Горанов: България може да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16

В понеделник предстои извънредно заседание на МС за актуализация на бюджета, заяви той

Горанов: България може да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16! Пари има!

4841 | 12 юли 2019 | 11:42

Плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1,2 млрд. долара, които в целия си обем не са разчетени в Закона за държавния бюджет, коментира министърът на финансите


България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16, в понеделник предстои извънредно заседание на Министерския съвет за актуализация на бюджета.

Това каза в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ министърът на финансите Владислав Горанов.

 

Той подчерта, че фискалният резерв е в достатъчно добри равнища и страната ни ще може да си позволи да плати сделката накуп.

 

„Сумата, която трябва да платим по договора за закупуването на новото въоръжение за българската армия, е значителна. Плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1,2 млрд. долара, които в целия си обем не са разчетени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл планираме в понеделник на извънредно заседание да разгледаме вече сключените договори между българската и американската страна, като ги предложим на Народното събрание за ратификация. Успоредно с това планираме да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет, за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране за този проект“, обясни министърът на финансите.

 

Владислав Горанов допълни, че физическата доставка на новата техника се очаква да бъде през 2023 година.

Страната ни работи и по още два проекта, свързани с придобиването на нови способности - на сухопътните войски и на флота, каза още той. Финансовият министър увери, че България има пари за сделката с първите осем изтребители и за придобиването им няма да взима заеми.

 

 

Фискалният резерв е в достатъчно добри равнища и страната ни може да си позволи да финансира сделката за изтребителите F-16 наведнъж, каза още министърът на финансите.

 

По думите му бюджетният дефицит след актуализацията ще бъде около 2% по план, което съответства и е под 3% по Маастрихтски критерии.

 

Не смятам, че това еднократно усилие би трябвало да се разглежда като сериозно разхлабване на фискалната дисциплина. Искаше ни се сделката да бъде форматирана с финансов модел за плащане на части, но понеже това е първата подобна сделка между българското и американското правителство, на този етап ще трябва да се финансира накуп, а когато придобием история в отношенията с Агенцията за въоръжение на САЩ, ще може да договаряме и по-гъвкави схеми в бъдеще“, каза още министърът на финансите.

 

Той бе категоричен, че пари за сделката има и това няма да засегне останалите сфери. „Това е значително фискално усилие, когато се прави в рамките на една година, но добрите перспективи пред икономиката и доброто изпълнение на бюджета позволява това усилие да се случи еднократно“, обясни министър Горанов.

 

Той уточни, че заем за плащане на сделката няма да бъде ползван. „В годишния закон за държавния бюджет е разчетен един милиард вътрешни емисии. Не трябва да се търси пряка връзка между тях, те служат за запълване на фискалния резерв и за покриване на падежиращи плащания. Нашето намерение е да продължим да изпълняваме стратегията за поемане на дълга така, както е гласувана в края на миналата година“, каза още Владислав Горанов.

 

ДПС не е коалиционен партньор в сянка, заяви още Владислав Горанов. Той допълни, че в сегашния парламент темата за нова коалиция не стои, с Обединени патриоти ГЕРБ има разписано коалиционно споразумение до 2021-ва година и Горанов не вижда причина да се дебатира друг коалиционен формат.

 

„Движението за права и свободи е партия с ясно изразени атлантически ценности, 16% подкрепа на последните избори, винаги по теми, свързани с финансовата стабилност, данъчната система, модернизацията на въоръжените сили, са заставали на позиция, която споделяме и от ГЕРБ, в този смисъл винаги сме благодарили и разчитали на тяхната подкрепа за важни за държавата решения, без това по никакъв начин да дава повод за спекулации за колаборация. Има теми, по които системните партии трябва да работят в интерес на българските граждани и на българското общество“, подчерта министър Владислав Горанов.

 

Той изрази надежда, че всеки от членовете на малката коалиция е опитен политик и противоречията в нея ще бъдат изгладени. „Всеки един от нас осъзнава, че по-добър формат на управление от този, който в момента подкрепя управляващото мнозинство и коалицията е невъзможен в рамките на този парламент“, каза още Горанов и допълни, че се надява вътрешните противоречия в коалицията да не застрашават по никакъв начин общото мнозинство.

 

Очакват се с 14 млрд. повече приходи за 2019 спрямо 2014 г. благодарение на подобрената събираемост и намаления дял на неформалната икономика, заяви министърът на финансите.

 

Комисията за контрол на приходната администрация и борбата със сивата икономика отчита сериозни резултати благодарение на съвместената работа на правоохранителните органи, прокуратурата и отговорните ведомства по отношение на преходната част на бюджета, обяви той.

 

Благодарение на общите усилия от 2014 година до сега приходите в бюджета са увеличени с 50%, уточни Горанов.

