Хамбургер The Big N’Beefy

4722 | 15 март 2015 | 16:57

Том Хербърт: Печивата са моя страст


Когато си пето поколение пекар, занаятът е в кръвта ти. Затова можем да вярваме на един от най-известните пекари в света - британеца Том Хербърт, че за него няма по-опияняващ аромат от този на прясно изпечен хляб. Целта му е да накара хората да повярват, че и сами могат да създадат прекрасни печива. Преди години, току-що завършил колежа, Том печели награда за най-млад пекар на годината. После съвсем естествено се включва в семейния бизнес Hobbs House Bakery. Създадена през 20-те години на миналия век, днес веригата пекарни на семейството е в топ 50 на магазини за храна според класацията на британския ежедневник Independent. Освен това Том е и преподавател по пекарство в кулинарно училище и през курсовете му за последното десетилетие са минали стотици хора. Майсторът е най-голямото от шестте деца на Тревър Хербърт, а днес самият той вече е баща на четири очарователни създания. За него и брат му, който скоро ще гостува на „Преса“ със собствени рецепти, е създадена и телевизионната поредица „Легендарните братя пекари“, излъчвана по ТLC. За читателите на рубриката ни „Гурме“ Том предлага две класически рецепти, предавани от поколение на поколение.

 

Необходими продукти

 

За питките:
250 г пшенично брашно
250 г царевично брашно, плюс допълнително за поръсване
100 г млечна сладка царевица
щипка сол
1 чаена лъжица сода бикарбонат
2 яйца
150 мл прясно мляко
100 г разтопено масло


За бургера:
1 кг накълцано говеждо месо (използвам и пилешко)
8 резена сирене бри


За соса:
1 голяма червена чушка, нарязана на тънки парченца
1 домат, нарязан на средни кубчета
1/2 червен лук, обелен и нарязан на малки кубчета
сок от 2-3 лайма
1/2 връзка магданоз
2 супени лъжици нарязани
люти чушлета (по желание)
зехтин

 

Начин на приготвяне

 

За питките:
1. Смесете в купа пшеничното и царевичното брашно и млечната царевица, като добавите сол и сода бикарбонат.
2. В друга купа разбъркайте яйцата, към тях добавете прясното мляко и разтопеното масло. Разбийте получената смес с миксер.

 

3. Омесете до получаването на тесто и оформете питки. Подредете ги в тава, поръсена с царевично брашно.
4. Печете питките 15-20 минути на 240 градуса. Разрежете ги наполовина.

 

За бургера:
1. Оформете месото в 8 кюфтета, изпържете ги в грил тиган за около 5 минути.
2. Сложете върху тях резените сирене, покрийте ги със стъклен капак и изключете котлона.

 

За соса:
1. Смесете червения пипер, доматите, лука, сока от лайм, магданоза и лютата чушка и добавете зехтин и подправки.


От категорията

Какво да сготвим на Атанасовден според традицията – вкусни рецепти

-1543834129.jpg

17 ян. 2020 | 13:23

Рецепти за Антоновден – раздава се содена пита за умилостивяване на Баба Шарка

-1547639775.jpg

16 ян. 2020 | 11:10

Свинско с праз

Свинско с праз-1578928156.jpg

13 ян. 2020 | 17:08

Какво да сложим на трапезата на Ивановден – традиционни рецепти

-1515146997.jpg

7 ян. 2020 | 09:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.