Румен Радев

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация, категоричен е държавният глава

Румен Радев в Обръщение към народа: Снемам доверието си от правителството! (ВИДЕО)

27651 | 4 февр. 2020 | 12:01

"Свидетели сме на остра криза на управлението на всички нива. Методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели сектори, без аналог в българския преход", заяви президентът

 Румен Радев-1580809377.jpgРумен Радев-1580809304.jpg

Снемам доверието от правителството!

Свидетели сме на остра криза на управлението на всички нива. Методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели сектори, без аналог в българския преход.

 Това заяви президентът Румен Радев в изненадващо Обръщение към народа днес по обяд.

 

"Считано от днес, официално снемам доверието си от правителството", обяви държавният глава в Обръщение към народа от Гербовата зала на "Дондуков" 2.

"От три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа към бъдещето на България. За съжаление, това не се случва. Днес сме свидетели на криза на всички нива", каза Радев.

"В България има парализа на цели системи и институции", констатира още президентът. И упрекна кабинета, че тихомълком прокарва реформа на Валутния борд, а бедността и неравенството се задълбочават.


"Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване", продължи с критиките към изпълнителната власт държавният глава.

 

"Днес деленото не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В тази борба аз съм с вас", обърна се Радев към българските граждани. И призова: "Да се обединим в името на доброто на България!"

 

Президентът изтъкна, че кабинетът отказва да поеме политическа отговорност за водната криза в Перник.

 

"България не е бунище!", заяви Радев по повод чуждите отпадъци, открити у нас. Но обърна внимание, че скандалът се е разгорял, след като чуждестранни медии са направили разследвания по темата.

Търгува се дори с държавният суверенитет, открои в изявлението си Радев.

 

Изявата на държавния глава в такъв спешен порядък е за първи път, откакто той встъпи в длъжност преди три години.

 

В последната седмица се разрази скандал с огласени от прокуртурата записи със СРС-та на шефа на ВВС ген Стойков, в които протича и гласът на президента. Поводът е назначаването на Десислава Генчева/ Радева на втори трудов договор като пиар на ВВС преди пет години.

 

Припомняме, че в края на януари прокуратурата отправи питане до Конституционния съд за тълкуване на имунитета на държавния глава, от което се разбра, че главният прокурор иска да получи възможност да разследва президента по конкретно дело и то докато тече президентският му мандат.

"Атаките срещу мен и семейството ми придобиват уродливи измерения", бе коментарът на Румен Радев. За съжаление прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията" като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха, заяви президентът.

Днес главният секретар на държавния глава - Димитър Стоянов, потвърди, че гласът на мъжа, който разговаря с ген. Цанко Стойков във въпросния запис, е на президента Румен Радев. Стоянов уточни, че самият той пък е "Митко" от записа.

 

Епицентър.бг припомня - досега президентът Раден е правил четири обръщения към народа: 


- на 1 април 2017 г. по повод свикването на 44-ото Народно събрание. В него президентът предупреди за съществени проблеми, очертани от изминалите парламентарни избори. Тогава той заяви:
"Станахме свидетели на организиран опит отвън да се повлияе на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на българските граждани не допуснаха това да се случи. По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки, нарущаващи дори действащите закони, включително отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници."
Президентът призова за адекватни промени в изборното законодателство и изрази надеждата 44-ото Народно събрание да излъчи стабилно и работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. "Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността. Срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор".

- на 17 януари 2018 г. държавният глава се обърна към българския народ по повод кампанията за отбелязване на 140 години от Освобождението на България.
В него той подчерта, че "годишнината от свободата е повод да докажем, че я ценим и отстояваме: с правдиво слово и достойно поведение, с лично участие или със спомоществование. Една невидима нишка свързва свободата, завоювана през 1878 г., и днешната свобода на граждани на суверенна и демократична България. Тя бе пренесена през всичките 140 години, независимо от превратностите на историята. Днес тя е в ръцете на живите поколения. Вярвам, че всички ние ще осмислим и почетем славната годишнина. Нашата признателност е част от достойнството, благородството и мъдростта на народа ни."

- на 9 ноември 2018 г. Румен Радев се обърна към народа по повод 29 години от 10-ти ноември. В него държавният глава подчерта, че "29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени. Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция. Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите. Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората."

"Демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека.
Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.

"Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието", заяви президентът.

- на 4 септември 2019 г. президентът се обърна към народа и Народното събрание преди началото на парламентарната сесия.
В него той подчерта, че е нужна промяна - "промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани, тяхното по-пълноценно участие в обществения живот. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички."

Президентът подчерта, че очаква ускорен дебат по важни въпроси в това направление:
- пълноценен парламентарен контрол над изпълнителната власт.
- министър-председателят да предлага за одобрение на Народното събрание и своята управленска програма.
- разпоредба, задължаваща министър-председателя да се явява поне веднъж в месеца в парламентарната зала.
- парламентът да пресече порочната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаван излишък без обосновка и без санкции на парламента.
- по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт чрез реална финансова децентрализация.
- въвеждане на индивидуална конституционна жалба.
- въвеждане на машинно гласуване и електронно дистанционно гласуване, при ясни гаранции за неговата неприкосновеност и при ясни условия за защита на националната сигурност.
- мерки срещу необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, особено в малките населени места.
- мерките за справяне с бедността и демографската криза и за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика".

