран. Явно не му стиска да се заеме с олигарсите, и приватизацията моли се за дарения. Или има намерение да се кандидатира за президент или на местото на Борисов ( подкрепен от Цветанов) Затова проявява активнос , да не излезе от полезрението ни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


23 март 2020 | 11:07Georgi, с тази ли уста ядеш и целуваш децата си и майка си? Или нямаш такива? Ти целият си злоба и простащина. Иди да целуваш Гешев, който, все още не разбирам, в качеството си на какъв дава акъл наляво и надясно по въпроса. Нито му е работа, нито е специалист по вируси или пък по извънредни положения. Чудя се и няма да спра да се чудя!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


23 март 2020 | 10:46Каскетът да си гледа каскета!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.