Решението на ДПС да не подкрепи мажоритарния вот е национално отговорно поведение

Хамид Хамид: Никой не знае как се изразходват дарените пари за Хитрино

8684 | 14 юни 2017 | 15:15

ДОСТ излъга и подведе над 100 000 избиратели на движението, благодарение на тази партия сега „Обединени патриоти“ са на власт, казва народният представител


-Какво е окончателното решение на ДПС за промените в Изборния кодекс? Ще подкрепите ли мажоритарната избирателна система?

 

- Вчера на заседание на парламентарната група се взе решение да не подкрепим мажоритарната система в пленарна зала. Това е окончателното становище на партията. Преди това съм изразявал само лично мнение. Гласуването в Комисията по правни въпроси беше преди заседанието на ПГ на ДПС.

 

- А какво се случи на това заседание, че изведнъж променихте позицията си на 180 градуса?

 

- В парламентарната група стана добър дебат, даже доста по-съдържателен и по-остър, отколкото на Правна комисия, защото имаше аргументи "за" и "против" предлаганите промени в Изборния кодекс. Част от колегите изразиха мнение, че мажоритарната система би била от полза за ДПС. Изтъкнаха се доста аргументи и в обратна посока и то в смисъл, че подкрепата за промените в пленарна зала не е национално отговорно поведение, а ДПС винаги подкрепя решения, които са в полза на държавата. В случая национално отговорното поведение надделя. Другият основен аргумент срещу подкрепата на мажоритарната система е, че избирателят на ДПС не участва в националния референдум на „Шоуто на Слави“ през ноември миналата година. Той въобще не гласува на допитването. Така че, ние, народните представители посочени от същия този избирател, нямаме мандат да подкрепим въвеждането на мажоритарния вот. Този аргумент надделя при вземането на окончателното ни решение.

 

- Тоест до вчерашното заседание на ПГ на ДПС вие сте изразявал лична позиция за това, че е възможно ДПС да подкрепи промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ?

 

- Да, само лична позиция, и винаги съм уточнявал това в изявленията си пред медиите.

 

- Нямаше ли мажоритарната система да бъде от полза на ДПС?

 

- По тази тема чух мнението и на експерти, които нямат нищо общо с ДПС, и които твърдят, че с въвеждането на мажоритарната система ще спечелим повече депутатски мандати. На Правна комисия, гласувайки за мажоритарната система, аз направих уговорка, че не подкрепям изцяло промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Бях с доста резерви, особено по отношение на районирането. Така или иначе парламентарната ни група реши да отстъпим от партийния интерес в името на националния, защото точно мажоритарният вот би застрашил политическата система в България и бил лишил много избиратели от парламентарно представителство. Основният недостатък на тази система е, че може да се избере парламент с много малка част от избирателите. Сметките показват, че с 21% гласували може да съставено НС и да се формира управляващо мнозинство.

 

- Какви са промените в изборното законодателство, които поиска ДПС и които бяха отхвърлени от ГЕРБ и "Обединени патриоти"?

 

- Сегашното 44-ото НС е третият парламент, в който настояваме да бъдат отменени редица ограничения в гласуването в чужбина. Нашите предложения визират агитацията на език, различен от българския и отпадането на задължителното гласуване от Изборния кодекс, защото след решението на Конституционния съд, това на практика е „мъртъв“ текст. Внесохме едно ново предложение, с което намерихме начин да избегнем грешката 15/15, без да се премахва преференцията. Предлагаме изключително просто, но ефективно решение. Жребият за номерата на партиите в интегралната бюлетина да бъде проведен преди регистрацията на кандидатските листи. Предлагаме да се даде възможност на всяка партия да прецени и да има право позицията, която съвпада с номера в бюлетината, да остане празна. По този начин всяка формация ще прецени кого да предложи или да остави празно мястото. По никакъв начин обаче не се засяга режимът на преференциите.

 

- Решението на ръководството на ДПС за забрана на преференциален вот остава ли в сила?

