Българските турци са разумни хора, не очаквам прояви на недоволство и сепаратизъм

Горан Симеонов: Местан и неговите ибрикчии са безродници. Нарушават и Конституцията, и приличието

4412 | 9 ноем. 2017 | 16:44

Прокуратурата трябва да следи и да се самосезира за всички нарушения на основния закон. Поругават се паметници, неглижират се основните символи на българската държавност. Всичко това води до тежък национален нихилизъм за ред поколения, уронва престижа и н


Горан Симеонов е председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса. Завършва английска гимназия и външна търговия във ВИИ "Карл Маркс". От 70-те години работи в Първо главно управление на ДС. Близо 10 г. е бил на работа в чужбина, ръководител е една от основните резидентури на българското разузнаване. Напуска службата в началото на 90-те.

- Г-н Симеонов, лидерът на ДОСТ Лютви Местан поиска признаването на турско малцинство в България. Каква трябва да е реакцията на българските институции в този случай?

- Въпросът Ви е изключително актуален, не толкова поради поредните изцепки на г-на Местан, колкото поради поредицата открити нарушения на основния закон на нашата държава. През ден, ако не всеки ден мургави сънародници псуват и бият и лекари, и полицаи – държавни служители. Непрекъснато четем, че се поругават паметници –  исторически символи и знаци, гарантиращи междудържавните отношения на България. Неглижират се основните символи на българската държавност - и химн, и национален флаг и т.н. Всичко това води до тежък национален нихилизъм за ред поколения, уронва престижа и националното ни достойнство. Цяла поредица нарушения на Конституцията, за които Прокуратурата е задължена да следи и да се самосезира.


Що се отнася конкретно до проявите на г-н Местан и неговите нашенски ибрикчии, очевидно те не се опасяват и свободно нарушават и конституционни норми, и даже нормалното благоприличие в отношенията си със страната и нацията техен домакин. Трудно ми е да ги възприема като сънародници, защото по отношение на България те са безродници, тъй като и Турция не ги възприема като свои граждани.

- Има ли според вас връзка между събитията в Каталуния и изявата на г-н Местан? Или тя е дълго обмисляна в контекста на амбициите на днешна Турция за създаване на т. нар. „мюсюлманска дъга“ на Балканите?

- Мисля, че след случващото се в Турция все повече политици у нас би трябвало да осъзнават, че ние вече граничим с една авторитарна ислямска държава, със сериозни вътрешни проблеми. Независимо от членството в НАТО това я прави непредвидим и опасен съсед, склонен да разрешава своите проблеми, изнасяйки ги навън. Засега това става на югоизток, но не означава, че няма да се случи и на северозапад. В тази връзка моралното оправдание на турския елит е официалната доктрина „Стратегическа дълбочина”, давайки право на всеки турчин да носи в сърцето си „изконните земи” на бившата Османска империя. Тъй че вече не става дума само за „мюсюлманска дъга”, а за нова империя.

В този контекст аз бих свързвал изявите на г-н Местан и сие не не толкова с Каталуния, а в по-голяма степен с „албанската връзка”, т.е. с българското малцинство там. В стратегически план обаче  ми се струва, че целта е по-глобална - да се саботира по всякакъв начин нарастващата роля на България в политическите процеси  на Балканите. В тази връзка, без да съм лош пророк, считам за целесъобразно нашето държавно ръководство да има готовност  да посреща евентуални „хибридни мероприятия”, насочени към омаловажаване на ролята на България в Европа и региона във връзка с предстоящото поемане на председателство на ЕС.   

- Наскоро и г-н Местан направи и връзка между признаването на българско малцинство в Албания и непризнаването на турско в България. Очаквате ли напрежението в смесените региони да нарасне? Колко голяма е крачката между искане за признаване на турско малцинство и сепаратизъм?

- Нека започнем с това, че всяко налагане, или както се казва сега „копи пейст” на случващото се в Каталуния, в определени области в Италия или в Албания с „наличието на малцинства”, у нас е абсолютно необосновано, противоконституционно и очевадно спекулативно. И нека да не подминаваме факта, че то реално е насочено срещу националната сигурност. Така биха погледнали на такива действия и в съседна Турция. Така че г-н Местан с такъв род свои действия няма да бъде добре посрещнат, камо ли „уважаван” и в Турция.

