Повод за предложението е нередовен документ от 2010 г.

Гешев иска отмяна на българско гражданство заради неверни документи

7420 | 27 май 2020 | 12:12

С оглед преценка за данни за извършени документни престъпления, от преписката са отделени материали и изпратени по компетентност в СРП

-1582196564.jpgГешев иска отмяна на българско гражданство заради неверни документи-1590577827.jpg

Главният прокурор предлага на министъра на правосъдието да отправи предложение към Президента на Република България за издаване на указ за отмяна на натурализация, поставена на лице с инициали С. Ш., придобило българско гражданство с Указ на Вицепрезидента на Република България.

 

Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Предложението на Иван Гешев е на основание чл. 31, ал. 1 и чл. 22, ал. 1, т. 2 от Закона за българско гражданство (ЗБГ) и във връзка с постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), от които става ясно, че лице с инициали С. Ш. е получило българско гражданство на база на неистински документ, а именно Предложение от Министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията, издаден на основание чл.16 от ЗБГ.

При направено запитване на ДАНС до Министерство на транспорта през 2019 година е установено, че горепосоченият документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството, както и че такъв документ не е бил подписван от тогавашния министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията. От ведомството посочват, че за периода 25.10.2010 г. – 02.11.2010 г. министър Александър Цветков е бил заместван от зам. министър Ивайло Московски.

Съгласно императивните изисквания на чл. 30, ал. 1, изречение 1 от ЗБГ, процедурата за придобиване на българско гражданство по чл. 16 от ЗБГ се инициира само и единствено по предложение на ресорния министър за съответната област, в която Република България има интерес от натурализация на лице или област, в която то има особени заслуги.

С оглед преценка за данни за извършени документни престъпления, от преписката са отделени материали и изпратени по компетентност в СРП.

 

Това е поредното искане на главния прокурор за отнемане на българско гражданство на чужденец, декларирал невярно обстоятелство, за да получи български гражданин.

На 31 октомври 2018 г. председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която издава удостоверения за българско гражданство Петър Харалампиев и още над 20 души бяха задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на Харалампиев, който е от квотата на "Обединените патриоти", а от главния секретар на ДАБЧ Красимир Томов прокуратурата иззе пари в различни валути, равняващи се на близо 600 хил лева. Тогава премиерът Бойко Борисов възложи на Министерството на вътрешните работи и на ДАНС да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години.

 

В началото на 2019 г. от МВР и прокуратурата обявиха, че започва мащабна проверка на чужденците, получили българско гражданство през последните 5 години.

Поводът тогава беше скандалът с руснака Сергей Адониев, който е станал български гражданин, въпреки че е бил издирван от Интерпол за банкови измами и пране на пари. Тогава шефът на ДАНС Димитър Георгиев се оправда, че службите не са разбрали, че Адониев е осъден, въпреки че били проверили всички информационни системи през 2008 г.

 

В началото на 2019 година Европейската комисия представи доклад, в който посочи България като една от трите страни (наред с Кипър и Малта), в които се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация. В тези три държави няма нито задължение за физическо пребиваване на гражданина, нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданството, изтъкна Брюксел, като подчерта че като цяло предоставянето на гражданство и право на пребиваване в ЕС срещу инвестиции крие рискове и опасности. Изразени бяха опасения по отношение на сигурността, прането на пари, данъчните измами и корупцията.

В отговор българското правителство реши да предложи промени в Закона за българското гражданство, които  предвиждат да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции.


От категорията

Намериха 2-годишния Мехмед от Якоруда жив и здрав

-1600927186.jpg

Тепърва ще се установява как детето е стигнало да мястото, където е открито

24 септ. 2020 | 15:51

Готвят нов политически пърформанс пред Съдебната палата за сметка на прокуратурата

Лидерът на ДБ Христо Иванов пред Съдебната палата-1596797198.jpg

Обвързаното с банкера беглец сдружение БОЕЦ, "Да, България" и ДСБ се ...

24 септ. 2020 | 11:37

Нарушенията на пътя растат, събрани са 85 млн. от глоби

-1554188706.jpg

Въпреки че движението по пътищата бе намаляло през март и април, санкциите се ...

24 септ. 2020 | 16:31

Главният секретар на МВР: На Третото народно въстание протестиращи търсеха конфронтация с полицаите

-1596646170.jpg

Шествието след 22:00 часа то беше нерегламентирано мероприятие. Те питаха, защо ...

24 септ. 2020 | 15:58