Грандиозен спектакъл, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов, озари Пловдив (Снимки)

Мисията на фондация "Нашият дом е България" е да върне младите българи в Родината (Видео)

Арх. Пламен Мирянов: В трудни мигове Отечеството има нужда от саможерта на чедата му (Снимки)

4522 | 7 окт. 2020 | 14:34

Последният израз на родолюбие и преклонение към най-добрите образци в културната съкровищница на страната ни бе грандиозният концерт-спектакъл в Пловдив по повод 170 години от рождението на Вазов, под мотото "Българийо, аз всичко тебе дадох!"

Грандиозен спектакъл, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов, озари Пловдив (Снимки)-1601987313.jpgГрандиозен спектакъл, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов, озари Пловдив (Снимки)-1601987468.jpgГрандиозен спектакъл, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов, озари Пловдив (Снимки)-1601987439.jpgГрандиозен спектакъл, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов, озари Пловдив (Снимки)-1601987433.jpgГрандиозен спектакъл, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов, озари Пловдив (Снимки)-1601987428.jpgГрандиозен спектакъл, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов, озари Пловдив (Снимки)-1601987389.jpgГрандиозен спектакъл, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов, озари Пловдив (Снимки)-1601987307.jpgГрандиозен спектакъл, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов, озари Пловдив (Снимки)-1601987300.jpgГрандиозен спектакъл, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов, озари Пловдив (Снимки)-1601987294.jpg

Във времето, когато бездуховното слага своята тежка сянка върху живота ни, когато традициите и моралните ценности са потъпквани от консуматорското общество, младият арх. Пламен Мирянов продължава да ни връща към корените, към българското, към родното, откъдето можем да черпим сила, гордост и вдъхновение. 

 

В последните години той е неуморим в стремежа си да налага българщината, да привлича младите, да ги учи на любов към Отечеството. Напук на цялата партизанщина и агресия, която ни залива.

Десетки филми за историята и красотите на България, стотици запечатани кадри, вдъхновени от любовта към Родината, има зад гърба си младият творец, основател на фондация “Нашият дом е България”.

Последният израз на родолюбие и преклонение към най-добрите образци в културната съкровищница на страната ни бе грандиозният концерт-спектакъл в Пловдив по повод 170 години от рождението на Иван Вазов, под мотото "Българийо, аз всичко тебе дадох!" 
Режисьор и продуцент на спектакъла бе той. Но това е малко да се каже. Арх. Мирянов бе инициаторът, вдъхновителят и душата на този концерт, чието издание месец преди това беше и в София.

 

"Има на планетата нации, чийто път през вековете, съдбините и драматичните извивки на историята неизменно е вплитал в едно духовната и воинска мощ на най-достойните им чеда.

България е най-древната държава в Европа. Родината на българите - наследници на първите заселници на континента, създали воинство, опазило съкровища, духовност и светини чрез мъдро и благословено вплитане в едно на слово, дух и меч", обърна се той към смълчаната публика в Града под тепетата.

 

За неуморимия родолюбец бе важно да подчерае, че в трудни мигове Отечеството има нужда от саможерта на чедата му, че е нужно единството на нацията, че когато сме разделени, сме слаби и лесно покорими. 

 

 "В хилядолетната традиция на това могъщо единство духовността неизменно е следвала тътнежа на воинския подвиг, копнежа по родова памет, провиждала е народните съдбини, а най-дръзновените й и достойни творци с молитви и багри, с напеви и стих, смирено, с почит са посвещавали най-чистите пориви на духа си, на славата Божия, Отечеството и на саможертвата на чедата му в труд, в молитва и в бран", подчерта Мирянов в прочувственото си слово. 

 

На сцената бяха представени образци на българско изкуство, творени за прослава на Вседържителят Иисус Христос, за почит на Род и Родина, за възхвала на Войнския подвиг и взора към вечността. 

 

"Фондация “Нашият дом е България”, която е основният двигател на този родолюбив концерт спектакъл, съществува, за да съхранява и възвеличава значимите достижения на българската духовност, да разкрива и популяризира красотите на българската природа, да изявява и разпространява блясъка на българския талант", обяви водещата и добави:

Мисията на фондацията е да върне поколението млади българи, които напуснаха географските предели на родината, а онези, които са тук, призовава да останат при своята култура, корен, род и език.