 

След всички тези критики в последните три години с днешното си пето обръщение президенът свали официално доверието си от кабинета "Борисов-3".

 

Ето пълния текст на Обръщението на държавния глава:

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми секретари и съветници,

Уважаеми представители на медиите,

Скъпи сънародници,

Oт 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление, това не се сбъдва.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива.

Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход.

Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения.

Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.

Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи.

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация.

На всичко това трябва да се сложи край.

Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.

Скъпи сънародници,

Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала.

Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!

 Румен Радев в Обръщение към народа: Снемам доверието от правителството! (ВИДЕО)

"Свидетели сме на остра криза на управлението на всички нива. Методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели сектори, без аналог в българския преход", заяви президентът

От категорията

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Александруполис за среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис

Снимки: Правителствена информационна служба-1582706992.jpg

По-късно ще се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на ...

26 февр. 2020 | 10:15

Томислав Дончев за статията на „Ел Периодико”: Това е стара манджа, претоплена на испански котлон

Снимка Нова телевизия-1582699403.jpg

Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус, подчертава той

26 февр. 2020 | 08:39

Изградени са 8 км от водопровода към Перник, остават още 5

Кадър: БНТ-1582711635.jpg

От "Софийска вода" вече са направили два теста за капацитета на ...

26 февр. 2020 | 12:06

Цветанов събра експерти от МС и президентството на конференция по инициативата „Три морета“ (ВИДЕО)

-1581669833.jpg

Основна цел на "триморието" - намаляване на руското влияние, изтъква ...

26 февр. 2020 | 12:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Болгар ТК82


5 февр. 2020 | 09:07Тъпанар.То цялата червена шайка сте тъпанари.Хлапашки истории.На следващите избори ще бъдете изметени от политическата сцена само заради злобното ви държане и неуважение.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


5 февр. 2020 | 08:22Айдеее,герберастите налазиха телевизиите за спасяват гърба на боко!Вижте защо сме на сто и незнам кое си място по свобода но словото.От герберастите човек не може да се вреди.Като мисирки са блю,блю,блю.Ах ,извинете не сте мисирки, ама като мисирки сте!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


венелин урумов


4 февр. 2020 | 20:22хаха Само 50 ПЕТДЕСЕТ ЧОВЕКА СА СЕ ОТЗОВАЛИ НА ПРОТЕСТ !!!Така ли сваляте власта бе Клавиатурни ""РЕВОЛЮЦИОНЕРИ !!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


геЙрб - видими резултати


5 февр. 2020 | 00:40Герберастино, преди няколко дни колко бяха бе, олиго?


BiGman1


4 февр. 2020 | 19:05Ами ти и досега нямаше доверие към Правителството....сега бил го свалял...все едно да си бос и да си свалиш цървулите...фатмашка му работа...а по един непоряд що не ги наказа бе фатмак...и да маршируват цял ден на плаца...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


венелин урумов


4 февр. 2020 | 18:26До задклавиатурните ""революционери!!!!Червени памперси маргинали и лумпени тръгнали да свалят власта щото пРЕЗИДЕНТА бил казал нещо!!!ХАХА и как ще се случи това без парламента и законни избориЩе чакате КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО!!А до тогава се ""надъхвайте""с ""утопиите""на господин никой за БЕЗКЛАСОВО ОБЩЕСТВО НЕЩО КАТО ДЪРВЕТ.НО ЖЕЛЯЗО


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Болгар ТК82


5 февр. 2020 | 08:53Незабравка шарана го хванахме преди десетина години.Държим тигана за такива като теб,за всеки случай.А колкото до Радев незнаете с какво се захващате.Само ще кажа тихата вода е най опасна,ако можеш да ме разбереш.Едва ли.


Анани Ананиев


4 февр. 2020 | 19:46Незабрави, страхотно нелепа революционерка сте. Точно толкова, колкото и Радев е нелеп като любовник на ПР девойка...


Незабравка


4 февр. 2020 | 19:43Можем и да НЕ чакаме! Можем да излезем и да "извлечем" ОПГ министерски съвет към затвора! Така, че не слагай тигана преди да си хванал шарана!


FuckEU


4 февр. 2020 | 17:01Извънредно положение и мутрите под ножа!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


4 февр. 2020 | 16:54БОРИСОВ, четат ли ти какво се пише за теб по форумите? Севдалината да не си е глътнала граматиката? А ПЕКИНСКАТА ПАТКА де се покри, та ни вопъл, ни стон? Ами ГАУБИЦАТА ОТ ДУЛОВО? За КРАВОВ нема да питам.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


геЙрб - видими резултати


5 февр. 2020 | 00:38Тоя тиквеник и на акъл го докарва като мисирка, не само на вид и глас! Не го държат вече нервите тиквеника!


