Харалан Александров

То има статут на универсален обяснителен механизъм за българските злочестини, твърди той

Харалан Александров: "Турското робство" е метафора, историческата истина е друга

33504 | 16 апр. 2019 | 14:50

До ден-днешен този мит сплотява руската пета колона в България, която неуморно бди над интересите на путиновата олигархия, казва културният антрополог


Николай Цеков, "Дойче веле"

 

- Защо много българи – за разлика от гърците и сърбите, например – продължават да настояват, че в Османската империя предците им са били „под турско робство"?

Харалан Александров: Турското робство е свещена крава в масовото съзнание на българите. Спомням си как кметовете на няколко подбалкански градове като Карлово, Калофер и Копривщица реагираха панически на фалшивата новина, че „турското робство“ щяло да бъде извадено от новите учебници по история и организираха протест пред Министерски съвет. Попитах ги защо за тях е толкова важна тази метафора. Те ми отговориха буквално: “Ако го няма турското робство, всичко губи смисъл за нас.“ Оказва се, че конструктът „турско робство“ е далеч по-важен от историческата истина, тъй като функционира като фундамент на българската национална идентичност, формирана по време на Възраждането и ревностно поддържана до ден-днешен чрез институционализирани културни практики: образование, медии, киноиндустрия, местни традиции, политически ритуали и пр.

За да разберем гнева на феновете на „турското робство“, освен историческите факти трябва да вземем предвид и това, което в науките за човека се нарича „културна памет". Тя е напълно самостоятелно явление и представлява устойчив разказ за общото минало, който служи като обяснение за случващото се в настоящето. Според Ян Асман, виден германски изследовател на културната памет, един исторически мит може да има по-голяма тежест в колективното съзнание на общността, отколкото историческата истина, базирана на факти и документи. Оспорването на този разказ се приема като кощунствено действие, като посегателство върху сакралните фундаменти на колективната идентичност. За културната памет митът е по-истинен, по-верен от историческите факти.

- Откъде обаче метафората за „турското робство“ черпи енергия, за да се налага повече от век и половина над историческите факти?

- Тази метафора безспорно е изиграла важна роля в консолидирането на националното самосъзнание на българите и мобилизацията им в стремежа към независимост. Българите от онази славна епоха, които са подели борбата срещу “турското робство”, са били наясно, че става дума за метафора, защото са имали опит от първа ръка с живота под османска власт и са знаели какво означава роб и какво означава свободен човек. Роб означава индивид, лишен от елементарни човешки свободи като право на придвижване, собственост и стопанска инициатива и заставен пожизнено да работи без възнаграждение за господарите си. Българските поданици на Османската империя определено не попадат в тази категория. За културната памет обаче тези факти за без значение, защото „турското робство“ има статут на универсален обяснителен механизъм за българските злочестини.

Ние с лекота зачеркваме пет столетия от нашата история просто защото тя е протекла в рамките на Османската империя, за чието развитие българите имат съществен принос, особено през 19 век, когато българските елити се включват активно в стопанския и културния живот. Именно стопанското процъфтяване на българските земи в тази епоха допринася за появата и възхода на българското национално самосъзнание и борбата за национална автономия. Този безпристрастен прочит на историята често предизвиква негодувание, обвинения в родоотстъпничество и опит за „пренаписване“ на историята. Става ясно, че като “истинска” история се възприема не тази, която се е състояла в действителност, а трагично-героичният разказ, в който сме избрали да вярваме, защото ни предлага лесни и удобни обяснения. Продължаваме да робуваме (използвам думата като метафора) на идеологическите канони от 19 век, епохата на национално освободителните борби, които по необходимост конструират ситуацията в черно-бели краски. Ето защо не можем да се сърдим, че много българи отказват да видят нюансите и светлосенките на тази забележителна и противоречива епоха. Историческата наука – не историческата пропаганда – се опитва да бъде безпристрастна, докато културната памет винаги е пристрастна.

- Дали обаче метафората за „турското робство“ все пак няма реални исторически корени в неравноправното положение на българите в Османската империя?

