Големият писател умира на 4-и август 1875 г.

Ханс Кристиан Андерсен: Наслаждавай се на живота. Имаш достатъчно време да бъдеш мъртъв

6492 | 4 авг. 2017 | 11:45

Десетилетия след смъртта си Андерсен придобива световна слава като се превръща в любим автор на малки и големи. Приказките му биват екранизирани, като може би най-известната от тях остава „Малката русалка“


На днешната дата отбелязваме една от най-големите загуби в световната литература – смъртта на големия писател Ханс Кристиан Андерсен.

 

В негова памет ще си припомним част от биографията му:

 

Той е роден на 2-и април 1805 г. в Оденсе, Дания, в обикновено семейство от работническата класа на обущар и перачка, но съществува и допускането той да произхожда от кралски род. Когато е само на 11 години, Ханс Кристиан Андерсен загубва баща си и остава напълно сам с майка си Ан Мари. Три години по-късно бъдещият велик писател заминава за Копенхаген, за да се развива като актьор. Не след дълго се завръща отново в родния си град и продължава образованието си в училище. В този период се заражда и страстта му към литература и прави първи опити за собствено творчество. Въпреки големия му талант той е игнориран от учителите си и не получава тяхната подкрепа. Сред любимите му автори са Уилям Шекспир и Лудвиг Холберг.

 

Първият голям успех на Ханс Кристиан Андерсен идва с разказа му „Разходка от канала Холмен до източния край на остров Амагер“ през 1829 г. По това време издава и книга с поеми и пътеписи.

 

Обещаващият млад автор получава кралска субсидия, която му дава възможността да пътува из цяла Европа, за да продължи развитието си. През 1835 г. излиза романът му „Импровизаторът“, с която затвърждава успеха си. Няколко месеца по-късно Ханс Кристиан Андерсен започва да пише приказки, които се превръщат в едни от най-големите класики в историята на световната литература.

 

Въпреки че пише и други произведения, Ханс Кристиан Андерсен е най-известен именно с произведенията си за деца. Следващите две книги, които писателят издава, са любими на критиците „О.Т.“ и „Само цигулар“.

 

През следващите няколко години Ханс Кристиан Андерсен продължава да пише както детски произведения, така и литература за възрастни, издава няколко автобиографии, пътеписи и след посещения в Швеция бива завладян от скандинавизма. След 1845 г. някои от приказките му като „Малката русалка“ и „Новите дрехи на Краля“ биват преведени на английски език и достигат голям успех на международно ниво. От това време датира и приятелството на Ханс Кристиан Андерсен с Чарлс Дикенс, на когото отива на гости два пъти в дома му в Англия.

 

Десетилетия след смъртта си Андерсен придобива световна слава като се превръща в любим автор на малки и големи. Приказките му биват екранизирани като може би най-известната от тях остава „Малката русалка“.

 

Въпреки че великият писател се влюбва многократно, така и не се жени. Според някои сведения той се е интересувал както от жени, така и от мъже.  През 1872 г. писателят претърпява сериозна травма след падане от леглото си в дома си в Копенхаген. В същата година излиза и последната му книга с приказки. Разболява се от рак на черния дроб и умира на 4-и август 1875 г.

 

Правителството на Дания признава Ханс Кристиан Андерсен за национална гордост още приживе, благодарение на което до края на живота си получава специална пенсия. Малко преди смъртта му в родината му е издигнат негов паметник, който и до днес се намира в градината на замъка Росенбор.

 

Ето и няколко спиращи дъха цитата:

„Чистотата е най-добрата красота!“

„Целият свят е пълен с чудеса, но ние сме дотолкова свикнали с тях, че ги приемаме за нещо обичайно“.

„Магарето често стъпква най-красивото цвете, а човек – сърцето на своя брат“.

„Само когато се отдалечиш от планината, можеш да видиш истинския й облик. Така е и с приятелите“.

„Русалките нямат сълзи и затова се измъчват много повече". "Наслаждавай се на живота. Имаш достатъчно време да бъдеш мъртъв."

Източник: woman.hotnews.bg


От категорията

Екзархията – българското сърце на Истанбул
(Видео)

Екзархията – българското сърце на Истанбул-1531840247.jpg

Във Фестивалния и конгресен център ще има среща-разговор с екипа на филма и ...

17 юли 2018 | 18:08

Блестящи солисти и разнообразна програма на лятното турне на „София Симфоникс”
(Видео)

-1528699005.jpg

Първият концерт ще се състои на 15 юли в рамките на престижния музикален ...

15 юли 2018 | 18:59

Найден Вълчев стана лауреат на награда „Георги Джагаров”
(Видео)

Боян Ангелов връчва статуетката, която символизира богинята на победата Нике, на поета Найден Вълчев.-1531900123.jpg

Българските читатели се радват на 5-томник с творби на Найден Вълчев, каза ...

18 юли 2018 | 10:47

Ники Илиев с премиера на Ischia Global Film&Music Fest
(Видео)

Антония Бандерас през 2017 в Иския
пресцентър Ishia Global Fest

-1531512950.jpg

Анди Гарсия, София Вергара, Джесика Частейн, Дуейн Джонсън, Куинси Джоунс и ...

13 юли 2018 | 23:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


гражданин


4 авг. 2017 | 12:48да, и аз се учудих защо споменават интересът му към мъже, когато не е доказан, а е само според някои сведения! Но е дошло време, в което всички и всичко трябва да се използва и превърне в светъл пример на евроатлантически извращения! Нищо, че Андерсен не е чувал трансджендърно общество...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


4 авг. 2017 | 12:07Идеализираният гей с леко педофилски наклонности Ханс трябва да ни служи за светъл пример в транс(гендер) евроатлантическото партньорство!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.