Бил Ричардсън

В САЩ Бокова се ползва с голяма подкрепа. Вашингтон и Москва ще вземат решение на финала

Губернатор Бил Ричардсън: България има шанс за върха на ООН и той се нарича Ирина Бокова!

38562 | 11 септ. 2016 | 12:32

София ще направи огромна грешка, ако оттегли кандидатурата на Бокова. Ще загуби възможността да има генерален секретар на ООН от България. Вярвам, че решението на правителството в София няма да се промени, казва дипломатът.


Бил Ричардсън е известен американски политик от Демократическата партия, бивш губернатор на Ню Мексико. Член на Конгреса, посланик на САЩ в ООН и министър на енергетиката в администрацията на Бил Клинтън. Той даде специално интервю за Епицентър.бг по повод спекулациите, че кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН ще бъде оттеглена от страна на България.

 

- Губернатор Ричардсън, Вие добре познавате системата на работа в ООН. Как ще коментирате последните информации, според които България може да смени кандидата си за генерален секретар на ООН на финалната права на състезанието?

 

- Това ще бъде голяма грешка за България. Ирина Бокова има шанс да спечели, тя е един от най-сериозните кандидати за поста. Ако се предприеме такъв ход от правителството, страната ще загуби възможността да има генерален секретар на ООН именно от България.

Бокова е много компетентна, изключително способен и опитен дипломат. Да се оттегли подкрепата за нея ще бъде огромна грешка.

 

- Но у нас има коментари, че нейните шансове са загубени, защото при първите кръгове в гласуването в Съвета за сигурност за бъдещия шеф на ООН тя не излезе на челни позиции.

 

- Всички знаят, че решението кой ще ръководи ООН ще се вземе в края на октомври. Мога да кажа, че в САЩ Ирина Бокова  се ползва с голяма подкрепа. Тя има много привърженици- в Конгреса, сред женските организации.

 

Според мен САЩ и Русия сега изчакват и ще вземат окончателно решение на финала, именно в края на октомври. Вярвам, че ще е голяма грешка България да оттегли един от най-силните кандидати, който е в топ 3 в досегашните гласувания. Вярвам, че решението на правителството в София няма да се промени.

 

- Това означава ли, че САЩ не биха подкрепили друга българска кандидатура?

 

- Вашингтон няма да е този, който ще вземе сам финалното решение. Вотът е таен, има достатъчно много членове – постоянни и непостоянни,  на Съвета за сигурност.  Но Ирина Бокова свърши много добра работа в ЮНЕСКО,  смятам, че опитът ѝ е голям и тя може да обедини САЩ, Русия, Китай, света в своя подкрепа.

 

Няма смисъл, няма логика в решение за оттегляне на кандидатурата ѝ. Може би в България става нещо, което не разбирам добре.

 

- Може ли международна организация, а не държава да номинира кандидат?Разпространяваната версия е, че Кристалина Георгиева може да бъде издигната от името на Европейския съюз, по настояване на Германия.

 

- Традицията в ООН е да има номинация за генерален секретар от всеки географски район в света. Това е неформалната практика. Наистина сега е дошло времето на Източна Европа. Кандидат от ЕС би имал затруднения. Но в крайна сметка „големите пет” – постоянните членове на Съвета за сигурност, вземат решението. Така че традицията води по посока на кандидат  от Източна Европа.

 

Не вярвам, че организации могат да наложат тенденция, която да бъде взета предвид от „големите пет”. Основният момент сега е, че България има голям шанс и този шанс е Ирина Бокова.

-          

 


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32