- Няма никакво съмнение, че българите, както и останалите християни, са били втора категория поданици на империята в сравнение с мюсюлманите. От тях се очаквало да работят, да търгуват и да се замогват, за да плащат данъци и да издържат армията и администрацията, съставена от мюсюлмани. За да се освободят от данъчното бреме, част от нашите сънародници приемат исляма и получават съответните привилегии. Високата Порта обаче гарантира икономическата, културната и верската свобода на християните, понякога дори в противоречие с ислямските канони. Пример за това е султанският ферман от средата на 19 век, който разрешава българите да издигнат в центъра на османската столица импозантната църква „Св.Стефан“, която и до днес краси Истанбул. С модернизацията на османската държава българите получават все повече права, но не и правото на национално самоопределение, тоест на собствена държава.

Метафората за робството описва недоволството от това политическо състояние, а не юридическия и икономически статут на българите в империята, който е завиден. Когато по време на Руско-турската освободителна война руските войниците атакуват най-големите сгради в българските села и градове, те са изумени да открият, че това не са турски конаци, а български читалища. Да оставим настрана факта, че "поробените” българи имат значително по-висок стандарт и се радват на повече права и свободи, отколкото крепостните селяни в Русия. Що се отнася до същинското робство, тоест продаването и купуването на хора като стока, то е съществувало както в Руската, така и в Османската империя, но българите са били по-скоро от страната на купувачите.

В тази връзка мога да разкажа любопитната история за произхода на една моя позната. Нейният пра-прадядо, живял в средата на 19 век, не успял да се ожени в своето градче, защото имал лют нрав, изпокарал се с всички и никой не искал да му даде дъщеря си за жена. Освен че бил проклет, той бил и богат и един ден се зарекъл, че ще си намери чудна жена, каквато никой не е виждал. Той често пътувал по търговски дела из безбрежната Османска империя и след една такава командировка наистина се върнал с “црънка”, млада чернокожа жена, отвлечена от Африка, която бил купил на някакъв далечен пазар за роби. За всеобщо изумление жената научила български, родила му деца, отгледала ги и се грижила за тях и за мъжа си, а той въпреки лошотията си я обикнал и се отнасял към нея с голямо уважение. Според семейното предание, двамата живели дълго и щастливо и оставили многобройно потомство със смесена кръв.

- Разпространено е мнението, че привържениците на метафората за „турското робство" често пъти са представители на онези „патриотични" среди в България, които са не само проруски настроени, но и подкрепят сегашната власт в Москва. Защо е така?

- Защото тази метафора обслужва дневния ред на руския империализъм, сериозно оспорен от задълбочаващите се процеси на евроинтеграция на балканските държави. В исторически план митът за турското робство се ползва като оправдание както за прокарването на самодържавните интереси на царска Русия, така и за бруталното налагане на комунистическия режим от съветските окупатори и техните български слуги. До ден-днешен този мит сплотява руската пета колона в България, която неуморно бди над интересите на путиновата олигархия. Всичко това се вписва в стратегията на Кремъл да произведе символична приемственост между Руската федерация, наследница на съветския режим, и старата империя на Романовите, която е изтрита от лицето на земята с огън и кръв тъкмо от този режим.

Ако съществува някаква приемственост в политиката спрямо България на руските царе, на съветските диктатори и на посткомунистическата олигархия, то нейното съдържание несъмнено е в усилието да бъдем държани в унизителна зависимост и принуждавани да плащаме вечен “данък благодарност” на нашите освободители. Неотдавна един подпийнал и разнежен руснак в пристъп на откровеност сподели с мен, че въпреки нашата неблагодарност те продължават да ни обичат като малък брат, с когото са свързани по кръв, вяра и съдба. Те са наши традиционни освободители, и както някога са ни освободили от турско и от фашистко робство, сега са готови отново да ни освободят от натовско и европейско робство. Чакат само да осъзнаем грешката си, да ги повикаме - и те тутакси ще се отзоват. Тъй че когато взимаме важни решение за нашето бъдеще, е добре да не забравяме за тази великодушна и самоотвержена братска любов, която отново и отново се стоварва върху нас като проклятие.

