Хамид Хамид

Във всички сфери има застой с цел да мине мандата, категоричен е той

Хамид Хамид: Не биха ме изненадали последващи оставки на министри

5093 | 30 ноем. 2019 | 14:15

Всяко гласуване за избор на нов министър или оставката на стар е своеобразен вот на недоверие в съответната сфера, коментира заместник-председателят на ПГ на ДПС


Хамид Хамид, заместник-председател на парламентарната група на ДПС, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Централният съвет на ДПС прие две декларации. Едната е с призив за борба срещу арогантността и цинизма на управлението. Другата декларация съдържа призив за конструктивен и надпартиен диалог за гарантиране на нулева толерантност спрямо насилието върху жени и деца, както и за преодоляване на популистките тълкувания на актове, засягащи основаното на пола насилие в името на закрилата на правата на човека. Наш гост е заместник-председателят на парламентарната група на ДПС – Хамид Хамид. Господин Хамид, от ДПС призовават всички партии да се преборят с арогантността и цинизма на управлението. Какво конкретно имате предвид?

Хамид Хамид: Подробно в декларацията се коментира тази арогантност, тази циничност на управлението. Все повече се допуска език на омразата, арогантно отношение към определени групи, определени прослойки от обществото. Пълното безхаберие на управлението и поставянето на самотек, на движение по инерция въобще на обществените отношения и българската икономика, ни накараха да приемем тази декларация. Разбира се, тук трябва да включим и арогантното поведение на държавните институции по време на изминалите местни избори.

Водещ: Вие насочвате тази си констатация към управлението на държавата или и към местната власт?

Хамид Хамид: И към местната власт, и към поведението на държавните институции по време на провеждане на местните избори. Защото в много места в следствие на анализа на представителите ни на регионалните области се установи, че държавните институции като горски стопанства, горски стражари са използвани по абсолютно безпардонен и арогантен начин в провеждане на местните избори с цел агитация в полза на управляващите.

Водещ: Господин Хамид, защо от движението смятате, че има отстъпление от демокрацията? Какво ви дава основание?

Хамид Хамид: Основанието е, първо, как не санкционираха секционните избирателни комисии, районните, ЦИК. Пак повтарям за намесата по най-безцеремонен и абсурдно незаконен начин на различни регионални структури на държавата в агитацията при провеждането на местните избори. Разбира се, това е незаконно и нарушава устоите на демокрацията и честното провеждане на изборите.

Водещ: Констатациите в тази декларация как ще ги претворите в парламента, например? По какъв начин ще се отразят на поведението ви там?

Хамид Хамид: Анализираме много внимателно всички онези недостатъци на редица закони, включително Изборния кодекс и готвим нашите предложения. Това ни кара да търсим обединение с други формации по тази идея, защото се наблюдава срастване на една партия с държавата, което ни води до едно дежа вю, което е на 30 години.

Водещ: Само за Изборния кодекс ли ще търсите широка политическа подкрепа, господин Хамид?

Хамид Хамид: Ще търсим разговор и подкрепа не само и конкретно върху Изборния кодекс, но и към всички демократични ценности, които смятаме, че се нарушават.

Водещ: А само към парламентарните ли сили се обръщате или ще потърсите подкрепа и извън парламента?

Хамид Хамид: В целия политически спектър – във и извън парламента. Разбира се, това няма да ни попречи да поставяме остро всички тези теми с представители в Европейския парламент, в европейските институции и различни политически обединения и политически семейства в Европа и в света.

Водещ: Ако погледнем към законодателните инициативи, смятате ли да предлагате такива, на които в основата да стои идеята за борбата с арогантността и цинизма на управлението?

Хамид Хамид: Разбира се. Правим го постоянно и призоваваме за обединение около ясна и точна програма, около онези приоритети, които ще доведат до ускорено развитие на България. Търсим обединение около тези приоритети, нека всяка партия си предложи своите, да се постигне съгласие и едва тогава да се търси кой да изпълнява тези приоритети. Смятаме, че икономиката върви по инерция, държавата върви по инерция и може би мотивите за поисканата оставка на социалния министър от министър-председателя е признание от негова страна, че държавата е по инерция, с недостатъчно добро темпо. И няма как с това темпо да догоним европейските държави.

Водещ: Оставката на министър Петков изненада ли ви? Все пак председател на социалната парламентарна комисия е представител на ДПС – господин Хасан Адемов.

Хамид Хамид: Не би ме изненадала оставка на нито един министър, защото във всички сфери има застой, има инерционен момент и нищоправене с цел да мине мандата. Не се извършват реформи, а просто се изчаква да се изтърколи поредната година, а от това страда цялото общество и държавата.

Водещ: Склонни ли сте да обмисляте вот на недоверие за промяна на политиката в управлението?

Хамид Хамид: Това е част от инструментариума на всяка опозиционна партия – да поиска вот на недоверие. Знаете, че нашите народни представители са под необходимия брой за искане на вот на недоверие, но можем да проведем консултации, ако ръководството и парламентарната група решат да предприемат такива стъпки.

Водещ: Дали декларацията с призива към всички партии да се преборят с арогантността и цинизма на управлението няма да прерасне в консултации за вот на недоверие?

Хамид Хамид: Бъдещето ще покаже. Но тепърва предстоят най-малкото гласувания на нови министри, предвид подадената оставка. Така че всяко гласуване за избор на нов министър или оставката на стар е своеобразен вот на недоверие в съответната сфера.

Водещ: Тоест да наблюдаваме как ще гласуват народните представители от групата на ДПС, така ли? За оставката на министър Петков?