 

- Имаме такова решение от 2015 г. Ние смятаме, че в целия процес по издигане на кандидати за народни представители, кметове, общински съветници и депутати в Европейския парламент, участват страшно много хора. Номинациите тръгват от местните организации, минават през общинските структури, областните съвети, стигат до Централното оперативно бюро и до ръководството на партията. В този процес са ангажирани страшно много хора. Срещу целия този колективен организъм излиза един тарикат, който тръгва и на практика ни казва: „Няма да се съобразя с решението на партията, аз ще пренаредя листата!“ За нас това не е екипност, а политически егоизъм и ние категорично не го приемаме. Защото, когато партията подрежда изборната листа, е имала нещо в предвид - какви специалисти да влязат в Народното събрание, каква точно група да бъде подредена и прочие. Не може някой от собствени егоистични подбуди да пренарежда листата.

 

- Направихте ли анализ за резултата на ДПС от последните парламентарни избори?

 

- В момента се прави - текат дебати във всички партийни структури в страната.

 

- Личното ви мнение - защо партията спечели едва 26 мандата?

 

- Анализираме причините, поради които се стигна до този спад. Те са различни, но основната е партия ДОСТ, която успя да подведе страшно много наши избиратели и на практика излъга над 100 000 души. Благодарение на ДОСТ в момента „Обединени патриоти“ са на власт.

 

- Най-високият изборен резултат на ДПС беше през 2009 г., когато спечелихте над 610 000 гласа. Сега Движението получи подкрепата на половината - около 316 000 души. Вашето мнение?

 

-От 2009-та в държавата се промениха доста неща, а най-съществената е, че много млади хора напуснаха България. Избирателят на ДПС не прави изключение - той също търси реализация в чужбина. Ако си спомняте, през 2009 г. нямаше и ограничение на секциите в чужбина. Така че има страшно факти и обстоятелства, които допринесоха за резултата от последните парламентарни избори. Освен това, ДПС изкара доста силен управленски мандат - избирателят ни беше доволен от участието ни в правителството на Тройната коалиция. Тогава икономическата ситуация в страната беше доста по-стабилна. Смятам, че не може да се прави сравнение между 2009 г. и 2017 г.

 

- Защо кметът на Хитрино Нуридин Исмаил беше изключен от ДПС?

 

- Ние направихме няколко срещи с хората в Хитрино. Там има едно притеснение - не върви по нормален път възстановяването на общината след тежкия жп инцидент. Липсва прозрачност, а Общественият съвет, който беше избран за оценка на щетите, на практика не функционира. С огорчение научихме, че е отстранен и председателят му.

 

При тази ситуация започват съмнения, защото ако и сега отидете в Хитрино ще видите, че населеното място изглежда почти същото като след първите дни след трагедията. Почти нищо не е възстановено – лично аз видях само няколко нови покрива на къщи, разрушени от експлозията през декември 2016 г. В същото време много хора от страната и чужбина бяха съпричастни с трагедията на хората. Никой не може да каже какви пари има по дарителските сметки и как те се изразходват. Това води до много въпроси и те трябва да се поставят, защото най-малкото, хората дарили средства, се интересуват как са били изразходвани парите им.


От категорията

Георги Марков: До разпад на ЕС няма да се стигне, но този съюз вече е изчерпан

Георги Марков-1480145853.png

След голямото преселение към Европа, което беше дирижирано и с помощта на ...

23 юни 2018 | 15:18

Четири сценария за Турция след изборите

Реджеп Ердоган и Мухарем Индже-1529751547.jpg

Икономическият коз, който досега помагаше на ПСР да печели, в момента има ...

23 юни 2018 | 13:58

Симеон Николов: Капаните за България на предстоящите разговори по мигрантската политика на ЕС

-1526669786.jpg

Съвсем не е вярно, че имаме "нулев" мигрантски поток. Прогнозите са, ...

23 юни 2018 | 18:31

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.