 

Арх. Мирянов се прекланя пред българския език, рецитира неуморно стихове на български автори по различни поводи, изнася уроци по родолюбие на малки и големи ученици, обикаля страната с камера и микрофон, за да каже на висок глас, че това е най-прекрасното кътче на света. 

 

Наред с всичко, което вече е натрупала във фонда си, фондация “Нашият дом е България” си е поставила още една благородна мисия - да преоткрие и запази за народната памет и за бъдещите поколения творческите постижения на големите актьори рецитатори като Кръстьо Сарафов, Владимир Трандафилов, Георги Стаматов, Борис Михайлов, Йордан Матев, Константин Кисимов, Адриана Будевска, Апостол Карамитев, Маргарита Дупаринова, Славка Славова, Таня Масалитинова, Стефан Гецов, Кирил Попов, Любомир Кабакчиев, Георги Черкелов, Джоко Росич, Джуни Александрова, Асен Кисимов...

 

А до тях можем да наредим съвременните вдъхновени майстори на художественото внушение като Янко Лозанов, Пламен Пламенов Мирянов и Александър Иванов.

 

В концерта взеха участие Гвардейският представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев - главен диригент на Българската армия, солистите от Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част Емилия Валенти и Станислава Димитрова, квартет “Армейска песен”, Смесен хор на БНР, Хорова капела с диригент Нели Трошева и солист Пламен Бейков, Хор на пловдивските момчета “Стефка Благоева” и Ансамбъл “Тракия”. Солисти: Невена Цонева, Ваня Костова и Боян Михайлов.

 

Участваха и актьорите Евелина Братанова, Любомир Петкашев, Димитър Селенски и Севар Иванов. Инструменталният съпровод е на Живко Василев (кавал), Деница Димитрова (арфа), Стефан Врачев (роял и орган). Водещ е Галя Димитрова.

 

На събитието бяха показани и емблематичните късометражни филми на арх. Мирянов - по одата "Пайсий" и по "Молитва на Константин-Кирил Философ". От сцената се чуха прочувствени изпълнения на стиховете "Аз съм българче", "Отечество любезно", "Ода за Левски". 

 

Под формата на кратки пиеси бяха представени реални случки от историята, които заразиха детската аудитория с патриотизъм. А въодушевените изпълнения на детския хор в града взривиха публиката с неудържима емоция.

 

Вечерта се превърна в истински дар за зрителите в Античен Пловдив. Млади и стари заедно се върнаха към миналото чрез литература и музика, за да преоткрият корените на род и родина. А всичко това бе поднесено с иновационни технологии, 3D ефекти и светлинно шоу.

 

Концертът бе дело на фондация “Нашият дом е България” със съдействието на община Пловдив и ОИ “Старинен Пловдив” и е под патронажа на вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Република България г-н Красимир Каракачанов.

 

 Арх. Пламен Мирянов: В трудни мигове Отечеството има нужда от саможерта на чедата му (Снимки)

Последният израз на родолюбие и преклонение към най-добрите образци в културната съкровищница на страната ни бе грандиозният концерт-спектакъл в Пловдив по повод 170 години от рождението на Вазов, под мотото "Българийо, аз всичко тебе дадох!"

От категорията

Александър Урумов: Макс и Мориц от Харвард и стадо патки на финала

-1548142627.jpg

Предстои да видим колко години ще отнеме на Румен Радев да направи същото ...

26 септ. 2021 | 19:14

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Кaлинa Aндрoлoвa: Прoeктът нa Кирил и Aceн кaтo пoлитичecки инжeнeринг

-1584904074.jpg

Прoeктът Петков/Ваасиилев щe ce зaхрaни oт eлeктoрaт нa ширoкa ocнoвa, щe бъдe ...

26 септ. 2021 | 09:26

Всеки ден е скъп и незаменим

Владимир Костов: България търси ли своя независима национална политика?

-1618210330.jpg

Никой не напомни за редуването на десетилетия на ограничаване до фактически ...

23 септ. 2021 | 08:31