 


От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Китай е приоритет за Берлин и ЕС

-1511169105.jpg

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи ...

30 май 2020 | 10:04

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Снимка БГНЕС-1590756399.jpg

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали ...

29 май 2020 | 15:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


16 апр. 2019 | 17:47Българите нямат самочувствието и увереността, че могат са се управляват сами. Те считат себе си за недостойни, както и расово малоценни. По тази причина са търпели хомота на Турция 500 години, а после когато руския цар Александър и неговия народ веднъж през 1878 им завоюва и после през 1908г им откупи свободата, те вместо да турят българин за цар, избраха немски принцове. После пак движени от малоцението си не тръгнаха да съзидават социализма по собствен път, а предпочитаха да копират чужд (съветски) модел. В по ново време пък, скъсаха конституцията си (която незнайно защо празнуват на днешния ден) и отдадоха целия си суверенитет на една полулегална от международно гледище, наднационална корпорация ръководена от Германия. Да им прави законите, да им казва как да живеят и да ги управлява. Този образ от снимката не прави изключение от общите нагласи и мироглед. За него е важно да бъде управляван ''отвън'' защото се чувства нед


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


16 апр. 2019 | 17:51недостоен да се управлява сам. В случая единствената му претенция е кой чужденец предпочита да го управлява и симпатиите му очевидно са за турците и германците, за сметка да речем на русите. Нещастен кавал с объркан мироглед, но подобно на мнозинството, обременен с чувство на етническа непълноценност.


pert


16 апр. 2019 | 17:46Харалане , малко си чел приятелю. По време на турското робство за мен , на такива като тебе турците са им викали мекерета. Направи справка , какъв е смисъла на тази дума . Прочети какво се е случвало в България , когато руснаците са минали Стара планина , И това са спомени на мои роднини , които са живели по това време в района на Ямбол. Така ,че спри да се правиш на интересен всезнайко.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


16 апр. 2019 | 17:14Интересно е, когато еничарите ни разказват за "османското присъствие"...гусин Харалан Баралан (не му знам националността) много ми наподобява ония грантаджии, които "отричаха" и Баташкото клане?! На либерастките подлоги (5 колона на дедо Сорос) много им пречат "предразсъдъците" относно турското робство, защото иначе няма как да ни нашият няколко милиона шалвара джихадисти, "поканени" от нам кого си на гости в ЕС. Гнида!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Антон Николов


16 апр. 2019 | 17:13Нов грозен опит да се представи като някаква си метафора възприемането от българския народ през петте века своята участ като робска. А е имало и истинско робство в различни периоди и в различни райони на българската земя. Хараланов е от тези, които вероятно се спонсорирани да промиват мозъците на младото поколение, че с турците сме съжителствали, а русите не са ни освободили а нещо обратно. Виж повече: ЗА ТУРСКОТО РОБСТВО И ОСМАНСКОТОВЛАДИЧЕСТВО В к Труд 24 март 2019г. https: trud.bg %D0%B7%D0%B0 %D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE %D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE %D0%B8 %D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE %D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


16 апр. 2019 | 17:05Този господин гледал ли е "Време разделно" и особено потресаващата сцена, когато турчина стъпва по сватбените маси и гази хляба на българите! Нима това е "метафора"!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


16 апр. 2019 | 16:47Той е в ръководството на "Отворено общество" какво очаквате? Сорос усилено иска за затрие паметта ни


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пенчо Генчев


16 апр. 2019 | 16:44Харала(йня)н е типичен БГ конформист. Преди 35 години щеше на бъде правоверен комунист, а преди 80 кафяв фашист. Сега се движи по течението, плещи наукообразни тъпотии и това му е бизнеса. Тъпанари винаги е имало и ще има още много дълго време. Такива мухи като него обикновено биват забравени на момента, когато някой сгънат вестник ги уцели.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Kai


16 апр. 2019 | 16:25Крали Марко и три синджира антрополози!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ALF


16 апр. 2019 | 16:24Гербаджийска свиня. Утре като загубят властта и напълнят затворите, какво ще говориш?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


многодобре


16 апр. 2019 | 18:53севтополеееее, не намесвай партиите тука. личността е важна и ти го знаеш и иии не се класираш. Ти си като него, червейче!


