Анализът на ИСА за април

ИСА публикува политическия си анализ за април

Градусът на недоволството се покачва, отслабва усещането за държавност

11921 | 28 апр. 2016 | 14:00

Промените в Изборния кодекс отвориха широк фронт срещу управляващите и парламентарната институция. Доброволците на границата се превърнаха в шестващ мит. Борисов – безкомпромисен към съмнения за корупция, Доган се завърна в активната политика, Първанов да


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува днес политическия си анализ за събитията в България и по света през месец април.

 

 

Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада.

- Събитията от последния месец повишиха общественото напрежение (заради промените в Изборния кодекс, вдигане цената на билетчето в София, доброволните отряди на границата, проблеми на превозвачите, законодателни гафове) и принудиха управляващите да действат хаотично. Напрежението във властта все повече избива на повърхността.


- Все по-честа става намесата на премиера Борисов, който по спешност ходи в парламента, отменя и ревизира взети решения (КЗК, Комисия Турция-Русия, Изборен кодекс, оставка на депутат от ГЕРБ и т.н.). Засилва се  усещането за паника в управлението и липса на координация – както между премиера и парламентарната група, така и между коалиционните партньори.


- В парламента вече се размиват очертанията на управляващата коалиция. Гласуванията са конюнктурни,  плаващите мнозинства са ежедневие, институционалната слабост става все по-видима.


- Мнозинството в Народното събрание даде мощен инструмент в ръцете на „Шоуто на Слави“, чиито референдум набра скорост, и на антисистемното говорене в обществото. Създаде се усещането, че статуквото е в паника и брани своите интереси, а не обществените и националните.


- Действията на доброволците в защита на границата намериха отзвук в цяла Европа и се превърнаха в шестващ мит. Управляващите се разминават в политиката си със страховете и настроенията на голямото мнозинство българи.


- ДПС избра нов оперативен председател на партията – Мустафа Карадайъ, но по безспорен начин върна д-р Ахмед Доган в активната политика и даде предупредителни знаци към ГЕРБ, особено с курса към подготовка за предсрочни парламентарни избори.


- Учредителното събрание на ДОСТ се превърна в поредната провокация към националната сигурност. Проектът може да стане инструмент за етническо изнудване и напрежение. Българската държава трябва да си върне контрола върху ситуацията.


- Наближаващите президентски избори създават нови завихряния, променят коалиционните формати, разместват се пластове, нажежават обстановката. До този момент липсват сериозни кандидатури. Май и юни се очаква покачване на политическото напрежение.

ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Промените в Изборния кодекс, внесени в Народното събрание без предварителни дискусии и налагани със силата на парламентарния диктат, създадоха обществено напрежение. Отвориха широк фронт срещу управляващите и особено срещу парламентарната институция. Повториха се старите грешки, че промени в изборното законодателство се правят набързо и в последния момент преди избори. Промените станаха толкова разнородни, объркани и противоречиви, че нарушиха интереси на другите, създадоха усещане за липса на единство и държавнически подход.


Изолацията на близо 2 милиона българи от изборния процес е стратегическа грешка. Българската диаспора нараства. Отхвърлянето на район „Чужбина“ ще има негативен ефект.
Депутатите влязоха в сценария, който беше написан от „Шоуто на Слави“ – да спъват, блокират и пречат на провеждането на референдума. По този начин го превръщат в бойно поле „за“ и „против“ себе си и системата.


Промените в ИК нанесоха непоправими имиджови вреди на ГЕРБ: скараха го с различни социални групи, които досега са подкрепяли формацията, принудиха Борисов да действа „на пожар“ и трайно наложиха усещането за паника във властта.

ВЪТРЕШНОПАРТИЙНА ДИНАМИКА

Събирането на актива на ГЕРБ в НДК нямаше ясно поставена цел или задача. Форумът остави впечатление, че Борисов събира каймака на партията, за да му покаже, че държи здраво нещата, да предупреди (дори заплашително) и да демонстрира непоколебимото си отношение към всяко нещо, което може да нанесе щети върху партията (корупция, отпускане, обществени съмнения). Засилената антикорупционна линия е вариант за рестарт на правителството, но крие и рискове – съмнения, че акциите се правят избирателно или обвиненията да паднат в съда. Задачата на Борисов е тежка – трябва да действа безкомпромисно при съмнения за корупция, но това крие риска да бъде подведен.

Лидерската битка в БСП премина в открита война. Корнелия Нинова набра скорост в съревнованието преди конгреса и се очертава като най-сериозния конкурент на Михаил Миков. Кризата в партията е толкова тежка, че дори Миков да овладее брожението сред съпартийците си и да спечели председателското място, това ще е пирова победа.

Конгресът на ДПС даде сериозни политически знаци. Той очерта категорична разделителна линия между ГЕРБ и ДПС. България се превръща и в геополитическо поле на сблъсъка между европейската либерална политика и тази на Анкара при правителството на Ердоган. Д-р Ахмед Доган се завърна в активната политика. Изборът на Мустафа Карадайъ за оперативен председател, съчетан с подчертаването на заслугите на българския етнически модел, е послание за политиката, която ДПС ще следва и която категорично го разграничава от ДОСТ.

