Хърватският експерт Йосип Аталич: Земята се тресе, ще бъде по-зле, напускайте Петриня!

Това е като Хирошима, половината ми град го няма, кметът зове за помощ

Хърватският експерт Йосип Аталич: Земята се тресе, ще бъде по-зле, напускайте Петриня!

7746 | 30 дек. 2020 | 09:16

Сеизмологът Срешимир Кук каза, че днешното земетресение по освободена енергия е било трийсетина пъти по-силно от станалото в Загреб през март тази година. Седем са потвърдените жертви, ранените - 30


„Това е като Хирошима, половината ми град го няма“. Думите са на Даринко Думбович, кмет на хърватския град Петриня, който пострада силно при днешния трус от 6,2 по Рихтер.

Земетресението, станало в 13,20 ч. българско време, е било усетено в цяла Хърватия, но също и в съседните страни.

Страшно е това, което се вижда в първите минути след труса, половината град е разрушен, пише Index.hr. Чуват се викове, има пострадали и загинали.

 

Посланикът ни в Хърватия Генка Георгиева каза за „Хоризонт“, че официално потвърдените жертви са седем, а ранените - 30.

Едно дете е загинало в Петриня. Кметът потвърди, че е починало 12-годишно момиче.


„Извадихме малко дете на 4 години. Градът е разрушен, в него не може да се живее повече. Катастрофално е, майките плачат за децата си, не знам какво става в едната и в другата детска градина. Съпругата ми се обажда, нещо й е паднало на главата. Трябва ни помощ, трябват ни спешните служби“, каза Думбович.

Улиците на Петриня са пълни с отломки. Много сгради са разрушени. Спасителите издирва оцелели, съобщи телевизия N1.

Сеизмологът Срешимир Кук каза, че днешното земетресение по освободена енергия е било трийсетина пъти по-силно от станалото в Загреб през март тази година.

Междувременно след днешния трус от 6,2 последваха още с по-малък магнитуд.

"Страшно е, има мъртви, има ранени. Видяхме едно дете как загина на площада. Центърът на Петриня е унищожен. Седем наши инженери бяха затрупани под една сграда, но успяхме да ги измъкнем. Това е катастрофа, пращайте помощ, каквато имате", каза един от инженерите, изпратени да оценяват щетите от вчерашното земетресение с магнитуд 5 в същия регион.

Междевременно в пострадалия от труса град на помощ пристигнаха военнослужещи от хърватската армия.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на труса е бил на 46 км югоизточно от Загреб, в района на Петрине. Огнището на земетресението е било на дълбочина 10 км. Трусът е продължил около половин минута и е усетен в Риека, Вуковар, Сплит, Загреб.

Националната телевизия ХРТ съобщи, че центърът на Петрине е неузнаваем, а по неофициални данни има ранени. Хората са избягали в парка, някои са скачали от покривите.

Според ХРТ трусът е съборил покрива на болницата в град Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на градския съвет, който също се е срутил.

Земетресението е било усетено силно в Загреб, жителите са в шок, а на улиците има задръствания от хора и коли. Според още непотвърдени данни персоналът и пациентите на детска болница в столицата са били евакуирани.

Препоръчително е тези, които могат да напуснат Петриня и околностите, да го направят, без паника, разбира се, защото земята все още се тресе. Такъв съвет отправи Йосип Аталич, който координира работата на доброволците след днешното земетресение в Хърватия, което предизвика множество разрушения в Петриня.

Ситуацията е лоша. Ще бъде по-зле, отколкото в Загреб след земетресението през март. Днес ще работим само по издирване на пострадалите, каза Аталич.

В Петриня има много повредени къщи, на места по селата те са напълно разрушени.

След земетресението коронавирусът в Петриня е останал на заден план и мерките, които се спазват, са малко.

 

Земетресението нанесе щети и в Загреб, пострадали са сградите на няколко министерства. Заради труса беше спряна и атомната електроцентрала на хърватско-словенската граница.

Що се отнася до Загреб, би било по-добре тези, които могат, да останат в по-нови сгради и да избягват, доколкото е възможно стари сгради поне за известно време от съображения за сигурност.

 

Пожарникари и спасителни служби издирват хора, които може да са затрупани под отломките. Усилията им вече дават резултати - възрастен човек, както и баща и син, бяха извадени невредими от рухналите здания. 

"Беше наистина страшно. Особено звукът, който се чу. След това, когато ни разлюля, мислех само как аз и моите колеги да се измъкнем от сградата", каза свидетелка на труса. 

Половината град е в разрушения, а кметът сравни трусовете, разлюлели района, с Хирошима. В Петриня има спешна нужда от още пожарникари, които да помагат в търсенето на оцелели. 

На място пристигнаха премиерът и президентът на страната. Премиерът Андрей Пленкович заяви, че помощта е на път. 

"Мобилизирахме всички налични услуги, за да помогнем на хората и да изчистим разрушените части. Най-важното сега е да спасим човешки животи", написа Пленкович в Twitter. 

Припомняме, че вчера в 12.19 ч. местно време на територията на Хърватия бе регистрирано земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер. Трусовете се почувстваха в Баня Лука, Загреб, Вуковар и Сплит.
По-късно последваха по-слаби вторични трусове.

Хърватската полиция призова гражданите да излязат на открито, ако имат възможност, и да се отдалечат от сградите, които са застрашени от срутване.

Най-тежко пострада град Петриня, чийто кмет съобщи, че половината град е разрушен и поиска да се изпрати незабавно помощ. За да се овладее тежкото положение там хърватската армия е изпратила 300 бойци, които да помогнат.
Като предпазна мярка спря работата на атомната електроцентрала "Кръшко" в Словения.

До момента се съобщава за петима загинали и около 20 ранени, двама от които в тежко състояние.

Въпреки преживения страх, само няколко часа след земетресението гражданите се организираха по собствена инициатива за събиране на помощ, съобщи Ютарни лист.

Призиви за помощ се разпространяват масово в социалните мрежи, създадена е група във Фейсбук Help Petrinja, към която за кратко време се присъединиха почти 4 500 потребители.

Много граждани предлагат много конкретна помощ - настаняване на цели семейства в техните жилища из цялата страна, транспорт на пострадалите до местата за настаняване, консумативи, храна и пари.

Всички, които предлагат помощ, са оставили мобилен телефон за връзка, на който могат да се обадят онези, които се нуждаят от настаняване. Организират се акции за събиране на одеяла, топли дрехи, храна и други неща от първа необходимост.

 


Намери своята история

От категорията

Заев нарече Климент Охридски основоположник на македонската духовност и патрон на МПЦ

-1632997660.jpg

Началото на македонската писменост и език се свързва със свети Климент Охридски ...

8 дек. 2021 | 13:21

Русия поздрави "братския македонски народ" с Деня на Св. Климент Охридски - първия славянски епископ

Снимки: Фейсбук-1638967229.jpg

В посланието Св. Климент е наречен "изтъкнат просветител, първи славянски ...

8 дек. 2021 | 14:39

Байдън изключи варианта САЩ да изпратят войски, които да защитят Украйна срещу Русия

-1620885094.jpg

По-рано бе съобщено, че на посолството на САЩ в Москва е връчена протестна ...

8 дек. 2021 | 19:28

US милиардер ще връща крадени антики на десетки държави, сред които и България

Майкъл Стайнхард-1638997910.jpg

В колекцията на Майкъл Стайнхард е имало незаконно придобити предмети от 11 ...

8 дек. 2021 | 23:09