Представителите на Атина били възмутени от думи на Ердоган, че се нарушават правата на турците в Кипър

Гръцката делегация напусна със скандал откриването на ТАНАП

5361 | 1 дек. 2019 | 09:02

Гръцкото външно министерство осъди изявленията на турския президент, като го нарече "основния нарушител на международното право в региона"


Гръцката делегация, начело със заместник-министъра на енергетиката и околната среда Димитрис Иконому напусна със скандал церемонията по откриването на Трансанатолийския газопровод (TANAP) в знак на протест срещу „провокационните заявления“ на президента на Турция Реджеп Таийп Ердгоан, предава гръцкият телевизионен канал Skai.

На церемонията в Одрин турският лидер заяви, че Анкара няма да прекрати разузнаването и сондажите в шелфа на Кипър и изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова. По неговите думи, в Средиземно море се нарушават правата на турците киприоти върху енергоносителите в шелфа на острова, Анкара „действа в рамките на международното право и в момента никакви викове и вопли няма да принудят“ Турция да изтегли корабите си, които в момента разузнават за въглеводороди.

Освен това Ердоган защити „много спорното“ споразумение за морските граници, подписано с международно признатото правителство на Либия миналата седмица. Държавният глава отхвърли реакциите на Гърция и Египет и посочи, че ситуацията „ще има различно измерение“, когато споразумението бъде одобрено в парламента в Анкара.

Иконому съобщи, че е напуснал церемонията заедно с делегацията една минута след провокационните заявления. Той поясни пред Skai, че е смятал за възможни подобни заявления от Ердоган и е бил готов за тях.

„Аз отидох като представител на гръцкото правителство по много конкретна тема: тръбопроводът TANAP ще бъде свързан с трансадиатрическия тръбопровод TAP. Така имахме основание да присъстваме на откриването. От момента, в който г-н Ердоган започна да говори за проблеми, които не са свързани с отварянето на газопровода и по провокативен начин за Гърция установих, че е очевидно, че трябва да напусна“, каза Иконому.

Според него турците попитали какъв е проблемът и той обяснил, че след изявленията на Ердоган не може да остане и затова си тръгва.

По-късно гръцкото външно министерство осъди изявленията на Ердоган, като го нарече "основния нарушител на международното право в региона". В Атина Турция беше обвинена в подкопаване на стабилността и неспазване интересите на всички народи в региона, както и в демонстриране на пълно презрение към принципите на добросъседството.

„За съжаление турският президент реши да превърне проекта за мирно сътрудничество в демонстрация на военна реторика и презрение към международната легитимност“, заяви външното министерство, като отбеляза, че напускането на Иконому от събитието е естествено следствие.

В Атина изразиха надежда, че турското ръководство ще разбере, че спазването на международното право е негово задължение.

Южният газов коридор с дължина 3500 километра ще позволи доставката на газ в Европа от шелфа на Каспийско море. Компонентите на коридора са газопроводът Южен Кавказ, TANAP и TAP. Проектът TANAP предвижда транспортирането на газ от азербайджанското находище Шах Дениз през Грузия до Турция и след изграждането на TAP през 2020 г. до страните от Южна Европа.

Първоначалният капацитет на газопровода TANAP е 16 милиарда кубически метра газ годишно. Около шест милиарда кубически метра ще бъдат доставени в Турция, останалите - в Европа, където ще бъде доставен газ след завършването на строителството на TAP около началото на 2020 г. Акционерите на TANAP са: „Южен газов коридор“ - 51%, SOCAR Turkey Enerji - 7%, Botas - 30%, BP - 12%.

Кипър де факто е разделен между гръцката и турската общности от 1974 г. През 1983 г. в севермата част на острова е провъзгласена т.нар. Турска република Северен Кипър, непризната от международната общност. Преговорите между гръцката и турската общност за обединението на Кипър се водят чрез посредничество на ООН. След провала на следващия кръг през 2017 г. страните се консултират за възобновяването им.


От категорията

Експерт: Рано или късно ще затворим въглищните централи

Като част от ЕС осъществяваме общи политики, подчертава Антон Иванов-1575960225.jpg

Според него досега ни е пречело притеснението, че когато се каже истината на ...

10 дек. 2019 | 08:40

ЕС одобри мегасубсидия за производство на електрически батерии

-1436287422.jpg

Този ход е подготовка на Европа за постепенното премахване на бензиновите ...

9 дек. 2019 | 16:53

Касова бележка за 55 ст. донесе 50 000 лева на жена от лотарията на НАП

-1469542739.jpg

От началото на третия сезон на инициативата, за участие са регистрирани над 20 ...

9 дек. 2019 | 16:40

БАБХ е скрила от обществото 135 случая на храни със салмонела през 2019 г. (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1575730853.jpg

Да предупреждават публично за опасностите означавало да превръщат въпроса в ...

7 дек. 2019 | 16:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Каракочев


1 дек. 2019 | 18:05За нашия хъБ няма ли да дойде нещо?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


1 дек. 2019 | 10:24Когато чета за това, което прави Ердоган сега и за това, което направи в миналото, много ми се иска новият главен прокурор Иван Гешев да повдигне обвинения на някои бивши министър_председатели и министрите им за извършени престъпления срещу българската държава.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.