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ

ИСА препотвърждава прогнозата си, че Росен Плевнелиев няма реален, а по-скоро виртуален шанс за втори президентски мандат.

Преобладаващите настроения в българското общество за президент-патриот могат да се сблъскат с интересите на сили извън страната. Предизвикателството към политическия ни елит е огромно. Това е и едно от обясненията за липсата на сериозни кандидатури до този момент.


Трудният избор пред ГЕРБ се засилва от факта, че втори път посочен от Борисов кандидат едва ли ще бъде приет от избирателите с безрезервно доверие.
Президентът (2002-2012) Георги Първанов не отрича амбициите да се кандидатира отново за поста. КС обаче трябва да тълкува дали ограничението от два мандата важи за два последователи мандата или не.
Забележима става и активността на вицепрезидентската Маргарита Попова, която би имала успех заради политиката си на разграничение от действията на Росен Плевнелиев.
Обща кандидатура на партиите от Реформаторския блок трудно ще се случи.

......

Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, проф. Кръстьо Петков и проф. д-р Пенчо Пенев.

 

Пълният му вариант е достъпен вече само за абонати.


Ето и съдържанието на доклада:


I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ ПРЕД СТРАНАТА
II. ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА
ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС: ПРОБЛЕМИ, ПОСЛЕДСТВИЯ, СВЪРЗАНОСТ

ПАРТИЙНИТЕ ФОРУМИ – НОВИ НАПРЕЖЕНИЯ И РАЗМЕСТВАНЕ НА ПЛАСТОВЕТЕ

ДВИЖЕНИЕ 21 – ЗАЯВКА ЗА ОБЩ ФРОНТ СРЕЩУ УПРАВЛЕНИЕТО
НАРОДЕН СЪЮЗ – ЗАВЪРТАНЕ ОКОЛО ЦЕНТЪРА
ДОСТ – ПРОВОКАЦИЯ И ПРОБЛЕМ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ
НДСВ - С НОСТАЛИЯ ПО МИНАЛОТО
ВМРО – КЪМ НОВИ КОАЛИЦИИ
ГЕРБ НА СПЕШНА СРЕЩА – ПОХОД СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА И
ДЕМОНСТРАЦИЯ НА СИЛА
НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ НА БСП –
ЛИДЕРСКАТА БИТКА ПРЕМИНА В ОТКРИТА ВОЙНА
ДПС – ЗАВРЪЩАНЕ НА ДОГАН В АКТИВНАТА ПОЛИТИКА
И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ КЪМ ГЕРБ

ОТРЯДИТЕ ПО ГРАНИЦАТА ОТВАРЯТ ПРОПАСТ МЕЖДУ НАСТРОЕНИЯТА
В ОБЩЕСТВОТО И ПРАВИТЕЛСТВОТО

„ЗДРАВНАТА РЕФОРМА” – ОТ ПРОТЕСТИ ДО АРЕСТИ

РАСТЕ РОЛЯТА НА СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ. НАЙ-АКТИВНИ СА МЛАДИТЕ

ЧИИ ДНЕВЕН РЕД СЛЕДВА КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ПРЕЗИДЕНСКИТЕ ИЗБОРИ – ЛИПСА НА КАНДИДАТУРИ

ВАРИАНТИ И РИСКОВЕ ПРЕД УПРАВЛЕНИЕТО

III. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА
IV. ИКОНОМИКА
ОТ АНЕМИЧЕН РАСТЕЖ КЪМ ЗАСТОЙ
V. ПРИЛОЖЕНИЯ
ИЗСЛЕДВАНЕ НА ИСА: ИДЕАЛНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СПОРЕД СТУДЕНТСКАТА МЛАДЕЖ
ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ – ВАЖЕН ЕЛЕМЕНТ ОТ
БЪЛГАРСКИЯ КОНСТИТУЦИОНЕН МОДЕЛ

 

 

За контакти - 0876 700 643 - Таня Джоева


От категорията

Голямото британско наказание на Русия, което изуми света

Голямото британско наказание на Русия, което изуми света -1521205855.jpg

Има една основна причина за цялото това световно недоумение. Светът е шокиран ...

16 март 2018 | 15:10

Васил Василев:Кога ще бъде изхвърлена министър Захариева, подхванала автоматично британската теза?

-1481726968.jpg

Без доказателство, без да знае подробности или да е чула мнението на другата ...

16 март 2018 | 16:12

Руско издание: Третата световна война започна?

-1515846129.jpg

Все по-голям брой страни се вливат в орбитата на регионалните войни. И само с ...

17 март 2018 | 18:37

Красимир Узунов: Отбранителната способност на България не отговаря на променящите се Балкани

Красимир Узунов-1493354463.jpg

Законът за езиците разделя Македония повече, отколкото да я води до събиране и ...

17 март 2018 | 15:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018