Севтопол


16 апр. 2019 | 17:40За затворите има ред. Първо са БКП БСП . После другите.


Българина


16 апр. 2019 | 16:15Мами цата ти предателска! Да не пламне и твоя нотр дом?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


16 апр. 2019 | 16:15Този културен антрополог струва ли си въобще да се коментира?Буклук!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


16 апр. 2019 | 16:20Абе не си струва антротурколога, но си струва да го палнеш в Батак! В църквата а остатъците да ги затвориш в буркани и да ги пратиш на ердоган, с етикет, верен иничар до последния въглероден атом!


Българина


16 апр. 2019 | 16:14На тоя соросогад ще му дам една истина написана в данъчните регистри от любимите му фесове! Според тях 15 в, българските къщи са били обитавани от около 300 000 хил души, всяка къща е била подробно описана за данъчни цели, ДЖИЗИЕ И Т.Н.... новината е колко е било българското населенке 1444?! Около 2.5 млн!!!!!!!' колкото са били и англичаните. През първите 150г е било не робство, а ГЕНОЦИД, после фесовете се усещат че безплатната работната ръка силно е намаляла и пускат фандък за едни 150 г когато вече е РОБСТВО С ГЕНОЦИД последните 180 г светът се е променил и щат не щат пускат тук таме частна собственост и си плащат на селяните и еничарите феодали, но ангарията не е отпаднала, ангарията е другото име на робството. РОБСТВОТО, ГЕНОЦИДА И КЛАНЕТАТА СА ДО ПОСЛЕДНИЯ ДЕН! На тоя боклук да му умрът децата. Ако иска да го заведа къде се е крила прапра бана ми с 5!деца в деветашката пещера 18 в.... Да го е ба еничара с еничар!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


16 апр. 2019 | 16:11Харалане , научното виждане и стриктното прилагане на отличителните белези на едно робство , нямат никакво значение за чувството на един народ , за виждането му за собствената му битност , за осъзнаването на собственото му положение в сравнение с другите народи. Много от фактите ,които излагаш са верни и ако приложим научно признатото разбиране за робия има разминаване . Но чувството на народа е друго. Усещайки икономическа сила и въэможности в себе си , имаики стремеж към образование и култура , желаейки собствена държавност , но в края на крайщата получил потисничество , забрани и ограничения ,народът е определил положението си като робско и ние трябва да уважаваме тази оценка .Да не говорим за чисто физическото насилие и сеене на смърт дори само за това ,че предците ни не са мюсюлмани. Този спор вече трябва да спре . Така са изживявали положението си нашите деди , нека така си остане. В името на тяхната памет .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


16 апр. 2019 | 16:11Харалане , научното виждане и стриктното прилагане на отличителните белези на едно робство , нямат никакво значение за чувството на един народ , за виждането му за собствената му битност , за осъзнаването на собственото му положение в сравнение с другите народи. Много от фактите ,които излагаш са верни и ако приложим научно признатото разбиране за робия има разминаване . Но чувството на народа е друго. Усещайки икономическа сила и въэможности в себе си , имаики стремеж към образование и култура , желаейки собствена държавност , но в края на крайщата получил потисничество , забрани и ограничения ,народът е определил положението си като робско и ние трябва да уважаваме тази оценка .Да не говорим за чисто физическото насилие и сеене на смърт дори само за това ,че предците ни не са мюсюлмани. Този спор вече трябва да спре . Така са изживявали положението си нашите деди , нека така си остане. В името на тяхната памет .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тз123


16 апр. 2019 | 16:09Турска подлога


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.