Социалистическата партия Кинал (ПАСОК) се класира на трето място със 7,7%, следвана от комунистите с 5,5%

Гръцките гласоподаватели зашлевиха Ципрас на евроизборите

5479 | 26 май 2019 | 23:52

Според резултатите от екзит половете за изборите за Европейски парламент „Нова демокрация“ печели с 33,5 % в сравнение с 25 % за СИРИЗА


Гръцките гласоподаватели в неделя удариха шамар на СИРИЗА, партията на премиера Алексис Ципрас, в изборите за Европейския парламент и в местните избори, давайки на опозиционната консервативна партия "Нова демокрация" солидна преднина, показват предварителните резултати и тези от екзит половете, предадоха АФП и БГНЕС.

Според резултатите от екзит половете за изборите за Европейски парламент „Нова демокрация“ печели с 33,5 % в сравнение с 25 % за СИРИЗА, според комбинирано проучване на петте основни частни телевизионни медии.

А предварителните резултати от 15 % от избирателните секции дадоха също преднина за „Нова демокрация“ от над осем процента в местните избори.

"Гърция е изпратила силно послание ... хората са оттеглили доверието си", каза лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис.

"Гърция се нуждае от ново правителство ... премиерът трябва да поеме отговорностите си, той трябва да подаде оставка за благото на страната", каза той.

Очакваше се Ципрас да направи обръщение към нацията по-късно в неделя.

Националните избори са насрочени за октомври, но в неделя имаше спекулации, че Ципрас може да свика предсрочни избори в края на юни.

Социалистическата партия Кинал (ПАСОК) се класира на трето място със 7,7 %, следвана от комунистическата партия (ККЕ) с 5,5 %, според проучването сред гласоподавателите.

Гръцката неонацистка партия "Златна зора" падна до около 4,5 % - близо пет пункта по-малко от предишното си представяне през 2014 г., за сметка на новата националистическа партия „Гръцко решение.

За първи път в страната над 100 000 гърци на възраст 17 години получиха право на глас.

По време на местните избори предварителните резултати от около 14 % от избирателните секции показват, че кандидатите на Нова демокрация водят и си осигуряват мнозинство в 13-те региона на Гърция.

Гласували са около 56% от избирателите.

Кандидатът на Нова Демокрация за кмет на Атина Костас Бакоянис - внукът на покойния премиер Константин Мицотакис - също има сериозно предимство пред съперниците си преди втория тур на 2 юни, както и консервативният кандидат за кмет в Солун.

Ципрас по-рано обяви гласуването в неделя за "вот на доверие" и каза, че избирателите "имат отговорност" да защитават икономическите и социалните придобивки по време на неговото четиригодишно управление.

"Днес е денят за защита на икономическото възстановяване и мерките, предприети в подкрепа на социалното мнозинство", каза премиерът след гласуването.

"През последния месец виждаме, че нашите хора отиват на митинги, моралът е по-висок, отколкото преди няколко месеца. И това ще работи в наша полза", заяви финансовият министър Евклид Цакалотос за държавната телевизия ERT.

Наскоро премиерът обяви облекчаване на данъците в туризма и обяви допълнителна месечна надбавка за най-бедните пенсионери в страната.

Гърция излезе от третата и последна международна финансова помощ през август 2018 г. , крайъгълен камък в нейния изход от катастрофата, която бе погълнала страната.

Международният валутен фонд прогнозира ръст от 2,4% в Гърция за 2019 година.

Гърция последователно отбелязва по-добри от очакваните финансови резултати при Ципрас, който изостави позицията си за борба с икономиите и постигна работна договореност с кредиторите на Гърция, след като почти изхвърлиха страната от еврозоната през 2015 година.

 


От категорията

Меркел очаква на 8 декември България и Македония да сложат край на спора си

-1602589791.png

Скопие се разбърза с железопътната линия към България

1 дек. 2020 | 17:19

В Германия откриха начин да заобиколят американските санкции срещу „Северен поток 2“

-1576650191.jpg

Премиерът на германската федерална провинция Мекленбург-Предна Померания ...

1 дек. 2020 | 21:27

Затишие в София и Скопие преди Съвета за общи работи, идва и заседание на историческата комисия

Съпредседателите на историческата комисия проф. Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров Снимка: БГНЕС-1559926525.jpg

Според съобщенията ключовите теми на срещата се очаква да бъдат Гоце Делчев и ...

1 дек. 2020 | 21:05

Според НАТО руските войски в Молдова нарушават международното право

-1558767072.jpg

Вчера новоизбраният проевропейски президент на Молдова Мая Санду поиска ...

1 дек. 2020 | 20:18