Незабравка


4 февр. 2020 | 19:45Щом запелтечи кат мисирка, чели са му на висок глас!


OFFche Welle


4 февр. 2020 | 17:13Гаубицата от Дулово, да не е оная дето не си мие гениталиите ?


Борислав Георгиев


4 февр. 2020 | 16:32Е най после някой да каже че царят е гол на висок глас. И както виждаме е чут и то добре.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


4 февр. 2020 | 17:17Дано не е поредният полит театър докато приемат СЕТА.


Дуло


4 февр. 2020 | 14:10Евала Радев!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


4 февр. 2020 | 13:56Прав е. Но не сега! Сега всички трябва да са зад ББ. Защото искат да го свалят други. Това трябва да се осуети, а после да си го свалят българите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Болгар ТК82


5 февр. 2020 | 09:01Абе гейрбъв видими резултати,ти кьорав ли си бе червена мисирко.Сара правилно пише,икъде видя че се клатят краката на ББ.Клатят му се ташаците и това е правилно.А такива като теб без ташаци само лаете като кучка пред каручка а момента отдавна го изтървахте с този злобен президент и тази лъжлива пачавра до никъде не сте. Айде чиба червен педал.


геЙрб - видими резултати


5 февр. 2020 | 00:35Ти си или много тъпа, или си гербаджийка под прикритие, а това е нова гербаджийска тактика да, боко трябва да си ходи, но не сега! Целта явно е да се стабилизира в момента, а като ние изпуснем момента когато му се клатят краката, вече ще е късно! Ари чиба, гербаджийке!


Александър


4 февр. 2020 | 13:44За този президент гласувах!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стоян Христов


4 февр. 2020 | 13:22На война, като на война... Но сега и ние трябва да покажем и докажем, че сме на нивото на Нашия Български Президент Радев...!!! Да напълним площадите и да поискаме незабавната оставка на гробокопача БОКо...!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Анани Ананиев


4 февр. 2020 | 19:51Добре, Незабрави, виждам, че сте превъзбудена, с дама в такова състояние човек трябва само да се съгласява....


Незабравка


4 февр. 2020 | 19:50анален, тези на които ближеш задниците ограбиха мандрите!


Анани Ананиев


4 февр. 2020 | 14:58На Радев ли говорите или на неговата разтурикъща? Дано ви послушат, но каквито са мушмуроци и двамата, съмнявам се...


OFFche Welle


4 февр. 2020 | 14:22Животно посрано, спри да се унижаваш !!! Имай поне малко достойнство.


Анани Ананиев


4 февр. 2020 | 14:14Хубаво е и някоя мандра да оберете, така, за да не губите форма. Също може да си назначите някоя девойка за ПР на революцията и на още два, три щата....


Незабравка


4 февр. 2020 | 13:43Не, аналния е просто комунист!


Стоян Христов


4 февр. 2020 | 13:34Ананананана, списъците с Барцилонските, САЩистанските и офшорстанските имоти на мутромилиционерогерберастите (откраднати от българите) са изготвени отдавна...!!! И няма да ги обираме, а ще настояваме да си ги върнем...!!! Дааа...!!!


OFFche Welle


4 февр. 2020 | 13:30Чиба, бе Анален !!! Абе Манго, да не си мазохист или лайнояд ? Ебахти дебелокожото животно си !? Тъпир .


Анани Ананиев


4 февр. 2020 | 13:26И не забравяйте да направите и списък на мандрите за обиране....


Бай Поцелуйко


4 февр. 2020 | 13:13."България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции." Правителството към затвора, незабавно! https: www.facebook.com BulgariaFor.me videos 814085415772204 Гледайте българи, това е до с. Варвара Пазарджишко и чака да го издишаме! Испански боклук в българска река. Нерегламентирано сметище край р. Чая https: frognews.bg novini ispanski bokluk balgarska reka nereglamentirano smetishte krai chaia.html Средиземноморски боклук продължава да зарива страната ни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бай Поцелуйко


4 февр. 2020 | 13:12."Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност." ПОТЪНАЛИТЕ ПАРИ В КАНАЛИТЕ НА ПЕРНИК Разследване на Валя Ахчиеваз https: www.youtube.com watch?time_continue 13&v NR9Api0OzA8&feature emb_logo


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бай Поцелуйко


4 февр. 2020 | 13:12"Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи." "Полицаи пребили гражданин голям праз, нали е жив https: frognews.bg novini politsai prebili grajdanin goliam praz nali jiv.html ВЛАСТТА МУ ПОГНА БАБА СТОЙНА КАТО ВРАГ НОМЕР ЕДНО https: www.youtube.com watch?v Koi685iwWm8&feature emb_logo Полк. инж. Кирил Стаменов Става дума за масов полицейски произвол, антизаконен и противоконстатиционен срещу всички български граждани https: svobodnoslovo.eu %d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0 %d0%b4%d1%83%d0%bc%d0%b0 %d0%b7%d0%b0 %d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2 %d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8 %d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%b2


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.