 

„Ако допуснем, че от края на 2014 до края на 2019 година по оценки номиналното увеличението на БВП е с 40 на сто, в същото време приходите растат с 50 на сто, може да се каже, че тези 10 на сто допълнителни приходи се дължат изцяло на борбата със сивата икономика и увеличаването на основата, на която се събират публичните задължения.

 

Ако се погледне статистически нарастването на размера на компенсацията на един зает, включително и един агрегиран показател за разходите за труд в икономиката, и се съпостави с приходите от Данък върху доходите на физическите лица, ще се види, че за миналата година постъпленията от Данък върху доходите на физическите лица изпреварват с 5-6-процентни пункта ръста на компенсацията на един зает в икономиката. Тоест, виждаме как при равни други условия събираемостта се повишава с по-бързи темповете, отколкото нараства масата на заплатите в икономиката, които се плащат. Това отново говори за отвоюване на територия от сивия сектор“, уточни Владислав Горанов.

 

Той каза още, че се отчитат успехи по отношение на борбата с контрабандата на цигари. Има обаче още доста какво да се подобри по отношение на опита за избягване плащането на акцизи и ДДС по отношение на горивата, обясни той. Необходими са изменения в Закона за акцизи и данъчните складове, добави министърът на финансите.

 

Дали ще се осъществи тясно сътрудничество между България и Европейската централна банка, ще стане ясно от резултатите за постигнат напредък, каза още той.

 

Горанов припомни, че миналата година точно на 12-ти юли българското правителство и българската централна банка внесоха пред членовете на еврозоната писмо за намерение, в което е поет ангажимент за едновременно влизане и установяване на контакт с европейската централна банка по отношение на банковия надзор и успоредно с това кандидатстване в ERM.

 

Европейската централна банка работи от няколко месеца с шест български банки, обясни Горанов и уточни, че съвсем скоро се очакват резултатите, които Европейската централна банка е установила от тях.

 

„С излизане на резултатите Европейската централна банка ще бъде готова да даде своята позиция за това, може ли да се осъществи тясно сътрудничество между България и Европейската централна банка. В допълнение сме предприели редица законодателни инициативи, свързани с изпълнението на ангажиментите, които поехме сами в средата на месец юли миналата година. Текът изменения в законодателството. Например в петата директива в мерките срещу изпиране на пари, закона за публичните предприятия, който в момента се дебатира в НС“, обясни той.

 

Министър Владислав Горанов каза още, че в момента, в който се постигнат определените за приоритет законодателни решения, ще бъдат поканени европейските им колеги, за да оценят напредъкът. Ако бъде получена положителна оценка, ще бъде поискана среща с Еврогрупата, за да се приложи формално кандидатстването в ERM.

 

Той изрази надежда процесът да върви гладко и да се постигне успех в рамките на тази година.

 

Последователността на политиката, особено в системните партии, е добре за целия политически модел, заяви министърът на финансите.

 

„Когато нещо е добре за цялото общество и държава, всички системни партии трябва да го подкрепят. Всяка партия, която си сменя ценностите, за да се разграничи от другите или играе напук, показва несистемно поведение. В този смисъл последователната позиция на ГЕРБ и ДПС за непромяна на плоския данък, за подкрепа за модернизацията на въоръжените сили и за подкрепа на всички мерки за борба с контрабандата и финансовата стабилност, на държавата в това чисто банков и небанков сектор, заслужава уважение“, коментира той.

 

Министър Владислав Горанов каза още, че има теми по които системните български партии трябва да работят заедно в интерес на българското общество. В сегашният парламент не стои темата за нова коалиция, добави той.

 


От категорията

Радев във водната компания на Ерусалим „Хагихон”: Искаме да обменим опит в управлението на водите

Радев във водната компания на Йерусалим „Хагихон”:Искаме да обменим опит в управлението на водите-1579708583.png

Още следващата седмица в София пристига водещ експерт от водната компания на ...

22 ян. 2020 | 17:46

Борисов ще се срещне с феновете на "Левски"

-1556706610.jpg

В понеделник от Националния клуб на привържениците (НКП) обявиха, че изпращат ...

22 ян. 2020 | 17:38

Вечерното шоу на bTV: Запознайте се с Николаос Цитиридис (ВИДЕО)

Снимки: бТВ-1579720407.jpg

Но освен качествен хумор, вечерното шоу обещава горещи срещи със знаменитости и ...

22 ян. 2020 | 21:12

Министерство на отбраната: Не възнамеряваме да строим на територията на резиденция „Лозенец“

Резиденция "Лозенец" Снимка: МО-1579716056.jpg

Възможно е да става въпрос за разрешение за проектиране на сграда върху частен ...

