Представителите на Атина били възмутени от думи на Ердоган, че се нарушават правата на турците в Кипър

Гръцката делегация напусна със скандал откриването на ТАНАП

5863 | 1 дек. 2019 | 09:02

Гръцкото външно министерство осъди изявленията на турския президент, като го нарече "основния нарушител на международното право в региона"


Гръцката делегация, начело със заместник-министъра на енергетиката и околната среда Димитрис Иконому напусна със скандал церемонията по откриването на Трансанатолийския газопровод (TANAP) в знак на протест срещу „провокационните заявления“ на президента на Турция Реджеп Таийп Ердгоан, предава гръцкият телевизионен канал Skai.

На церемонията в Одрин турският лидер заяви, че Анкара няма да прекрати разузнаването и сондажите в шелфа на Кипър и изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова. По неговите думи, в Средиземно море се нарушават правата на турците киприоти върху енергоносителите в шелфа на острова, Анкара „действа в рамките на международното право и в момента никакви викове и вопли няма да принудят“ Турция да изтегли корабите си, които в момента разузнават за въглеводороди.

Освен това Ердоган защити „много спорното“ споразумение за морските граници, подписано с международно признатото правителство на Либия миналата седмица. Държавният глава отхвърли реакциите на Гърция и Египет и посочи, че ситуацията „ще има различно измерение“, когато споразумението бъде одобрено в парламента в Анкара.

Иконому съобщи, че е напуснал церемонията заедно с делегацията една минута след провокационните заявления. Той поясни пред Skai, че е смятал за възможни подобни заявления от Ердоган и е бил готов за тях.

„Аз отидох като представител на гръцкото правителство по много конкретна тема: тръбопроводът TANAP ще бъде свързан с трансадиатрическия тръбопровод TAP. Така имахме основание да присъстваме на откриването. От момента, в който г-н Ердоган започна да говори за проблеми, които не са свързани с отварянето на газопровода и по провокативен начин за Гърция установих, че е очевидно, че трябва да напусна“, каза Иконому.

Според него турците попитали какъв е проблемът и той обяснил, че след изявленията на Ердоган не може да остане и затова си тръгва.

По-късно гръцкото външно министерство осъди изявленията на Ердоган, като го нарече "основния нарушител на международното право в региона". В Атина Турция беше обвинена в подкопаване на стабилността и неспазване интересите на всички народи в региона, както и в демонстриране на пълно презрение към принципите на добросъседството.

„За съжаление турският президент реши да превърне проекта за мирно сътрудничество в демонстрация на военна реторика и презрение към международната легитимност“, заяви външното министерство, като отбеляза, че напускането на Иконому от събитието е естествено следствие.

В Атина изразиха надежда, че турското ръководство ще разбере, че спазването на международното право е негово задължение.

Южният газов коридор с дължина 3500 километра ще позволи доставката на газ в Европа от шелфа на Каспийско море. Компонентите на коридора са газопроводът Южен Кавказ, TANAP и TAP. Проектът TANAP предвижда транспортирането на газ от азербайджанското находище Шах Дениз през Грузия до Турция и след изграждането на TAP през 2020 г. до страните от Южна Европа.

Първоначалният капацитет на газопровода TANAP е 16 милиарда кубически метра газ годишно. Около шест милиарда кубически метра ще бъдат доставени в Турция, останалите - в Европа, където ще бъде доставен газ след завършването на строителството на TAP около началото на 2020 г. Акционерите на TANAP са: „Южен газов коридор“ - 51%, SOCAR Turkey Enerji - 7%, Botas - 30%, BP - 12%.

Кипър де факто е разделен между гръцката и турската общности от 1974 г. През 1983 г. в севермата част на острова е провъзгласена т.нар. Турска република Северен Кипър, непризната от международната общност. Преговорите между гръцката и турската общност за обединението на Кипър се водят чрез посредничество на ООН. След провала на следващия кръг през 2017 г. страните се консултират за възобновяването им.


От категорията

Неудобните въпроси около небостъргача АЙ ТАУЪР и престъпното мълчание на институциите

Защо никой не е скочил и не е казал: Стоп! Няма да се строи върху историята ни? -1590350239.jpg

За проблемите, които тази сграда създава на жителите в квартала, е имало ...

24 май 2020 | 23:04

Държавната петролна компания няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър Емил Караниколов-1589546770.png

Предприятието няма да е търговско дружество и няма да формира и разпределя ...

22 май 2020 | 14:12

Пада карантината за международните превози и автобусните превозвачи

-1582787894.jpg

Досега заради епидемията международните шофьори, които се завръщаха у нас, бяха ...

25 май 2020 | 07:31

Концесионерите на плажовете трябва да обявят цените на чадърите

-1588082061.jpg

Според текстове от Закона за здравето от 1 юни 2020 г. наемателят на морски ...

25 май 2020 | 07:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Каракочев


1 дек. 2019 | 18:05За нашия хъБ няма ли да дойде нещо?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


1 дек. 2019 | 10:24Когато чета за това, което прави Ердоган сега и за това, което направи в миналото, много ми се иска новият главен прокурор Иван Гешев да повдигне обвинения на някои бивши министър_председатели и министрите им за извършени престъпления срещу българската държава.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.