Хамид Хамид: Предстои следващата седмица разглеждане на бюджета на второ четене, заедно с бюджета на НОИ, на общественото осигуряване и на здравния бюджет. Така че ще станете свидетели на много интересни дебати и мисля, че всички тези въпроси ще бъдат засегнати в тези дебати.

Водещ: Господин Хамид, преди малко казахте „оставки на министри“, лапсус ли бе това или информация, за която вие все още премълчавате. Очаквате ли и други оставки?

Хамид Хамид: Всичко очаквам, защото виждам, че министър-председателят е констатирал забавянето и недостатъчния темп на работа в определени сфери. Мисля, че той ще го види и в други такива сфери.

Водещ: Господин Хамид, другата декларация, приета на Централния съвет на ДПС е с призив за конструктивен и надпартиен диалог за гарантиране на нулева толерантност спрямо насилието върху жени и деца. Това означава ли, че тя призовава за подкрепа за ратификацията на Истанбулската конвенция?

Хамид Хамид: Декларацията е насочена специално в защита на жените и децата от насилие, защото е провокирана от рязкото увеличение на подобни случаи в България и в цяла Европа. Нека ви припомня, миналата седмица в Париж над 50 хил. души протестираха в тази посока с искане да се направи нещо, за да се спре това насилие. Защото случаите всяка година се увеличават и политиците трябва да предприемат съответните и законодателни, и политически действия това насилие върху жени и деца да спре.

Водещ: Знаете, че има тълкувателно решение на Конституционния съд по Истанбулската конвенция. Вие как го коментирате, това не ви ли притеснява?

Хамид Хамид: Запознат съм с конституционното решение, но то засяга съвсем други теми, а не насилието върху жени и деца.

Водещ: Може ли другите теми да се отделят от Истанбулската конвенция, ако тя трябва да бъде ратифицирана?

Хамид Хамид: Декларацията ни третира тема, която е в Истанбулската конвенция, но по която могат да бъдат внасяни отделни законодателни промени и такива вече бяха внасяни през последните няколко години. Но явно санкциите и самите мерки не са достатъчно тежки, за да предизвикат намаление или спиране на това насилие.

Водещ: Какво очаквате от надпартийния диалог по тези теми? Какво смятате, че ще постигнете?

Хамид Хамид: Очакваме да се постигне съгласие по онези необходими мерки, които ще доведат до ограничаване на това насилие, както и мерки за подкрепа на тези жени и на тези деца, които са жертви на подобно насилие – да могат да бъдат пълноценно възстановени и заличени последствията от това насилие.

Водещ: На кои политически партии ще разчитате за такъв диалог?

Хамид Хамид: На всички политически партии. На всички системни политически партии. Разбира се не на онези, с които имаме тежък ценностен разлом.

Водещ: Ще предложите ли като основа за разговор законодателни промени, които да бъдат подкрепени и внесени?

Хамид Хамид: Да. Това е част от последствията на тази декларация – парламентарната група ще работи в тази посока.

Водещ: Да ни кажете конкретно повече по това или засега все още работите?

Хамид Хамид: Все още работим. Ще обсъдим някои мерки с други политически сили и тогава ще ги обявим.

Цоня Събчева

 


От категорията

Здравка Евтимова с разтърсваща реч за обесването на Левски: Някой помни ли името на предателя?

Здравка Евтимова с вкаменяваща реч за обесването на Васил Левски -1582184257.jpg

Аз си мисля за корумпираните, онези, които късат плът от плътта на България, ...

20 февр. 2020 | 09:36

Симеон Николов: Разбирам гневните коментари на управляващите при такава мощна подкрепа за президента

-1472586819.jpg

Коктейлът от гняв и лъжи, с който реагираха представители на управляващите на ...

20 февр. 2020 | 09:54

ГЕРБ имат тежък комуникацинен проблем. Обществото вече не вярва на дежурните им говорители

-1505743367.jpg

Филипиките на Тома Биков и Спас Гърневски срещу "комунистите" няма да ...

20 февр. 2020 | 16:50

Тони Николов: Политическата злоупотреба с Левски

Тони Николов Снимка: БНР-1582205689.jpg

В правомощията на Столичния парламент е да поиска от органите на реда следното ...

20 февр. 2020 | 15:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


30 ноем. 2019 | 22:50Епицентъра явно се храни от Анадола...ко ме интересуват рязаните пушки...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


30 ноем. 2019 | 22:50Епицентъра явно се храни от Анадола...ко ме интересуват рязаните пушки...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


30 ноем. 2019 | 18:52Управление. Хаос отгоре до долу. Неработеща, безумно раздута и некомпетентна администрация, високи такси и цени на административните услуги. Всяка администрация прилага законите както си поиска и си ги тълкува както й дойде. В резултат държавата и общината са се превърнали в търговци, които събират пари, а не в институции, обслужващи гражданите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


30 ноем. 2019 | 15:30Един прост въпрос към Бойко Банкянски : защо отлага оставката на Председателката на "ГЕРБ жени " и областен управител на Перник за следващото заседание на МС , а не постъпва като с Бисер Петков ? Просто да и поиска оставката .навярно защото тя е "видна " гербаджийка , а Петков не е гербаджия , а е експерт . И още : всички разбират ,че нерешените въпроси от Министерството на труда и социалната политика не могат да бъдат решени само от него , а от повече министерства във взаимодействие. Пита се кой трябва да координира взаимодействието им и този някой не е ли по добре да си върши работата , отколкото да хойка с джипа по строителните обекти и да го играе строителен надзор? Ама Той не може да е виновен за нищо . Той е Господ .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.