гръцка мусака

Гръцка мусака без пържене

6744 | 16 септ. 2019 | 16:22


Необходими продукти:
8-10 бр. картофи
2 бр. едри патладжани
1 кг кайма
2 глави лук
червен пипер, сол, риган, канела


За бешамела:
8 с.л. с връх брашно
1.2 л прясно мляко
сол, индийско орехче
зехтин
масло

 

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва и се запържва в зехтин с каймата, докато сместа стане на трохи. Подправя се със сол, лъжичка червен пипер, лъжичка риган и четвърт лъжичка канела, и се сваля от огъня.

 

Картофите се обелват и нарязват на шайби, дебели около 1 см. Патладжанът се реже на също толкова дебели шайби.

 

Тавичката се намазва със зехтин. Нарежда се ред картофи, след това ред патладжани. Изсипва се каймата и се разпределя равномерно. Слага се ред патладжани и се завършва с картофи. Слага се фолио и се пече около час на 200С градуса.

Бешамелът се приготвя, като брашното се запържва в смес от масло и зехтин, количеството трябва да е толкова, че брашното да се омазни, а не да се пече на сухо. Сипва се млякото на струя, като се разбива непрекъснато с тел. Когато бешамелът клокне, се подправя със сол и индийско орехче.

Сосът се излива върху изпечените в тавата редени продукти, заглажда се и се пече отново, докато добие хубав златен нагар - около 30-40 минути, зависи от печката.


От категорията

Коледни меденки

Коледни меденки-1576144928.jpg

12 дек. 2019 | 11:59

Постен борш с кисело зеле

Постен борш с кисело зеле-1576066326.jpg

11 дек. 2019 | 14:11

Традиционни рецепти за Никулденската трапеза

Сн. Архив
-1575540821.png

5 дек. 2019 | 12:09

Света Варвара е! Направете пита с мед за омилостивяване на Баба Шарка

-1543834267.jpg

4 дек. 2019 | 10:48

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.