гръцка мусака

Гръцка мусака без пържене

6144 | 16 септ. 2019 | 16:22


Необходими продукти:
8-10 бр. картофи
2 бр. едри патладжани
1 кг кайма
2 глави лук
червен пипер, сол, риган, канела


За бешамела:
8 с.л. с връх брашно
1.2 л прясно мляко
сол, индийско орехче
зехтин
масло

 

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва и се запържва в зехтин с каймата, докато сместа стане на трохи. Подправя се със сол, лъжичка червен пипер, лъжичка риган и четвърт лъжичка канела, и се сваля от огъня.

 

Картофите се обелват и нарязват на шайби, дебели около 1 см. Патладжанът се реже на също толкова дебели шайби.

 

Тавичката се намазва със зехтин. Нарежда се ред картофи, след това ред патладжани. Изсипва се каймата и се разпределя равномерно. Слага се ред патладжани и се завършва с картофи. Слага се фолио и се пече около час на 200С градуса.

Бешамелът се приготвя, като брашното се запържва в смес от масло и зехтин, количеството трябва да е толкова, че брашното да се омазни, а не да се пече на сухо. Сипва се млякото на струя, като се разбива непрекъснато с тел. Когато бешамелът клокне, се подправя със сол и индийско орехче.

Сосът се излива върху изпечените в тавата редени продукти, заглажда се и се пече отново, докато добие хубав златен нагар - около 30-40 минути, зависи от печката.


От категорията

Карфиол със сирене и яйца на фурна

-1510576219.jpg

10 окт. 2019 | 13:50

Есенна градинарска супа

Есенна градинарска супа-1570196959.jpg

4 окт. 2019 | 16:48

Шокиращо проучване! Няма полза за здравето, ако спрем червеното месо

Яжте червено месо на воля, сочат резултатите от най-новите проучвания-1517324588.jpg

Едва 5% от досегашните изследвания за храненето са с добро качество и не са ...

3 окт. 2019 | 22:30

Родопски боб с пресни манатарки

Родопски боб с пресни манатарки-1569579605.jpg

27 септ. 2019 | 13:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.