22 ян. 2020 | 19:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


13 юли 2019 | 14:29Мошениците от ОПГ герб и поддакващите им генерали така и не съобщиха кой е вероятният противник та да платим 3 млрд. Аз съм само лейтенант о.р., но съм учил в ШЗО, че всякакво военно планиране започва с въпроса "Кой е вероятният противник?" Те не казват и се опитват да удавят публиката в логорея.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


13 юли 2019 | 09:40Пари има? Да ама за какво? За добруването на Американците, но не и за българите. Спомнете си за централите Марица 1 и 2, за проваления южен поток, за провала Белене, за провала фолксваген изобщо това не е министерски съвет на Българите!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


13 юли 2019 | 09:40Пари има? Да ама за какво? За добруването на Американците, но не и за българите. Спомнете си за централите Марица 1 и 2, за проваления южен поток, за провала Белене, за провала фолксваген изобщо това не е министерски съвет на Българите!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


13 юли 2019 | 09:40Пари има? Да ама за какво? За добруването на Американците, но не и за българите. Спомнете си за централите Марица 1 и 2, за проваления южен поток, за провала Белене, за провала фолксваген изобщо това не е министерски съвет на Българите!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


г-н Никой


13 юли 2019 | 07:45Умно решение да се платят парите наведнъж за да се избегнат заеми. Все пак ЕС трябва да оцени огромните усилия на бедна България да не обременява европейските банки със заеми (стигат им гърците) и да помогне да закърпим дупките на рехавия си бюджет.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михаил Апостолов


13 юли 2019 | 04:28Насрани сметкаджии повече власт няма да видите за колко шекелчета продадъхте националните интереси да купуваме тези таралясници неработещи и зависими с половин пилота няма да имаме и никакви инвестиции долу герб продажници содомски ето ги и тяхните гласоподаватели разни п.дали боклуци живеещи в блуд содомия и всякакви пороци паразити с български паспорти изчадия които тровят държавата и дърпат народа надолу изроди без памет и име фенове на лъжегерои като Левски и масонската му пасмина от лъжливи псевдогерои, поклонници на блудни еретици и боклуци като петър дънов и врачки баби яги като ванга заради такива като вас да именно заради такива боклуци като вас сме били 500 години под турски и заради такива като вас най добрите ни българи 2 милиона са в чужбина проклети нечисти изроди ако не се покаете и изправите на дъното на ада ще се намерите с долната измет живяла някога във Вселената


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


12 юли 2019 | 18:48Коя България има толкова пари за авансово плащане? Вие в друга България ли живеете или в бедняка на Европа? Дори и народ не ви остана, но се изживявате като фактор и най безогледно лъжете и крадете! ОСТАВКА!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


12 юли 2019 | 18:14Не е държавническо решение на финасовия министър ,да се плаща всичко наведнъж!Всеки на негово място би пойскал по изгодно разсрочено плащане ,защото финансовите ресурси са необходими и за други отрасли ,а не само за самолетите!Това негово предложение е по скоро слугинажно ,отколкото загрижено за защита на българските интереси!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


12 юли 2019 | 18:09Колониалната администрация ще дочака ли похвала от чичо САМ? ""... Ще останеш доволна от твоя господар каза дон Домат Щом оздравея, ще ти подаря обвивката от един шоколад, който изядох миналата година. Ще видиш какъв чудесен мирис има! От благодарност Ягодка се поклони чак до земята... Това го развесели и той даже подари на Ягодка една обвивка от бонбон. Това е за теб каза великодушно той. Ближи тази обвивка. Тя е много сладка: преди две години в нея беше увит един много хубав бонбон. Ягодка благодари на Домат с поклон и му каза: Седем години работя и това е вече третата обвивка от бонбон, която получавам от ваше превъзходителство. Виждаш ли отговори Домат, аз съм добър господар. Слушай ме, и ще бъдеш доволна. Който се задоволява с малко, е щастлив каза Ягодка и след като се поклони, отиде да си гледа работата ""


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


12 юли 2019 | 17:43Като има пари за скъпите играчки защо няма за болниците, аланкоолу?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гарван Гарванов


12 юли 2019 | 17:31Пари има , но не за лечение, пенсии и заплати от тях нищо не може да открадне шайката.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


12 юли 2019 | 17:27На продажното правителство трябва да де потърси отговорност за унизителната и неизгодна за България зделка!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antova


12 юли 2019 | 16:16Няма пари за лекарства на онкоболни деца, за достойни пенсии на възрастни хора, но за бомби има!?? Спрете се ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


12 юли 2019 | 16:08Не гласувайте на изборите за герберски кмет ! Даже да е баща ви! НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


12 юли 2019 | 15:34И срещу кого ще вочваме с тези самолети? Срещу Русия ли? А, забравихте ли двете национални катастрофи. Бяхме и на прага на трета, но СССР ни спаси. Забравихте ли Народния съд. Тох бе иочно по тавива ръпроси. Или искате нов Народен съд. Пълни марионетки. Няма пари за лекари и сестри, младежите бягат навън, а този се пъчи и плямпа глупости.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.