Експертна комисия от епидемиолози работи по окончателния списък на страните

Гръцкият министър на туризма: Първите туристи в страната ще бъдат от Балканите

933 | 22 май 2020 | 10:28

На първо място гръцките власти разглеждат балканските и балтийските страни, страните от Северна Европа, Германия, Израел, Кипър и др., обяви Харис Теохарис


Първите туристи, които Гърция ще посрещне след 15 юни, ще бъдат от страните от Балканския полуостров. Това подчерта министърът на туризма на южната ни съседка Харис Теохарис, предава македонската електронна медия „Опсервер“, цитирана от Агенция "Фокус".

В интервю за гръцката телевизия ERT Теохарис обясни, че експертната комисия от епидемиолози работи по окончателния списък на страните, чиито граждани ще бъдат допускани да почиват в страната. Той все още не е финализиран. На първо място гръцките власти разглеждат балканските и балтийските страни, страните от Северна Европа, Германия, Израел, Кипър и други страни от по-широкия регион.

Теохарис добави, че се очаква конкретният списък за първата фаза на летния сезон да бъде готов преди края на този месец. За втората фаза, от 1 юли, когато всички гръцки курорти се очаква да бъдат отворени за туристи, ще бъде изготвен нов списък на държавите, за които ще има забрана за влизане, но списъкът ще се преразглежда редовно.

Относно туристите, които отказват да се тестват за COVID-19, преди да пристигнат в Гърция, Теохарис припомни, че това е решение, взето от властите.

„Искам да съм ясен, това решение на практика беше взето от самите лекари. Органите, които издават такива насоки като Европейския център за профилактика и превенция на заболяванията, ни казват, че тези тестове са малко полезни. За нас не е проблем да правим тестове, ако това би улеснило потока от туристи,“ коментира министърът.

 


От категорията

Пентагонът нареди Националната гвардия да не използва оръжие във Вашингтон

Пентагонът нареди Националната гвардия да не използва оръжие във Вашингтон -1591421378.jpg

Американският президент Доналд Тръмп по-рано нареди военните да се намесят по ...

6 юни 2020 | 08:28

Джонсън е готов да приеме налагането на европейски мита върху британски стоки

-1579767915.jpg

Вчера преговарящи от двете страни заявиха, че са постигнали много малък прогрес ...

6 юни 2020 | 10:30

Хиляди се събраха в Лондон на протест срещу расизма

Снимки БГНЕС-1591461009.jpg

Основно искане на протестиращите е и да се спре полицейският произвол и ...

6 юни 2020 | 19:27

Италия и Испания в писмо до ЕС: Отворете границите

-1591460502.png

Не искаме никакви отстъпки, всичко трябва да е съобразено с обстановката в ...

6 юни 2020 | 19:08