Ще се поддаде ли Янаки Стоилов на натиска на Бойко Рашков да уволнява Иван Гешев

Вътрешният министър грубо погазва Конституцията и заложената независимост на властите

Ще се поддаде ли Янаки Стоилов на натиска на Бойко Рашков да уволнява Иван Гешев

16979 | 6 юли 2021 | 17:04

Зад Гешев ще застане армията от прокурори в България, които вече декларираха своята категорична подкрепа за Обвинител № 1.


Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов е подложен в последните дни на безпрецедентен натиск от страна на колегата си Бойко Рашков да внесе искане във Висшия съдебен съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев, което да доведе до последващото отстраняване на обвинител №1, научи Епицентър.бг.

Днес проф. Стоилов обяви, че е готов да сезира Висшия съдебен съвет за главния прокурор Иван Гешев, ако Бойко Рашков му предостави данни за нарушения.
Обяснението му идва, след като вчера вътрешният министър обяви, че подготвя процедура по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, базирайки се се, че това е заложено в Коституцията с мотива "уронване престижа на съдебната власт". Нещо повече - Рашков се зарече, че "в скоро време" ще предостави информация срещу главния прокурор Иван Гешев", според която "той е уронил престижна на съдебната власт, заради което може да бъде освободен от поста си".

Това обаче е грубо нарушение на Конституцията, според която не е работа на МВР да разследва Главният прокурор. Точно обратното - Главният прокурор може да разследва вътрешния министър. Ако сме правова държава.

Иван Гешев е избран с огромно мнозинство, независимо от това кой го харесва и кой не. Той има подкрепата на цялата прокурорска гилдия и на мнозинството във ВСС. По силата на основния закон Гешев е магистрат и е независима власт. С дълъг мандат, бетониран от Конституцията.

Рашков е назначен. С тримесечен мандат, който изтича.


"Няма никакви основания да се смята, че Иван Гешев е нарушил Конституцията и че е уронил престижа на съдебната власт", категоричен е бившият конституционен съдия Георги Марков, който неведнъж е критикувал Обвинител № 1. Но в случая е принципен - ако вътрешният министър има забележки към работата на който и да е прокурор, се обръща към Инспектората на ВСС. Конституцията не му дава никаква процедура, по която да смята, че може да отстрани главния прокурор.

Вътрешният министър гази основния закон и с искането си "да се предприемат незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори", които, според него, са допуснали нарушение на закона. Това просто е абсурдно!  Както е абсурдно и искането му да се остраняват членове на ВСС, който, по неговата преценка "не изпълнява ролята си на висш орган на съдебната власт". И за което не е представил никакви конкретни факти и доказателства.

 

"Ако президентът Радев си е на мястото - той трябва да уволни министър Рашков, заради нарушаването на основния принцип в българската Конституция - независимостта на трите власти", убеден е Георги Марков.

Засега правосъдният министър не е получил сигнал от Рашков срещу Гешев.

Но войната е факт.

Рашков се е фиксирал върху Гешев да докаже колко е вреден, Гешев пък няма намерение да отстъпва. Напротив - той не само ще се отбранява, а ще доказва, че действията на Рашков срещу Прокуратурата са грубо погазване на Конституцията и неглижиране на независимостта на трите власти в държавата.
Зад Гешев ще застане армията от прокурори в България, които вече декларираха своята подкрепа за Обвинител № 1.
Държавното обвинение заяви, че категорично "ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения". Убедени в правотата си, от прокуратурата обявиха, че изпращат позицията си до "президента, Европейския парламент, до Европейската комисия, до посолствата на държавите членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на САЩ и на Обединено кралство Великобритания".

И това няма да е в полза на изпълнителната власт. (Да си припомним, че при посещението си у нас Кьовеши безапелационно подчерта, че ще отстоява на всяка цена независимостта на прокуратурата и ще продъни света за всеки опит на политик да се меси в работата на обвинението.) Така че Гешев си е осигурил мощен гръб.

Ситуацията обаче става взривоопасна и за правосъдния министър.

Вече е ясно, че проф. Янаки Стоилов е поставен в менгеме в този безпрецедентен двубой между вътрешен министър и главен прокурор, проекция на някакви незадоволени амбиции на вътрешния министър. Самият Стоилов, който е перфектен юрист и дългогодишен политик, обяви, че подобно действие срещу държавния обвинител би било прецедент и ще доведе до ескалиране на напрежението между съдебната и изпълнителната власт. Да си сложжи подписа под документ, с които ще тръгне процедура за сваляне на Гешев, е много рисковано. Това ще е удар върху неговата професионална чест на безпристрастен юрист. 

Дали ще се поддаде на натиска като се включи в една война с непредвидими за държавата последици, или ще стъпи на базовите принципи на Конституцията, предстои да видим.


От категорията

Огнян Минчев: Кой посъветва Камджалов да говори, че България има нужда сега от твърда ръка?

Колаж: Епицентър.бг-1632824459.png

Аз съм на 63 години и зная - помня как организационните работници слагаха и ...

28 септ. 2021 | 13:11

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Дайнов: Все повече се убеждавам, че Петър Илиев не е написал тази книга

-1594996987.jpg

Пeтър Илиeв изoбщo нe e пиcaл книгaтa, нoceщa нeгoвoтo имe. Дaл e пaри нa някoй ...

28 септ. 2021 | 15:59

Васил Василев: Паркетни политици провокират ново разделение на обществото

-1599923308.jpg

Не можем да не се противопоставим на начина, по който започна тази предизборна ...

28 септ. 2021 | 15:54