Българската прокуратура ще подкрепи г-жа Кьовеши и Европейската прокуратура, заяви той (ВИДЕО)

Иван Гешев: Обвиняемият Божков ми прати сигнал по мейла, ще го проверим!

13708 | 4 юни 2020 | 12:06

Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства, независимо дали представляват анимация, дали са комикси или нещо друго забавно, каза главният прокурор по повод аферата "Божков"


"Това е поредната рутинна операция по линията, която е приоритет на МВР и прокуратурата - битовата престъпност", кометнира главният прокурор Иван Гешев. Обвинител №1 е в Ябланица, където се провежда спецакция срещу битовата престопност.
 

"Целта ни е в края на годината нивата на битовата престъпност да са чувствително по-ниски спрямо предходната. Това е постижимо", категоричен е Иван Гешев. По думите му проблемът с битовата престъпност може да бъде решен и тя да бъде сведена до приемливи нива.

"Хората, които цял живот са работили и са си внасяли данъците, не заслужават да бъдат убивани, изнасилвани, запалвани в къщите си и да живеят в страх", отсече главният прокурор.

"Целта е да покажем, че ще се опитаме да защитим тези хора и да подобрим това положение, което описах", уточни той.

"Не е постъпил такъв сигнал до прокуратурата от Полфрийман. Вчера постъпи писмо от защитата на убиеца Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор. Работата на прокуратурата не е да решава дали да възобновява или не дадено дело", обясни Гешев.

"Главният прокурор определя приоритетите и целите на прокуратурата. Главният прокурор не следи отделни досъдебни производства. Освен във Фейсбук е постъпил сигнал по имейл от обвиняемия Божков до главния прокурор. Постъпил е и сигнал от едно издание, близко до Цветан Василев. И двата сигнала са разпределени до съответния прокурор, който да прецени какви действия може да се извършат. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства, независимо дали представляват анимация, дали са комикси или нещо друго забавно", каза още Иван Гешев.

 

 "Не е нормалния начин за подаване на информация по Фейсбук. Всеки преценява по какъв начин да защитава защитната си стратегия. Така както други подсъдими обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Прокопиев, г-н Донев и г-н Цветан Василев преценяват кога и как да защитават медийно г-н Божков", отсече главният прокурор.

"Конкретните преценки по конкретните казуси са от наблюдаващия прокурор. Така, както даден съдия решава дали да намали присъдата с 8 години на един убиец", заяви Гешев на въпрос трябва ли да се проверява античната колекция на арестуваните братя Бобокови. Той изрази убеждение, че всички решения, които се взимат, ще са на база на обективен анализ на доказателствата по досъдебното производство.

 

"Българската прокуратура ще подкрепи г-жа Кьовеши и Европейската прокуратура", отсече обвинител №1.

"Да ви приличам на сръбския президент? Причината на Цветан Василев да се укрива в Сърбия е основно политическа. Решение на сръбските власти е да реши кога да го екстрадира. Българските власти са си свършили работата. Сега решението е на Сърбия и на ОАЕ. Решението за екстрадицията е политическо", отсече той.

"Интересът на двамата обвиняеми е да има слаба прокуратура, за да може да бъде командвана, да може да си крадат, както досега 30 години, безнаказано, да не бъдат издирвани, да не бъдат прибирани в арестите. Тези хора е нормално да развиват фалшивите новини как българската прокуратура не си е свършила работата и затова се укриват", добави Гешев.

 

Очаквайте подробности

 Главният прокурор от Ябланица

Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства, независимо дали представляват анимация, дали са комикси или нещо друго забавно, каза главният прокурор по повод аферата "Божков"

От категорията

Прокуратурата разпространи разговори на Божков с журналиста Огнян Стефанов: Първо ще бутна Влади...

-1593936843.jpg

Част от събраните материали представляват веществени доказателствени средства, ...

14 юли 2020 | 11:33

Милева: Божков и Цветан Василев са в заговор с политици и журналисти срещу прокуратурата

-1590830673.jpg

В следващите часове ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с ...

14 юли 2020 | 10:53

Гешев призова членовете на ВСС да подкрепят диалога между институциите

-1594804435.jpg

Според него приемането на декларацията не е изразяване на подкрепа към ...

15 юли 2020 | 12:13

Гешев: Продължаваме борбата с битовата престъпност

-1594479976.png

Една от основните задачи, които си постави Гешев при встъпването си в ...

15 юли 2020 | 10:26