Що се отнася до въпроса със сепаратизма, преобладаващата част от българските турци са разумни хора и винаги, независимо от двустранните ни проблеми с Турция, са се чувствали български граждани. Затова не допускам масови прояви на недоволство и сепаратизъм. Проблемите идват най-вече от действията и щенията на техния политически елит, който, както показат последните 30-ина години, не би се посвенил да ги използва за своите користни, много често и корпоративни цели. Заиграването на някои от ДОСТ с турската държава, „споделянето” на елементи от нейната доктрина „Стратегическа дълбочина” могат при определени обстоятелства да им „запалят чергата”. За целта обаче трябва стриктно да се спазва Конституцията, а България да има Национална доктрина с  последователна политика и ясно разписани стратегически приоритети в двустранните отношения с Република Турция. Последните действия на патриотите срещу ДОСТ в тази насока заслужават поздравления!

- Има информация, че бойци на „Ислямска държава“ вече са намерили място на Балканите. Колко висок е този риск за България според вашата оценка?

- Откровено казано, трудно ми е да споделя оптимизма на съответните служби за стабилността в страната, особено в перспектива. Защото става въпрос за започналото стратегическо преформатиране и преориентиране на разбитата „Ислямска държава”. Не бива да имаме каквито и да било илюзии, че България ще остане „остров на спокойствие”, особено ако Турция поради една или друга причина отвори „шлюза” с мигрантите. Необходима е последователност в насищането на границата ни, не само с техника, но и с достатъчно военна сила. Защото, както казваше един от последните ръководители на „Гранични войски” генерал Стоименов „... Граница дистанционно не може да се опази. Необходима е въоръжена, жива сила.”


От категорията

Кеворк Кеворкян: Време за изтребление

-1460718675.jpg

Българската политика не е в състояние да произвежда нито истинска свобода, нито ...

23 окт. 2018 | 07:42

"Дойче веле": В Унгария не искат "развратници" и "човешки индивиди от друг вид"

-1517417880.jpg

Управляващите смятат, че на Запад "нормалният християнски свят" е на ...

20 окт. 2018 | 14:46

Валерия Велева: Властта е на колене пред Валери Симеонов! Страхът, който вицето умело управлява

-1448546816.jpg

Защото сакралният въпрос е какво идва след оставката на Валери Симеонов? И това ...

23 окт. 2018 | 14:06

Проф. Владимир Чуков: Случаят Джамал Хашоги размести пластовете в Близкия Изток

-1441791379.jpg

Журналистът се опитал да убеди Осама бин Ладен да се върне в Саудитска Арабия и ...

22 окт. 2018 | 14:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


10 ноем. 2017 | 19:11Българските държавници забравиха ,какво означава превантивна дейност и от високо ниво дават лош пример ,как не трябва да работят службите по сигурността !Прокуратирата ,МВР и ДАНС имат достатъчно пълномощия по Конституцията ни за да изпълняват отговорно и своевременно задачите си по националната сигурност !Въпросе ,кога ще започнат да работят По Ефективно и полезно за България ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


9 ноем. 2017 | 21:11Длъжен съм да внеса яснота по въпроса за националните и етнически малцинства на Балканския полуостров защото никой не го прави до сега може би поради несхващане на историческите,културните и политическите процеси протекли тук и съответното международно регламентиране.Тоест право свързано с устава на ООН.България е най старата държава на полуострова и ние сме автохтонното население тук!Следователно е съвсем нормално във всички съседни държави да има българско малцинство вследствие на това,че те са съдадени и върху части от българското землище.Нашите сънародници са живяли по тези места преди да съществуват съседните ни държави.Османските турци са били агресори спрямо България.След войната от 1878 те са имали право да си продадат имотите и да си тръгнат.Няма друга държава в този свят с такава хуманна и великодушна постъпка!През 19 век на наша територия се формира българската нация като единен и неделим организъм.всички конституции, 4 по ред, н


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


9 ноем. 2017 | 21:14Всички конституции, 4 по ред, на свободна България регламентират правата на личността и не допускат колективни права!Друг е въпросът ,че така наречените български турци поне в 90% имат български ген.Само 1,5% от населението на страната ни има тюркски гени!