Всички наградени заедно с журито на Будител на годината 2019

На церемония в Зала 6 на НДК

Гората.бг засади над 600 хиляди дръвчета и стана Будител на годината

1778 | 2 ноем. 2019 | 20:22

Шампионката по шах Нургюл Салимова взе специалната награда на Фондация Българска Памет

Всички наградени заедно с журито на Будител на годината 2019-1572719219.jpgГората.бг засади над 600 хиляди дръвчета и стана Будител на годината-1572719273.jpgШампионката по шах Нургюл Салимова взе специалната награда на Фондация Българска Памет-1572719249.jpgВодещите Ива Дойчинова и Андрей Захариев и членовете на журито Добрина Чешмеджиева и Милен Врабевски-1572719075.jpg

Никола Рахнев, създателят на най-голямата доброволческа инициатива в България Гората.бг, засаждаща гори и дървета в цялата страна, е шестият носител на престижното отличие „Будител на годината“- 2019.

 

Със засадените 622 000 дървета и амбицията те да станат 1 000 000 до края на 2019 г., Рахнев успява да мотивира хиляди българи да се включат в засажданията и да подкрепят борбата със замърсяването на въздуха. Никола Рахнев събра най-голям брой гласове на сайта на Българското национално радио.

 

Кампанията „Будител на годината“ се провежда за 6-та поредна година с подкрепата на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет, а специалната награда на Фондацията за 2019 г. отиде при детето-чудо на българския шахмат гросмайстор Нургюл Салимова.  Тя бе отличена за всеотдайния ѝ труд и амбиция, с които се стреми да стане номер 1 в света, а успехите ѝ да обърнат погледите към България като шахматна нация с бъдеще.

 

„Ние изживявахме заедно с всички будители каузите и отдадеността им, енергията, която са способни да транслират по посока хората около тях и тази тяхна вярност на идеята, че никой разумен човек не чака благодарност за това че е извисен, за това, че успява да бъде добрият пример.

 

Тази дефиниция не е търсена от тези хора и в това всъщност се събира цялата красота на случващото се. Доброто начало е това, което ни прави хора. Случайно родени хора няма на този свят. Всички сме родени с мисията да живеем за другите хора.

 

Тук са живите доказателства, че това се изпълнява. Те са и доказателства, че по този път, по който сме тръгнали се върви само в една посока – към обществен прогрес,“ заяви председателят на журито д-р Милен Врабевски по време на събитието.

 

Тържествената церемония по отличаването на най-стойностните и значими личности и каузи за 2019 г. се проведе на 1 ноември - Денят на народните будители в Зала 6 на НДК.

 

Сред официалните гости на събитието бяха будители от минали издания на инициативата, общественици, медии, както и членовете на журито, направило тазгодишните 10 будителски номинации - проф. Огнян Герджиков, юрист и политик, председател на 39-то Народно събрание (2001–2005), д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, Добрина Чешмеджиева, журналист и водещ на предаването „Референдум“, Кирил Калев, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР, Елеонора Гаджева, журналист, Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавен културен институт към министъра на външните работи, а водещ на церемонията и двигател на инициативата за поредна година бе журналистът Ива Дойчинова.

 

За Фондация Българска Памет

Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българскотокултурно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез инициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.         Речта на Милен Врабевски при награждаването на Нургюл

Шампионката по шах Нургюл Салимова взе специалната награда на Фондация Българска Памет

Хор "Ваня Монева" на церемонията

Шампионката по шах Нургюл Салимова взе специалната награда на Фондация Българска Памет

От категорията

”Златен век” за Васил Найденов и Александрина Пендачанска за 24 май

Снимка: Министерство на културата-1590154005.png

С почетното отличие „Златен век“, както и грамоти за принос в развитието и ...

22 май 2020 | 16:24

Васко Василев отменя напълно лятното си турне

Васко Василев -1590080552.jpg

Концертите в Пловдив, Плевен, Варна, Разград, Силистра и Севлиево няма да се ...

21 май 2020 | 20:01

Диригентът Йордан Камджалов: Този народ е готов за новото си Възраждане

Диригентът Йордан Камджалов: Този народ е готов за новото си Възраждане-1521143625.jpg

"Мобилизация на колективната интелигентност и колективната чувствителност ...

24 май 2020 | 23:33

Васил Найденов: Делим се политически, сексуално, материално. Доказваме неща, като че ще живеем 200 в

Кадър Нова телевизия-1590344964.png

Имам чувството, че през цялото време трябва да скачаме висок скок. Прецених, че ...

24 май 2020 | 21:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.