Вашингтон предупредил Груевски и посолството на "могъща" държава, че те ще бъдат държани отговорни за всяка "злополука" със Заев

Гръцките тайни служби предотвратили опит за убийство на Зоран Заев през 2018 г.

5281 | 20 септ. 2021 | 16:58

Атентатът е бил финансиран от чуждестранни организации и планиран от служители на разузнаването от трети държави, които се появяват в Скопие или като търговски агенти, или като ръководители на медии


Гръцките тайни служби и правителството са предотвратили атентат срещу лидера на Северна Македония Зоран Заев, разкри журналистът Костас Мелисопулос, цитиран от в. "Труд".

Инцидентът е станал няколко месеца след подписване на Преспанското споразумение през лятото на 2018 година.

"Бяхме информирани, че гръцките тайни служби, в сътрудничество с чуждестранни, са предотвратили атентат срещу Зоран Заев. Засега няма нищо конкретно. Разкритието се отнася до върха на айсберга. Все още има много аспекти на случая" подчерта журналистът.

"На Балканите тази култура за разчистване на политически сметки не е непозната. Когато има информация за план за убийство на политик, балканските правителства го приемат много сериозно. Те информираха гръцкото външно министерство и правителството, и гръцкото правителство информира обкръжението на Заев", добави Костас Мелисопулос.

Как е предотвратен опитът за убийство

Според репортаж на журналиста във в. "Врадини", гръцкото Министерство на външните работи, което по онова време поддържа неформалната връзка с тайните служби и Министерството на отбраната, е изиграло значителна роля в целия случай.

Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, водена от Християн Мицкоски (който замени Никола Груевски, но след това беше смятан за негов подчинен), беше поляризирала опасен климат в страна, където опитите за убийство на политици не са непознати.

Мощните организации на скопчаните от Австралия и Канада вероятно финансират гнева в Скопие, но и отделят средства, които да бъдат насочени за „осигуряване“ на гласове.

Гръцките тайни служби информират тогавашния премиер Алексис Ципрас, че в Скопие има интензивна мобилност срещу Заев. Гръцкото правителството го проверява с американските служби, които са информирани за реакциите, но не знаят тяхната дълбочина. В същото време американските служби смятат, че „сили, които имат интерес да не се подпише споразумението, ще се стремят да предотвратят промяната на Конституцията (на тогавашната БЮРМ) в парламента“.

Малко след това руски дипломати бяха изгонени от Атина.

Американците прихващат разговори на ръководни хора, движещи се в обкръжението на Груевски в Унгария, от които разговори се документира мобилността около опита за предотвратяване на промяната на конституцията, като се потвърждават и контактите с ръководители, опериращи в организации на Австралия и Канада.

Опитът е бил финансиран от чуждестранни организации и е бил планиран от служители на разузнаването от трети държави, които се появяват в Скопие или като търговски агенти, или като ръководители на медии.

В същото време гръцките разузнавателни служби информират гръцкото Министерство на външните работи, че „предстои агресивна акция срещу Зоран Заев“ без никакви документирани доказателства, водещи до нещо по-конкретно.

Тогавашният министър-председател възлага на Министерството на външните работи да информира компетентните органи на Северна Македония, а тогавашният министър на външните работи Никола Димитров е първият информиран. Чрез други „канали“ Зоран Заев също е информиран подробно.

Американците предприемат дискретна охрана на скопския премиер и изпращат съобщения до чуждестранни посолства и ВМРО-ДПМНЕ, че „знаят“.

През тези месеци Зоран Заев има същата охрана като президента на САЩ, нещо, което бе очевидно дори за невежите и обезкуражаваше всяка мисъл за агресивни действия.

Оценката на източника, предал информацията на в. "Врадини", е, че от момента на гласуване промяната на Конституцията е имало разговори на американците с преследвания Груевски и с посолството на могъща държава, където е казано, че те ще бъдат държани отговорни за всяка "злополука" със Заев.

Но дори и днес охраната на Зоран Заев е показателна за страха на лидера на Скопие, който си спомня съдбата на Киро Глигоров, който по чудо оцеля в атентат с кола-бомба през 1995 г.

 


Намери своята история

От категорията

Във Великобритания проверяват дали убитият депутат е станал жертва на специфично мотивирана атака

-1634356551.jpg

Атаката е оценена от висши служители за борба с тероризма като свързана с ...

17 окт. 2021 | 12:36

Напрежение над Японско море - руски изтребител ескортира американски бомбардировач

-1506192742.jpg

В петък Русия съобщи, че неин кораб е попречил на разрушител от САЩ да навлезе ...

17 окт. 2021 | 12:29

Скопие: Не е вярно, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци е разрушен

Скопие: Не е вярно, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци е разрушен-1634312740.jpg

Управлението за защита на културното наследство и Публичното предприятие за ...

15 окт. 2021 | 18:45

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс е терористична атака

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс е терористична атака-1634356551.jpg

Шейсет и девет годишният Еймс от Консервативната партия на премиера Борис ...

16 окт. 2021 | 06:54