Декемврийската Среща на върха за демокрация е опасен опит за провокация, смятат в Пекин

Global Times (Китай): САЩ организират клика, насочена срещу нас

1684 | 25 ноем. 2021 | 12:06

Това по никакъв начин не се съчетава с опитите на световната общност да установи съвместна работа в следпандемичния период, когато ще е необходима солидарност повече от всякога, изтъква органът на Китайската комунистическа партия


Печатният орган на Китайската комунистическа партия Global Times разглежда предстоящата декемврийска Среща на върха за демокрация като опасен опит на Вашингтон да формира клика, насочена към сдържане на Поднебесната империя.

„Администрацията на [президента на САЩ] Джо Байдън трансформира т. нар. Среща на върха за демокрация в още една малка идеологизирана клика за сдържане на Китай по изключително опасен и провокативен начин“, пише вестникът в статия на първа страница, публикувана в четвъртък.

Подчертава се, че това по никакъв начин не се съчетава с опитите на световната общност да установи съвместна работа в следпандемичния период, когато „ще е необходима солидарност повече от всякога, а не използването на т.нар. ценности, които подбуждат конфронтация и разделение“.

Вестникът припомня, че Русия и Китай бяха изключени от списъка на участниците в събитието, както и някои съюзници на САЩ като Сингапур, които се стремят да намерят свой собствен път на развитие, което „поражда съмнения относно естеството на тази среща на върха“.

Global Times цитира мнението на професор Чжу Ин от Югозападния университет по политически науки и право: „Точно както лъч светлина в съд с вода се разделя на различни цветове, така демокрацията не може да бъде боядисана в един прост цвят или определена от един една държава“.

Изданието цитира „видни китайски учени“, които смятат, че западните медии и политици се опитват да представят усилията на Китай за укрепване на „централизирано и сплотено ръководство“ като желание за по-голям авторитаризъм.

Това демонстрира „погрешните им схващания и липсата на основно разбиране за Китай“, заключава пекинският вестник.

Вашингтон възнамерява да бъде домакин на Срещата на върха за демокрация, която ще събере лидери на държави, активисти за правата на човека и бизнесмени, на 9-10 декември чрез видеоконферентна връзка. 110 държави и територии бяха поканени да участват в събитието. Сред тези, които не са поканени, изпъкват Китай, Русия и Турция.

Източник: Агенция "Фокус"

 


Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05