Резиденцията се пази строго от специалните служби и от отделен армейски полк

Главната крепост на Русия: Как се охранява московският Кремъл

3084 | 16 март 2017 | 13:06

Разпространената на 8 март снимка, на която протестиращи феминистки уж са се промъкнали в една от кулите на Кремъл и са разпънали свой плакат, се оказа фалшива


Разпространената на 8 март снимка, на която протестиращи феминистки уж са се промъкнали в една от кулите на Кремъл и са разпънали свой плакат, се оказа "фейк". Това не е учудващо, защото работната резиденция на президента зорко се охранява от специалните служби и от отделен армейски полк, и обикновен човек няма как да се промъкне там.

На ъгловата Арсенална кула на Московския Кремъл виси плакат с надпис "Националната идея – това е феминизмът". Той е разпънат от две млади жени с горящи факли в ръце. Ярката сцена, обиколила социалните мрежи на 8 март, Международният ден на жената, се превърна в "черешката на тортата" в акцията на феминистките, протестиращи срещу патриархата. Такава дързост досега е била непосилна за който и да било.

На следващия ден стана ясно, че тя е била непосилна и за феминистките – всичко е фотошоп. Както си признаха самите активистки, протестиращи в Кремъл и Александровската градина, техни недобросъвестни колеги качили в общия архив фалшивите фотографии. Неприятната история не само вгорчи впечатлението от акцията, но и доказа, че просто така в кулите на Кремъл не може да се проникне.

Камери, датчици и решетки

Един от първите, усъмнили се това, че снимката от кулата на Кремъл е истинска, е известният в Русия фотограф и блогър Иля Варламов. "Трудно ми е да си представя, че някой е успял да направи нещо такова, като се има предвид нивото на сигурност в Кремъл", написа Варламов, напомняйки за собствения му опит от разходките вътре в крепостта (той бе допуснат там през 2011 г.).

"Всичко е натъпкано с датчици и камери", отбелязва Варламов и на публикуваната от него снимка наистина се вижда, че на кремълската стена камерите са разположени през няколко метра. Освен това, пътеките по стената са преградени с решетки и огради, няма как да се разхождаш по стената, да не говорим за влизане в кула – няма как да стане.

Цялото президентско войнство

Варламов пише също така, че "на всяка крачка по кремълската стена се намират служители на Федералната служба за охрана (ФСО), които веднага биха "закопчали" нарушителите". ФСО е специална служба, която се занимава със сигурността на висшето ръководство на страната, а работната резиденция на президента – Кремъл, е в зоната за тяхна отговорност.

Структурите на ФСО включват и гарнизона на Кремъл – т.нар. Кремълски, или президентски полк. Анонимен източник от служителите на полка разказа за издание The Village, че в него служат около 500 души. Полкът се състои от пет батальона, два от които са ангажирани непосредствено с охраната на крепостта. Включва, също така, ротите на почетния караул, които участват в парадите и дават дежурство на особено важните постове – край Вечния огън и на Мавзолея.

Според източника на The Village, в случай че Кремъл бъде нападнат или възникне опасност за неговите обитатели, ФСО има кого да викне на помощ: ротата на оперативния резерв ("местните специални части") и още една механизирана рота, с танкове и бронирана техника, която е базирана в Подмосковието.

Различната специална служба

Структурите на ФСО в Кремъл не се ограничават само до кремълския полк. Те включват и агенти, директно отговарящи за безопасността на висшите лица, а и за тази на чуждестранните гости при визитите им в Кремъл. Тези хора преминават през по-различна подготовка. Според филма "Как работи охраната" те регулярно провеждат тренировки по ръкопашен бой, усъвършенстват стрелбата си, при това в условия, когато предполагаемата цел се намира в тълпата и нейното поразяване не е проста задача. Освен това, в тази специална служба старателно изучават всички случаи на покушения над световни лидери, анализирайки поведението на чуждите си колеги и моделирайки сходни ситуации.

Преди официални срещи в Кремъл сътрудниците на ФСО обръщат повишено внимание на безопасността на резиденцията на президента. Няколко дена по-рано броят на екскурзиите в музеите на Кремъл се ограничава, специалните части с кучета няколко пъти "обискират" залите на Големия кремълски дворец, построен през 1851 г., в който обикновено се провеждат срещите, за наличието на взривни устройства. Понякога от ФСО организират пълноценни учения на територията на Кремъл. Например на 17 ноември 2016 г. специалните служби, съвместно с полицията и Руската гвардия, няколко часа проработваха сценария за проникване на диверсанти в Кремъл. През това време достъпът за посетители бе закрит.

Забранена територия

Ограниченията, свързани с Кремъл, касаят не само кулите и стените. Над Кремъл са забранени всякакви полети, в това число и на квадрокоптери, от което понякога туристите са потърпевши. Например през 2015 г. ФСО задържа немския оператор Фрицше Холгер, опитващ се да заснеме Кремъл с дрон, и му наложи глоба.

Много хора считат, че именно с борбата с дроновете е свързана аномалията, че около Кремъл изчезват сигналите на GPS и ГЛОНАСС, а навигациите показват, че техният собственик се намира не край стените на резиденцията на президента, а в едно от московските летища. Впрочем самите представители на ФСО официално отричат специално да заглушават сигналите.

Източник: Руски дневник

 


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Акад. Антон Дончев: Народът ни не заслужава сегашната си съдба

Акад. Антон Дончев-1516201396.jpg

"Професията на учителите, професията на лекарите във всички общества е ...

21 май 2018 | 21:05

Дарина Григорова: Политизирането на църковните въпроси е неразумно варварство! Не ни отива.

Доц. д-р Дарина Григорова
Снимка Ваня Филипова-1526895677.jpg

Представителната функция на президента у нас не позволява ефективно решение на ...

21 май 2018 | 12:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


16 март 2017 | 16:06Естествено, че отричат. Няма как да стане да признават нещо което е факт. Няма нищо невероятно или пък потресаващо в случая! Кремъл не е селски нужник все пак.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018