Целта на мерките е до 2020 г. да бъдат върнати 10 000 мигранти в родните им страни

Гръцкото правителство затяга миграционната политика, връща незаконните пришълци

744 | 4 окт. 2019 | 15:43

Решението е взето след последните безредици в мигрантския лагер „Мория“ на остров Лесбос


Правителството на „Нова демокрация“ обяви затягане на политиката в областта на миграцията и предоставяне на убежище, което ще доведе до масово връщане на незаконно влезли в страната лица, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Protothema, цитирана от Агенция "Фокус".

Решението е взето след последните безредици в мигрантския лагер „Мория“ на остров Лесбос, които взеха и жертви. Правителството заяви, че броят на незаконно влизащите в страната се е увеличил, а според данните, те са основно мигранти, а не бежанци.

Броят на мигрантите и бежанците в Гърция, пристигащи от Турция, достигна двугодишен връх. Отбелязва се, че заместник-министърът за защита на гражданите Йоргос Кумуцакос наскоро предупреди, че хиляди сирийски бежанци се концентрират в турския град Измир. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на свой ред неотдавна призова ЕС да отдели повече средства, за да помогне на Турция да спре нарастващия поток от мигранти.

Гърция реши да затегне критериите за кандидатстване и одобрение на молбите за статут на убежище, а също и да засили сигурността на границата. Страната ще изгради и нови (затворени) центрове за депортиране за нелегални мигранти. Целта на мерките е да бъдат върнати 10 000 мигранти в родните им страни до 2020 г.

Освен това, правителството в Атина официално обяви съвместна инициатива на България, Кипър и Гърция по проблемите на миграцията. Предстои на срещата на върха на министрите на вътрешни работи на ЕС на 7-8 октомври те да представят съвместен документ по въпросите, свързани с миграционния маршрут в Източното Средиземноморие.

СИРИЗА, основната опозиционна сила в Гърция, обвини правителството в бездействие. Партията разкритикува властите за отсъствието им от ключови срещи на ЕС по въпросите на миграцията, като например проведената между Италия, Малта, Франция и Германия относно споделянето на тежестта за търсещите убежище. Гърция обаче не беше поканена, тъй като срещата се отнасяше до бежанци и мигранти, които пристигат по море само от Северна Африка, подчертава изданието.


От категорията

Еврокомисията препоръчва да отпадне мониторинга над България

-1527279632.jpg

За пълното отпадане на наблюдението обаче е нужно решение както на Европейския ...

21 окт. 2019 | 16:49

Разбунтували се мигранти подпалиха коли и раниха двама полицаи в Малта

Разбунтували се мигранти подпалиха коли и раниха двама полицаи в Малта-1571680400.jpg

До насилието се стигнало, когато мигрант от нигерийски произход, видимо пиян, ...

21 окт. 2019 | 20:36

Тръмп: Никога не сме обещавали на кюрдите, че ще останем 400 г. в Сирия

-1571121573.jpg

Президентът на САЩ заяви, че не е искал да остави никакви американски военни в ...

21 окт. 2019 | 22:08

В талефонен разговор

Путин и Макрон се разбраха за Сирия - продължаване на настоящото примирие!

Путин и Макрон се разбраха за Сирия - продължаване на настоящото примирие!-1571682279.jpg

Президентите се върнаха към обсъждането на подготовката за бъдещата среща на ...

21 окт. 2019 | 21:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.